Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Turpaan tuli

Selitykset eivät tulosta muuksi muuta. 12,3 % SDP:n eurovaalikannatuksena on katastrofi, vaikka onkin toki linjassa sen kanssa että kun 2009 eduskuntavaalikannatus oli 21 %, eurovaaleissa siitä realisoitui 17,5 %. Demariäänestäjät vain jäävät kotiin, koska eivät joko koe puolueen edustavan Euroopassa sitä mitä he toivovat, tai sitten eivät pidä eurovaaleja merkityksellisinä oman elämänsä kannalta. Valitettava virhetulkinta.

Hurraamista ei tosin taida olla juuri kellään muullakaan. Kokoomuksen tulos heikkeni edellisistä eurovaaleista ja neljäs paikka jäi saamatta. Keskustan kannatusnousu uuvahti alle 20 % ja Kokoomuksen taakse. Perussuomalaiset jäivät jytkystään lähes 5 %, Vihreät ottivat 3 % naamaan ja menettivät toisen europaikkansa. Nyt yhden oikeistovihreän ja yhden vasemmistovihreän sijaan talouspoliittisesti hajanaista Vihreää liittoa edustaa vain oikeistoliberaali Heidi Hautala. Kristillisdemokraattien Sari Essayahin komeasta henkilökohtaisesta tuloksesta huolimatta myös KD jäi ilman meppipaikkaa.

Jos 2011 eduskuntavaalien ainoa varsinainen voittaja oli Perussuomalaiset, voi sanoa että näissä vaaleissa ainoa voittaja oli europaikkansa palauttanut Vasemmistoliitto. Kampanja oli hyvän näköinen ja nuorena ehdokkaana valtavan äänisaaliin ja Merja Kyllösen taakse varamepin paikkaan yltänyt Li Andersson onnistui nostamaan profiiliaan tavalla, joka nostaa hänet valtakunnalliseen vasemmistopoliitikkojen kärkikaartiin tulevissa eduskuntavaaleissa. Selkeästi myös hallituksesta lähdöstä tuli nostetta, joka kantoi ainakin näihin vaaleihin asti.

RKP saattoi huokaista helpotuksesta, kun Nils Torvaldsin valinta turvasi puolueen ainokaisen paikan. Torvalds tosin saattaa europarlamentissa edustaa pikemmin vasemmistoliittolaisten kuin kotoisen porvaripuolueensa kantoja.

Pohjakosketus tuli - toivottavasti

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi, että pohjakosketus on nyt tullut ja tästä on vain yksi suunta: ylöspäin. Turpaanotto on nyt torjuntavoittomussutuksen jälkeen ensi kertaa myönnetty rehdisti ja toivon mukaan se johtaa myös rehelliseen analyysiin puolueen sisällä. Nyt tarvitaan kaikki voimat käyttöön, millekään kuppikuntailulle, perinteisiin takertumiselle tai mähmimiselle ei ole aikaa. Aikaa luottamuksen palauttamiseen ja selkeään, tulevaisuuteen katsovaan linjanvetoon on aikaa 10 kuukautta. Sitten koittaa totuuden hetki. Myös 2007 eduskuntavaalien jälkeen sanottiin, että 21 % oli pohjakosketus ja nyt alkaa nousu.

SDP:n on nostettava edelleen keskiöön rakenteet, koska ne ratkaisevat. On löydettävä sellaiset yhteiset ratkaisut, joilla työmarkkinat sopeutuvat pienempään keskimääräiseen yrityskokoon ja yritysten elinkaaren lyhentymiseen. Konkurssi tai irtisanotuksi tuleminen ei saa olla häpeä, vaan ihminen on autettava jaloilleen mahdollisimman nopeasti laittamaan uutta putkeen. Tässä ja siinä, että työntekijöiden oikeudet taataan tilanteessa jossa yritysten kyky sitoutua suuriin palkan sivukuluihin voi yhteiskunnalla olla iso rooli.

Se on juuri sitä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä, jota tarvitaan. Sen lisäksi tarvitaan selkeä tulevaisuuslinja, jotta yli varojen eläminen luonnonvarojen ja ilmaston kustannuksella saadaan kuriin realistisesti ja ohjaamalla kasvua ekologisesti kestävään suuntaan, esimerkiksi digituotteisiin ja kulttuuriin.

Samoin on entistä enemmän korostettava ihmisten tasa-arvoisia oikeuksia ja ihmisarvoista kohtelua. Tasa-arvoa, joka koskee niin maahanmuuttajanaisia, seksuaalivähemmistöjä kuin lähiöiden keski-ikäisiä miehiä. Kaikki meistä ansaitsevat paikan yhteiskunnassa, eikä ketään saa vähätellä sen takia että hän kuuluu väärään identiteettiryhmään.

Nyt on katsottava päin uutta päivää nousevaa ja lähdettävä kohti eduskuntavaaleja. Niissä tulee veret seisauttava vaalivoitto, kun yhdessä tehdään. Kansan mielellä ja kansan kielellä. Jos ei tule, niin minua saa tulla vaatimaan tilille että mitäs tuli ja ei tullut tehtyä. Vastuu ja valta kuuluvat yhteen. Demareissa molemmat ovat nyt koko porukalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen
Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

No tällä hetkellä vähän huonosti.

Pitäisi puhua enemmän työllisyydestä, opiskeluturvasta ja tulevaisuudesta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Tai toimia nuorten parissa. Kaikki lähiöiden urheiluseurat yms voisi vähän uusiutua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #3

"Tai toimia nuorten parissa. Kaikki lähiöiden urheiluseurat yms voisi vähän uusiutua"

Tuossa voisi olla ideaa, kun ei nuorille ole töitä niin voisivat urheilla. Valtio voisi säätää urheijaeläkkeen jos nuori jatkaa urheilu-uraansa eläkeikään asti.

Ps. Yliopiston proffa oli sanonut valmistuville nuorille että Hollannista kannattaa kysellä töitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Jokaisen puolueen jäsenet tuntevat "omat ehdokkaansa" eri tavoin kuin muut "ulkopuoliset" (muiden puolueiden kannattajat, sekä sitoutumattomat).

Näin "ulkopuolisena" katseltuani SDP:n ehdokaslistaa totean, että se on varsin pehmeä ja tuntematon. Repo osoitti täydellisen äänikuplan puhjenneen. Jaakonsaari sentään menestyi, sillä tunnetusti SDP on ollut työväen palkkojen polkemisen ja itsemäärämisoikeuden riistäjänä tunnettu puolue?

Tutkikaa esimerkiksi Paanasen menestystä. Oliko odotettua? Eikö mies ole teidän puoluesihteeri - siis nauttii demarieliitissä varsin korkeaa kunnioitusta, mutta mitenkä duunariväki noteerasi?

Eurovaalit ovat tähtisikermävaalit, joissa pitää passittaa valovoimaisimmat tähdet estradille.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Paananen taisi kyllä olla ehdolla ennemminkin lähinnä listan täyttämiseksi. Olen saanut käsityksen, että yhtä paikkaa pidettiin viime hetkeen avoinna Juttaa varten varmuuden vuoksi, jos olisi päättänytkin lähteä. Äänimääristä ei kannata hirveästi päätellä, ellei suhteuta sitä vaalibudjetteihin- ja työhön. Ehdokkaat eivät toki olleet niin nimekkäitä kun esim. Kokoomuksen ministeriehdokkaat, mutta olisi toki ihan aiheellista kysyä, että mitä ihmettä jatkavan ja työkiireiden kanssa painivan hallituksen ministerit tekevät eu-vaaleissa?

Pentti Järvi

" Kokoomuksen ministeriehdokkaat, mutta olisi toki ihan aiheellista kysyä, että mitä ihmettä jatkavan ja työkiireiden kanssa painivan hallituksen ministerit tekevät eu-vaaleissa?"

Pääministeri Katainen on harrastanut tiiviisti sanaa "vastuu".

Noh, se sana ei enää kelpaa merkitsemään sitä, mitä se tarkoittaa.

Karkuun lähtee koko remmi.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Sinällään ihan aiheellinen kysymys. Maamme on putoamassa talousjyrkänteeltä alas. Ehkä nämä ministerit hakivat poliittista turvapaikkaa Brysselistä?

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Alkaa kannatus lähenemään sitä oikeaa, joka saatiin nähdä Lipposen pressakampanjassa.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Jouni tässä ex känsäkoura kiittää viisaasta kommentistasi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset