Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Gallup-rytinä tuli syystä

Yle julkaisi tänään puolueiden kannatusmittauksensa lokakuulta. Puolueessa, joka kevään vaaleissa jytkytti rytkyvät nyt tyrät. Kannatuskäppyrä rojahti Perussuomalaisilla peräti neljä prosenttia. Samaan aikaan sosialidemokraatit tulivat lähes tulkoon saman verran ylös. Muillakin oppositiopuolueilla on syytä tyytyväisyyteen: Kristillisdemokraatit ja RKP tulivat molemmat prosentilla ylös.

Vihreiden ja Vasemmistoliiton nousu on vaatimattomampaa, mutta ainakaan Vihreillä ei liene syytä harmiin: 12,7 % kannatus on puolueelle historiallisen korkealla ja mitä pidempään kannatus pyörii näissä lukemissa, sitä todennäköisimmin se realisoituu vaaliuurnilla. Vasemmistoliitolla sen sijaan hälytyskellojen pitäisi soida: puolueen kannatus ei ole oikeastaan kertaakaan kunnolla hypähtänyt vaalien jälkeen. Oma arvioni on, ettei radikalismi vain pure suomalaiseen äänestäjään. Osansa tehnee sekin, että Paavo Arhinmäen kasvot alkavat olla äänestäjien silmissä melko kuluneet ja räyhäkkäistä takinkääntötemppuiluista ja -lauluista ministeriesiintymisten taustalla on apua lähinnä äänestäjien ärsyttämisessä.

SDP:llä näytön paikka

Moni ensi tahon analyysi, kuten Uuden Suomen toimituspäällikkö Jenni Tammisen puheenvuoro, korostaa että SDP:n kannatusnousu on tullut "tekemättä paljon mitään". Osittain arvioon voi yhtyä: hallituksen politiikka on ollut niin tempoilevaa, epäoikeudenmukaista ja yksisilmäistä, että olisi ihme jos mikä tahansa maltillinen ja vakaa vaihtoehto ei alkaisi vaikuttaa houkuttelevalta. Toisaalta on kuitenkin epäoikeudenmukaista väittää, etteivätkö demarit mitään olisi tehneet.

Vaikka puheenjohtaja Antti Rinne onkin vähentänyt puheenvuorojaan, ei se ole johtanut hiljaisuuteen, sillä eduskuntaryhmässä on tehty selkeä työnjako siitä, mihin aihepiiriin kukakin perehtyy. Lauri Ihalainen on entisenä työministerinä ja työmarkkinakonkarina osallistunut yhteiskuntasopimusta ja kilpailukykytoimia koskevaan keskusteluun, yrittäen jatkuvasti hakea ratkaisua jolla palkkamaltti ja sopu saataisiin pelastettua. Tulevaisuuden ratkaisuita ja kasvua ovat pitäneet esillä varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Sanna Marin ja toimittajataustainen Timo Harakka. Tällaisessa joukkuetyöskentelyssä on selkeä ero yhden miehen ja yhden totuuden puolueisiin.

On kuitenkin totta, että paljon lisää työtä tarvitaan. Talouspolitiikan vaihtoehtoa ja kasvuinvestointeja pitää edelleen hioa. Työelämän muutoksiin ja työn sisällölliseen murrokseen pitää löytää uusia keinoja. Maahanmuuttopoliittista linjaa pitää terävöittää. Ylimielisyyteen ei missään nimessä ole varaa, tai uhkana on että seuraavien vaalien jälkeen käy kuin hallituspuolueille nyt on käymässä.

PS:n kannatus sulaa - haetaanko syitä oikeasta paikasta?

Perussuomalaisten oikea laita haluaa hakea syytä kannatuksen notkahdukseen pakolaiskriisistä ja siitä, ettei puolue ole hallituksessa saanut esim. suljettua Suomen ja Ruotsin välistä rajaa. Kannatusliikkeen suunnan ollessa etupäässä SDP:hen päin herää kuitenkin epäilys, eikö kysymys kuitenkin ole siitä työmarkkinapolitiikasta ja pakkolakiesityksistä, joita PS on ollut porvareiden kanssa hyväksyttämässä. Tätä mieltä oli myös puolueen puheenjohtaja Timo Soini.

Jos käy niin, että puolue pitää 3. varapuheenjohtajansa Sebastian Tynkkysen esittämän kriisikokouksen, voidaan siellä tosin vetää täysin väärät johtopäätökset. Puolueen eliitti ja eduskuntaryhmä ovat esiintyneet hallituksen tiedonanto- ja välikysymyskeskusteluissa kuten budjettikäsittelyssäkin tiukasti leikkaus- ja pakkopolitiikan takana, eikä kritiikkiä ole oikeastaan haluttu esittää kuin pakolaiskriisin hoitoa kohtaan.

Maahanmuuttoa ei sinänsä pidä kuitenkaan kysymyksenä vähätellä. Vaikka raivopäinen rajat kiinni -retoriikka osoittautui yhtä huonoksi lähestymistavaksi maahanmuuttoon kuin ennen halla-aholaisten nousua kummallisia muotoja saanut ongelmien vähättely ja maton alle lakaisu, itse asia on ajankohtaisempi kuin koskaan. Kansalaisilla pitää olla luotto siihen, että tänne tulevien ihmisten peruste saada turvapaikka tai oleskelulupa on asiallinen, näiden ihmisten eläminen maassamme saadaan järjestettyä kestävällä tavalla ja uudet naapurimme saadaan mahdollisimman nopeasti työn tai opiskelun syrjään kiinni. Suomalaisten ja tänne tulevien on aina voitava luottaa siihen, että Suomessa asiat tapahtuvat Suomen lain mukaan.

Mitä muille puolueille kuuluu?

Keskusta on kaikesta huolimatta säilyttänyt piikkipaikkansa ja selkeän johtoasemansa. Sen äänestäjissä on paljon niitä, joihin työmarkkinapolitiikka tai leikkaukset eivät ole suoraan vaikuttaneet tai jotka suhtautuvat niihin toiveikkaasti. Kuitenkin liikennepolitiikassa tehdään leikkauksia VR:n toimintaan sen sijaan, että lipunhinnoille tai viivytyksiä aiheuttaville rataverkon heikkouksille yritettäisiin konkreettisesti tehdä jotain.

Uskoisin myös, että pääosin kehyskuntien keskiluokasta koostuva Keskustan äänestäjäkunta alkaa huolestua kun koulutus- ja soteleikkausten vaikutus palveluihin alkaa konkreettisesti näkyä. Turvattomuus voi lisääntyä etenkin kovasta työttömyydestä kärsivillä alueilla.

Toistaiseksi Keskustaan etenkin Kokoomuksesta siirtyneet äänestäjät ovat perustyytyväisiä ratkaisuunsa ja toivovat puolueen johdolta lähinnä tuloksia. Kokoomuksen suosion hienoinen lasku johtunee pääosin koulutukseen tehtävistä leikkauksista: puolueella on kuitenkin edelleen vahva sivistysporvarillinen siipensä elinkeinoelämän järjestöissä kasvatettujen broilereiden ja ideologisten markkinaliberaalien ohella. Porvareista osa hakeekin ilmeisesti uutta poliittista kotia liberaalin talouspolitiikan ja koulutusleikkausten vastustamisen yhdistävästä RKP:stä tai konservatiivisen talouspolitiikan ja sosiaalisen perhepolitiikan yhdistävistä Kristillisdemokraateista (joista on muuten uuden puheenjohtajansa Sari Essayahin johdolla tullut äänestäjien silmissä paljon äänestettävämpi puolue).

Lopulta aika näyttää, miten pitkäkestoinen tämä "poliittisten mannerlaattojen liikahdus" on. Yksi asia on kuitenkin varmaa: huhut SDP:n kuolemasta olivat suuresti liioiteltuja.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

PS joutuu vastuuseen Sipilän ja Stubbin toimista, joilla he ajavat omien tukijoidensa etuja. Kaikki eivät varmaan halunne tätä vastuuta? Toivottavasti PS lähtee Sipilän hallituksesta!

SDP sai tämän menestyksen tekemättä mitään!

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Todistapa se, että emme ole tehneet mitään. Voi olla vähän vaikeaa?

PS olisi voinut sanoa ei porvarihallitukselle heti vaalien jälkeen, jollon Kokoomuksen tilalla hallituksessa olisi SDP ja politiikka aivan erilaista. Perussuomalaisten johdolle kuitenkin näyttää oikeistohallituksen kylmä politiikka kelpaavan mainiosti. Onneksi äänestäjät ovat huomanneet, että perussuomalaiset ei ole työväenpuolue vaan korkeintaan porvaripuolue.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Hallituksen huonoudesta saamanne menestys johtuu aivan selvästi. Osa persujen kannattajista on säikähtänyt Sipilän ja Stubbin touhuista.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #5

Sen siitä saa kun lähtee herrojen kanssa marjaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllähän tämä galluppitulos parantaakin monen demarin vaalikohmeloa paremmin kuin Rahikaisen kohmeloonsa saama suolasilakka Tuntemattomassa sotilaassa.
"Kiitoksia kauhiasti"!

Käyttäjän wahrheit kuva
Kari Kero Vastaus kommenttiin #18

Hietanen. Hietanen Mäkilälle: "..Kiitoksi vaan kauhian pal!"

Tapani Lahnakoski Vastaus kommenttiin #18

Ei Rahikainen sitä silakkaa saanut, vaan Hietasen akan poika.

Harri Immonen

En pysty todistamaan koska olettehan te kiistatta tehneet jotain. Olette kaksi kuukautta väärinymmärtäneet ja mustamaalanneet perussuomalaisia lehdistön tuella kaikista mahdollisista asioista piiput kuumina. 'Politiikkanne' on tehonnut, onnea!

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Ainakin paljon nopeammin alkoi SDP:n elpyminen vaalien jälkeen, Kepuhan kävi jossain 12 % 2011 ja kannatus hilasi pitkään 15-16 % hujakoilla ennen 2014 syksyllä alkanutta nousukiitoa.

Kyllä tämä jostain kertoo. Terävästä oppositiopolitiikasta ainakin.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei tätä nousua olisi tullut ilman onnistunutta oppositiopolitiikkaa. Ilman sitäkin perussuomalaisten kannatus olisi voinut romahtaa, mutta meidän ei kyllä olisi noussut tai ainakaan prosenttia enempää.

Kari Ahveninen

No, kunhan SAK/SDP:lle selviää että loputkin työpaikat ovat menossa, verotus kiristyy ja palkat tulevat väkisinkin laskemaan niin se laittaa SDP:n ihan uuden ongelman eteen: miten maksetaan kun ei ole millä maksaa?

Nyt tuossa gallup-kannatusten jaossa on pari huomioitavaa seikkaa:

1. Se ei vaikuta hallituksen eikä eduskunnan paikkajakoon vielä 3,5 vuoteen
2. persujen tippumiseen vaikuttaa maahanmuuttajien tulva
3. SDP/SAK:n suosion lisääntymiseen vaikuttaa se että väki kuvittelee että SDP saa aikaan lisää töitä ja pitää edut ennallaan.

Ei SDP eikä SAK pysäytä tuota kehitystä, se tapahtuu vain jos Suomeen aletaan investoimaan. Tai suomalaiset alkavat investoimaan. Kummastakaan ei kyllä ole merkkejä, ja jos joku jotain tekeekin niin kyllä demokraattisesti sellainen verotetaan hengiltä.

Persuja kyllä pitää mollata siitä että tuolle (tarpeettomien/haitallisten) maahanmuuttajien tulvalle ei muka pystytä tekemään mitään, mutta kai se on persuillakin, tai oikeastaan, Soinilla, alkanut eläkeikä häämöttämään ja pitää turvata viimeisetkin veronmaksajien maksamat tienestit jotta eläke olisi mahdollisimman iso.

Sen voi kyllä hiukan vahingoniloisena todeta, että kun eläkkeen maksaa valtio (kuten poliitikoille) niin ei kannata edes muuttaa Portugaliin kun verotus on koko ajan Suomen verotuksen mukaan.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ei kukaan kuvittele, että pitäisimme kaiken ennallaan. Me olemme koko aika, ennen vaaleja ja vaalien jälkeen esittäneet oman vaihtoehtomme. Mekin leikkaamme ja teemme muita kipeitä toimia, mutta teemme ne järkevästi ja inhimillisesti. Hallitus voisi halutessaan leikata ihan samalla summalla kuin nytkin, mutta koskematta eläkeläisiin, lapsiperheisiin ja opiskelijoihin. Päätetyt leikkaukset ovat puhdas arvovalinta, jonka koko perussuomalaisten johto on hyväksynyt ja edelleen hyväksyy maahanmuuttopolitiikkaa lukuunottamatta.

Kari Ahveninen

Ahaa. Eli kun eläkeläisiltä, lapsiperheiltä ja opiskelijoilta ei saa leikata, niin ketäs jää sitten jäljelle? Ettei vain olisi työssä olevat palkansaajat? Työttömät? Virkamiehet?

Ja nythän sitten SAK/SDP on ilmoittanut ettei heidän etujaan ainakaan varmasti leikata. Perkele, vaikka koko maa nurin, mutta se ei käy.

Eli, Lassi, keltäs sitten leikataan? Niiltä jotka ovat yrittäjiä ja sijoittajia? Edellisiltä kun leikataan, niin menee nekin työpaikat joita vielä on, ja kun jälkimmäisiltä, niin loppuu sijoittaminen.

Sinällään minusta on huvittavaa (vaikka demareitten politiikan tuntien) että koko roska kaadetaan persujen niskaan, vaikka heillä on koko asiasta korkeintaan 1/3-osan vastuu.

Mutta ei minua haittaa laisinkaan vaikka haluat kusta omiin muroihinne.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #19

Itseäni lainatakseni:

"Esimerkiksi eläkkeensaajien asumistuen leikkauksen, kaikkien koulutussäästöjen ja osan sosiaaliturvaleikkauksia peruminen vähentäisi säästöjä noin miljardilla eurolla. Tämä miljardi euroa voitaisiin helposti kerätä esimerkiksi korottamalla pääomatuloveroa noin neljällä prosentilla, poistamalla rikkaiden raha-automaatiksi muodostunut tuulivoiman syöttötariffi uusilta voimaloilta, sekä leikkaamalla hiukan maataloustuista ja yritysten elinkeinotuista. Oikein toteutettuna nämä toimet olisivat käytännössä täysin kivuttomia."

http://lassijskelinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/201...

Jos sitten lyö tuohon päälle vaikka korotuksen suurten kiinteistöjen kiinteistöveroon, asuntolainan korkovähennyksen poiston, lapsilisien lopettamisen yli 100 000 euroa vuodessa tienaavilta perheiltä (tai verollepanon kautta sama vaikutus) sekä ajoneuvoveron ulottamisen kaikkiin ajoneuvoihin niin ollaan jo parin miljardin paikkeilla. Ja nämä minä keksin tässä parissa minuutissa. Lisätään siihen päälle rakenteelliset uudistukset niin enempää ei välttämättä edes tarvi leikata.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #22

Hmm... kukahan sitä tuulivoiman tariffia olikaan hyväksymässä parilla edellisellä hallituskaudella? Ja maatalouden tuistahan on jo leikattu niin paljon ettei kohta enää tarvitse ostaa kuin ulkomailla tuotettua.
Yritysten elinkeinotuet on ainoa kohta jossa voin olla samaa mieltä, koska se on suoraa tukea kansainvälisille firmoille, joitten solidaarisuudesta Suomeen on vain huonoa näyttöä. Mutta siitäkin on olleet SDP:n edustajat päättämässä.

Kiinteistövero on sikäli kätevä että sitä ei voi kukaan joka suomessa asuu paeta. Ei edes demarit, sillä jos noin karkeasti arvataan niin kuka sen maksaa?
Lapsilisät ovat ylipäätään tarpeettomia, sillä jos ei ole varaa lisääntyä niin ei pidä silloin lisääntyä. Vielä vähemmän että niitä maksetaan virolaisille, unkarilaisille, somaleille tai kellekään muullekaan joka katsoo parhaaksi lisääntyä Suomen rajojen ulkopuolella mutta Suomen rahojen sisäpuolella.

Ja aina tuo sossujen lempilapsi: Ajoneuvoverot. Kun ensin nirhitään kaikki julkinen liikennöinti henkihieveriin (mitä sillä on väliä, ei ne äänestä kuitenkaan demareita) niin sitten sillä että kävisi töissä ja hoitaa päivittäiset asiat niin siitäkin pitää rokottaa kovimman mukaan.

Mites olisi, valtio antaa auton, ja käyttäjä maksaa kulut?

Ja missä ne rakenteelliset uudistukset? Poistetaan valtion ylenmääräinen virkamiehistön johtajakerros, siinä olisikin uudistusta. Kaikki vaan suorittavaan portaaseen, vaikka se jotain keskikerros-joutohenkilö-virkapäällikköä vähän kirpaiseekin. Olisi edes jotenkin hyödyksi eikä vain haitaksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #25

Juu kyllä se on kauheaa kun maatalostukia maksetaan vuodessa vain yhteensä 3 miljardia euroa :D Kyllä maatalous kestää esim. 10% leikkauksen tukiin, eikä valtio tehtävä ole tukea täysin kannattamatonta toimintaa.

Tuulivoimatuet aloitti Vanhasen hallitus. Okei kyllä, Kataisen hallitus jatkoi niitä, mutta varmaan Vihreiden takia. Tässä ei kuitenkaan ole kysymys siitä miksi silloin ei leikattu, vaan miksi nyt ei leikata.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #27

Ihan noin mielenkiinnosta, oletko yhtään perehtynyt siihen miten paljon maataloustukia maksetaan muualla euroopassa? Kannattaisi ehkä...

Jos suomalainen tuottaja nykyisellä verotuksella, polttoainehinnoilla ja muilla vastaavilla maksuilla sekä virkamiesten tuottamilla kustannuksilla (kun ne kettutytöt ja muut viherpiiperöt joitten mielestä suomalainen tuotanto on perseestä mutta halal-teurastukset ovat ihan ok) saa ylipäätään palkkaa tuottamastaan ruuasta, niin sekin pitäisi sitten vielä ajaa alas?

Juu. Suosi suomalaista.

Mutta oikeasti, jos jotain leikataan niin tuulivoimatuet, niistä voitaisiin aloittaa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #28

Jaa-a. Tämän jutun mukaan Suomessa maksetaan suhteessa ehkä jopa koko maailman eniten maataloustukia.

http://www.talouselama.fi/tebatti/suomessa-on-maai...

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #30

juu. Olisikohan sillä jotain tekemistä tän napapiirin tuntumassa elämisellä? Ja kiukuttelulla maataloustuista?

Suosittelen että kokeilet vaikkapa retiisien viljelyä yhden kesän niin tulet huomaamaan ettei se ihan ilman vaivaa käy. Helpommalla käy paikallisessa marketissa.
Mutta se että ruoka raijataan Suomeen muualta, tarkoittaa sitä että ruoka raijataan Suomeen muualta. Ja jos oikein huonosti käy, niin mitäs sitten syödään?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #32

Ei meillä ole mitään pakkoa pitää 100% omavaraisuutta. Maataloutta pitää kyllä tukea, mutta ainoastaan kannattavaa sellaista. Sitä paitsi pitkässä juoksussa muuten kannattamaton maatalous tulee muutenkin häviämään ellei tukia merkittävästi nosteta. Ihan yhtä hyvin voitaisiin nyt laskea sitä maataloustukea se 10%.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #43

Haluaisitko tehdä töitä 60 sentin tuntipalkalla? Olen sekä itse ollut töissä maatalouden piirissä (silloin kun siellä vielä oli töitä joihin kannatti joku palkata) että tunnen ihmisiä jotka tekevät sitä elääkseen. On ihan oikeasti siis kokemusta...

Ei Suomessa todellakaan ole mikään pakko pitää 100% omavaraisuutta. Mutta silloin jos paska iskee tuulettimeen, on tosi kiva jos edes leivän saa kotimaasta, siitä kun ei ole mitään takeita että sitä tulee mistään muualta. Ei myöskään lentoliikennettä, laivarahtia tai mitään muutakaan.
Siinä vaiheessa olisi tosi kiva jos vielä on olemassa kotimaista tuotantoa ettei ihan oikeasti tarvitse lähteä etsimään sitä pettua.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #30

Muissakin elinkeinotuissa on aika paljon perattavaa. Risteilyaluksia tuetaan, lähes kaikki suuryritykset nostavat jotain investointi-, kehittämis- ja projektiavustuksia, maakuntien yritystoimintaa subventoidaan jne.

Sieltä voisi karsia vaikka kirveellä ja mitä jää yli käyttää esim. työnantajamaksujen alentamiseen, menisi ainakin tasan kaikkien työllistäjien kesken.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #33

No toki olisi. Mites, jos sen kaiken rahan käyttäisi vaikka ihan vain mummojen ja vaarien tukemiseen, verotuksen keventämiseen ja muuhun vastaavaan ja jättäisi tuon kilpailun teollisuudessa sinne minne sen pitäisi kuuluman?

Olisiko silloin suomessa enää yhtään työpaikkaa, vai alettaisiinko jo pikkuhiljaa miettimään että miten sitä tuotantoa saadaan tehostettua? Verotusta alennettua? Välillisiä kuluja pudotettua?

Eihän siitä hittojakaan tule että osa kansasta makaa kotona toisten maksamana. Ja siinä tuo ihqu sosialistinen ajattelu ajaa täydellisesti kiville.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #27

Voisiko Jääskeläinen asiantuntijana kertoa minkäsuuruinen on maamme kotimainen elintarviketuotanto hyvänäkin satovuonna, vai siirrytäänkö kokonaan tuonnin varaan ?

Jään odottamaan vastaustasi.

"Kun ihminen ihminen on, niin leipää hän tarvitsee, palopuheet ei lämmitä pakkasella, eikä rumpujen paukustuskaan"!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #58

Tuontiin meillä ei ikävä kyllä ole varaakaan ja varsinkaan varaa silloin, kun öljynhinta nousee takaisin normaaliin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #60

Ei olisi, mutta nytkin tuodaan vähintään 30 %. Kalaakin tuodaan tuhansien järviemme maahan valtavasti.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #61

Elintarvikkeiden tuonti näkyisi olevan arvoltaan yli 4 miljardia euroa, joten tässä ei nyt leikitä pikkurahoilla.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Vaalit voivat tätä menoa kyllä hyvinkin tulla etuajassa.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Niinpä. En yhtään ihmettelisi, vaikka tietysti varmaan tätä pyritään välttämään siinä mielessä, että se olisi puolueille aika haastavaa taloudellisesti ja muuten. Mutta en silti yhtään ihmettelisi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #11

Olettekos pojat nyt ihan varmoja, että kannattaa ryhtyä leikkimään Tossavaista. Reijo Tossavaista.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #44

Reijon ennustajanlahjoilla pääsi sentään eduskuntaan asti.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #50

Eikä sovi unohtaa että persujen ajatushautomon hallituksen puheenjohtajaksi.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ihmettelen tosiaan mihin nämä ihmeen analyysit pohjaavat. Toimittajat voisivat harkita, että lukisivat ne tiedotteet mitä muutkin puolueet kuin Keskusta lähettää. Tai tekisivät vaikka vähän tutkivaa journalismia vaihteeksi. Voisi paljastua yhtä sun toista.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persut on näyttönsä antanut ja jos vapaan pudotuksen vauhti on sama kuin syyskuussa ja lokakuun alussa, niin persujen kannatus päätyy alkukotiinsa jonnekin kolmeen prosenttiin kristillisten ja ruotsalaisten taakse jo tänä vuonna. No ehkä putoamisvauhti hieman hidastuu, mutta luottamus on mennyt.

On vain aika noloa, että ulkoministerinä on takiaispuolueen puheenjohtaja. Suomi ansaitsisi parempaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Juu, Soinin puheet takiaispuolueista jäävät nyt aika huvittavaan valoon. Miestä ei ole näkynyt yhdessäkään eduskuntakeskustelussa paikalla.

Itse uskon, että persujen kova ydin on n. 5-6 % ja sinne jäädään.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Jep. Ero Tuomiojaan, joka oli lähes aina tavattavissa, on melko huutava.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #16

Tuomiojalla on aina ollut painavaa sanottavaa, tuolta 70-luvulta saakka. Neukkula tänne, ja heti. Just joo.

En oikein usko että Eerokaan olisi vallan ihastunut sosialistiseen vallankäyttöön.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #20

Voisit joskus vaikka lukea Tuomiojan kirjoituksia. Voisi tehdä ihan hyvää.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #23

Olen ikävä kyllä lukenut monestikin Tuomiojan kirjoituksia. Sillä on jäänyt 70-luvun kapinavaihe päälle. Kun taistolaisina vanhaa vallattiin... Ei ole Erkin aatteen palo minnekään sammunut.

Mutta tuskin tekään haluaisitte neukkulassa asua, vai?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #23

Jääskeläinen ja Kinnunen, teidän olisi syytä tutustua demarien historiaan jolloin olitte vielä vähäväkisen kansanosan yleispuolue ja kotimaisen elintarviketuotannon vakaa tukija.

Hannes Tiainen oli Maatilahallituksen pääjohtaja, demarien ansiosta saatiin aikaisekseen pientiloille suunnatut pinta-alalisät.

Oliko tämämielestänne virheellistä politiikkaa demareilta ?

Meidänkin kylässäämme oli monia kymmeniä demareita äänestäviä, nyt ei yhtään, kun viimeinenkin kuoli vuosi sitten.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä Vastaus kommenttiin #20

Tuomioja on jo 1960-luvulta asti ollut diktatuurien vastustaja. Monet muistavat Persian Shaahia vastustavan mielenosoituksen, missä Tuomioja pidätettiin. En itsekään oikein ymmärrä Tuomiojan jyrkkää suhtautumista Lähi-Idän ainoaa demokratiaa, Israelia vastaan,, mutta hänen osaamistasonsa on aivan omilla leveleillä Soiniin verrattuna.

Ja kannattaa muistaa, että Tuomioja demokraattisena sosialistina ei ole kommunisti. Siksi demarit nyt nousevat ja persut laskevat, koska persut puolueena on merkittäviltä osin Pakkolakeja hyväksyvä ja rasistinen.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #24

Tuomioja vielä 60- ja 70-luvuilla oli sitä mieltä että sosialismi neukkulan malliin on se mitä suomi tarvitsee. Se nääs tuo vasemmistolainen diktatuuri on jotenkin niin paljon parempaa...
Mutta sitä vastoin Tuomiojan nihkeä suhtautuminen Israeliin on helppo selittää: Se kun johtuu siitä että lähi-idän ainoa ei-vasemmistolainen tai kommunistinen pesäke Israel on ollut. Heillä kun on tuota ikävää kokemusta noista diktaruureista...

Sen voi muistaa että Tuomioja demarina on ollut erityisen paljon sinne kommunistiseen suuntaan kallistunut. Sitä ei ole aika muuttanut.

Mutta Eero, kerropa minulle että miten persut ovat sen enemmän pakkolakeja hyväksyvä tai rasistinen puolue kuin kepu tai kokkarit? Tai edes demarit?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #31

Ahveninen,tuo mitä kirjoitat Tuomiojasta NL:n ihailijana on täyttä hölynpölyä, tiedän sen koska toimin samoihin aikoihin demarinuorissa, Toisekseen, Israelissa on vahva demaripuolue, sanooko sinulle mitään nimet Golda Meir, rauhannobelisti ja murhattu Yitzhak Rabib, Simon peres, kaikki suuria arvostettu Israelilaisia politiikkoja ja kaikki demareita.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #48

Granlund, tuo mitä kirjoitat Tuomiojasta on täyttä hölynpölyä, kun samaan aikaan niin sdp kuin lehdistökin kirjoitteli mitä parhaimpia kertomuksia siitä miten ihqua on olla itäisen Rauhanvaltion suojeluksessa. Tosin, kun Tuomioja ja Wahlroos olivat wanhaa valtaamassa, niin saattoi siinä jäädä hiukan ryyppämiseltä aikaa puhua politiikkaakin.
Ilmankos ovat tulleet niin oivallisesti toimeen, toinen sai valtaa, toinen rahaa. Hyvin kävi kummallekin.

Mutta Granlund, toisin kuin sinä, niin minä olen nuorena miehenä myös asunut jonkin aikaa Israelissa. Ja siitä ei tule sellaista DDR-demarivaltiota koskaan. Sinulla on ihan liian suuret luulot siitä mitä demarit ovat. Siis ne suomalaiset sosialistidemarit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund Vastaus kommenttiin #51

Ahveninen, minä perustan näkemyseni tosiasioihin, sinä taas kahlaat vihassasi demareita kohtaan sameissa vesissä. Selvitä nyt ensin itsellesi kommunismin ja sosialidemokratian ero, vihjeeksi anna Ruotsin SDP on ollut suurin suunnanäyttäjä myös suomalaiselle sosialidemokratialle.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #54

Ja tuskin olisi CIA rahoittanut SDP:n vaalityötä, ellei olisi pitänyt puoluetta Suomen tärkeimpänä demokraattisena ja antikommunistisena voimana.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #31

Kyllähän aina veri on vettä sakeampaa Hella Wuolijoen vaikutus on Tuomiojassa 70 %.

Oscari Wirola Vastaus kommenttiin #24

Eikös se vanha konkari Paavo Väyrynen ehdottanut Pressiklubissa, että Tuomioja olisi saanut jatkaa ulkoministerinä! Ja se on Paavolta enemmän kuin paljon, onhan hän todellakin konkari jopa ulkoministerinäkin.

Kari Ahveninen Vastaus kommenttiin #36

Jaa-a, siinä Paavo varmaankin ajatteli enemmän itseään ja vanhojen hyvien aikojen paluuta. Silloin kun oltiin rähmällään tuonne erinomaisesti-itseään-toteuttaneen-kansanvallan suuntaan.
Ja Paavo, hänhän oli ulkoministerinä mitä mainioin, kun oli näkemystäkin kahteen suuntaan yhtäaikaa. Mutta ihan niin pitkälle hänkään ei mennyt kuin Tuomioja, joka vielä viime viikolla vannoi, tai ainakin ajatteli vannovansa jos tilaisuus vain tulee, tuonne Neukkulan suuntaan.
Harmi vain ettei siellä olla ihan Tuomiojan linjoilla.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tilanne voisi kyllä olla eri jos Soini olisi valinnut valtiovarainministerin salkun. Olisi osoittanut edes pientä vastuullisuutta. Saa nähdä kuinka kauan Soini taas pakoilee tätäkin kohua ulkomailla. Ehkä hän kohta muuttaa sinne virallisesti.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hämmästelin salkkujaon selvittyä tätä ratkaisua, koska luulisi puoluejohtajan pyrkivän sille paikalle mistä voi parhaiten vaikuttaa asioihin. Selkeästi halu karttaa henkilökohtaista vastuuta leikkauksista kuitenkin painoi enemmän.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Soini ei voi varastaa "Primulan Kotkan" kuuluisaa slogania: "Tavattavissa vaalien välilläkin".

Kari Ahveninen

Soini varmaan laskeskeli alunperin että vvm:n salkku on todella kusinen, ja oletti pääsevänsä vähemmällä jos ottaa ulkoministerin salkun. Pääsee vielä selittämään persupolitiikkaa ulkomaitten suuntaan.

Mutta kuten niin monen muunkin, niin Soinin yhtälailla kuin muutkin yllätti niin kurja taloustilanne, tp-hakijoitten tulva ja yleinen kehitys muutenkin. Ja kannattajat, yhtä lailla pissi puntissa, kun luulevat että kannattamalla yhtä asiaa toisetkin tulevat kerralla kuntoon.

Sinällään, ulkoministerin virka on hoitaa ulkoministerin virkaa. Jos ulkoministeri on koko ajan suomenmaan kamaralla, niin miten hän silloin hoitaa virkaansa? Ei kovin hyvin, vai mitä arvelet?

Tuo on aivan yhtä typerää kuin nimitellä Halla-ahoa maahanmuuttajaksi Belgiassa, sillä hän, aivan samalla lailla kuin muutkin poliitikot, ovat valittu kansanäänestyksellä hoitamaan virkaansa. Jos he eivät hoida virkaansa, niin pitääkö siihen olla "sosiaalidemokraattisesti" virkaansa valittu poliittinen broileri joka kotimaassa selittää miten hommaa pitäisi hoitaa ulkomailla ilman että siirtyy Brysseliin "maahanmuuttajaksi"?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Parempaa puheenjohtajaako, vai ulkoministeriä ?
Paranisko jos Orpon ja Soinin pestejä vaihdettaisiin ?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jos Perussuomalaiset lähtevät hallituksesta, niin sen tilalle tulee kuulemma vihreät ja RKP kannustamaan hirveästi turvapaikanhakijoita? Ei käy, ensin omat kansalaiset etuperässä.

Sensuroin juuri loput tekstini, jotta säästäisin teidät murheilta. Olen helvetin vihainen, kun taas pitää hallitus hajoittaa turhan takia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

No sehän sitten on äänestäjien käsissä. Ei kannata aina uskoa Soinia. Itse ainakaan en kovin lämpimästi RKP:tä takaisin ministeriaitioon toivo ja Vihreätkin saisivat taipua siihen, että maahanmuutossa on ihmisoikeuksien lisäksi otettava huomioon tolkku.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

On se ihmeellistä, että demarit jaksavat huutaa jatkuvasti maanviljelijöille maksettavista maataloustuista. Kun se on viljelijälle niin suuri tulonlähde niin mikseivät he lähde vuolemaan tätä kultaa. Kyllä varmasti joku viljelijä luopuisi mielellään tilastaan ja suurista tuistaan sopivaa korvausta vastaan. Jääskeläinen ja Kinnunen teillä olisi nyt tuhannen taalan paikka näyttää esimerkin voimaa ryhtymällä maatalousyrittäjäksi. Muutaman helpon vuoden jälkeen voisitte sitten kertoa meille autuaallisesta maatalousyrittämisestä ja siitä, kuinka tärkeää on elintarvikkeiden tuottaminen kotimaassamme Suomessa.
Selvennyksenä, en ole ollut koskaan maatalousyrittäjä, mutta en ole koskaan kadehtinut heitä. Ostan mielelläni kotimaisia tuotteita.

Oscari Wirola

Eetu hyvä, jos nuoret demarit ajattelevat sinun laillasi ja osaavat vielä ilmaista asiansa ketään moittimatta ja jopa kilpailijoita kehuen, niin se saa minun samanmielisyyteni. Kun puhut positiivisesti esim. nykyisestä Kristillisinten puheenjohtajasta, niin se on hienosti tehty kun antaa tunnustusta myös muille. Juuri maltilla ja toisia kunnioittaen saadaan Suomi nousuun...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiitos Oscari. Mulla on ollut räyhävuoteni kun olin nuori ja ratikaali (tai nuorempi ja ratikaalimpi), mutta nyt olen koittanut mahdollisuuksien mukaan olla reilu kaikkiin suuntiin. Kritiikki annetaan asiapohjalta ja kiitos sille kelle kuuluu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Ajavatko demarit miun juttua? ...

Koen itseni pienipalkkaiseksi ihan oikeasti (tämän ikäiseksi, kohta 39). Nettona käteen 1700 egeä kuussa, ei mahdollisuutta tehdä vuoroja, ilta, sunnuntai tai ylityö. Eläkekään ei oikein kehity tällä liksalla. Juuri ja juuri en ole oikeutettu asumistukeen.

Vuora 555 +sähkö 30/kk +vesi 20/kk
Elatusmaksu 200 ja sitten kaikki muut laskut, netit, lehdet, yms.

Toki jos autosta luopuisi niin jäisi jotain rahaa käteenkin. Nyt laskujen jälkeen pitää pärjätä 15€ per päivä. Sillä ostetaan ruoka, vaatteet ja parturipalvelut sekä viihde. (ja bensa, onneksi en tarvitse autoa enää, joten kahteen viikkoon en ole ajanut). Niin ja lääkkeet jos niitä tarvitsee, mutta onneksi en tarvitse. Toki tuossa murtui hiljattain varvas, työterveys tutki ja sairaanhoitopiiri jälkihoiti. Kustannus 65€ ylimääräistä.

Olen miettinyt että pitäskö tehdä toista työtä. Tämän lisäksi siis.

Hallitus sinänsä ei miuta ole ollut rokottamassa. Toki työttömien takia työttömyysvakuutusmaksu nousee 0,5 prosenttiyksikköä bruttopalkasta, eli joku 12€/kk. Eläkemaksu nousee myös, mutta verotus kevenee 8€/kk.

En tosin tästä persuja tai hallitusta syytä. Olisi kiva kuulla kaiken kärsimysjargonin seassa, että mistä Sinulta nyt leikataan ja kuinka paljon? Onneksi tämä hallitus hylkäsi ALV:n korottamisen, joka toki olisi ollut helpompi nakki. Mutta olisi osunut ikävästi minuun.

Ainoa lohdutukseni on se, että saan tehdä työtä minkä koen mielenkiintoiseksi ja kerrankin minulla on useamman vuoden työsopimus, 15 vuoden pätkäduunin jälkeen.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Sinulla on selkeästi vaikea tilanne.

Tästä asiasta on koitettu pitää melua: eli kun kovasti vaaditaan palkanalennuksia, lomakorvausten leikkauksia ym. niin unohtuu, että nykyisellään monella ei meinaa palkka riittää juokseviin menoihin. Tämä on myös se syy, minkä takia on haluttu ihan viimeisenä ALV:iin kajota.

Itse olen opiskelija. Talvet otan lainaa ja polttelen kesätöistä kertyneitä säästöjä. On vaikea minunkaan sanoa, että mistä omista menoistani tinkisin. Samassa veneessä ollaan.

Alkaa itse kullakin mennä pian nahkoille jos joudutaan talouskasvun syntymisen sijaan tinkimään. Samaan aikaan valtiontalouden vajeen verran verotettavia pääomia viedään joka vuosi etelän aurinkoon turvaan. Sieltä se löytyy se ratkaisu kokonaisveroasteen laskuunkin.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Muistetaan kuitenkin - YLEN gallupin virhemarginaali oli +/- 1.5 prosenttiyksikköä ja hallitustaival on vasta alussa. Ei kannata hallituspuolueiden nyt hötkyillä, vaan viedä määrätietoisesti päätöksiä eteenpäin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Soinia varmaan kirpaisee erityisesti Vihreiden taakse jääminen - kahden prosentin ero ei enää virhemarginaaliinkaan mahdu. Mutta Vihreisiin pettyneet perussuomalaiset eivät siirry, vaan demareihin - juuri niin kuin aikaisemmin demarit vuoti persuihin. Jytky perustui täsmälleen siihen, että monet duunarit olivat pettyneitä demareihin. Nyt he sitten pettyivät persuihin. Vihreillä ja persuilla ei ole mitään keskinäistä kilpailua äänestäjistä, siksihän Soini niin innokkaasti vihreitä aikoinaan haukkuikin: ei ollut riskiä siitä että kukaan potentiaalinen loikkari loukkaantuisi. Demareita Soini ei koskaan ole pahemmin solvannut.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Juuri näin, Mika. Osittain ehkä tämän takia demareidenkin olisi hyvä pistää sordiinoa suulle kun arvostelivat Perussuomalaisia. Politiikkaa saa aina kritisoida, ihmisiä tai näiden älykkyyttä ei koskaan pitäisi solvata.

Monen huolen ja kysymyksen kanssa kuitenkin perussuomalaisetkin ovat olleet ihan asialla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Palataanpas taas gallupeista reaalimaailmaan.

Olipa hallituksen tai eduskunnan kokoonpano mikä hyvänsä, ikävät ongelmat eivät siitä miksikään muutu. Ongelma on joko aivan liian suuret julkiset menot tai toisaalta katsoen aivan liian vähän kannattavaa yritystoimintaa, joka mahdollistaisi nykyisen hyvinvoinnin jatkumisen. Lisäkantona kaskessa on alati kasvava ja korkealla tasolla oleva työttömyys, joka kasvoi pelkästään viimeisen vuoden aikana 27.000 uudella työttömällä.

Nykyisen hyvinvoinnin ylläpitoon meillä tarvittaisiin likipitäen täystyöllisyys.

Ei mikään hallitus tai eduskunta voi " luoda " Suomen oloissa työpaikkoja, vaan ne voivat vain ja ainoastaan luoda maahan ympäristöä, jolloin yritykset ja yrittäjät syystä tai toisesta lähtisivät investoimaan ja työllistämään enemmän.

Fakta nimittäin on, että jos tähän maahan ei saada lisää työtä, edessä on jo varsin pian jyrkkä elintason pysyvä lasku uuteen normaaliin.

Lisäksi on muistettava huoltosuhteemme ikävä kehitys jo seuraavien 10 vuoden aikana ja pyrittävä vastaamaan tähänkin haasteeseen.

Komissio, IMF ja luottoluokittajat ovat valppaina.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eetu Kinnunen kirjoitti:
"Vaikka puheenjohtaja Antti Rinne onkin vähentänyt puheenvuorojaan, ei se ole johtanut hiljaisuuteen, sillä eduskuntaryhmässä on tehty selkeä työnjako siitä, mihin aihepiiriin kukakin perehtyy. Lauri Ihalainen on entisenä työministerinä ja työmarkkinakonkarina osallistunut yhteiskuntasopimusta ja kilpailukykytoimia koskevaan keskusteluun, yrittäen jatkuvasti hakea ratkaisua jolla palkkamaltti ja sopu saataisiin pelastettua. Tulevaisuuden ratkaisuita ja kasvua ovat pitäneet esillä varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Sanna Marin ja toimittajataustainen Timo Harakka. Tällaisessa joukkuetyöskentelyssä on selkeä ero yhden miehen ja yhden totuuden puolueisiin."

Tuo "joukkuetyöskentely" on itse asiassa alkanut vasta viime päivinä. Tämä "gallupjytky" tuli demareille suorastaan taivaan lahjana, ilman omia ansioita. Ei sitä paitsi ollut edes kysymys mistään varsinaisesta "jytkystä". Tässäkin gallupissa Sdp:n kannatus rämpii kaukana siitä mitä se on joskus ollut ja mitä työväenpuolueiden kannatus on normaaleissa demokratioissa.

Ja miksi demarien kannatus on yhä alamaissa? Yksinkertaisesti siitä syystä, että puolue erehtyi taas viimeksi 2011-2015 Kokoomuksen apupuolueeksi eli "herrojen kanssa marjaan". Sehän oli täysin toimimaton hallituskoalitio, joka ei saanut juuri mitään aikaan, ei varsinkaan vähävaraisen kansan hyväksi. Kuitenkin Lauri Ihalainen ja Antti Rinne eivät tunnistaneet eivätkä ainakaan tunnustaneet kardinaalivirhettään, vaan istuivat hallituksessa katkeraan loppuun saakka.

Arvokonservatiivinen työväenpuolue Perussuomalaiset teki saman virheen kuin demarit 2011 eli meni "herrojen kanssa marjaan". Siitäpä syystä kauhistuneet entiset demarit palasivat kannattamaan Sdp:tä.

Mitä Sdp:n olisi siis tehtävä? Virheelliseen hallituspolitiikkaan erehtyneet johtajat on saatava syrjään. Sanna Marinin ja Timo Harakan kaltaisten tuoreiden voimien olisi saatava puolue ensi tilassa hallintaansa.

Ei Suomi ole mikään poikkeus demokratioiden joukossa. Kyllä meilläkin olisi päästävä kaikkien sivistysvaltioiden malliin blokkivaaleihin ja blokkihallituksiin. Työn (Labour) ja pääoman puolueiden olisi muodostettava omat blokkinsa. "Sekametelisoppahallituskulttuurin" aika olkoon päättynyt. Kansalaisille olisi vaaliuurnille annettava kuluttajansuoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset