Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Alkoholilainsäädännön uudistamisen kompromissiesitys

Suomen hallitus linjasi eilen alkoholipolitiikan uudistuksista. Etenkin liberaalipiireissä on ilolla tervehditty anniskelupaikkojen jatkoaikalupien poistumista, kauppoihin saapuvaa nelosolutta ja muita vahvempia alkoholijuomia. Baarien ulosmyyntioikeus ja festareiden anniskelukarsinoiden poistuminen ovat vielä yleisimmin hyviksi katsottuja uudistuksia.

Kansanterveysnäkökulmasta asiaa tarkastelevien ulostulot ovat olleet huolestuneempia: jos ihmiset korvaavat keppanan nelosella ja siirtyvät vahvempiin lonkeroihin ja siidereihin, alkoholin kansanterveyshaitat kasvavat selvästi. Itsekin olen huolestunut siitä, kuinka isoksi jo nyt järjettömän suuri alkoholihaittojen hintalappu kasvaa. Olutharrastajille taas nelosoluen salliminen ei tuo toivottua hyötyä valikoimien kasvusta, koska useat erikoisoluet ovat huomattavasti vahvempia kuin nyt sallitut.

Suomessa tulisi kuitenkin ennen kaikkea päästä maltillisempaan juomakulttuuriin ja lopettaa holtiton ryypiskelu sekä vähentää tissuttelua. Muutos lähtee ihmisistä, eikä saatavutta rajoittamalla tai hintoja korottamalla voida tehdä kuin rajallisesti töitä. Siksi sääntelyä tulisikin kehittää fiksumpaan suuntaan ja yhdistää liberalismi suunnitelmalliseen kulutusta alentavaan ohjaukseen.

Mitä sitten esittäisin? Laadin tällaisen "kolmen pointin" kompromissiesityksen, joka yhdistää liberalisaation ja kansanterveydellisesti vastuullisen suunnittelun:

1) Enintään 3,5 % vahvuiset alkoholijuomat (I- ja II-oluet, miedot siiderit/lonkerot) ovat alkoholiverotuksen sijaan normaalin elintarvike-alv:n piirissä. Näitä juomia saa myydä myös klo 21-09 välisenä aikana elintarvikemyymälöissä.

2) Yli 3,5 % ja alle 10 % vahvuisia alkoholijuomia saa myydä elintarvikemyymälöissä klo 09-21 välisenä aikana. Näille juomille on määritetty alkoholitilavuusprosenttiin pohjautuva pohjahinta jota myymälä ei saa alittaa, hinta määritetään selkeästi kakkosoluen markkinahintaa korkeammaksi (esim. jos II-olut maksaisi 70 snt/tölkki, keppana on 2 €/tlk, nelosolut 3€/tlk jne). Näin ollen vahvojakin erikoisoluita voidaan myydä ruokakaupassa, mutta bulkkituotteita ei kannata tarjota, vaan peruslagerit ja muut massajuomat kannattaa tehdä kakkosoluen vahvuuteen.

3) Alennetaan ravintolatiloissa nautittujen mietojen (alle 10 %) alkoholijuomien verotusta.

Mitäpä mieltä ovat lukijani?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ihanko tarkoituksellisesti halusit ehdottaa vain joillekin harvoille kuriositeettiviineille alennettua ALV:a ravintolassa? Mikä ihmeen fetissi ihmisillä on tuohon prosenttilukuun, joka on suhteellisen yhdentekevä. Miksi ravintolassa pitäisi mielestäsi olla eri verotus paikan päällä tehdylle drinkille ja tehtaassa valmistetulle breezerille?

Alkoholivero, mikäli sellainen on, tulisi määrätä juomatyypistä ja vahvuudesta riippumatta alkoholimäärän mukaan. Kaiken maailman keksityt rajat vain vaikeuttavat toimintaa ja vääristävät markkinoita. On naurettavaa itsepetosta luulla että 5,5% tai 5,6% alkoholisisällöllä olisi kansanterveydellistä merkitystä. Kuitenkin uudessa ehdotuksessa niitä ollaan käsittelemässä totaalisen eri tavalla.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mainio esitys. Olet selkeästi perehtynyt asiaan.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

-sanoi demari toiselle.

Kuulostaa melkein kummelin sketsiltä.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Pistän hanttiin. Elinkeinonharjoittajien pitäisi päättää itsenäisesti, mitä myyvät, minkävahvuista, mihin hintaan ja mihin aikaan. Jos myyvät tappiolla niin kyllä markkinatalouden lait heidät pois hoitavat.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikesta väkästyksestä päästäisiin eroon, kun päätettäisiin, että kaikkia alkoholijuomia saa myydä ja valmistaa ilman rajoituksia miten haluaa.

Suomen kaltaisessa kieltolakiyhteiskunnassa seuraukset voisivat olla aika silmäänpistäviä ensimmäisen vuoden aikana, mutta siitä eteenpäin kaikki normalisoituisi ja käsite "alkoholipolitiikka" voitaisiin makuleerata poliittisesta jargonista tyystin.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Olen valmis säätelemään sen verran, että lapsille ei saisi myydä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset