Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Pommi Kauppalehdeltä: Hallituksen investointivaraus on susi

Kauppalehden julkaiseman jutun mukaan Suomen johtavat ekonomistit pitävät hallituksen kaavailemaa investointivarausta täysin epäonnistuneena. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ja Aalto-yliopiston mikrotaloustieteen professori Marko Terviö teilaavat hankkeen katastrofaaliseksi. Brotherus käyttää siitä termiä "kaverikapitalismi" ja Terviö hivenen akateemisemmin ilmaisee "johtavan turhiin yritysjärjestelyihin", haittaavan talouskasvua ja suosivan vanhoja suuryrityksiä.

Terviön arvion mukaan investointivaraus pikemminkin johtaisi investointien lykkäämiseen kuin investointitahdin kiihtymiseen. Verotuksellisista syistä yrityksen voi olla kannattavaa pyrkiä lisäämään kassavirtaansa investointivarauksen täysimääräiseksi hyödyntämiseksi ennen investointia, vaikka välitön lainanotto ja sen varassa hankkeen toteuttaminen olisi muuten järkevämpää. Lisäksi yritysverotus monimutkaistuisi entisestään. Mielenkiintoinen päätös siis hallitukselta, joka on ilmaissut tavoitteeseen byrokratian karsimisen ja verotuksen yksinkertaistamisen.

Brotherus arvostelee investointivarauksen olevan pikemminkin "pro business" kuin "pro market" -politiikkaa ja suosivan vakiintuneita yrityksiä pienyritysten kustannuksella. Kun tilastoista voidaan todeta, että murskaava enemmistö uusista työpaikoista syntyy pieniin ja uusiin yrityksiin, tällainen vanhaa ja väsynyttä pääomaa suosiva päätös on täysin käsittämätön muusta kuin sulle-mulle -politiikan näkökulmasta.

Investointivaraukselle laajaa kritiikkiä

Entinen VM:n valtiosihteeri, ministeri Raimo Sailas, Ilmarisen pääekonomisti Jaakko Kiander ja Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen ovat kaikki esittäneet todella kriittisiä arvioita investointivarauksen hyödyllisyydestä talouden elpymisen kannalta. VATT:in vielä julkaisemattoman selvityksen mukaan investointivarauksella olisi korkeintaan marginaalisia hyötyjä ja vastaavat vaikutukset voitaisiin saada yksinkertaisemmin ja helpommin yhteisöveroa alentamalla.

Hallituksen näpertelystä antaa surkuhupaisan kuvan sekin, että VATT on joutunut tekemään selvityksensä Ruotsin ja Viron käytössä olevien mallien pohjalta, koska hallitus ei ole kyennyt tuottamaan omaa pohjaesitystään sille, millainen investointivarauksen malli olisi. Siis siitä huolimatta, että asiasta pitäisi päättää tämän syksyn budjettipäätösten yhteydessä! Voikin hyvin olla, että hallituksessa ei oikeastaan ole ajateltu lainkaan asiaa itse vaan samoin kuin sote-ratkaisussa ideat tulevat lähinnä vakiintuneita suuryrityksiä edustavilta lobbareilta.

Investointivarauksesta hyötyisivät lähinnä edullista markkinalainaa saavat ja vahvasti voitolliset yritykset, jotka siis ovat jo muutenkin yritysten joukossa edullisimmassa asemassa tekemään investointeja. Tarvitaanko juuri näille firmoille ensisijaisesti uusia apupyöriä? Hallituksen pitäisi taantuvien toimialojen Suomessa pyrkiä pikemminkin tukemaan uusien kasvualojen syntyä eikä pyrkiä pönkittämään vanhaa teollisuutta.

Suomen elinkeinopolitiikan uusi aika

Suomella on valtaisaa potentiaalia digitaalisten sisältöjen, korkean tason laitteistojen ja näihin liittyvien palvelukonseptien tarjoamisessa, mutta näiden alojen vielä melko pieniltä firmoilta puuttuvat sekä pääsy halpoihin luottoihin että vahvat tulovirrat, joten ne eivät hyötyisi investointivarauksesta mitenkään. Yhteiskunnan tukitoimet tulisi kuitenkin keskittää juuri uuden yritystoiminnan tukemiseen.

Markkinamyönteiselle, uusia ja vielä syntymättömiä yrityksiä suosivalle politiikalle tarvittaisiin Suomessa puolue. Näissä yrityksissä syntyy uutta myytävää ja sitä kautta työpaikkoja ihmisille. Nämä yritykset eivät myöskään perusta voittojaan veronmaksajien nisässä roikkumiseen joko myymällä suoraan palveluitaan julkiselle sektorille tai lypsämällä siltä tukia ja verovähennyksiä.

Toivoisin, että SDP ottaisi asiakseen ajaa markkinahenkisempää yrityspolitiikkaa Suomessa ja toisaalta lähtisi yrittäjähenkisen valtion rakentajaksi: julkisen vallan on lainoituksin ja investointiavustuksin tuettava uusien toimialojen syntyä ja pienyritysten kasvua maailmanmarkkinoille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Vaikea kuvitella parempaa kannustinta investoinneille, kuin yhteisöverosta luopumisen. Ajatus sopisi myös hyvin hallituksen byrokratianpurkuun.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Suomessa on investoinneista puutetta, kuten koko Euroopassa. Näin ainakin valtamedia kirjoittaa. Yhteisöveron alentamisesta on jo saatu kokemuksia. Se ei lisännyt investointeja, mutta lisäsi voittoja. Miksi suuryritykset kannattavat ajatusta? Sitä ei ole vaikea ymmärtää: se lisää yritysten voittoja, kuten on nähty.

Blogissa on todettu, että suuryrityksillä ei ole investointirahasta puutetta - sitä suorastaan tyrkytetään. Heillä on pulaa business-ideoista. PK-yrityksillä ja erikoistesti mikroyrityksillä (alle 10 työntekijää) on pula investointirahasta, mutta heillä on runsaasti business-ideoita.

Koko juttu pitää suunnata PK-yrityksiin. Jos PK-yritys jättää voiton nostamatta/jakamatta omistajillle ja käyttää sen seuraavan kolmen vuoden aikana investointiin, niin se jätetään verottamatta. Sillä sipuli.

Jukka Laine

Alentaminen ja poistaminen ovat eri asia. Entä Suomen pomppiva verolinja. Kuka voi sanoa mitä seuraava hallitus tekee ja investoida Suomeen (vrt. 90-luku). Eikö se vaikuta yrityksiin, kun jokainen tietää minkälaisessa maassa ollaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen verolinja on kuin heiluva hevosen takapää. Yritysten verotuksen, kasvun ja investointien kannalta mallia voisi otta esim. Virosta ja myös pitäytyä siinä.

Globaalissa taloudessa työpaikkoja luodaan Suomen yrityksistä liki poikkeuksitta vain pieniin yrityksiin - jos luodaan ollenkaan. Pienten yritysten mahdollisuudet investointien rahoittamiseen ja kasvuun ovat kuitenkin hyvin ohuet tai jopa olemattomat.

OP-ryhmän ja Aalto yliopiston viime talvisesta suuryritysten haastattelututkimuksesta ( 500 Suomen suurinta yritystä ) selvisi, että suuryritykset olivat pienentäneet henkilöstöään Suomessa v. 2013 jälkeen n. 63.000 työvuodella ja lisänneet toimintojaan ulkomailla. Tämän lisäksi alihankintaa Suomessa oli vähennetty huomattavasti ja lisätty sitä ulkomaille. Tutkimuksesta kävi myös ilmi, että samalla linjalla tullaan jatkamaan lähivuodet.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Varsinmoni yrittäjä on siirtynyt yrittäjäksi Eestiin ja toimii sieltäkäsin myös Suomessa, voitot kerrytetään Eestiin ja investoidaan sinne lisää kasvua ilman veroseuraamuksia.

Jukka Laine

No niin. Siitä näemme ettei yhteisöveron alennus toimi. Sen tietävät jo japanilaisetkin. Suomeen luotiin työvoimareservi estämään työn hinnan nousua ja tuettiin muutamaa Nokiaa. Suunnitelmatalouksissa vain ei markkinat aina ala toimia.

Ei pienyrittäjäkään ole niin tyhmä vaikka usein niin ajatellaan, etteivät osaisi Viroon mennä. Kyllä hekin suunnistavat pois maasta, jossa ei koskaan tiedä mitä seuraavaksi.

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Viro on ihmemaa suomalaiselle yrittäjälle; postilaatikkofirman perustaa veronkiertoa varten pikkurahoilla, ja voi jatkaa toimintaa Suomessa sikäläisen virkavallan avustuksella. Suomalainen työntekijä puolestaan on neuvoton, kun suomalainen yrittäjä Tallinnasta käsin sysää hänet kortistoon, ja tuottaa puoli-ilmaiset rengit Baltian tai Puolan halvan työvoiman reservaatista. Milläs me muut kuin yrittäjät tässä maassa eläisimme? Ja miten tämä "Viron tiikeri" pärjäisi, jos rikas pohjoinen naapuri ei koko ajan antaisi talouden tekohengitystä? Viron bisnes on kuin loputon suoneniskentä Suomen taloudelle, mutta sehän lieneekin epäterveemmän yritystoiminnan harjoittajille täysin yhdentekevää. Ellei peräti suotavaa?

Käyttäjän JormaTuomainen kuva
Jorma Tuomainen

Postilaatikkofirmoja saa nyt perustettua muuallekkin kuin tänne, EMTA myös käsittääkseni jakaa tietoa aktiivisesti suomen verottajan kanssa. Onko sinulla todisteita miten täkäläinen virkavalta muka avittaa suomalaisia rikkomaan lakia?

Käyttäjän villekopra kuva
Ville Kopra

Hyvä kirjoitus, alusta loppuun!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset