Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Pakolaisten hylkääminen on kestämätöntä ulkopolitiikkaa

Vasemmistolainen turkulainen kansanedustaja ja puolueen puheenjohtajaehdokas Li Andersson kirjoittaa tänään Turun Sanomien mielipidepalstalla toimittaja Bruno Jäntin kanssa yhteisen mielipidekirjoituksen otsikolla "Suomen lämpimät Turkki-suhteet kestämätöntä ihmisoikeuspolitiikkaa" (TS 10.3. 2016). Siinä edustaja Andersson hyökkää jyrkästi Suomen ja Turkin hyviä diplomaattisia suhteita vastaan. Käytännössä hän samalla vaatii Suomea ja Euroopan unionia jättämään Turkissa olevat syyrialaiset pakolaiset heitteille Turkin hallituksen harjoittamasta sisäpolitiikasta johtuen.

Edustaja Andersson ilmeisesti kuvittelee, että Turkkia johtavan presidentti Erdoganin ja tämän islamistisen AKP-puolueen voi saada toteuttamaan inhimillisesti kestävää politiikkaa ja lopettamaan Syyrian väkivaltaisten islamistijärjestöjen tukemisen tai sotilasoperaatiot kurdeja vastaan kieltäytymällä yhteistyöstä tämän kanssa tai lopettamalla Turkin pakolaisleirien rahoittamisen. Valitettavasti tällaisilla kuvitelmilla ei ole mitään totuuspohjaa.

EU:n ja Turkin pakolaissopimus: Propaganda ja todellisuus

Andersson arvosteli EU:n ja Turkin saavuttamaa pakolaiskriisisopua tuoreeltaan myös Facebook-päivityksessään, väittäen sen johtavan "kaikkien pakolaisten palauttamiseen" Turkkiin. Tämä siitä huolimatta, että sopu mahdollistaa ainoastaan EU-alueelle Turkista laittomasti saapumisten turvapaikanhakijoiden palauttamisen Turkkiin, sillä edellytyksellä että jokaista palautettua kohden otetaan yksi kiintiöpakolainen Turkista unionimaahan. Sopimus oli siis lähestulkoon ideaalisin realistisesti saavutettavissa oleva, tarkasteli sitä sitten pakolaisten, ihmissalakuljetuksen torjumisen tai EU:n rajaturvallisuuden näkökulmasta. Anderssonin Turkin "palkkioksi" väittämät kuusi miljardia euroa käytetään pakolaisleirien olojen ja turvallisuuden kohentamiseen.

Kun ainoa reitti saada humanitaarista suojelua EU-maasta on jatkossa saapua unioniin laillisesti kiintiöjärjestelmän kautta ja tämä reitti myös vetää, loppuu kysyntä salakuljettajien tarjoamille tuhansien eurojen kumivenematkoille joiden seurauksena hukkuneita lapsia ajautuu rannoille. Samalla loppuu tilanne, jossa jopa 2/3 saapuneista henkilöistä on muita kuin turvapaikkaan oikeutettuja ja monet henkilöitä, joiden ei alun alkaenkaan tulisi olla Euroopan unionin alueella, kuten uskonnollisia ekstremistejä, sotarikollisia tai muita pahantekijöitä. Jatkossa tänne pääsevät myös naiset, lapset ja köyhät. Mielestäni se on solidaarista ja vasemmistolaista turvapaikkapolitiikkaa.

Turkin on oltava Syyria-pöydässä

Turkin hallituksen toiminta sekä omia kansalaisiaan vastaan mm. taannoisissa, suurkaupunkeja ravistelleissa mielenosoituksissa että konfliktissaan itsenäisyyttä tavoittelevaa vähemmistökansallisuuttaan kurdeja vastaan on vastenmielistä, eikä sen politiikka Syyriassa sunni-islamistien tukemiseksi ja kurdijoukkojen tuhoamiseksi ole sen parempaa. Tämän lisäksi pidän uskonnolliseen konservatismiin ja autokratiaan perustuvaa poliittista liikettä lähtökohtaisesti vastenmielisenä, pohjautui se mihin uskontoon vain tai toimi se missä maassa tahansa.

Silti on kuitenkin todettava, että mikäli Syyrian sota halutaan lopettaa, Turkin on oltava mukana neuvotteluissa ja sen on hyväksyttävä niiden lopputulos. Näin ollen Turkin diplomaattinen eristäminen tai loukkaaminen ei ole vastuullista toimintaa kenenkään rauhaa ja siviilien kotiinpaluuta kannattavan tahon politiikkana. Sama pätee kurdien poliittisen aseman tunnustamiseen ja ratkaisuun.

Suomen ja EU:n vaikutusvalta suhteessa Turkkiin on kuitenkin väistämättä valtaa antaa sille jotakin sen haluamaa. Meidän on vaikea ottaa Ankaralta mitään pois: Turkki voi jatkaa kurdien pommittamista, sunnimilitanttien aseistamista ja pakolaisten työntämistä kumiveneissä Ageanmerelle täysin riippumatta Brysselin (tai Helsingin) vastalauseista. Samalla vain varmistettaisiin, että keskeisimmät pelurit Syyrian ja Pohjois-Irakin sodan ratkaisussa ovat Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Erdogan. Kummankaan näkemykset sodan optimaalisesta lopputuloksesta tuskin vastaavat sitä, mitä me täällä Euroopassa haluamme ja toivomme.

Mitä enemmän Erdogan meiltä haluaa, sitä enemmän hänen on mukauduttava EU:n toiveisiin. Samalla on muistettava, että Turkki on valtavan väkirikas maa, jonka poliittinen järjestelmä on hauras, armeija vahva ja joka kamppailee huomattavasti mitään EU:n jäsenmaata suurempien sosiaalisten haasteiden, etnisten vastakkainasetteluiden ja pakolaiskriisin kanssa. Meillä ei ole varaa antaa Turkin luisua reunan yli ja muuttua yhdestä Lähi-idän voimapelurista epäonnistuneeksi valtioksi, jollaisia Irak ja Syyria jo ovat.

Moralismi voi muuttua moraalittomuudeksi

Kritiikki ihmisoikeusretoriikkaa korostavalle ulkopolitiikan linjalle voi kuulostaa kylmältä ja moraalittomalta machiavellismiltä. On kuitenkin todettava, että ehdottomuus ulkopolitiikan kaltaisessa monimutkaisessa kokonaisuudessa voi lopulta aiheuttaa suurempaa kärsimystä kuin valmius hymyillä ja kätellä sellaisia ihmisiä, joille mieluiten sylkisi näiden teot vasten kasvoja. Tuskinpa kukaan meistä olisi elossa, jos Neuvostoliiton ja Yhdysvaltain johtajat eivät olisi vakuutelleet hyviä suhteitaan ja tahtoaan yhteistyöhön konferenssien tiedotustilaisuuksissa, vaan heittäneet ihmisoikeusloukkaukset, laittomat valloitussodat ja kyyniset valtaintressit toistensa silmille tv-kameroiden edessä.

Li Anderssonin ulkopoliittinen linja muistuttaakin pelottavalla tavalla Yhdysvaltain edellisen presidentin George W. Bushin näkemystä, jossa on yksi totuus ja kaikki sen vastaisesti toimivat terroristeja, joiden kanssa ei neuvotella. Toivon todella lämpimästi, että Vasemmistoliiton puoluekokous päättää valita jonkun maltillisemman ja kompromissikykyisemmän henkilön puolueen johtoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (53 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sanoi Erdogania piiloviestissä varkaaksi - 21 kuukautta linnaa.

https://about.hr/news/world/turkish-journalist-sen...

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Ihmisoikeustilanne on kestämätön, mutta Syyrian tilanne vaatii Turkin mukanaoloa. Ilman Syyriaa tilanne voisi olla eri.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Juu, tässä ei siis kukaan koita valkopestä Erdogania, fakta vaan on että ilman Turkkia ei tule rauhaa Syyriaan eikä ratkaisua pakolaiskriisiin.

Jukka Laine

Turkki on ollut koko ajan osapuoli Assadin hallinnon kaatamisessa. Länsijohtajat ovat olleet samaa mieltä ja tukeneet terrorismiä ja ääriliikkeitä. Tietääkö kukaan enää mikä idea tässä oli.

Demokratialla ei ole hintaa, vaikka syyrian kansa maksaa hirvittävän hinnan länsimaiden halusta saada oma johto maahan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #13

Tällainen kehityskulku on kieltämättä ollut.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Hyvä ja kiihkoton teksti. Turkin on oltava neuvottelupöydässä, jos Syyriaan halutaan mikä tahansa ratkaisu. Turkin pakolaisleirien tukeminen ja Turkin sisäpolitiikan hyväksyminen ovat kaksi eri asiaa.

Pelkään todella, että Eurooppa hylkää arvonsa pakolaiskriisissä. Toivotaan, ettei näin kuitenkaan tapahdu.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#3

Niin, Euroopan yhteiset arvot pakolaiskriisissä. Kertoisitko, mitä nämä yhteiset ja kaikkien noudattamat arvot ovat ?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

No esimerkiksi arvojen voisi ajatella pohjautuvan Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja EU:n hyväksymiin kansainvälisiin sopimuksiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #5

Entäs käytännön tasolla EU-maissa?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #7

Käytännönkin tasolla EU-maat ovat noudattaneet noita sopimuksia ja mitä yleensä pidämme länsimaisina arvoina, kuten sitä, että apua tarvitsevia autetaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #10

Montako pakolaista esim. Puola, Unkari, Viro on ottanut? Käytännön tasolla kaikki EU-maat ovat erilaisia eikä sopimuksia noudata kuin Suomi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #16

Unkarissahan on satojatuhansia turvapaikanhakijoita tälläkin hetkellä. Kaikki eivät toki hae sieltä turvaa, vaan haku on keskittynyt rikkaimpiin EU-maihin. Siksikin kiintiöjärjestelmä ja taakanjako olisi parempi ajatus.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #17

Mutta Unkari laittoi rajat kiinni ja turvapaikanhakijoiden tulo loppui: https://en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_border_bar...

Unkari teki EU:lle omalta osaltaan ilmaiseksi sen, mistä Turkin kanssa yritetään sopia nyt miljardeilla.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #29

Niin, Unkari esti liikenteen sisään, ei ulos.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #30

Jos tarkoitat sitä, että Unkari päästi heitä läpi Itävaltaan, niin siitähän olisi kai sovittu.

Unkari hoiti tätä ulkorajan valvontaa omalta osaltaan hyvin. Jos muut olisivat tehneet samoin, niin pakolaiskriisi Euroopassa olisi saatu sillä hallintaan.

Eli kaikkien olisi pitänyt tehdä kuten Unkari, maarajat kiinni laittomilta tulijoilta, jolloin tulo oli tyrehtynyt aika nopeasti, kun Kreikasta (tai Italiasta) ei olisi päässyt eteenpäin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #31

Unkarihan kyllä edelleen päästää rajanylityspaikoilta ihmisiä sisään, mutta näiden on haettava turvapaikkaa Unkarista. Mitä siis kovin moni ei halua tehdä.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #32

No, joka tapauksessa Unkari toimii EU:n kannalta juuri oikein. Jos siis Unkari ei päästä laittomia kulkijoita eteenpäin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Unkari on ottanut pakolaisia huomattavasti suhteessa Suomeakin enemmän, joten tällä et voi Unkaria syyllistää.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/euroo...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #5

Vieraita ovat nuo arvot kun kukaan ei osaa niitä luetella. Ne on selkeästi sanottu perustamissopimuksessa:

"UNIONIN ARVOT

Valmistelukunnan ehdotuksen mukaan unionin perustana olevat arvot ovat ihmisarvon kunnioittaminen, vapaus, kansanvalta, tasa-arvo, oikeusvaltio ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen. Nämä jäsenvaltioille yhteiset arvot esitetään I-2 artiklassa. Lisäksi jäsenvaltioiden yhteiskunnille on ominaista moniarvoisuus, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, yhteisvastuullisuus ja syrjinnänvastaisuus. Näillä arvoilla on merkittävä asema erityisesti kahdessa konkreettisessa tapauksessa. Ensiksi näiden arvojen kunnioittaminen on edellytyksenä uuden jäsenvaltion unioniin liittymiselle I-57 artiklassa määrätyn menettelyn mukaisesti. Toiseksi näiden arvojen loukkaaminen voi johtaa unionin jäsenyydestä johtuvien jäsenvaltion oikeuksien väliaikaiseen pidättämiseen (I-58 artikla)."

Perustuslakiluonnoksen johdanto-osan alussa on seuraava lainaus Thukydidesiltä: "Hallitusmuotoamme … nimitetään demokratiaksi, koska valta ei ole harvoilla vaan monilla ihmisillä".

Meniköhän tuo lainaus kuitenkaan ihan nappiin?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiitos, Lassi. Realismilla pääsee pidemmälle kuin ehdottomuudella, suuntaan taikka toiseen.

Jukka Laine

Erdogan ja islamistisen puolueen kanssa ei voi neuvotella. Se näkemys on sinisilmäisyyttä. He kuppaavat vaan rahaa hölmöiltä länsijohtajilta ja nauravat matkalla pankkiin. Samat tahot tukevat Syyrian terrorismiä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Samaa sanoivat jotkut Neuvostoliitosta. Kaikkien vallanhaluisten poliitikkojen kanssa voi neuvotella. Tuskin Erdogan tai puolue-eliittinsäkään uskoo konkreettisesti Islamin opetuksiin. Kunhan käyttävät vallantavoittelunsa välikappaleena.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Kyllä kaikkien kanssa voi neuvotella. Eivätkä länsimaiset neuvottelijat ole idiootteja. Pohjois-Koreankin kanssa käydään jatkuvasti erilaisia neuvotteluja, jotka välillä johtavat tuloksiinkin.

Jukka Laine

Sipilää tämä tieto lohduttaa kovasti. Kaikkien kanssa voi siis neuvotella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Onko tarkoitus palauttaa Kreikasta kurdipakolaisetkin Turkkiin?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Mitään pakolaisia ei palauteta, ainoastaan laittomasti rajan ylittäneet turvapaikanhakijat.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Turvapaikanhakijat? Suurin osa laittomilla kuljetuksilla tulleista eivät kai ole hakeneet turvapaikkaa Kreikasta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #22

No sitten ei ole mitään ongelmaa palauttaa näitä laittomia rajanylittäjiä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #26
Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #36

Älä nyt leiki tyhmää. Tietenkään sellaisia henkilöitä, joilla on uhka joutua vainotuiksi palautusmaassa ei voida käännyttää. Kunhan voivat todistaa tämän asian.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #39

Siis pitää kuitenkin jotain turvapaikkatutkintaa suorittaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Linkistä saa hieman kuvaa pakolaisten oikeuksista ja velvollisuuksiista eri EU-maissa. On näissä valtavia eroja, jotkut istuttaa pakolaiset pihalle kun toiset järjestävät reilusti discorahaa ja täysihoidon. Nykyisiä lukumääriä näyttää olevan vaikea löytää jostakin syystä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015091720365489_u...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Missä muka maksetaan reilusti discorahaa?

Käyttäjän TeppoMesimki kuva
Teppo Mesimäki

Mun mielestä tää sopimus vaikuttaa hyvältä, sillä tällä saadaan kitkettyä näiden salakuljettajien toimet ja ihmiskauppaa, hukkumisia yms...
Sama raha mitä EU-maat ovat nyt käyttäneet näihin perusteettomiin turvapaikanhakijoihin voitaisiin ohjastaa mun mielestä pakolaisleireille ympäri tellusta.

Sitten vielä tästä Li Anderssonista: mun mielestä hän ei elä samalla telluksella kuin moni muu, hänelle ei vasta sopinut että yksin saapuvista lapsista erotellaan jo alusta alkaen aikuisen näköiset miehet pois. Onhan se kiva jos uskotaan ihmistä, mutta nämä jotka ovat oikeasti lapsia joutuvat kärsimään siitä, että aikuisia miehiä notkuu heidän kanssaan samoissa paikoissa.
Yks mun kaveri(musta ja täällä Ruotsissa) on töissä tämmöisessä yksin saapuville lapsille tarkoitetussa talossa, kysäsin häneltä et minkä ikäsiä lapsia siellä on niin vastaus oli 15-25v.
Tänne Ruotsiin on tullut viime vuonna tällä "Andesson politiikalla" 33 000 yksin saapunutta lasta joista moni on varmasti 30v niin se ei ole todellakaan hyvä homma, että heitä laitetaan lasten kanssa samaan paikkaan asumaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Isoin ongelmahan Li Anderssonin kaltaisille, epäkohtien varjolla närkästystä lietsoville poliitikoille on se, jos maltillinen linja tuottaa tuloksia ja poistaa epäkohtia.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen

Luin tuon Anderssonin ja Jäntin jutun TS:sta. Minusta siitä ei mitenkään voi tehdä sellaista johtopäätöstä, että he olisivat jättämässä Syyrian pakolaiset heitteille.
Heidän koko kirjoituksensa sisältö kohdistui Turkin nykyjohdon politiikan kritisoimiseen. Heidän toiveenaan oli se, että sekä EU:n että Suomen taholta puututtaisiin jyrkemmin Turkin varsin kyseenalaisiin toimiin Syyrian kriisissä ja oman kurdivähemmistön kohtelussa. Toivoisin, että voisit tarkentaa, mikä kohta Anderssonin ja Jäntin kirjoituksessa sai sinut tekemään arvion siitä, että he vaatisivat Suomea ja EU:ta jättämään Turkissa olevat syyrialaispakolaiset oman onnensa nojaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #34

"Suomen tulee tehdä täyskäännös Turkki-politiikassaan, ellei Suomi halua olla osallinen Lähi-idän ihmisoikeustilanteen heikentämiseen. Asemateriaaliviennille tai Niinistön ulostulojen kaltaisille AKP-hallitusta myötäileville lausunnoille ei ole sijaa.

Suomen tulee myös päättää, onko se todella valmis osallistumaan EU:n kolmen miljardin avustukseen ilman vaatimusta Turkin sotapolitiikan lopettamisesta."

Ei tästä voi vetää oikein muuta johtopäätöstä kuin sen, että tuo avustuspaketti pitäisi hylätä. Etenkin kun siitä lähdetään 1. kappaleessa liikkeelle.

Käyttäjän HeikkiJokinen kuva
Heikki Jokinen Vastaus kommenttiin #35

Mielestäni Anderssonin ja Jäntin kirjoituksessa kyseenalaistetaan nimenomaan Turkin sotaisa politiikka ja vedotaan siihen, että Suomen tulee päättää, lähteekö se ehdoitta tukemaan EU:n kolmen miljardin avustuspakettia. Tuo vetämäsi johtopäätös on kovin jyrkkä, olletikin kun perustat puheenvuorosi sen ympärille.
Jos kuitenkin palataan Syyrian pakolaisten asemaan. EU:lla ( ja Suomella ) olisi toki ollut keinoja lievittää tuota humanitääristä ongelmaa jo aiemmin. Näkemäni perusteella Euroopassa on yhä enemmän halua rajojen sulkemisen ja kansallisen itsekkyyden politiikalle. Turkin avulla yritetään livahtaa tukalasta tilanteesta ja samalla ollaan valmiita unohtamaan maan räikeät ihmisoikeus- ja sananvapausloukkaukset. Tuollaista minä olisin valmis kutsumaan pakolaiset hylkääväksi ja kestämättömäksi ulkopolitiikaksi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #38

EU-maiden kansalaisista suurin osa vaatii maahanmuuton saamista hallintaan. Tämän sopimuksen mukainen menettely on mielestäni paras tapa auttaa tarvitsevia ja samalla selvittää, ketä tänne pyrkivät ovat ja minne heidät voidaan sijoittaa ennen kuin he harhailevat päämäärättömästi pitkin maanteitä ja juna-asemia. Viime kesä oli jo täyttä kaaosta, uusintaa ei kaivata.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

On tuo kiintiöpakolaisten ottaminen suoraan pakolaisleireiltä monta kertaa järkevämpää kaikille osapuolille, kuin yrittää erotella hädässä olevia jostain kansanvaelluksen joukosta. Yleensä vältetään perheenyhdistämiset kun koko perhe tulee kerralla. Myös kotoutuminen sujuu paremmin kun perhe on kasassa eivätkä oikeasti hädässä olevat kitise sen paremmin ruoasta kuin asuinoloistakaan. Tuolla systeemillä jäävät ne tuhannet radikalisoituneetkin paremmin Euroopan ulkopuolelle. Ainoa kysymysmerkki on, saako EU homman toimimaan, kun se ei ole tähänkään mennessä kunnostautunut tuossa käytännön toteutuksessa. Samaa voi sanoa tuosta vasemmistoliiton politiikasta, että populistisia todellisuudesta ulkoistettuja heittoja kyllä viljellään, mutta käytäntöön noistä ajatuksista ei ole sovellettavissa ensimmäistäkään.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Oikeassa olet. Tässä onkin tietämistä.

Seppo O. Saarela

Moi Eetu,

olen Sinua huomattavasti vanhempi kundi, mutta tukehduin puhe...korjaan kirjoitustulvaan.

Jotta osaisin oikeasti ottaa paremmin kantaa sinänsä arvokkaaseen kirjoitukseesi, niin haluatko Turkkiin ja Syyriaan ratkaisun, vai Vasemmistoliitolle toisen puheenjohtajaehdokkaan?

Kaikkia asioita on todella vaikea kommentoida yhdessä viestissä.

Sepi

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hei Sepi,

En tiedä, onko minulla esittää ratkaisua tuohon asiavyyhtiin, kunhan teen pikku huomioita. Sillä se varmaan lähti rönsyilemään.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

EU tekee Turkin kanssa sopimuksen turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Turkkiin sillä hinnalla, että Turkin liittymistä EU:n jäseneksi nopeutetaan.

Saamme lopputuloksena EU-perheeseemme lisää 70 miljoonaa muslimia Turkista ja luonnollisesti samalla myös Turkkiin palauttamamme turvapaikanhakijat.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Jotta Turkki voi päästä EU:n jäseneksi, sen tulee täyttää jäsenyysehdot. Vaikka neuvotteluita kuinka nopeutettaisiin, Turkki ei tule EU:n jäseneksi pääsemään. Viisumivapaus ja joitain helpotuksia vapaalle kaupalle sekä muulle talousyhteistyölle voi tulla. Samoin mahdollisesti joihinkin EU:n kehitys- ja tutkimusvaihto-ohjelmiin pääseminen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Aika tulee näyttämään , että olet väärässä. Ikävä kyllä.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #46

Toivottavasti en ole. Tämä ei ole niitä vetoja jotka toivoo häviävänsä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

EU on jo monta kertaa ehdoistaan joustanut, joten se ei olisi uutta. Sen sijaan tällä hetkellä EU ja Turkki tietävät molemmat, että Turkki asettaa niitä ehtoja ja EU taipuu, koska unioni kärsii myös hajoamisuhkakriisistä, johon se on itse itseänsä ajanut.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomella on (liian) moniin maihin sellaisia "lämpimiä suhteita, jotka ovat kestämätöntä ihmisoikeuspolitiikkaa". Tämähän oli selvää vuosina 1945-1991, vaikka asiasta ei paljon hiiskuttu.

Niin kuitenkin näyttää käyvän historiassa usein silloin, kun kriisiytyminen ja konfliktialttius kaikista hyvistä aikeista huolimatta osoittautuvat ko. aikeita vahvemmiksi.

EU:n kaltainen järjestelmä on moniongelmainen ja kriisialtis, vaikka se kirjaisi peruskirjaansa kaikki hyvät aikeet ja katteettomat toiveet lupauksineen. Kaikki eivät tätä hyväksy keskeiseksi osaksi unionin heikkouksia, vaikka kriisit olisivat ns. sylissämme kuten nyt.

Pienikin paineen lisäys tuo esille sen, että EU ei ole yhtenäinen perusteiltaan, eikä sen rakenteisiin sisältyvä isojen maiden määräävä aseman ja muiden nimissä puhumisen jatkuva käyttö asiaa juuri paranna.

Kari Ahveninen

Tjaah. Saattaisiko sitten "pakolaisten" (vähemmän niitä Suomeen kuitenkaan on tullut, kuten jo turvapaikkahakemusten hylkäämistilastokin kertoo) ottaminen elätettäväksi veronmaksajien kustannuksella (ja kansalaisten etuuksia leikkaamalla) sitten olla kestämätöntä sisäpolitiikkaa?

Tuota pitäisi miettiä, ettei käy niinkuin Kälviällä.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Se on nyt vaan jätettävä mailmanpelastus ja keskityttävä pitämään suomineidon päätä pinnalla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aika pitkälle Anderssonin ja Jäntin linjoilla on Euroopan viimeinen liberaali Guy Verhofstadt, joka johtaa Euroopan Parlamentissa ALDE-ryhmää. Tuohon ryhmään kuuluu myös Keskustapuolue."This Turkish deal is illegal and betrays European values."

http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/mar/...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Pakolaisten hylkääminen on sietämätöntä,,niin on pakolaisten liikkellelaittokin,,-Putiniin vois siis vedota että lopettaa sotimisen syyriassa jolloin pakolaisvirratkin loppuis,,,-mutta se ratkaisu ei taida vasemmistolle sopia !

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset