Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Hallitus haluaa yleislakon

On vain yksi selitys sille, miksi hallitus iskee uuden eduskunnan ensimmäisen syysistuntokauden alkaessa pöytään sellaisen sanelupaketin kuin nyt on tehty: se haluaa saada aikaan täysimittaisen työmarkkinataistelun. On selvää, ettei linjauksia jotka on otettu suoraan EK:n piirtopöydältä ja monivuotisista neuvottelutavoitteita voida saada läpi suomalaisista palkansaajista ilman mitään tasapuolisuutta. Olisi eri asia, jos osaa näistä joustoista tasapainotettaisiin joidenkin toisten vapaisiin, palkkaukseen ja työsuhdeturvaan liittyvien ehtojen parannuksilla. Tai edes sillä, että työnantajat sitoututuisivat työntekijöidensä kouluttamiseen.

Hallitus kaiketi laskee kuten presidentti J.K. Paasikivi aikanaan 40-luvun lopulla haastaessaan Neuvostoliittoa ja sanoo: ”antaa mennä konfliktiin”. Paasikiven uhkapeli toimi, NL perääntyi kerta toisensa jälkeen ja Paasikivestä tuli kansallissankari. Nyt Sipilän, Stubbin ja Soinin pumppu toivoo, että nujertamalla suomalaiset palkansaajat heistä tulee keskiluokan, eläkeläisten ja yrittäjien sankareita ja ay-liikkeen työtaisteluvoima kulutetaan loppuun heti hallituskauden alkumetreillä.

Suomen perinne ei tue konfliktia

Suomessa ei ole nähty täysimittaista yleislakkoa sitten vuoden 1956. Meillä on pidetty viimeistään 90-luvun laman jälkeen periaatteena, että konfliktia vältetään, sopu haetaan neuvottelupöydästä ja työntekijäpuoli pidättäytyy työtaisteluaseen käyttämisestä. Nyt kuitenkin oikeistopuolueilla on kova hätä hakea syyllistä kiristyksiin palkansaajista, etenkin kun aiemmat miljardilahjat elinkeinoelämälle, työnantajien KELA-maksun poisto ja yhteisöveron alennus, ovat tuottaneet laihoja tuloksia. Irtisanomiset ja voittojen vieminen ulos maasta vain kiihtyy.

Saa nähdä, miten kansa tällä kertaa vastaa. Aiemmin ollaan nyökkäilty hyväksyvästi paperi- ja metallimiesten etujen karsimiselle, mutta nyt tulilinjalla ovat kauppojen kassat, hoitajat ja monet muut pienipalkkaiset vuorotyöläiset, joiden ansioista iso osa on kiinni ilta-, yö- ja viikonloppulisissä. Opettajien vähinä työsuhde-etuina on pidetty pitkiä lomia, mutta niitäkin aiotaan nyt leikata.

Syysflunssan hinta: 200 euroa

Käsittämättömin ehdotus on kuitenkin ensimmäisen sairaspäivän palkan pidättäminen ja yhdeksältä sairaspäivältä 80 % palkan maksaminen. Jatkossa siis syysflunssa maksaa työntekijälle tunneista ja palkasta riippuen noin 200-300 euroa. Ja kun pikkuflunssaa ei ole monellakaan varaa jatkossa jäädä potemaan kotiin, niin kohta se on kaikilla muillakin työntekijöillä ja itse sairastetaan viikko, ellei saada keuhkokuumetta.

Suomen tilanteessa ei ole varaa nakertaa luottamusta yhteiskunnassa tai aloittaa sisällissotaa työmarkkinoilla. Nyt tarvittaisiin yhteistä vastuuta ja yhteen hiileen puhaltamista. Työntekijät ovat jo ilmaisseet valmiutensa jatkaa äärimaltillisia palkkaratkaisuja ja järjestellä työelämän pelisääntöjä uudelleen. Veronmaksajat ovat tulleet vastaan ja höllentäneet verotusta. Nyt olisi aika vaatia tekoja, eli työllistämistä ja investointeja, niiltä jotka ovat tässä yhtälössä saaneet lisää. Samoin hallituksen pitäisi ruveta tekoihin 400 000 työttömän työllistämiseksi eikä vain kurittaa niitä pidemmillä työajoilla ja huonommilla palkoilla, joilla töitä vielä sattuu olemaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (88 kommenttia)

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Vähän samat ajatukset tulee mieleen. Eihän tässä ole yhtään mitään järkeä. Itsellänikin on juuri juttu tästä työn alla.

Tuo sairastamisjuttu on kyllä ihan ihmeellistä muuten heikommassa asemassa olevien työntekijöiden kurittamista. Ruotsin esimerkistäkin kun voi päätellä, että tuo ei vähennä ollenkaan sairaspoissaoloja.

http://www.sanomamagazines.fi/yritysinfo/mediamate...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Huvittavinta on, että omassa blogissaan Mika Niikko puhuu juuri Ruotsin mallista, vaikka siellä on todettu tämä täyden palkan malli paremmaksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Niinpä. Hyviä argumentteja on helppo löytää, jos ei pitäydy pelkästään faktoissa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #9

Sipilä sai viime vaaleissa yli 30 000 ääntä. Kansa siis saa, mitä kansa on vaaleissa kertonut haluavansa.

Hallitus haluaa yleislakkoa. Antakaamme hallitukselle, mitä se haluaa. Voisi alkaa systeemi vähän edes tevehtyä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #95

Minä en kuulu siihen 30 000 kansaan.
Poliisit ovat ilmoittaneet harkitsevansa lakkoa. Kun vielä pelastuslaitos liittyy mukaan niin heillä jo on jotain painostusarvoa luulisin.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #104

Hoitajat, palomiehet ja poliisi lakkoon. Saa hallitus katsoa miten yhteiskunta toimii... :)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #95

Bullshit! Sipilä ja muut ässät haluavat velalla elämisen loppuvan ja talouden kääntyvän nousuun. Ei muuta.

Mutta kun kaikki puhuvat lakosta, niin käydään se yleislakko läpi heti. Mitä nopeammin sen parempi. Sitten kaikki tietävät minkälaista herkkua se on ja auttaako se talouden oikeille raitelle. Lakko ei kestä kun pari viikkoa ja kaikki kärsivät.

Kummallista pillitystä ay-pampuilta, mikään ei kelpaa, kaikelle sanotaan ei ei ei ei!, mutta minkäänlaisia ehdotuksia ei sieltä tule miten tästä suosta noustaan.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #110

Tehokas keino olisi 50 % tulonleikkaus 100 000 vuodessa ylittävältä osalta. Jos ei vapaaehtoisesti "yhteiskuntasopimuksella", niin sitten veroja kiristämällä.

Mutta kummallista pillitystä, heti ollaan huutamassa ei, ei, ei!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #112

Sitten tämä yli 100000 euroa hankkiva insinööri menee Ruotsiin, Saksaan tai USAn ja innovoi siellä. Tietysti duunari voi myös lähteä, jos....

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #114

Hyvää matkaa hänelle!

PS: Jos olisi kysyntää, hän olisi lähtenyt jo aikoja sitten.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #114

Mihin mahtaa perustua tuollainen ihmiskuva, jonka mukaan enemmän kuin tarpeeksi tienaava muuttaa pois kotoaan vain muutaman dollarin tähden? Yritysten tuotot ovat eri asia, ne eivät ole ihmisiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #110

Ei talous ole mikään raiteilla kulkeva juna.

Niko Sillanpää

Duunari tarkoittaa kai työtä tekevää. Vaikea ymmärtää, miksi joku työtä tekevä haluaisi tehdä mitään Sari- tai Sami-sarjasaikuttelijan etujen hyväksi saati alkaa lakkoilemaan. Nimittäin kun Sari tai Sami saikuttelee, duunari joutuu tekemään omien töidensä lisäksi Sarin tai Saminkin työt samalla, kun Sari tai Sami saa täysin ansaitsematonta korvausta tekemättömästä työstä.

Jos syysflunssa maksaa flunssailijalle 200 euroa, flunssailijan työnantajalle se maksaakin sitten 1000 euroa. Voi kysyä, että miksi työnantaja maksaisi lähtökohtaisesti työntekijän flunssasta yhtään mitään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Hyvässä työpaikassa hyvä työnantaja maksaa hyvän työntekijän saikuttelut kuten ennenkin. Toiset työntekijät tekevät saikuttelijan työt ja saikuttelija tekee muiden töitä, kun joku muu saikuttelee. Kunhan vain työt tulevat tehdyksi eikä turhan takia tulla sairaana töihin muita tartuttamaan.

Oleellista on, että yrityksellä on kassavirtaa sisäänpäin. Sillä maksetaan niin nykyiset kuin tulevatkin palkat.

Huonossa paikassa sitten kytätään, kuka on poissa ja kuinka paljon. Ja naristaan, että joutuu tekemään toisen töitä.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #69

Kuvaamasi harmonia edellyttää, että sairauspoissaolot ovat kohtuullisen harvinaisia, satunnaisia ja jakautuvat tasaisesti.

Hyvässä työpaikassa sairauspoissaolot ovat vähäisiä kahdesta syystä: 1) sarjasaipuherkät työntekijät on karsittu pois jo rekrytointivaiheessa tai koeajalla ja 2) työympäristö on laadukas. Kohta yksi on helpohko toteuttaa kyselemällä aiemmilta työnantajilta työnhakijan saikkarimääristä. Kuuluu rekrytoijan ammattitaitoon selvittää ja arvioida tällaiset asiat.

Plus-merkin jääminen viivan alle on edellytys koko yrityksen olemassaololle, ei pelkästään ansaitsemattomien sairausajan korvausten maksamiselle.

Pekka Pylkkönen

Löytyi linkistäsi.

"Karenssin, omavastuuosuuden muutosten ja suhdanteiden vaikutusta on mahdoton erottaa toisistaan. Todennäköisesti karenssipäivälläkin on vaikutus, mutta tutkimustietoa ei ole, arvioi Per Johansson työmarkkina- ja koulutuspolitiikan tutkimuslaitos IFAU:sta"

Luetko tämän niin että karenssipäivä ei tutkitusti vähennä sairaspäiviä?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Siis jos suomalaiset käyttäytyvät kuten ruotsalaiset vaarana ei ole, että entistä enemmän tultaisiin sairaana töihin. Mutta ehkä suomalaiset ovat sisukkaampia sinnittäjiä.

Janne Suuronen

Siinäpähän eläkeläiset (siis SDP) testaatte kansan valmiuksia yleislakkoon. Testaatte sitä, kummalla on parempi tilannetaju Suomen tilanteesta: Kansalla vai SAK:lla (eli SDP:llä).

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Pitäisikö mielestäsi kaupan kassojen ja siivoojien vain hiljaisesti hyväksyä se, että EK:n tavoitteet sanellaan yksipuolisena pakkolakina ohi työmarkkinapöydän?

Juhani Kahela

Hallitus hallitsee ja eduskunta päättää. Se on demokratiaa. Lakkoilua demokraattista järjestelmää kohtaan sanotaan kapinaksi. Ay-liikettä tarvitsee näissä asioissa kuulla saman verran kuin Omakotiliitoa eli ei yhtään. Mistäköhän johtuu, että taloudet, joissa demokratia toimii, talous menestyy. Ay-mafiosojen maassa tyttömyys ja valtion velka kasvaa. Lakkouhilla niitä halutaan kasvattaa lisää. Blogistin ajatusmaailma menneisyydestä kertoo syyn SDP:n alamäkeen. SDP voisikin kysyä. Onko minulla ongelma vai olenko ongelma itse. Äänestäjät ovat jo antaneet vastauksen.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #81

Kohta on sitten jo poliisikin kapinassa: http://www.spjl.fi/spjl/puheenjohtajan_blogi/lakkoon!.2748.news

Juhani Kahela

Kinnuselle vielä. Työmarkkinapöytä on laittomuuden ja hulluuden huipentuma. Länsimaiseen oikeusjärjestelmään kuuluu, että kun aiheuttaa vahinkoa toiselle, niin joutuu täysimäärisesti korvaamaan vahingon tälle. Jos vahinko aiheutetaan nimellä LAITON LAKKO, niin korvausvelvollisuus käytännössa nollautuu.

Markkiataloulouksissa ihmisten elintaso on korkeampi kuin suunnitelmatalouksissa. Suomi on todiste tästä. Kansantulosta 70 prosentti syntyy palkoista. Niistä ei voi markkinatalouden mukaan vapaasti sopia, vaan ne tulevat Hakaniemestä. Tessien ja yleisitovuuksien takia vapaa sopimusoikeus on viety yrittäjiltä. Suomessa vallitsee täydellinen suunnitelmatalous. On aivoinvalidista toimntaa ay-mafian huutaa tässä tilanteessa sopimusvapauden perään.

SAK:n poliittisen siiven, SDP, tavoite onkin KURJUUTTA KAIKILLE.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei tässä ole kyse siitä kummalla on parempi taju, kun koko paketti on täysin idioottimainen. Ei se paranna viennin kilpailukykyä ollenkaan. Sen kaataminen olisi kaikkien etu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitä minäkin olen ihmetellyt miten hoitajien, poliisin ja pelastuslaitoksen henkilökunnan ja kauppojan kassojen palkan alentaminen halventaa vientituotteita.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #105

Tai parantaa kilpailukykyä. Suomihan on yksi maailman kilpailukykyisimmistä maista tutkitusti, joten sen parantaminen ei käy selitykseksi kurittaa pienituloisia kutsumusammatissa työskenteleviä ja yhteiskunnan välttämättömimpiä pikku muurahaisia.

Suosittelen kaikille hoitsuille, poliiseille ja pelastusmiehistölle alkamaan vittuilemaan kunnolla takaisin. Jos on flunssa ja joutuu siitä hyvästä menettämään noin kuudenneksen kuukauden tuloistaan (jotka muutenkin pienenevät pyhäkorvausten raiskauksen takia), niin ottakaa siihen aina vähintään 3 viikkoa lisää saikkua. Masennus jonka aiheuttaa menetety tulot antaa hyvin ainakin sen 3 viikkoa saigonia. Ja jos yökkö hoitolaitoksessa saa ainoalta sunnuntain aamuvuorolaiselta puhelun, että ei pääse töihin niin jättäkää mummot yksin. Miksi pitäisi kiinnostaa vittuakaan muiden turvallisuus, kun valtiovalta on osoittanut että hoitotyö on arvotonta likkojen puuhastelua. Helppo kurittaa kutsumusammatissaan olevia, koska kukaan hoitaja ei noin ikinä tekisi (vaikka syytä olisi!).

Panee niin vihaksi, että odottelen innolla josko saataisiin Suomeen mielenosoituksia asian tiimoilta; kädet syyhyää kivittää poliiseja ja polttaa autoja (tai toisin päin) :(

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Ja tässäkin yhteydessä on pakko muistuttaa, että naisvaltaisille ja matalapalkkaisille aloillehan nämä työehtojen heikennykset nimenomaisesti kohdentuvat ...

Ruuvin kiristämisen (mistä itselläni on jo aikaisempaa kokemusta kaksien yt-neuvottelujen verran) sijasta työn tuottavuutta nostaisi kestävämmin panostaminen työhyvinvointiin ja työntekijöiden osallisuuden lisääminen työpaikkademokratiaa vaalimalla...

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Eikös se ollut hallituksenkin tavote tasata tuota palkkaeroa? Nyt se naisen euro taitaa tällä menolla laskea 80 sentistä 70 senttiin. Aika meriitti siinä hallituksella.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytännössä palkkaeron supistuminen näillä työehtoja heikentävillä ratkaisuilla hidastuu tai jopa kääntyy kasvu-uralle, mikä olisi tosiaankin "saavutus" mille tahansa hallitukselle ...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Juu, jatkuvalla yt-rumballa ja ajamalla työntekijät loppuun saadaan sitä paitsi lisää sairaslomia, ei vähemmän. Ja tuottavuuskin alenee varmasti.

On tosiaan totta, ettei sunnuntai- ja iltalisät ole kovin ison porukan asia nykyisellään, mutta siellä missä niitä on, ne ovat merkittävä osa palkanmuodostusta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Kun tunnen mm. kaupan alalla työskenteleviä, niin heille ne ovat kyllä kuolemanvakava kysymys.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Ikävä juttu tietysti jos tekee vain viikonloppuisin töitä ja ansiot laskee. Lienee kuitenkin niin, että viikonlopputyö jakautuu kaikille työntekijöille tasaisesti. Silloin on parempi, että peruspalkka on korkeampi ja viikonlopuista ei makseta lisiä.

Jokainen tajuaa, että jos TES:n mukaan aamupäivän tunneista pitäisi maksaa kolminkertaista palkkaa iltapäivän ja illan tunteihin verrattuna, yksikään puoti ei voisi olla auki aamupäivisin. Hintataso kun määrittyy halvempien tuntien mukaan, jolloin aamupäivisin putiikkiansa auki pitävät häviäisivät kilpailussa. Tuollaisen palkkauksen kärsijöinä olisivat asiakkaat sekä työntekijät jotka menettäisivät aamupäivän työtilaisuudet.

Sama lainalaisuus koskee viikonlopun lisiä. Duunareiden etu olisi päästä eroon viikonlopun lisistä, mutta ay pitää niistä yleislakon uhalla kiinni kuin saavutetusta kultamunasta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #63

"Lienee kuitenkin niin, että viikonlopputyö jakautuu kaikille työntekijöille tasaisesti." Näinhän asia ei ole. Lapsettomat tekee joulut ja pitää lomansa silloin kun muilta jää sopivia koloja yli, koululaisten vanhemmat pitävät luonnollisesti lomat kun koulustakin on lomaa. Yötyö ei sovi kaikkien päille, ja yksinhuoltajat eivät ymmärrettävästi voi tehdä yövuoroja ainakaan säännöllisesti.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä muistutus siitä kannattaako duunarin äänestää persua.

Sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Sitä saa mitä tilaa. Täytyy kyllä sanoa, että käy vähän sääliksi niitä köyhiä työttömiä ja vanhuksia, jotka äänestivät persuja. Nyt heiltä viedään lähes kaikki niiden toimesta, jotka lupasivat jotain ihan muuta.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Turuilla ja toreilla käy ensi viikonloppuna vipinä. Tyytymättömiä on paljon.

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Turha tuosta on persuja syyttää yksinomaan, kyllä siellä Kepu ja Kokoomus on päätökset tehnyt, ja persut vikisee perässä....

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #58

Ei ole totta. Soinin johdolla sanoivat etteivät olisi lähteneet hallitukseen, joka ei tee juuri heidän haluamaa politiikkaa. PS ei persettä myy. Tukipaketit ja köyhimpien kuritus sopii hyvin katolisen islamofoobikon johtaman ryhmittymän agendaan. Eikä persujen jäsenet edes kiistä hallituksen loistavaa politiikkaa koskevia väitteitä, eli täydellisesti persujen toivomaa politiikkaa tässä tehdään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaikka yleislakosta on puhuttu, en pitäisi sitä kuitenkaan todennäköisenä. Kuitenkin melkein yhtä hankala juttu on, vaikka lakot olisivat rajatumpia, mutta kohdistuisivat yhteiskunnan avainaloihin. On esimerkiksi monia kriittisiä aloja, joiden lakot voivat katkaista viennin, tuonnin tai elintarvikkeiden toimitusketjut ja pääkaupunkiseudun saa tunnetusti lamannutettua laittamalla bussiliikenteen poikki. Päiväkotien sulkemisella pakotettaisiin lapsiperheellisiä pois työnsä äärestä.

Oletan myös, että työtaistelutoimet pysyvät varoittelun tasolla toistaiseksi, mutta jo tänään esille tuotujen muutosten antaminen eduskunnalle voi jo laukaista esimerkiksi ulosmarsseja, lyhyitä pistelakkoja tai pikkukiusaa tekeviä ylityökieltoja.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ihan totta. Sinänsä tuo termi yleislakko taitaa tavallaan kattaa esim. nuo pistelakot, tai ainakin työmarkkinapuolella toimivat viittaavat sellaisella toiminnalla yleislakkoon. Yleislakko ehkä tarkoittaa enemmän sitä, että se on lakko johon kaikki liitot osallistuvat.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kinnusen Eetu voi ryhtyä minun puolesta yleislakkoon vaikka heti!

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Kyllä me olemme siihen valmiita, mutta emme me siinä ihan yksin ole, jos sellainen tulee.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kinnunen, Nummelin, Jääskeläinen, Suontakanen, Koskela, Antikainen... oikein kunnon demarien itkuvirsikuoro.

Itkekää ehkä se helpottaa, mutta ei tästä suosta velkaa ottamallakaan selvitä. Turha rypistellä, kun paskat on housussa ja ketkä siellä edellisessä hallituksessa olivatkaan tätä konkurssia tekemässä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

No mitä jos välillä tutustuisit niihin meidän ehdotuksiin, kun niitä aika paljon käsittelemme. Emme me velkaa ottamalla ole tätä maata pelastamassa, vaan toimivalla yhteiskuntasopimuksella, järkevämmillä sopeutuksilla ja hyvin suunniteluilla investoinneilla.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Mitäs PS:n ei pitänytkään myydä?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Miten yksityisen sektorin sunnuntailisät lisäävät julkisen sektorin velkaantumista?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Eetu, ne vähentävät sitä verotulojen myötä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #31

No tämä on toki totta. :D

Vähemmän liksaa duunarille, vähemmän veroja valtiolle ja klappi katetaan velalla, koska yrityksen voitto katoaa veroparatiisiin ja hallitus ei tee mitään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Koskas julkisella sektorilla on lakattu maksamasta sunnuntailisiä?

Mutta vastauksena kysymykseesi; esimerkiksi sillä tavalla, että aika moni yksityisen sektorin paikka (ravintolat, kahvilat jne. jne.) on joko kokonaan kiinni tai minimimiehityksellä sunnuntaisin siitä syystä, että sunnuntailisä tekee paikan auki pitämisestä kannattamatonta. Koska paikat eivät ole auki, tarvitaan vähemmän työntekijöitä. Vähemmän työntekijöitä, vähemmän verotuloja, enemmän työttömiä, enemmän sosiaalikuluja.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #33

Miten kahviloiden tai kauppojen auki pitäminen sunnuntaisin parantaa Suomen vientiä tai nostaa Suomea lamasta? Emme me toisillemme kahvia keittelemällä rikastu!

Julkisella sektorilla sunnuntailisillä duunia tekevät lähinnä poliisit, palomiehet ja sairaan- ym. hoitajat. Sieltä leikkaamalla ei paljoa voiteta. Korkeintaan lähtevät loputkin ruotsintaitoiset hoitsut länsinaapuriin töihin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #34

"Miten kahviloiden tai kauppojen auki pitäminen sunnuntaisin parantaa Suomen vientiä tai nostaa Suomea lamasta? Emme me toisillemme kahvia keittelemällä rikastu!"

Kun kerran valtio-opin pääaineopiskelija olet, niin kykenet varmaan löytämään sinne yliopiston taloustieteen laitokselle. Sieltä kun kyselet, mikä rooli kotimarkkinoilla ja kotimarkkinakysynnällä on talouskasvulle, niin ehkä vastaus selviää.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #35

En kyllä uskoisi tuon merkittävästi lisäävän kulutusta. Ne paikat, jotka olisivat paremmin auki sunnuntaisin, ovat muutenkin jo auki silloin, ja kuluttajat harvemmin lisäävät kokonaiskulutustaan. Ei sitä aleta enempää rahaa käyttämään, jos se ravintola onkin auki myös sunnuntaina. Sinne vaan mennään lauantain sijaan sunnuntaina.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #34

Eetu Kinnunen.

Miten julkisella sektorilla sunnuntailisillä duunia tekevät lisäävät Suomen vientiä ?

Sunnuntailisät kyllä kasvattavat julkisen sektorin menoja.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #38

Onko poliiseilla tai kolmivuorotyötä tekevillä hoitajilla mielestäsi liian isot liksat?

Yleensä näillä lisillä kompensoidaan pientä peruspalkkaa. Iso peruspalkka + paljon lisiä -yhtälö löytyy lähinnä muutamilta pääomaintensiivisiltä teollisuusaloilta, jossa on oleellista pitää prosessi käynnissä 24/7 ja minimoida poissaolot.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #34

Tuota minäkin olen miettinyt aika kauan jo. Miten vientiteollisuuden kilpailukyky paranee jos Siwan kassa joutuu sairastamaan alennetulla palkalla ja pienemmillä pyhätyölisillä. En oikein löydä yhteyttä sellun ja paperinviennin ja margariinipakettien myymisen välillä. Jos suomalaisen paperin hinta on liian kova Kiinassa ei se auta vaikka kokit ja tarjoilijat tekisivät ilmaiseksi töitä sunnuntaisin. Enkä muuten usko että sen ruokaannoksen hintakaan halpenisi yhtään.Hallituksen mantrana on että parannetaan kilpailukykyä näillä toimilla. Sisämarkkinoilla toimivien yritysten kilpailykyvyn paraneminen tulisi siis jokaiselle noin niinkuin teoriassa joten voisiko joku kertoa kuinka monta uutta työpaikkaa syntyy siitä että henkilökunta tekee samat hommat pienemmällä palkalla. Eihän se lisää kysyntää että potentiaalisilta asiakkailta otetaan ylimääräiset kulutukseen jo nyt nippa nappa riittävät rahat pois. Avataanko näiden leikkausten jälkeen ennennäkemätön määrä uusia vähittäistavaraliikkeitä, kebab/pizzakioskeja, miehitettyjä huoltoasemia tai parturikampaamoja johon palkataan tuhansia ja tuhansia nyt työttöminä olevia? Veikkaan että näemme aika monen pienen palveluyrityksen ja ravintolan kuihtumista tämän hallituskauden ( toivottavasti siitä tulee erittäin lyhyt )aikana. Valtio ottaa velkaa maksaakseen ylisuurelle julkiselle sektorille ylisuuria palkkoja ja sosiaaliavustuksia niille jotka ovat joutuneet työttömiksi kun yritykset käärivät aikaisemmin annetut etuudet liiveihinsä eivätkä investoineet ja työllistäneet niin kuin oli ajateltu.

Käyttäjän PekkadeGroot kuva
Pekka de Groot Vastaus kommenttiin #33

Jos ei ole asiakkaita, niin homma ei kannata, eikä kannata pitää ovia auki. Jos on asiakkaita, niin kannattaa maksaa vaikka tuplapalkka tai sitten yrittäjä ei osaa hommaansa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Sitä en ole ymmärtänyt mitä varten sunnuntaina tehty työ on kalliimpaa.
Ylitöistä ja yötöistä sensijaan on kohtuullista maksaa enemmän.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #107

Se on sitä kulttuuria puhtaimmillaan: se tapojen ja käytänteiden kokonaisuus, jota yhteisö pitää sanktionvaraisesti oikeana ja noudatettavana.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #109

Niin, tässä tapauksessa sanktioidaan. Senkö takia, että Raamatun Herra määräsi vapaapäiväksi? Toisessa kulttuurissa sama Jahve määräsi sapatin lauantaiksi.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

"Ei yleislakkoa, vaan käyttäkäämme aivojamme!
...................
"Mielummin esimerkiksi näin (kuin yleislakko):
- Ensin vaikka AKT viikoksi lakkoon - jakelu seis ja satamat kiinni viikoksi.
- Seuraavan viikon vaikka PAM - isot kaupat kiinni, siivous loppuu jne.
- Seuraava viikko voisi olla Metallin vuoro jne. jne.
6 - 10 viikossa hallitus olisi jo vek kuvioista, muttei yhdenkään liiton kassa tyhjä.
Opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset = n. 2 miljoonaa ihmistä voisi kyllä olla kattiloiden kanssa kadulla vaikka joka päivä...

Perustelu: Seuraavakin hallitus tietäisi, ettei liittojen kassat ole tyhjiä ja tietäisivät myös "mistä päästä kana kusee..."

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/196043-ei-yl...

Henry

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Noin se siis oikeasti tehtäisiin. Käsittääkseni ay-toimijat yleensä tarkoittavat yleislakolla sellaista pistelakkoa, mihin osallistuvat kaikki litot.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuliski oikeen lakkosuma. siinähän sitten nähdään kumman pokka pettää ensin, voipi olla et ei oo kauheesti kuitenkaan sitä lakkohalua, raha ratkaisee aina.

Mä niin toivon että nää itkevät demarit pääsis taas neljäks vuodeks näyttämään, miten suomi nousee, on teillä aikaa ollu viimeksikin, ja vituiks meni sekin neljä vuotta.

Tuliski äkkiä vaalit, tällä itkulla pitäisi olla sitten demareiden kannatus vähintään 22% koska onhan ''koko kansa'' teidän puolellanne.

Sen haluan nähdä :)

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

"Vituiks meni", mutta aika paljon vähemmän kuin edellisellä ja nykyisellä porvarihallituksella.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Terijoen hallitus kuvaa viime hallitusta parhaiten. Tooosi hienot näytöt hallitustaipaleelta.

Jos se on mielestäsi hyvä, luoja meitä varjelkoon enää koskaan demareita hallitukseen päästämästä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #54

Ritala voisi muistella mikä puolue oli pääministeripuolueena, kun Suomi nostettiin suosta porvarihallitusten jäljiltä, ensin v-66 ja uudestaan v.-95.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #60

Se menneisyys onkin ainoa loistelias asia demareille, 20 vuotta viimeisestä ''urotyöstä'' :)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #60

Paavo Lipposen johdolla demarit uskalsivat 1990-luvulla kansainvälistää Suomen. Ulkomaalaisomistusta suomalaisissa yrityksissä vapautettiin. Punapääoman konkurssipesät myytiin pilkkahintaan ulkomaalaisille sijoittajille ja kovaa valuuttaa alkoi virrata maahan. Suomi liittyi EU:hun ja euroon.

Näille nuorille demariherroille ulkomaat näyttävät olevan yksi "veroparatiisi" ja ainoana tulevaisuuden haaveena on laittaa satamat kiinni. Ei hyvältä näytä. Ihmettelen muutenkin, miten globalistisen Nokia-Suomen kouluissa on kasvanut uusi omaan napaan tuijottelijoiden sukupolvi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

No katsos: jos olemme maailman 200 kansakunnan joukossa joltain helvetin "kilpailukyvyltämme" vasta neljänneksi tai viidenneksi paras, onhan se hirveä katastrofi. Tämä on sentään Paavo Nurmen maa.

Käyttäjän AnneSoimajrvi kuva
Anne Soimajärvi

Nytpä onkin niin, ettei ole niitä demareita siellä hallituksessa asioita pieleen pistämässä, petteri ritala.
Nytpä lähtee Suomi nousuun niin että senkun kipinät sinkoilee raketin perästä. Sille sitten voit hurrata pihassasi, eikä kukaan demari tule sinua estämään. On se sitten kiva.

Muuten olen blogin aiheesta sitä mieltä, että asiallista pohdintaa.
Mutta minähän olenkn vassari ja ne vasta sitten surkeita onkin...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Voi olla, että vielä jonkun aikaa kansan enemmistö tukee tätä perskekohallituksen touhuilua, mutta veikkaan että siinä vaiheessa kun kolmatta vuotta mennään, leikkaukset alkavat tuntua, velkaantuminen jatkuu ja kasvua ei näy, niin voi siellä kylmän lieden ja tyhjän jääkaapin ääressä alkaa mietityttää, että onkohan tässä touhussa mitään järkeä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se veikkaaminen onkin sitten ainoa, mitä voitte tehdä. Eli odotellaan ja toivotaan, että tyhmä kansa äänestää ensi kerralla oikein.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei lähde nousuun, mutta ei se lähde tällä demareiden taivastelullakaan. Molemmat ovat yhtä avuttomia tällä hetkellä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikki oikeistohallituksen puhe "paikallisesta sopimisesta" ja "sääntelyn purkamisesta" lienee ollut tietoista goebbelsilaista pilkantekoa, kun todellinen tavoite on demokratian ja sopimusyhteiskunnan korvaaminen eräänlaisella jatkuvalla sotatilalainsäädännöllä.

Juuri tänään tuli mieleen Alivaltiosihteerin palindromi: Itse nää tollot äänesti. Eivät ihmiset silti tällaista ansaitse, edes tyhmyyttään.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tässä on teille tietoa, kuinka hyvä oppositiojohtaja teillä on :)

http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/316411-ta...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tämähän kertoo kaiken. Edes demarit itse eivät usko Antti Rinteen tekemisiin. En ihmettele. Ay-siipi junttasi Rinteen SAK:n käytäviltä puolueen puheenjohtajaksi.

Jutta Urpilaisen selkään puukotus ay-liikkeen kabineteissa oli poikkeuksellisen tökerö temppu suomalaisessa politiikassa. Se ei jäänyt huomaamatta selityksistä huolimatta. Nyt se näkyy kannatusluvuissa. Antti Rinne tekee puolueen kannatuksen laskun maailmanennätystä.

Demarit eivät tästä nouse. Ainoa vaihtoehto on järjestää uudet demokraattiset puheenjohtajavaalit. Tähän ei tietenkään ay siipi suostu, koska se liike ei koskaan ole myöntänyt virheitään.

Demarit ovat elinkaarensa lopussa. Ihmisiä ei yksinkertaisesti kiinnosta politiikka joka perustuu yksinomaan ay-liikkeen ja heidän työssä olevien jäsentensä etuihin. Tästä kertoo johtavien demareiden tausta. Heinäluoma, Ihalainen, Rinne, Lindtman, Marin etc.

Miksi kukaan työelämän ulkopuolella oleva äänestäisi demareita jotka vain juhlapuheissaan ovat kaikkien puolella. No, tietysti on se eläkkeellä oleva vanha ay-aktiivien joukko joka ei näe muuta vaihtoehtoa äänestämisessä kuin seurata Kiljavan opistossa saatuja oppeja.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Olen kuulunut demaripuolueeseen 41 vuotta. Nyt pidän Ville Niinistöä johdonmukaisimpana ja luotettavimpana oppositiojohtajana. Jos olisin hallituspuolueen kannattaja, olisin tästä tilanteesta hyvinkin huolestunut.

Kansan vastustaminen harvemmin lisää hallituksen ikää. Huudatteko "laiton lakko" sinä sunnuntaina, jolloin poliisit kieltäytyvät lähtemästä töihin?

Käyttäjän JariHollsten kuva
Jari Hollstén

Kiukutelkaa nyt vapaasti. Tosiasia on se että 2/3 Suomen kansasta ei enää äänestä vasemmistoa eli olette lakkopuheinenne ja vanhoine vaatimuksienne kanssa aika yksin. Suurin osa kansasta ymmärtää tilanteen, lakkoilemalla pelaatte itsenne nyt aivan marginaaliin.

Käyttäjän jussikeinonen kuva
Jussi Keinonen

Eetu Kinnunen, yksi näkökulma johon toivoisin yksinkertaista vastausta.

Kirjoitit: "Käsittämättömin ehdotus on kuitenkin ensimmäisen sairaspäivän palkan pidättäminen ja yhdeksältä sairaspäivältä 80 % palkan maksaminen."

Oletko koskaan ajatellut asiaa työnantajan näkökulmasta? Miksi juuri työnantajan pitäisi maksaa palkkaa tekemättömästä työstä? Eikö tällainen pitäisi, jos pakko on, siirtää valtion tai kunnan maksettavaksi?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Sipilän hallituksen sanelupaketti on ensimmäinen valopilkku Suomen poliittisella taivaalla vuosikausiin. Hallituksessakin on vihdoin viimein ymmärretty, että sieltä on leikattava, mihin rahaa kuluu. Toisin sanoen siis julkisen sektorin syöttiläiltä. Verottamalla ei maa nouse suosta, vaan vajoaa entistä syvemmälle. Lakkoilkaa ihan vaan keskenänne, minä en siihen osallistu.

Lauri Toikka

HI,
Olet aivan oikeassa,
eivät ne suuret tulot vaan
ne pienet menot.
Suomen virkamieskunta käyttää
58% Suomen brutto kansantulosta.
Suomen virkamieskunta riittää yli
20 miljoonaisen Kansan tarpeisiin.
Kyllä läski riittää leikattavaksi.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Voisitko esittää lähteet noille luvuille, varsinkin jälkimmäiselle? Ihan mielenkiintoisia kun ovat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Sipilän hallituksen pakkotoimet on nähtävä asiayhteydessä maahamme saapuviin turvapaikanhakijoihin.

Erityisesti naisen aseman heikentämisen myötä maamme sopeutuu nopeammin EU:n vaatimuksiin monikulttuurisesta Euroopasta, missä islam hyvinkin pian nousee määräävään asemaan yhteiskunnallisena voimatekijänä.

Kysymys ei ole pelkästään taloudesta vaan myös tulevasta uudesta yhteiskuntamallista.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

NIKO SILLANPÄÄ kirjoittaa: "Duunari tarkoittaa kai työtä tekevää. Vaikea ymmärtää, miksi joku työtä tekevä haluaisi tehdä mitään Sari- tai Sami-sarjasaikuttelijan etujen hyväksi saati alkaa lakkoilemaan. Nimittäin kun Sari tai Sami saikuttelee, duunari joutuu tekemään omien töidensä lisäksi Sarin tai Saminkin työt samalla, kun Sari tai Sami saa täysin ansaitsematonta korvausta tekemättömästä työstä.

Jos syysflunssa maksaa flunssailijalle 200 euroa, flunssailijan työnantajalle se maksaakin sitten 1000 euroa. Voi kysyä, että miksi työnantaja maksaisi lähtökohtaisesti työntekijän flunssasta yhtään mitään."

Voi sinua! Etkö ymmärrä että hallitus juuri haluaa ajaa palkansaajat toisiaan vastaan. Työnantajat ja pääomat siinä hyötyvät. Palkansaajat häviävät. Kyllä Sarikin sitä paitsi on duunari siinä missä Nikokin.

Ainoa keino selvitä tästä on antaa vastaehdotuksia hallitukselle. Kaikkien yhteiskuntaluokkien on osallistuttava talkoisiin. Eli palkansaajajohtajat, maataloustuottajat, tavalliset palkansaajat, kansanedustajat, tuulivoiman omistajat sekä muita yritystukia saavat jne...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tietty työnantaja voi oikeutetusti pidättää palkasta yhden sairaspäivän koska on paljon ihmisiä, jotka muuten vain ottavat vapaata silloin tällöin. Toisaalta kyllä työnantaja äkkiä oppii näkemään kuka on jatkuvasti pois työstä, ja kai siihen voisi jotenkin puuttua? Niitä tunnollisia työntekijöitä ainakin terveydenhuollon puolella on paljon enemmän kuin lintsareita ja he joutuvat nyt kärsimään muiden tekosten johdosta.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Toivottavasti saa haluamansa. Hoitajat vähenee radikaalisti, mutta kai hallitus jatkaa ulkomaisten halpahoitajien tuomista. Eikä kannata yrmyillä kun saa mitä tilaa...

Pani Jaakki

Eihän opettajien lomiin ole kukaan puuttumassa. Muitten pitkälomaisten kyllä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset