"Maanpetturi Soini" – Oppositiossa lähtee laukalle

Ulkoministeri Timo Soini kävi "yksityismatkalla" Iso-Britanniassa. Mediatietojen mukaan siellä tavattiin tärkeitä viskaaleita molemmista Brexit-äänestyksen leireistä. Annettiinpa haastattelukin televisioon, jossa ulkoministerimme spekuloi muidenkin maiden eroamisella unionissa ja sanoi Suomen ns. fixit-keskustelua "kovaääniseksi". No, siltä se voi Perussuomalaisten sisällä tuntua. Vähän kuten Kalliossa erehdytään luulemaan että veganismista on tulossa valtavirtaa ja kaikilla on fiksipyörä.

Enemmistölle suomalaisista kelpaa edelleen, EU-jäsenyys ja grillimakkara. Suomalainen on maltillinen keskitien ihminen. Jyrkät mielipiteet vetoavat harvoihin, täällä tiedetään että asioilla on aina molemmat puolet: hyvät ja huonot.

Yksi Vihreiden ensi kevään puheenjohtajakisan ennakkosuosikeista, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto  twiittaili Soinin lausunnoista. Maalaili hallituskriisiä ja puhui jopa maanpetoksesta. Kovia sanoja, maanpetos on raskas rikos. Soinin sanomisista voi olla mitä mieltä haluaa. Vaikka ne eivät olekaan linjassa hallitusohjelman kanssa, niin ei se ole mikään rikos. Onhan Kokoomuksellakin oma kantansa NATO:sta.

Lisäksi meillä on laillisesti toimiva oppositio, joka sanoo oman mielipiteensä hallitusohjelmasta. Ja sanottavaahan riiittää. Asialinjalla olisi kuitenkin syytä pysyä. Perusteettomat maanpetturisyytökset eivät kuulu asialliseen keskusteluun. Alanko-Kahiluoto saisi pyytää anteeksi, eikä piiloutua meriselityksien taakse.

"Oppositio se vaan räksyttää"

Oppositiopolitiikassa ärsyttää eniten se, kun ammutaan kaikkea mikä liikkuu, oli perusteita tai ei. Silloin oikeat asiat ja epäkohdat hallituksen politiikassa jäävät kärjistävän mediassa huutelun alle. Ei ihmetytä, että kansalaisten luottamus politiikkaan on vähissä. Kun omat ulostulot perustetaan pötypuheille tai faktojen vääristelylle, (kuten Alanko-Kahiluoto teki työttömyysturvalain muutoksia koskeneessa asiassa; todellisuudessa mikään ei muuttunut), saadaan toki herätettyä yleistä raivostusta, mutta populismin jäljet ovat lyhyet.

Hallituksessa todellisuus näyttää toisenlaiselta. Siellä Ville Niinistökin ymmärsi, ettei Talvivaaran kaivoksen välitön sulkeminen puhdista vesistöjä tai muuta kaivosmonttua Edenin puutarhaksi. Veronmaksajien rahaa sen sijaan olisi mennyt aina vain enemmän. Vasemmistoliiton tuore puheenjohtaja Li Andersson tuntuu ymmärtävän asian oppositiossakin. Kaikupohjaa kun vielä Kainuussa jonkin verran on.

Olen jo pidemmän aikaa aikonut kirjoittaa oppositiopolitiikan sudenkuopista. Minua on jo pidempään ärsyttänyt tapa, jolla pyritään lietsomaan ihmisissä pelkoa tai raivoa ilman oikeaa asiaa. SDP:n monikärkivälikysymys "Suomen suunnasta" oli vähän tätä sorttia. Onneksi sille tielle ei ole enempää lähdetty. SDP on enimmäkseen pyrkinyt tekemään rakentavaa politiikkaa sellaisella linjalla, jota voitaisiin hallituksessakin edistää.

Neuvottelemalla eteenpäin

Vihreille ja radikaaleimmille vasemmistoliittolaisille SDP:n pyrkimykset neuvotellen muokata hallituksen esityksiä esimerkiksi työttömyysturvasta tai ulkomaalaislain uudistamisesta ovat olleet julkisuudessa hyökkäyksien kohde. Mediaräksyttämisellä ei kuitenkaan vaikuteta. Ainoastaan tarjoamalla jotain neuvottelupöydässä voidaan saada tuloksia, kun eletään monipuoluejärjestelmässä.

SDP ojensi auttavan käden kun hallitus maalasi itsensä nurkkaan Yhteiskuntasopimuksensa kanssa. Lauri Ihalainen lähti kätilöksi ja seurauksena vältettiin pakkolait ja lisäleikkaukset sekä saatiin paikallista sopimista eteenpäin tasapainoiselta pohjalta. Heikennyksiä tuli, mutta "parempi laiha sopu kuin lihava riita" on vanha suomalainen sanonta. Siinä on viisautta.

Suomi ei saa vajota sellaiseen tilanteeseen kuin Espanja, jossa ollaan oltu vuosi ilman hallitusta eivätkä uudet vaalit juuri tilannetta selkiytä. Tai Italia, jossa kaiken politiikassa liikkuvan haukkumiseen ja pelleilyyn keskittyvä Viiden Tähden liike uhkaa nousta suurimmaksi puolueeksi. Puhumattakaan Iso-Britanniasta, jossa joukko omaa uraansa edistämään pyrkineitä poliitikkoja järjesti äänestyksen keräilläkseen irtopisteitä ja heräsikin sitten tilanteessa jossa maa on ulkona EU:sta, Lontoosta katoaa 70 000 työpaikkaa ja koko valtakunta uhkaa hajota.

Hallituksen tekemälle politiikalle on vaihtoehto. Keskustelu on hyvästä. Ylilyöntejä ja mölinää emme kuitenkaan tarvitse. Oikealta, vasemmalta tai vihreältä.

EetuKinnunen1
Sosialidemokraatit Helsinki

YTM, töissä Teollisuusliitossa. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu