Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Hallintarekisterikohun tilinpäätös

  • Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb.
    Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb ilmoitti tänään, että hallitus luopuu osakkeiden hallintarekisteröinnistä osana arvopaperikeskusasetusta. Ilmoitus tapahtui sen jälkeen kun viime torstain kyselytunnilta herännyt kohu oli riehunut jo yli viikonlopun eikä osoittanut mitään laantumisen merkkejä. Valtiovarainministeriä syytettiin valehtelusta, tämän eroa vaadittiin ja lisäksi pääministerin tiedonantoa ja luottamuslauseäänestystä Stubbin asemasta. Keskustan ja jopa Kokoomuksen rivit alkoivat rakoilla hallintarekisterin takaa. Hallituskumppaninsa taakse ilmoittautunut pääministeri Juha Sipilä joutui ikävään asemaan.

Vieläkään Stubb ei tosin myöntänyt, että itse hallintarekisteri olisi huono ajatus, joka vähentäisi avoimuutta ja helpottaisi muutenkin matalien pääomatuloverojen välttelyä. Sitä ei vain ministerin mukaan ”tässä poliittisessa tilanteessa kannata ajaa eteenpäin”. Kuitenkin hallintarekisterin pitäisi nyt olla kuopattu. Sepä jää nähtäväksi. Kyseessä on kuitenkin jo eräänlainen lainsäädännöllinen zombi (tai Lasarus), sillä arvopaperikeskusasetus piti laatia jo viime hallituskaudella.

Silloinen valtiovarainministeri, SDP:n Antti Rinne antoi saman ohjeen Valtiovarainministeriölle kuin Stubb nyt: arvopaperikeskusasetus on valmisteltava ilman hallintarekisteriä. Valtiovarainministeriö kuitenkin yksinkertaisesti kieltäytyi tottelemasta nimetyn ministerin antamaa selkeää käskyä. Saa nähdä, onko ministeri Stubbin auktoriteetti VM:n virkamiesjuntan yli vahvempi kuin ministeri Rinteen. Itse uskon, että hallintarekisteröintikamppailussa nähdään vielä useampikin jälkinäytös. Voi olla että kestämättömien perustelujen ja epätosien väitteiden esittäminen on vain viivyttänyt VM:n ja Finanssialan keskusliiton lempilasta.

Sinänsä toiveikkuutta tämä ratkaisu herättää: julkisella paineella ja opposition käytännöllisellä kritiikillä on kyetty vaikuttamaan hallituksen politiikkaan ja perumaan Suomen kannalta vahingollisia hankkeita. Oppositiosta kyetään vaikuttamaan. Valitettavasti vain tuntuu, että kun huonot hankkeet saadaan torpattua, niin hallituksen työlistalle tuntuu jäävän kovin vähänlaisesti asioita joissa saadaan konkreettista edistystä aikaiseksi. Konkreettisia toimia kuitenkin tarvittaisiin, jos halutaan saada kasvua ja töitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

"On tärkeää, että EU:n arvopaperikeskusasetuksen edellyttämät muutokset saatetaan nyt Suomessa voimaan vajavaisenakin. Arvopaperimarkkinamme ei kuitenkaan ole yhteensopiva EU:n sisämarkkinoiden kanssa, mikä on pitkän päälle Suomelle kestämätön tilanne", Piia-Noora Kauppi sanoo.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtajalla taitaa olla oma lehmä ojassa?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Tuo asia lienee niin selvä, että sitä on turha edes spekuloida.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Minä en osaa sanoa onko hallintarekisteri hyvä vai huono (ilmeisesti huono kun esim Ruotsissa sitä niin vähän käytetään), mutta minua on tässä matkan varrella vaivannut kysymys, mihin Stubb tai kukaan mukaan ei ole pystynyt vastaamaan. Mikä olisi muuttunut jos hallintarekisteri olisi otettu käyttöön? Palveluiden vapaa liikkuvuus kun antaa mahdollisuuden käyttää pankkipalveluita missä eu-maasta tahansa ja sitä myöten myös voi käyttää hallintarekisteriä. Äkkiseltään isoin muutos olisi ollut se, että esim. Op olisi voinut tarjota samaa palvelua suomalaisille.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Se tässä on se pääpointti, että omistukset olisi voinut piilottaa. Kaikki muu on sivuseikkaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Lassi on aivan oikeassa. Omistusten piilotus on se todellinen ongelma, itse hallintarekisteröinti ei niinkään.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Meinaatko, että ulkomaalaista palveluntarjoajaa käyttämällä omaisuuden piilottaminen olisi vaikeampaa? Pelkohan oli, etyä omistussuhteet menee rekisterien taakse piloon, mikä on sikäli aiheellinen pelko. Tilanne nyt vaan näyttää olevan se, että hallintatekisteri ei olisi helpottanut varojen piilottamista yhtään siitä, mitä se nyt on.

Kuka haluaa, voi jo tässä vaiheessa käyttää sitä kaikkein pelätyintä ja nyt muka torjuttua vaihtoehtoa. Eli ulkomaalaisen palveluntarjoajan hallintarekisteriä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Stubbin muotoilemaan lausuntoon hallintarekisteristä, ettei sitä ”tässä poliittisessa tilanteessa kannata ajaa eteenpäin”, sisältyy ajatus, että asia otetaan esille uudemman kerran, kunhan häly laantuu ja se käsittelylle on suotuisammat olosuhteet.

Pietikäinen viittaa kommentissaan Piia-Noora Kaupin lausuntoon, jonka mukaan arvopaperimarkkinamme eivät ole yhteensopivat EU:n sisämarkkinoiden kanssa ja pitkän päälle tilanne on kestämätön. Sopii arvailla, kumpaan on suurempi muutospaine EU:n säädöksiin vai Suomen lainsäädäntöön.

Nyt syntyi tilannejohteinen välirauha, mutta sotakirvestä ei ole haudattu.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Viljo Heinonen

On itsestään selvää, että hallintarekisteri tulee arvopaperikeskusasetukseen sitten myöhemmin. Nyt se haluttiin EU:n yhtenäisen käytännön takia, mutta Suomessa tulkittiin taas niin, että hallintarekisteri on rikosväline.

Ei kai tässä hallintarekisterissä mitään ihmeellistä pitäisi olla. Suomi, Slovenia ja Kreikka ovat kaiken kaikkiaan ainoat maat Euroopassa, joissa on olemassa osakerekisterit. Muissa maissa on käytössä hallintarekisterit.

Suomi on EU jäsenenä siirtymässä pankkiunioniin ja EU:n lainsäädäntö tulee muuttamaan Suomen DDR kyttäyskäytännön EU:n standardien mukaisiksi.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Siis Suomi, Kreikka ja Slovenia ovat ainoita, joissa ei ole hallintarekisteriä. Tai onhan se Suomessakin ulkomaalaisille. Suoraomistus hallikntarekisterin rinnalla on ainakin Ruotsissa. Mutta tosiaan Suomi kuuluu pieneen vähemmistöön.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Itse asiassa EU:ssa todettiin että Suomen malli pelkästä osakerekisteristä on avoimempi ja parempi kuin useimpien EU-maiden hallintarekisterikäytännöt. EU-sopimuksen tavoite on lisätä osakeomistusten avoimuutta. Siksi EU:lla ei ole mitään tarvetta painostaa Suomea ottamaan käyttöön mitään muuta järjestelmää.

Ainoa syy jolla Suomi voisi joutua ottamaan hallintarekisterin käyttöön on suomalaisten oma tahto. Tämä on kirjattu asiasta tehtyyn EU-sopimukseen ns. Lex Finland -pykälänä.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #7

Mielenkiintoista informaatiota.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Hallintarekisteri voidaan aivan hyvin ottaa käyttöön siinä vaiheessa kun siitä saadaan avoin malli, mitä EU käsittääkseni ajoi (jos muistan oikein). Ennen sitä sillä kuitenkin vain helpotetaan rikollisten asemaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #11

Joo, siis hallintarekisterissähän on osakekaupan kannalta positiivisiakin piirteitä kunhan se vain ei salli omistusten piilottelua.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Onhan sitä jo yritetty aiemmin ja kuopattu samoista syistä, joskin ilman tämän mittakaavan kohua. Hallintarekisteri on Finanssialan Keskusliiton lempilapsi ja pitkäaikainen tavoite.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tuntuu olevan vähän sellainen korkki, että vaikka kuinka painat veden alle niin aina se vain ponkaisee pintaan. Ilmeisen vaikutusvaltaisia, rahakkaita ja verkostoituneita kannattajia.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #12

Näinpä juuri. Eipä sinänsä ihme, tarjotut edut tietyille ryhmille ovat kyllä aika massiivisia.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #16

Ikään kuin verosuunnittelu ei olisi jo kyllin helppoa...

Käyttäjän TuomoHaavisto kuva
Tuomo Haavisto

Tässä hallintarekisteriasiassa ja hallituksen muussakin toiminnassa minua on eniten häirinnyt se, että hallitus yrittää ajaa läpi vastatuulessa olevia ideologisia tavoitteitaan faktoilla, jotka eivät pidä paikkaansa. Valitettavasti myös erilaiset asiantuntijat ja tutkimuslaitokset ovat myös omaksuneet vastaavan toimintatavan. Nykyään onkin erittäin vaikeata tietää mitkä esitetyistä faktoista pitävät paikkansa ja mitkä eivät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset