Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kansa luottaa Yleisradioon

Kunnallisalan kehittämissäätiön yli tuhannelle suomalaiselle tekemän kyselyn perusteella suomalaiset luottavat uutismedioista eniten Yleisradioon. Kolmen kärjessä olivat YLEn tv- ja radiouutiset, välissään vain STT. YLEn uutisten kansalaisilta saama luottamus (87 %) ylitti huimasti sekä valtakunnallisen päälehden (66 %) että maakunnalliset valtalehdet (62 %). Kysely avaa mielenkiintoisen näkökulman kaupallisen median kokemiin vaikeuksiin ja tilaajien vähentymiseen.

Kaupallinen uutismedia on pyrkinyt selviytymään kiristyvästä kilpailusta lisäämällä iltapäivälehtimäisyyttään ja lisäämällä räväköitä keskustelunavauksia. Erityisesti HS on noussut taisteluun ”verovaroin pönkitettyä” YLEä vastaan ja esimerkiksi Saska Saarikoski on kirjoittanut julkisrahoitteisen YLEn vaarantavan riippumattoman median elinvoiman.

Riippumattomuus on kyseenalaista

Monet lehdet eivät kuitenkaan ole luopuneet ideologista ja poliittisista tavoitteistaan. HS on esimerkiksi linjannut kannattavansa Suomen NATO- ja EU-jäsenyyttä, monikulttuurisuutta ja kaksikielisyyttä vanhan Erkon edistyspuoluelaiselle näkemykselle uskollisesti. Monilla maakunnallisilla lehdillä, kuten Keskisuomalaisella, taas on juurensa Keskusta-Maalaisliiton sanomalehtinä, minkä moni kokee edelleen vaikuttavan liikaa journalistiseen linjaan.

Kansalaiset haluavat, että jos he seuraavat riippumattomaksi ilmoittautunutta uutismediaa, kyseinen media myös pyrkii ensisijaisesti täyttämään tehtävänsä tiedonvälittäjänä ja erilaisten mielenkiintoisten puheenvuorojen esille tuojana. Poliittisen propagandan levittäminen takaoven kautta uppoaa yhä harvempaan. Laadukkaita poliittisiakin medioita, joita kannattaa seurata, on toki olemassa, mutta ne ilmoittavatkin avoimesti kenen asialla ovat.

YLEllä on tärkeä tehtävä

Kun on fakta, että yhä useampi kansalainen seuraa ainoastaan maksuttomia verkkomedioita tai kiertää verkkolehtien maksumuurit, ei voida välttää sitä että maksullisten printtimedioiden käytössä oleva raha heikkenee. Se on jo nyt johtanut journalismin tason alenemiseen ja viihteellistymiseen. Vaikka YLEn uutispalvelu lakkautettaisiinkin, en usko sen johtavan sanomalehtien tilaajaryntäykseen.

Siksi onkin tärkeää, että laadukkaan ja monipuolisen journalismin tarjonta turvataan kansalaisille. YLEn hallintoneuvostossa ovat edustettuna kaikki eduskuntapuolueet, joten sen neutraliteetti on huomattavasti laajemmin valvottua kuin minkään kaupallisen median. Laadukkaalle printtijournalismillekin lienee kysyntää, sillä merkittävä osa nuoristakin suomalaisista haluaisi tilata ja lukea sanomalehteä. Journalismin pitäisi vain olla laadukasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän HeikkiAalto kuva
Heikki Aalto

Eikö tätä funktiota toteuttamaan riittäisi tietotoimisto? Onko kyseisellä organisaatiolla kenties liikaa rahoitusta taloustilanteeseen nähden, kun koittaa kilpailla myös viihteen saralla yksityisten medioiden kanssa? Eikö yksi propagandakanava neljän sijaan riittäisi, Strömsön ja Uusipäivän neljännetkymmenennetviidennet kesäuusinnat eivät kuulu lakisääteisiin tehtäviin?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kotimaisen draama- ja viihdeohjelmiston tukeminen on aika oleellinen tehtävä sitä, että meilläkin voisi syntyä kulttuurivientiä. Kannattaa katsoa esim. Ruotsin ja Tanskan laadukkaita, yleisradioyhtiöiden tuottamia televisiosarjoja. Se on tukenut Ruotsin elokuvateollisuutta ja Silta on myyty lisenssillä jenkkeihinkin. Toki Strömsön ja Uuden päivän kaltainen viihdehömppä voitaisiin suosiolla jättää yksityiskanaville. Maksan mielelläni veroja saadakseni katsoa myös HBO:n sarjoja ilman mainoskatkoja. :)

Oleellista tässä bloggauksessa oli kuitenkin laadukkaan uutistoiminnan turvaaminen, ei Yleisradion muut tehtävät.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jos mä tilaisin lehteä, niin laadun ja hinnan pitäisi kohdata. Nykyisessä hesarissa ei esimerkiksi tunnu kohtaavan kumpikaan.

Ylellä on ehkä vähän hämärtynyt heidän tehtävänsä puolueettomana Suomen yleisradiona. Mediana, joka maksetaan verorahoista, ja jonka ei ylipäätään tarvisi kilpailla samalla alalla kuin mainostv.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Yleä lukuunottamatta kaikella muulla medialla on tietyssä mielessä kaksi agendaa.

Sitä mediaa hallitsee raha. Sanomalehtiemme, kaupallisten TV-kanavien ja radioiden päätoimittajat ja vastaavat toimittajat valitsee yhtiön hallintoneuvosto, usein pelkästään miljonääreistä koostuva. Valitulla päätoimittajalla on kaksi tehtävää lehden linjoihin nähden. Ensimmäinen ja tärkein on rahan ansaitseminen, toisena tukea ideologioita, jotka suosivat omistajia ja vastustavat Perussuomalaista ja varsinkin sosialistisia ideologioita. Mikäli voidaan puhua Perusuomalaisesta ideologiasta? Toistaiseksi valtamediat käyttävät sitä hyväkseen vasemmistopuolueita heikentämään.

Ylen jälkeen merkittävin rahamediaan nähden oppsitiossa oleva taitanee olla Maaseudun tulevaisuus. Se on kolme kertaa viikossa ilmestyvä ammattilehti, joka tukee viljelijöitä. Työttömillä ja matalapalkkaisilla ei äänenkannattajaa ole.

Tässä tilanteessa Yleisradio on välttämätön. Se on meidän kaikkien oma media, jonka puolueettomuutta valvomme lähinnä vaalien kautta.

Kaupallisen median strategiana on vaatia hömpän lopettamista Ylen kanavilla. He tietävät, että ellei ole mitään houkutusta niiden kanavien katseluun, ei sinne tulla katselemaan pelkästään uutisia, eikä varsinkaan se tietämätön, helpoimmin ohjailtava aines tule.

Tämä on hyvä muistaa, kun huomaa Ylen supistamista tai kilpailuedellytyksien heikentämistä vaadittavan kaupallisessa mediassa.

Joku nostaa esiin internetin. Mikäli se edustaisi jotain demokraattista tiedonvälitystä, niin maailman kaikki maat Kiina, Venäjä, Saudi-Arabia ja Iran mukaanluettuina olisivat demokraattisia maita. Pohjois-Korea vähän kyseenalaisemmin. Netillä on hiukan merkitystä joidenkin poikkeavien näkemysten esiintuomisessa.

Käyttäjän anttiliikkanen kuva
Antti Liikkanen

12.1. 07:00-uutisissa (lyhyt!) YLE:n uutistoimisto informoi siihen luottavalle kuulijalle:

Elefantttien määrä Tansaniassa on viimeisinä vuosikymmeninä vähentynyt yli 60%.
Syynä on salametsästys.
Salametsästysta harjoitetaan elefanttien sarvista markkinoilta saatavan korkean hinnan takia.

Niinpä, we trust "whai äl ii"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset