Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Veljeilevätkö Vihreät äärioikeiston kanssa?

  • Heidi Hautala Euroopan parlamentin istunnossa
    Heidi Hautala Euroopan parlamentin istunnossa

Yleisradio uutisoi Euroopan parlamentin pääpuolueiden torjuneen Iso-Britannian räyhäpopulistisen, EU:ta kategorisesti vastustavan UKIP-puolueen Nigel Faragen johtaman EFDD -ryhmän puheenjohtajuudet ja varapuheenjohtajuudet Europarlamentin alaisissa valiokunnissa.

Vihreiden Heidi Hautala kommentoi tapahtunutta seuraavasti:

"Jos käyttäytyy vähän kuin huonon kotikasvatuksen saanut täysistunnossa ja kääntää selkänsä sinfoniaorkesterille, joka soittaa Eurooppa-hymniä, ei se ole mikään syy estää tätä ryhmää näyttämästä parlamentissa, mihin se pystyy."

Hautala puhuu vastoin parempaa tietoaan, sillä Faragen porukka on osoittanut edellisen europarlamenttikauden aikana mihin se pystyy. EFD on hallinnut lähinnä poissaolotilastoja ja ryhmässä on äänestelty aivan miten sattuu, usein pelkkää tyhjää. Puheenjohtaja Farage on käyttänyt rahan tuhlailusta ja korruptiosta syyttämänsä instanssin rahoja palkatakseen oman vaimonsa parlamenttiavustajakseen. Lisäksi ryhmä ja sen kansallisten jäsenpuolueiden edustajat, joihin kuuluvat mm. Italian neofasistit, ovat syyllistyneet öykkärimäiseen muukalaisvihaan ja seksismiin, jota Vihreät ainakin juhlapuheissaan vastustavat.

Omantunnon mukaan äänestäminen on Hautalasta "kaappaus"

Se ei kuitenkaan menoa haittaa, vaan löylyä piti mennä lyömään Facebookin puolelle, jossa Hautalan statuspäivitys levisi kiihkeästi Vihreiden seinillä:

"Demokratian vastainen kaappaus parlamentissa eilen. Parlamentin 3 suurinta ryhmää tekivät keskenään äänestyssopimuksen, jolla estivät euroskeptistä EFDD-ryhmää saamasta sille kuuluvia valiokuntapj-paikkoja. EPP, S&D ja ALDE toimivat vastoin parlamentissa käytettyä D'Hontin menetelmää, jossa puolueiden saamien paikkamäärä tulisi heijastaa niiden saamia äänimääriä. Vaikka parlamentin vihreät ei missään nimessä kannata EFDD:n euroskeptistä linjaa, emme myöskään voi hyväksyä tällaista kaappausta. EU-vastaisuus ei saa olla syy sulkea kokonaista ryhmää EU-päätöksenteon ulkopuolelle. Samalla kaikki EFDD-ryhmään kuuluvat leimattiin sen radikaalien johtajien kaltaisiksi, vaikka joukossa on mm. Italian Viiden tähden liikkeen ekologisia ja kulttuuriarvoja puolustavia edustajia."

Hautalan "kaappaus" tarkoittaa siis sitä, että S&D, EPP ja ALDE eivät äänestäneet d'Hontin suhteellisen vaalitavan perusteella tehdyn kaavion mukaisesti puheenjohtajapaikkoja, vaan äänestivät sellaisia ehdokkaita, joiden uskoivat saavan jotain hyvää aikaan kyseisillä paikoilla..

Hautalalta voikin kysyä, kumpi on demokratiaa: Se, että äänestää sellaista ehdokasta jonka toivoo tulevan valituksi, vai se, että äänestää jotakuta sen takia, että "kaikilla ryhmillä pitää olla edustus".

EFDD-ryhmä on torjunut riveistään esimerkiksi Ranskan Kansallisen Rintaman kaltaiset avoimesti muukalaisvihaa ja autokratiaa propagoivat liikkeet, mutta silti sitä kohtaan esitetään edelleen epäilyksiä rasististen näkemysten myötäilystä. Se on Vihreille ollut perinteisesti punainen vaate, mutta nyt kun asialla ratsastaminen sopii omiin tarkoitusperiin, se ei yhtäkkiä haittaakaan.

Miksi EFDD:n torppaus on Hautalalle kova pala?

Kuten arvata saattaa, EFDD:n linjan tukeminen ei ole missään nimessä se syy, jonka vuoksi Hautala tätä porukkaa puolustaa. Vihreiden modus operandi on ollut etenkin politiikkaa vähemmän seuraavien liikkuvien äänestäjien houkuttelu puolelleen luomalla kohuja suurten puolueiden tekemistä "lehmänkaupoista" ja "kaappauksista", jotka tuomitaan demokratian vastaisiksi. Tällöin Vihreälle liikkeelle tarjoutuu mahdollisuus esiintyä demokratian pikku sotureina pahaa ja ideologisesti epäpyhää "suurta koalitiota" sosialidemokraattien ja keskustaoikeiston "korporatististen" puolueiden välillä.

Kuitenkin silloin, kun junttalistat ja valtuustosopimukset palvelevat Vihreitä, he ovat tästä demokratian häpäisystä täysin hiljaa. Näin tapahtui esimerkiksi Vihreiden puheenjohtajan, Ville Niinistön kotikaupungissa Turussa, kun puolue allekirjoitti valtuustosopimuksen jonka perusteella Vasemmistoliitto suljettiin ulos lautakuntien puheenjohtajuuksista.

Mielestäni kuitenkin jo Perussuomalaisten ratkaisun, jonka perusteella puolue valitsi europarlamenttiryhmäkseen brittikonservatiivien ECR:n EFDD:n sijaan, pitäisi kertoa tarpeeksi Faragen ryhmän uskottavuudesta ja yhteistyökyvystä. Hautalan ylistämä "ekologisia ja kulttuuriarvoja puolustava" Viiden Tähden Liike on kotimaassaan kategorisesti kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä muiden poliittisten ryhmien kanssa, vaikka sen seurauksena Italiaan syntyi koko maan vakautta ja maksukykyä uhkaava poliittinen kriisi. Puolueen puheenjohtaja Beppe Grillo on profiloitunut mediassa lähinnä solvaamalla muiden puolueiden johtajia naamio kasvoillaan.

Vaikka en pidä EFDD:tä kategorisesti äärioikeistolaisena, en todellakaan halua, että sosialidemokraattien äänillä edistettäisiin sellaisen valiokunnan puheenjohtajan valintaa, joka käyttäisi asemaansa poliittisiin performansseihin, jarruttelisi asioiden käsittelyä protestoidakseen tai jättäisi vain hommat hoitamatta. Euroopan unionin harvojen ja jo nyt liian heikkojen demokraattisten instituutioiden lamauttaminen ja pilkkaaminen erilaisella ilveilyllä olisi todellista demokratian halveksuntaa. Ei kai Hautalakaan sellaista voi haluta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Näyte Faragen yhteistyöhalukkuudesta, siinä vaiheessa kun neuvottelut Grillon 5 tähden liikkeen liittymisestä ryhmään olivat vielä kesken:

If we can come to an agreement, we could have fun causing a lot of trouble for Brussels," the statement quoted Farage as saying.

http://uk.reuters.com/article/2014/05/28/uk-eu-gri...

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Eli kun ei olla samaa mieltä, ei tarvitse kuunnella. Meno alkaa olla lähellä neukkulaa, no senkin tarina päättyi aikanaan.
Tämä on juuri tyyppi esimerkki siitä, miksi luottamus EU:ta kohtaan vähenee ja ihmiset jättävät äänestämättä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

En ole "samaa mieltä" juuri mistään esim. Perussuomalaisten oikeistokonservatiivisen ECR-ryhmän kanssa. Kuitenkin siitä olen samaa mieltä, että parlamentissa asialliset hommat hoidetaan, istunnoissa käyttäydytään ja muita edustajia kunnioitetaan.

Niinpä minusta on varsin hyvä, että ECR saa oman osuutensa valiokuntien pj- ja vpj-paikoista. Asiallinen, kriittinen ääni ansaitsee tulla kuulluksi.

EFDD ei kunnioita yhteisiä pelisääntöjä, halventaa muita poliittisia ryhmiä ja käyttää kansan mandaattia pelleilyyn ja veronmaksajien rahojen tunkemiseen omiin taskuihinsa. Siihen vedän itse rajan, jossa loppuu demareiden tarve tukea tällaisen ryhmän edustajia mihinkään tehtäviin. Jos saavat tarvittavat äänet muualta, niin totta kai ovat oikeutettuja paikan silloin saamaan.

Antti Jokinen

"... ei kunnioita yhteisiä pelisääntöjä, halventaa muita poliittisia ryhmiä ja käyttää kansan mandaattia pelleilyyn ja veronmaksajien rahojen tunkemiseen omiin taskuihinsa."

Niin kenestä puhuitkaan? Sopii aika moneen asiaan EU:ssa /eurossa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #4

Kansa antaa mandaatin parlamenttipaikkoihin. Parlamentti valitsee valiokuntien puheenjohtajiston, vaalitapana on yksinkertainen enemmistövaali.

Jos d'Hont -jakaumaa noudatettaisiin, sekin vaatisi junttalistan tekoa. Jos äänestettäisiin vapaasti ilman ryhmäkuria, miltei kaikki valiokunnat jaettaisiin demareiden ja EPP:n kesken. Muutama ALDE saattaisi myös tulla valituksi.

Käyttäjän JariMartikainen kuva
Jari Martikainen

ECR ei saanut osuuttaan valiokuntien pj- ja vpj-paikoista. Sitä pienempi ALDE sai enemmän pj- ja vpj-paikkoja, juuri tämän "kolmen koplan" diilin tuloksena.
Olipahan tosi "fiksu liikku" näiltä kolmelta ryhmältä. Miljoonien UKIPin äänestäjien naamaa hierotaan paskaan ja osoitetaan oikein konkreettisesti, että äänestämällä ei EU:ssa voi vaikuttaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eetu Kinnunen, "Niinpä minusta on varsin hyvä, että ECR saa oman osuutensa valiokuntien pj- ja vpj-paikoista. Asiallinen, kriittinen ääni ansaitsee tulla kuulluksi."

Mutta kun ei ole saanu omaa osuutta valiokuntien pj- ja vpj paikoista. ALDE yhtenä vastarannankiiskenä vei kolme pj paikkaa vaikka on pienempi ryhmä kuin ECR jolle lankesi vain yksi vaivainen pj paikka. Se siitä puolueesi demokraattisesta asioiden käsittelystä. Törkeää vallan käyttöä
SDP:llä yhdessä kokoomuksen, keskustan ja RKP:n kanssa.

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubR...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Sirpa, puuttumatta muuhun niin linkissä on 2 ECR:n pj paikkaa, SEDE ja IMCO.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #23

Saattoipa silmäni harittaa tuon verran vaikka kahteen kertaan mukamas menin läpi. Uskon näkökyvyn olleen Sinulla paremman. Joka tapauksessa vähemmän kuin Alde vaikka ECR on suurempi ryhmä.

Pekka Iiskonmaki

Vihreille ja demareille ei mikään ole niin pyhää, että se ei olisi kaupan.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Demarit euroopassa ovat näköjään samanlaisia demokratian halveksujia kuin lappeenrannassakin...

Älkää tulko itkemään, jos ne eurooppalaiset joiden päälle te nyt virtsaatte päättävät, että eu-parlamentin sijaan asiat päätetään kaduilla.

Demareiden esikuvana on näköjään ajatusten tonava..

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Mites mä olen yleensä ollut kuulevinani, että jos joku vasemmistolainen toteaa, että "tämä sosiaaliturvaa heikentävä/tuloeroja jyrkentävä/segregaatiota lisäävä esitys saattaisi johtaa yhteiskunnallisiin levottomuuksiin", niin se on väkivallalla uhkailua ja demokratian halventamista.

Haluatko selventää, miten se, ettei joku toinen vähemmistöryhmä saa tahtoaan läpi oikeuttaa sinut käyttämään vastaavaa retoriikkaa? Eikö demokratia enää olekaan sitä, että enemmistö päättää?

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

No eipä tuollaista ole paljoa kuulunut, vaikka vasemmisto nyt itkee jatkuvasti noista asioista.

Enemmistö päättää, mutta vaalitulosta tulee kunniottaa kun kerta parlamentaarisessa järjestelmässä toimitaan. Jos jotkin kansanosat suljetaan vaalituloksesta huolimatta demokraattisen päätöksenteon ulkopuolelle, seuraukset eivät yleensä ole kauniita.

Reheellisesti toimivassa demokratiassa paikkajakojen perusteita ei muutella sen mukaan, saivatko väärinajattelijat paljon vai vähän ääniä. Muutenkin on käsittämätöntä että ALDE sai enemmän puheenjohtajuuksia kuin ECR, mitenkä perustelette tämän?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #13

EP:n valiokuntien puheenjohtajat valitaan parlamentista käsittääkseni valiokunnittain suhteellista vaalitapaa käyttäen. Vapaalla äänestysjärjestyksellä jakauma suosisi vielä voimakkaammin suuria ryhmiä, mutta nykyisellä parlamentin kokonaispaikkajakaumaa hyödyntävällä pohjalla pienemmätkin saavat jotain.

Koska tässä kuitenkin käydään variointia, niin sitten sellaiset ryhmät joilla on yhteistyökykyä ja tukea ehdokkaille muista puolueista (kuten nyt vaikka ALDE), hyötyvät siitä että molempien pääryhmittymien kannattaa pyrkiä heidän kannaltaan suotuisaan ratkaisuun. Liberaali on myös hyvä kompromissi konservatiivin ja sosialidemokraatin välissä, mitä hardliner-konservatiivien ei voi sanoa taas olevan.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #29

Etkö ole lainkaan varma miten menetellään?

Tämä on p e r i a a t e k y s y m y s!

Ole ystävällinen ja ota nyt selvää siitä mihin k ä s i t y k s e s i perustuu.

Täällä tämä molokin kita: http://europa.eu/index_fi.htm josta minä en löytänyt vaikka miten koitin etsiä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #33

Siteeraan Euroopan parlamentin vaalijärjestystä:

"Uuden parlamentin ensimmäisen istunnon jälkeen parlamentin valiokunnat valitsevat äänestämällä itselleen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat. Äänestysjärjestetään uudelleen vaalikauden puolivälissä, jolloin valitaan puhemies ja muut luottamushenkilöt. Valiokuntien senhetkiset puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat voidaan myös valita uudelle kaudelle.

Jokainen valiokunta valitsee puheenjohtajistonsa (puheenjohtajan ja varapuheenjohtajat) erillisissä äänestyksissä. Parlamentti päättää valittavien varapuheenjohtajien määrästä puheenjohtajakokouksen tekemän esityksen perusteella.

Jos ehdokkaita on yhtä paljon kuin paikkoja, valiokunta voi hyväksyä ehdokkaat ilman äänestystä. Jos tämä ei onnistu, äänestys tapahtuu salaisena lippuäänestyksenä. Jos ehdokkaita on vain yksi, hänen on saatava ehdoton enemmistö annetuista äänistä (tyhjiä tai hylättyjä äänestyslippuja ei oteta lukuun).

Jos mukana on enemmän kuin yksi ehdokas paikkaa kohden, vaalin voittaminen ensimmäisellä kierroksella vaatii äänten ehdottoman enemmistön. Toisella kierroksella voittoon riittää suhteellinen enemmistö. Tasatilanteessa vanhin ehdokas voittaa. Aivan kuten puhemiesvaalissa, myös valiokunnan puheenjohtajia valittaessa toisella kierroksella voidaan asettaa myös uusia ehdokkaita.

Parlamentin valtuuskunnat valitsevat puheenjohtajansa ja varapuheenjohtajansa samaan tapaan (191 ja 198 artiklat)."

Löytyy täältä: http://www.europarl.europa.eu/news/fi/news-room/FAQ

Äänestyksessä on menetelty kyseisen vaalijärjestyksen mukaisesti, päätös on demokraattinen ja laillinen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #33
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #36
Käyttäjän lamiikkula kuva
Lauri Miikkulainen

Sen verran huomautuksena, ettei Hautala ole suinkaan yksin kritiikkinsä kanssa.
Tyytymättömiä lausahduksia kuuluu myös demareiden riveistä, alla Erkki Tuomiojan kommentti (poimittu Facebookista):
"Europarlamentin kolme suurinta ryhmää ovat sopineet ettei 'eurokriittisten' ryhmien edustajia kelpuuteta valiokuntien johtopaikolle. Menettely rikkoo tähänastista tasapuolista ja Suomessakin aina sovellettua käytäntöä. Vaikea ymmärtää että tällainen lisäisi luottamusta eurooppalaiseen demokratiaan, joka on muutenkin ollut koetuksella."

Lisäksi Suomessa PS hyökkäsi päätöstä vastaan, mutta tämä ei liene yllättävää (vaikkeivät EFDD:n riveihin kuulukaan).

Antti Jokinen

"Vaikea ymmärtää että tällainen lisäisi luottamusta eurooppalaiseen demokratiaan, joka on muutenkin ollut koetuksella"

Hyvin sanottu Tuomiojalta. Mutta kuten tämäkin blogi osoittaa niin osalle sopii oikei hyvin. Virossa tällaisia ihmisiä kutsutaan lampaiksi.

Jukka Mäkinen

Ympäristörikollinen Hautalan suuta ei ole lähtenyt rehellistä sanaa enää vuosiin, kuten kunnon totalitaristin kuuluukin.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mitäs nuori toveri Kinnunen sanoo ulkoministeri Tuomiojasta, joka esitti varsin vastaavanlaisen kommentin kuin Hautala?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Harhalaukaus Ekiltä. On ilmeisesti nielaissut Hautalan syötin sellaisenaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Olet siis paremmin asioista perillä kuin maamme ulkoministeri? No jopas.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #45

Mielipiteenvapaus on meillä vähäisemmilläkin ihmisillä.

Eikös sun mielestäs Jalonen ollut hirveä rikos sekin, että joku suostui yhteistoimintaan Perussuomalaisten kaltaisten natsien, fasistien ja rasistien kanssa?

No, ilmeisesti kaikki mikä käteen osuu ja kelpaa demarin lyömiseen, kelpaa...

Reijo Tossavainen Vastaus kommenttiin #46

Toveri Kinnunen: "...Perussuomalaisten kaltaisten natsien, fasistien ja rasistien kanssa?"

Kinnunen kirjoitti virkkeen keskellä Perussuomalainen -sanan isolla alkukirjaimella. Silloin väite tarkoittaa koko puoluetta. Harvinaisen asiatonta ja ala-arvoista. En yhtään ihmettele, miksi demareiden kannatus laskee. Hyvää yötä!

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #51

Pahoittelut, Reijo. Olisi pitänyt panna lainausmerkkeihin, koska tuo on ollut se Jalosen kanta, jota vastaan olen itse ollut aika jyrkästi.

Minusta Perussuomalaiset on ihan hallituskelpoinen, demokraattinen puolue. Toivon mukaan pidätte seuraavissa hallitusneuvotteluissa itsekin itseänne hallituskelpoisena.

Jukka Mäkinen

"Harhalaukaus Ekiltä."

Koskas demari olisi maaliin osunut?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

"...ryhmässä on äänestelty aivan miten sattuu..."

Niin, demokratiassa kaikki kunnolliset edustajat äänestävät ennalta sovitulla tavalla.

Matti Pulli

Haluaako Kinnunen siis torpata kaikki väärää mieltä olevat, ja että edustajat äänestävät aina niin kuin käsketään, vai? No, olet ainakin löytänyt oikean puolueen.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Jos ryhmän ainoa tavoite on häiritä parlamentin työskentelyä niin ei todellakaan pidä antaa yhtäkään paikkaa, jossa sitä tavoitetta pääsee edistämään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Jaahas, näyttää siltä että muun muassa SDP:läiset ovat aktiivisesti sitä mieltä että muuta mieltä olevat ja kriittisesti EU:n toimintaan suhtautuvat on eristettävä ihan P-Korean tapaan. Ei ihme että SDP:n alamäki kannatuksessa vieläkin tulee alenemaan. Muuten kriittisyys ei ole demokratiassa tulkittava häirinnäksi. Ilmeisesti on parlamentissa noissa EPP, S&D ja ALDE ryhmissä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Siis tuon ryhmän tavoitteena on kyllä ihan häiritä ja jarruttaa europarlamentin työskentelyä. Se on mielestäni demokratiaa halventavaa.

Kriittisyys on pikemminkin positiivinen asia, mutta kritiittisyys ei tarkoita sitä, että pyritään häiritsemään jonkun demokraattisen elimen toimintaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #22

Ja oletko itse ollut paikan päällä toteamassa että kyseessä on mainitsemasi häirintä ettei vain kuitenkin olisi kriittiset puheenvuorot. Sellaiset jotka eivät oikein käy näköjään noiden mainittujen ryhmien pirtaan. Uskohan Sinä mitä haluat, mutta toiminta on ollut joka tapauksessa törkeää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"mutta kritiittisyys ei tarkoita sitä, että pyritään häiritsemään jonkun demokraattisen elimen toimintaa."

Tässähän on aivan selvä kuvio, kriittisyys tarkoittaa että häiritään liittovaltiokehitystä ja sehän ei ole federalisteille mieleen. Oleellista olisi kysyä haluavatko EU-kansalaiset hävitää itsenäiset valtionsa ja liittyä EU: liittovaltioon ja lisäksi maksaa yhteisvastuullisesti kriisimaiden velat pankeille ja sijoittajille. EU:ssa ei ole demokratista jälkeäkään jos näin oleellisista asioista ei kysytä asianomaisilta ja Suomessa ainakaan asiasta ei kansalta olla kysytty.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #22

En ole tiennytkään että demokratiaa on vain pelkkä konsensus. Kaikkee sitä oppii kun vanhaks elää.

Olen ollut siinä luulossa että demokratia koostuu nimenomaan toisistaan poikkeavia arvoja omaavista erilaisista yksilöistä ja ryhmistä, joita he muodostavat ja kansa, tässä tapauksessa kansat sitten valitsevat keskuudestaan omien mieltymystensä mukaan yksilönsä ja ryhmänsä.

JOS demokratian olemusta on noin radikaalisti menty muuttamaan kertomatta siitä äänestäjille on jo maailmankirjat totaalisesti sekaisin.

Pikkusievää hymniä pitäisi hyräillä kuorossa kuin pohjois-Koreassa kerrassaan. Ei kritiikkiä ja riitasointuja, eikä lopulta sitten mitään muutakaan kuin konsensus konsensuksen vuoksi. Vai, eikö salonkeihin tottuneet Demarit enää itse pärjää lainkaan ulkruokinnassa päästyään premmälle vallan kammareihin? Viis demokratiasta kunhan oma porukka kuuluu valtaeliittiin.

Enkä todellakaan ole mikään äärioikeiston kannattaja mutta jos enemmistö populasta sellaista tahtoo, se on kansan tahto ja meikäläinen kenties sitten joutuu antamaan henkensä tjm. kansanvallan uhriksi, se on senajan murhe. Ihan sama kuolenko kotonani hitaasti nälkään Demareitten oikeistolaistumisen takia vai oikean oikeiston nitistämänä, pääasia että oikeus toteutuu niinkuin se on sääntöihin kirjattu.

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

No onpas demokratian halveksuntaa. Ja jos en kovin väärin muista niin edustamasi puolue on häirinnyt Suomen laillisen eduskunnan toimintaa ihan pyssyt kädessä?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Kerran perehdyin Italian viiden tähden liikkeen sisältökysymyksiin. Ne herättivät erittäin myönteistä mielenkiintoa. Jotain sellaista poliittinen toiminta Euroopassa ja Euroopan maissa, Suomi mukaanluettuna kaipaakin. Uudet ideat vaativat myös uudenlaisia menettelytapoja.

"Joukossa on mm. Italian Viiden tähden liikkeen ekologisia ja kulttuuriarvoja puolustavia edustajia", sanoo Heidi Hautala. Tällä kertaa uskon Heidiä, en Eetu Kinnusta.

Perinteiset puolueet, demarit, konservatiivit, aldet ja muut edustavat jähmettynyttä, ylimielistä ja ideakuollutta vallankäyttöä. Heidän toimestaan Eurooppa ei koskaan virkoa eikä uudistu.

Sixten Korkman kutsui Italian viiden tähden liikettä pelleiksi. Se oli loukkaava, ylimielinen sanonta.

Pirjo Jokinen

Eetu Kinnunen, mikä tässä Sampo Terhon bloggauksessa ei pidä paikkaansa:

"Europarlamentti nimesi tällä viikolla valiokuntien puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia. Järjestelmä on paikkajaossa sellainen, että ensin ryhmille lasketaan niiden koon perusteella niille kuuluva osuus johtopaikoista. Sen jälkeen ryhmät itse valitsevat, keitä asettavat puheenjohtajiksi ja varapuheenjohtajiksi.

Tämä ensimmäinen vaihe suoritettiin jo viime viikolla ja tällä viikolla sitten kokoonnuttiin valmiiden ehdotusten kanssa eri valiokunnissa. Perinteisen herrasmiessopimuksen mukaan ryhmien kokoon perustuvaa jakojärjestelmää ei horjuteta ja jokainen ryhmä saa jotakin. Lisäksi tapana on ollut, etteivät ryhmät puutu toistensa nimityksiin, eli minkä henkilön kukin ryhmä haluaa omalle paikalleen laittaa.

Valiokuntakokousten piti siis tällä viikolla olla rutiinia ja antaa siunaus edellisellä viikolla pohdituille ehdokkaille, mutta toisin kävi. EU-kriittinen EFDD-ryhmä, johon perussuomalaiset edellisellä kaudella kuului ja joka on lisännyt yhden D:n nimeensä, menetti kaikki kuusi sille kuuluvaa valiokuntien varapuheenjohtajuutta ja yhden puheenjohtajan paikkansa, kun vanhat puolueet ryhtyivät vastoin vakiintunutta käytäntöä täyttämään EFDD:lle osoitettuja paikkoja omilla ehdokkaillaan."

-Ole hyvä ja vastaa kiertelemättä,.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tällainen herrasmiessopimus on kyllä ollut olemassa.

Mutta se on pelkkä herrasmiessopimus, jolla ei ole pohjaa EU:n lainsäädännössä tai parlamentin vaalijärjestyksessä. Valiokuntien puheenjohtajat valitaan vaalilla ja heidän tulee nauttia parlamentin enemmistön luottamusta.

EFDD ei ryhmänä nauttinut enemmistön luottamusta, mutta sen sijaan esim. Vihreä ryhmä ja ECR nauttivat, joten ne saivat omat puheenjohtajapaikkansa.

Jos EP:ssä olisi tällainen PS:n ja Vihreiden blogistien nimeämä "suuri koalitio", niin EPP, S&D ja ALDE olisivat voineet jakaa _kaikki_ valiokuntien puheenjohtajuudet keskenään. Näin ei kuitenkaan menetelty.

Pirjo Jokinen

Elikkäs, tällä ei ole mitään virkaa: "Europarlamentti nimesi tällä viikolla valiokuntien puheenjohtajia ja varapuheenjohtajia. Järjestelmä on paikkajaossa sellainen, että ensin ryhmille lasketaan niiden koon perusteella niille kuuluva osuus johtopaikoista. Sen jälkeen ryhmät itse valitsevat, keitä asettavat puheenjohtajiksi ja varapuheenjohtajiksi.

Tämä ensimmäinen vaihe suoritettiin jo viime viikolla ja tällä viikolla sitten kokoonnuttiin valmiiden ehdotusten kanssa eri valiokunnissa."

-Alan kyllä jo ymmärtää miten Hitler pääsi valtaan. Kaltaistesi takia. Teitä ei kiinnosta soraäänet kentältä nyt kun olette todellakin vallan kammareissa. Sokeita ja kuuroja kaikelle muulle kuin itsellenne! Toivoa sopii että siellä edes jollakulla olisi jalat maan pinnalla.

"Käänsivät protestiksi selkänsä kun sinfoniaorkesteri soitti EU-hymniä" Ziisus, jopas on paheellista vallan. Olet hurs-kastelija.

Menkää nyt äkkiä tilaamaan mellakkapoliiseille lisää vesitykkejä, kaasua ja kaikkee semmosta meidän veronmaksajien rahoilla. Tulette takuulla tarvitsemaan niitä niin täällä kuin Euroopassa muuallakin.

Ei mulla muuta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #34

Hitlerhän pääsi nimen omaan valtaan siksi, etteivät muut puolueet estäneet demokratian vastustajan valintaa valtakunnankansleriksi.

EFDD veljeilee äärioikeistoryhmittymien, kuten Sverigedemokratereiden, AfD:n riveissä olevien misogynististen ja rasististen öykkäreiden ja italialaisten neofasistien kanssa.

Pirjo Jokinen Vastaus kommenttiin #37

Teillä on siis oikeus olla noudattamatta sopimuksia ja demokratiaa siitä syystä ettei valtaan pääsisi sellaisia, jotka eivät noudata sopimuksia ja demokratiaa? Öööö..

Sammutatte bensiinillä roskispaloa.

Avoimmuus on avainsana.
Ja sillekkään me emme mahda mitään JOS valtaan pääsee muitakin hulluja kuin siellä jo on! Et kai väitä että vallassa olisi joku parhaimmisto?!!!!! Peräti rotuvaliot?

Ellei demokratian perustaa kunnioiteta, sillä ei ole mitään virkaa.

Eikä historia mitenkään automaattisesti itseään toista! Hitlerin, Stalinin, Mussolinin, Polpotin, ties minkä Aurinkokuninkaiden nousukausina milloin oikealta milloin vasemmalta, aikoina ei ollut internettiä. Nyt on ja nyt on paljon paremmat mahdollisuudet kansanvaltaan muutenkin. Me osataan melkein kaikki EU:n alueella englanninkieltäkin, etenkin nuoremmat joita varten tulevaisuus on.

En kannata äärioikeistoa enkä äärivasemmistoa, mutta tahdon mieluimmin keskustella kaikkien kanssa, pitää "viholliset" lähellä, kunnioittaa heitäkin niinkuin toivon itseäni kunnioitettavan.

Olet väärässä agendasi kanssa niikuin koko SDP kautta Euroopan ja muutkin jotka potee tuota pöhöttymää. Eihän teitä erota äärioikeistosta kuin rautakangella. Käytös prikulleen sama.

En ole ikinä demareitakaan äänestänyt, mutta tässäpä vaan koitan sinunkin kanssasi keskustella.

Kun on säännöt, niitä noudatetaan kävi miten kävi. Samat säännöt kaikille tai niitä ei ole kenellekkään. Meneekö jo jakeluun vai jatketaanko huomenna lisää?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #42

Äläpä laita sanoja toisten suuhun kun en ole mitään tuollaista sanonut.

Sopimus on ollut, että ne jotka toimivat parlamentaaristen pelisääntöjen puitteissa, huomioidaan valiokuntien puheenjohtajia valittaessa. Mitään paikka-automaattia ei ole eikä tule. Ainoastaan sellaiset ryhmät jotka tekevät yhteistyötä muiden kanssa ja hankkivat niiltä luottamusta, voivat saada niiltä ääniä silloin kun niitä tarvitsevat.

Jos linja on näyttää keskisormea ja haistatella, niin turha ihmetellä ettei halua tukemiseen löydy.

Demokratiaa on se, että jos joku ehdokas ei miellytä, niin saa asettaa vastaehdokkaan ja äänestää sitä. Juuri tätä demokraattista vapauttaan kolme ryhmää harjoitti. Taitaa olla näille sirpaleryhmille ja niiden kannattajille vain kova paikka todeta, että niiden ideologioita kannattaa häviävän pieni vähemmistö eurooppalaisista ja sen vähemmistön äänillä ei pitkälle jammaa.

Vai pitäisikö sinusta europarlamentissa olla aitoon DDR-tyyliin "yhtenäisyyslista", jota on pakko äänestää kun vaihtoehtoja ei ole.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko EU-parlamentilla kansalaisten mandaatti liittovaltiokehityksen jatkamiseksi?

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Hyvä kysymys Jarmo. Odotan vain sitä päivää, että "pääsen" maksamaan itä-euroopan (sosialistien tuhoamien talouksien) sosiaaliturvaa EU:n liittovaltion vuoksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sepä se :D Demari Jaakonsaari on avoimesti liittovaltion kannalla. Demarit eivät mukamas ole, ainakaan Suomessa. Ainakaan tuon kannatuksen syöksykierteen jälkeen.

Paitsi nuoret demarit ja porvaridemarit kuten Junger.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

Näkemyksesi eu-demokratiasta menee sitten demarien piikkiin. Oletko nyt ihan varma näistä kannoista useammassakin blogissa.

Antti Jokinen

Luulenpa, että Kinnunen meni lapsellisuuksissaan, asiaa liiemmin ajattelematta, kirjoittamaan bloginsa. Ja ymmärrän, että nyt ei ole enään munaa perääntyä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Luulenpa, että minulla kyllä on munaa puolustaa europarlamentaarikkojen enemmistön ja Europarlamentin kolmen suurimman puolueen yhteistä linjaa julkisesti.

50 tykkäystä on aika hyvin nobodylta, kun europarlamentaarikko Terhokin on saanut vasta sen 77 omalle blogilleen.

Voin myös edelleen vedota tuossa ylempänä olevaan europarlamentin valiokuntien vaalijärjestykseen, joka mielestäni on täysin yksiselitteinen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #48

1 varsinainen tykkäys ja sitten nuo mainitsemasi 50 on facebookin kopiointeja, joten voihan ne olla siellä EI-tykkäyksenäkin. Siis kriittisenä kirjoituksena jaettu muiden tietoon. ;)

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #48

Eetu, onnea poliittiselle uralle. Puolueessa joka on alle 15% kannatuslukemissa todennäköisesti pysyvästi. Mutta hyvä juttu että mielipide on selkeä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset