Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Maahanmuuttokeskustelu menee liian pitkälle

30.1. Jyväskylän kaupunginkirjastolla tapahtui välikohtaus, kun Dan Koivulaakson, Li Anderssonin ja Mikael Brunilan "Äärioikeisto Suomessa" -kirjan esittelytilaisuuteen tunkeutui ilmeisesti joukko väkivaltaisia tilaisuuden vastustajia. Seuranneessa välikohtauksessa ainakin yksi tilaisuuteen osallistunut tuli puukotetuksi. Kyseessä on jälleen yksi huolestuttava esimerkki poliittisista väkivallanteoista, jotka ovat 2010-luvulla tehneet toistaiseksi onneksi harvinaista paluuta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Haluamatta ylidramatisoida tapausta pidän tätä selkeästi merkkinä siitä, että suomalainen keskustelu, etenkin poliittisten ääripäiden välillä, on ylikuumentunut, mennyt liian pitkälle. Pahiten tunteita ovat kuumentaneet maahanmuuttokritiikki-rasismi -akselilla liikkuvat keskustelut. Halveksuvaa, toisen osapuolen ihmisarvoa loukkaavaa, vihaista ja kärjistävää kielenkäyttöä on pidetty pikkujuttuna. Puhe kuitenkin ennakoi toimintaa. Siellä missä poltetaan tänään kirjoja, poltetaan huomenna ihmisiä.

Tämä ei tarkoita sitä ettei asioista saisi keskustella. Voi esittää perusteltuja ja järkeviä argumentteja sen puolesta, että nykyisiä oleskelulupakäytänteitä pitäisi tiukentaa niiden osalta, jotka eivät ole oikeutettuja pakolaissopimuksissa määritettyihin turvapaikkoihin tai joilla ei ole Suomen työmarkkinoilla kysyttyä osaamista. Kotouttamispolitiikan onnistumisen voi kyseenalaistaa ja siitä vastaavilta virkamiehiltä voi vaatia vastuullisempaa toimintaa. Voi olla kriittinen sen suhteen, onnistuuko monikulttuurisen yhteiskunnan rakennusprojekti.

Yhtä lailla oikeus on olla toista mieltä ja kritisoida myös kriitikkoja. Vaikka mielipiteenvaihto olisi kiivastakin ja mielipide-erot yhteensovittamattomia, niin pitäisi säilyttää tietty kunnioitus. Pitäisi pidättäytyä sellaisesta kielenkäytöstä, joka keskustelemisen, ratkaisujen ja kehittämisen sijaan pyrkii vastapuolen demonisointiin ja "me vastaan ne" -mentaliteetin lietsomiseen. Tämä koskee kaikkia osapuolia.

Äärioikeistolaisten ja rasististen ryhmien nousu liittyy yhteiskunnassa lisääntyneeseen turhautumiseen ja toisaalta koettuihin epäkohtiin. Oikeutetusti moni miettii, tekeekö yhteiskunta kaikkensa hänen hyväkseen ja suositaanko muita hänen kustannuksellaan. Ne maltillisemmat kansallismieliset ja populistit, jotka ovat tarjonneet väylän tämän turhautumisen esiintuonnille ja siihen liittyvien ongelmien käsittelylle, ovat nyt suuren vastuun edessä. Vaikka he eivät ole vastuussa muiden ihmisten tekemisistä, heillä on vastuu huolehtia siitä että he osallistuvat keskusteluun maltillisesti ja esimerkillään edistävät rakentavaa tapaa purkaa oma tyytymättömyys. Heidän on nyt otettava vastuu siitä, että he eivät käytä kärjistävää tai halveksivaa kieltä eivätkä salli sitä myöskään käytettävän heidän kuultensa.

Yhtä lailla tällä kertaa loukatuksi tulleen puolen on pidättäydyttävä käyttämästä pienen joukon tekoa lyömäaseena kaikkia toisinajattelijoita vastaan. Heidän on pidättäydyttävä vihaamasta niitä, jotka ajattelevat toisin. Vääryyden kokemus herättää usein voimakkaita tunteita, mutta sen enempää sanoilla kuin nyrkilläkään lyöminen ei saa toisen ajatuksia muuttumaan. On ymmärrettävä, että se jonka kokee kohtelevan toisia väärin voi tuntea itsensä aivan yhtä väärinkohdelluksi. Väärin tehnyttäkään ei tulisi vihata, vaikka väärä teko onkin tuomittava.

Meidän kaikkien vastuulla on nyt se, että jatkossa yhteiskunnallinen keskustelu Suomessa on rakentavaa, ymmärtävää ja yhteisymmärrystä parantavaa. On osoitettava lämpöä ja ystävällisyyttä niitäkin kohtaan joiden mielipiteet ovat omasta mielestä vääriä. Ei pidä hyökätä aggressiivistakaan keskustelunavaajaa vastaan vaan kuunnella mitä tällä on sanottavaa. Vain osoittamalla rakkautta ja lempeyttä voimme taistella vihaa ja väkivaltaa vastaan. En ole itsekään aina onnistunut tässä, olen menettänyt malttini ja käyttänyt ilkeää kieltä poliittisista vastustajista. Lupaan kuitenkin tehdä jatkossa toisin. Lupaan myös puolustaa kaikkien, myös kanssani eri mieltä olevien oikeutta sanoa mielipiteensä ääneen henkenikin uhalla.

Sympatiani ovat täysin tilaisuuden järjestäneiden vasemmistotovereiden ja siihen osallistuneen yleisön puolella. Puhe- ja keskustelutilaisuuksia on järjestettävä jatkossa yhä enemmän, sillä pitämällä debatin vireänä osoitamme, ettei väkivalloin ole mahdollista rajoittaa yhteiskunnallista keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Matti Jalagin

Mitä sdp ajatteli tehdä, että järjestys (ordnung) palaa maahan ja ihmisille hyvä poliittinen tahto?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Puolue on tähän asti vaatinut jäseniltään kohteliasta, hillittyä ja ystävällistä käytöstä jäsenistöltään. Puolue on pyrkinyt ylläpitämään avoimia keskusteluvälejä muihin yhteiskunnallisiin vaikuttajajärjestöihin ja tekemään yhteistyötä.

Itse ajattelin näyttää esimerkkiä ja pyrkiä olemaan ystävä myös niille jotka näkevät minussa vihollisen.

Mauri Hyhkö

Eikös se demarien "wannabegoebbels" Jouni Backman aloittanut rivakasti järjestyksenpidon vaatimalla maahanmuuton kommentoimisen kieltämistä, jos se "vaikuttaa asenteisiin maahanmuuttajia kohtaan".

Käyttäjän TimoKRisnen kuva
Timo Rsnn

"Monikulttuurisen yhteiskunnan rakennusprojekti".Sanoisin,että rakennatte meidän tontille ilman lupaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Onko niillä suomalaisilla, jotka kokevat maahanmuuton ja eri kulttuureista tulevien ihmisten yhteiselon positiivisena jotenkin pienempi oikeus tähän "tonttiin" kuin vastustajilla?

Itse en myöskään pidä itseäni erityisemmin "monikulttuurimiehenä". Ennemminkin minulle on ok että maahan muuttaa uutta väkeä töihin ja että voimme myös ottaa jonkin verran suojelun tarpeessa olevia ihmisiä tänne. Laajamittaisen humanitäärisen maahanmuuton en usko ratkaisevan tulijoiden tai heidän kotimaidensa ongelmia tai olevan Suomelle edullista. Sikäli kun Suomeen väkeä muuttaa, niin pitäisin täkäläisen kielen ja yleisten pelisääntöjen oppimisessa auttamista keskeisenä. Muu on sitten kunkin yksityisasia.

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero

Kirjoittaja ripusti kärpäspaperin.
Hieno kirjoitus kyllä, tuskin mieleen hämmentäjille.

Lasse Laaksonen

Eiköhän oleellinen keskustelun aihe ole:

EU:lle ja ministerien äitikullille 5-100 miljardia

vastaan

Investoinnit Suomeen.

Rasismin yleisin esiintymismuoto on rasismin vastaisen direktiivin kieltämä pakkoruotsi.

Late Virta

RKP:n historia juontaa sen perustajaan äärirasisti Freudenthaliin. Nämä rasisitien jälkeläiset RKP:ssä pitävät yllä pakkoruotsia ja alistavat suomenkielistä enemmistöä maassamme. Rasisti ja alistaja voi olla myös vähemmistö. Se aihe on meillä vaiettu täysin. RKP on myös oikestolainen puolue. Onkohan näiden Jyväskylässä kirjaan esittävien kirjassa tästä äärioikeistolaisesta freudenthalilaisesta puolueesta mitään tietoa?

Vikipediassa on mm. sensuroitu kokonaan "freudenthalilaisuus" -termi. Miksiköhän? Sen äärirasistisen historiakaiun takia.

Santeri Halmetoja

Väkivalta ja pullojen heitteleminen ei ole keskustelua. Tuskin näillä hyökkääjillä on mitään tekemistä muutenkaan asiallisen maahanmuuttokeskustelun kanssa. Sitä muuten on ikävän vähän, mikä johtuu molemmista osapuolista. Ei haluta edes ymmärtää toisia.

Sikäli kirjoituksesi on tehty erittäin rakentavassa hengessä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Eetu Kinnunen: " Voi esittää perusteltuja ja järkeviä argumentteja sen puolesta, että nykyisiä oleskelulupakäytänteitä pitäisi tiukentaa niiden osalta, jotka eivät ole oikeutettuja pakolaissopimuksissa määritettyihin turvapaikkoihin tai joilla ei ole Suomen työmarkkinoilla kysyttyä osaamista."

Mitähän tarkoitat? Pakolainen, joka ei ole oikeutettu pakolaissopimuksissa määritettyihin turvapaikkoihin ei saa Suomesta turvapaikkaa. Ei siinä mitään tiukentamisen tai sellaisesta keskustelemisen mahdollisuutta ole.

Humanitaarisesta maahanmuutosta puhuttaessa taas puhutaan inhimillisestä hädästä, myötätunnosta ja avunannosta, eikä siihenkään keskusteluun kuulu työmarkkinaosaaminen. Silloin puhutaan (jos asiasta puhutaan) inhimillisestä hädästä, myötätunnosta ja avunannosta.

Työmarkkinoilla tarvittavan osaamisen suhteen ollaankin maassa yksimielisiä. Ongelmana on enemmänkin niiden osaajien meno muualle, eikä hakeutuminen kylmään, pimeään ja suvaitsemattomaan pohjolaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Suurin osa Suomeen tulevista ei-työperäisistä maahanmuuttajista ei saa turvapaikkaa, vaan tilapäisen oleskeluluvan sekundäärisen suojeluntarpeen perusteella. Esimerkiksi siis kotimaan yleisesti vaikeiden olojen takia. Turvapaikan saaminen edellyttää nimen omaan henkilöön tai tämän edustamaan ryhmään kohdistettua vainoa tai uhkaa.

Voidaan kuitenkin pitää ongelmallisena sitä, että _kaikille_ hankalista oloista tuleville tänne pääseville pitäisi myöntää oleskelulupa, vaikkei heillä olisi mitään edellytyksiä (koulutusta, kielitaitoa jne) selviytyä suomalaisessa yhteiskunnassa ilman tulonsiirtoja. Toisaalta se, että oleskelulupa myönnettäisiin vain niille, jotka tänne omin neuvoin sattuvat pääsemään, on ongelmallista. Siis yleensä terveille, nuorille miehille joiden läheisillä on ollut varaa rahoittaa matka. Vaikka kyseisissä maissa on köyhempiä ja turvattomampia (naisia, lapsia, vanhuksia), jotka tarvitsisivat suojelua enemmän. Voi myös kysyä, mikä on tällaisten maahanmuuttajien kotouttamisen ja tukemisen vaihtoehtoiskustannus esim. näiden lähtömaan auttamiseksi.

Mitään yksiselitteistä vastausta en osaa antaa, ja juuri siksi pidän keskustelua toivottavana.

Matti Jalagin

Maahanmuuttokeskustelu pitää kieltää, sillä se menee aivan liian pitkälle.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Tuo on kyllä Matti Jalaginin oma ja yksityinen mielipide.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Mielenkiintoinen blogi joskin sinne sun tänne haahuileva. Toivoisin demareilta vihdoinkin selkärankaa ja sitä, että laskettaisiin ja julkaistaisiin maahanmuuttoon liittyvät kaikki siis kaikki kustannukset pilkulleen.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin mielestä hänen ministeriönsä ei siihen ennätä, vaikka eduskunta sitä esitti. Kuitenkin eduskunta on kaikkein korkein valtiomahti vai onko?

Valtionvarainministeri Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen voisi sanoa virkamiehilleen, että laskelmat tähän pöytään ja pian. Ja sieltä ne tulisivat, mutta ei niin ei. Miksi ei?

Maahanmuutto on jo ikävä kyllä kasvanut omaksi teollisuusalakseen aivan kuin USA:ssa vankilateollisuus. Ilmeisesti aivan liian monen ansiot tulevat tästä teollisuudesta, jotta sitä voisi selvittää. Netissä on ollut kammottavan pitkiä listoja erilaisista toiminimikkeistä, jotka "auttavat" maahanmuuttajia. Olisi näin veronmaksajana eli kustantajana ihan mukava nähdä summat.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

"Heidän on nyt otettava vastuu siitä, että he eivät käytä kärjistävää tai halveksivaa kieltä eivätkä salli sitä myöskään käytettävän heidän kuultensa."

Että sensuurin ja poliittisen korrektiuden tiellekö lähdettäisiin vielä nykyistä innokkaammin? Suuri osa maahanmuuttokriittisistä kannanotoista sivuaa juuri sitä, että asioista ei nykyäänkään saa puhua niiden oikeilla nimillä, ja oikeuslaitoskin on lähtenyt tähän pelleilyyn mukaan. Hyi helvetti sentään.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Hyvä ja rakentava kirjoitus, kiitos siitä Eetu.

Itse pidän maahanmuutosta ja sen politiikkalinjauksista käytävää kriittistä keskustelua tärkeänä. Maahanmuuttopolitiikka kaikkine kytköksineen on kasvavan tärkeä politiikan alue Suomessa.

Mielestäni ihmiset keskimäärin, jotka pitävät "maahanmuuttokriittistä" keskustelua tärkeänä, ovat hyvin vähän vihamielisiä. Pikemminkin tällaiset ihmiset ovat HUOLESTUNEITA ja TURHAUTUNEITA maahanmuuttoon liittyvien asioiden vastuuttomasta hoitamisesta.

Selkeää VIHAMIELISYYTTÄ tunnistan puolestani siinä kansanosassa, joka reagoi kielteisesti maahanmuutosta käytävään kriittiseen keskusteluun. Tämä ilmenee mm. rasisti- ja äärioikeistoleimojen jakamisena.

Käyttäjän Rajasusi kuva
Jouko Siivonen

"Äärioikeistolaisten ja rasististen ryhmien nousu liittyy yhteiskunnassa lisääntyneeseen turhautumiseen ja toisaalta koettuihin epäkohtiin." Kun syyt tiedetään on SDP:llä tuhannen taalan paikka ensi kuun budjettineuvotteluissa pitää huolta siitä ettei yhteiskunnallista turhautumista enää tästä lisätä tai ei kohta ole mitään voimaa paitsi työleirit estämään aggressioiden purkautumista suorana väkivaltana ja lopulta mellakoina.

Käyttäjän TimoKRisnen kuva
Timo Rsnn

Niin.Kyllä kaikki se,mitä yhteiskunnassa nykyisin tapahtuu on tilattua.Ostettu osamaksulla ilman tietoa hinnasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset