Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Mistä lähtökohdista työelämää pitää kehittää?

Pasi Sillanpää kirjoitti blogin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen puheessa esiintyneestä huomautuksesta viime lauantain puoluevaltuustossa. Siitä nousi äläkkä, joka ylsi Uuden Suomen uutiseksi saakka ja kansanedustaja Simon Elon (ps.) Facebook-seinälle ja Juhana Vartiaisen (kok.) Twitter-syötteeseen.

Reposteltu sitaatti menee näin:

"Hyvät toverit, viimeiset vuodet työelämän uudistaminen on tarkoittanut samaa kuin palkansaajien kurittaminen. Lähtökohtana on ollut yritysten voitot ja asiakkaiden tarpeet. Sanoista uudistaminen ja joustaminen on tullut synonyymejä heikennysten ja leikkausten kanssa. Tämän keskustelun sisältöön on tultava muutos."

"Työelämän uudistusten on tästä eteenpäin tarkoitettava vahvemmin ihmisten kykyä uudistaa osaamistaan sekä tasapainon löytämistä työelämän ja muun elämän välille. Kaikkien osapuolten on hyödyttävä työelämän uudistuksista."

Kommentit ovat olleet luokkaa, ettei SDP tai Rinne hyväksy yritysten voitollisuutta tai asiakkaiden tarpeiden huomioon ottamista tässä kontekstissa tai ylipäätään. Tulkinta on äärimmäisen hämmentävä. Itseäni ei sinänsä yllätä esimerkiksi edustaja Vartiaisen näkemys, sillä hän on aiemmin muun muassa asettanut julkisten palveluiden käyttäjien edun ristiriitaan em. palveluiden tuottamisesta palkkansa saavien työhyvinvoinnin kanssa.

Lienee kiistatonta, että asiakaslähtöisyys ja yritysten kilpailukyky on ollut viimeiset 20 vuotta työelämän uudistamiskeskustelun ytimessä. Työntekijöiden hyvinvoinnista tai jaksamisesta ei juurikaan ole puhuttu. En kuitenkaan näe työntekijöiden hyvinvointia ja tervettä tasapainoa muiden elämän osa-alueiden kanssa ristiriitaisena yritysten tuloksellisuuden tai asiakkaiden tyytyväisyyden kanssa. Eikä varmasti koe puheenjohtaja Rinnekään. Työntekijöiden osaamisen päivittäminen ja työssäjaksaminen voivat pitkällä aikavälillä olla avainasemassa molempien muiden osa-alueiden kehittämisessä.

On surullista, että vastakkainasettelu on mennyt tasolle, jossa halu nostaa työhyvinvoinnin ja työuran mittainen osaamisen kehittäminen mukaan työelämän kehittämistä koskeviin keskusteluihin koetaan poliittisen kentän oikealla laidalla hyökkäyksenä. Mielestäni myös edunvalvonnallinen näkökulma on kohtuullinen: asiakaslähtöisyys tai firman palveleminen ei voi mennä niin pitkälle, että oman lapsen kanssa vietetty aika keskeytyy puheluihin. Treffeiltä ei tarvitse lähteä tapaamisiin eikä mummon syntymäpäivillä tarvitse lukea sähköposteja. Jos jokin työ vaatii tällaista päivystämistä, niin se on sitten otettava huomioon palkkauksen lisäksi myös varsinaisen työajan pituudessa.

Maailma, joka pyörii vain yritysten voittojen ehdoilla ei ole kestävällä pohjalla. Myöskään sellainen ihmisten välinen vuorovaikutus, jossa vain joidenkin osapuolien tyytyväisyydellä on merkitystä ei ole tervettä. Fiksussa yhteiskunnassa osaamme sovittaa yhteen erilaisia tarpeita ja vaatimuksia. Ilman turhaa yläpystyn hyppimistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Vastakkainasettelun haku, joka somessa on yleistä, tulee oikein hyvin esille Rinteen puheen yhden virkken analysoinnissa. Tästä hyvä esimerkki on Mikko Saveliuksen moutoilema otsikko: "Loppu yritysten voitoille ja asiakkaiden tyytyväisyydelle?"

Minäkin olen sitä mieltä, että Rinteen puheen tämä yksityiskohta oli vajaasti harkittu. Puoluejohtajan pitää aina ottaa huomioon, miten hänen puheensa osia voidaan ryhtyä retostelemaan.

Kiitokset Eetu kinnuselle. Hän on tiivistänyt bloginsa loppuun, mistä on kysymys:

"Maailma, joka pyörii vain yritysten voittojen ehdoilla ei ole kestävällä pohjalla. Myöskään sellainen ihmisten välinen vuorovaikutus, jossa vain joidenkin osapuolien tyytyväisyydellä on merkitystä ei ole tervettä. Fiksussa yhteiskunnassa osaamme sovittaa yhteen erilaisia tarpeita ja vaatimuksia. Ilman turhaa yläpystyn hyppimistä."

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Aatteleppa sitä, että Rinne on Suomen tuleva pääministeri. Siinä vasta tarkkana pitää olla lausunnoissaan. Pieni sammakko kun putkahtaa suusta, niin telaketjut alkavat kolista ilmansuunnassa.

Pekka Pylkkönen

Musta olis mielenkiintoista jos näihin keskusteluihin pystyttäisiin liittämään objektiivisia faktoja pelkän retorisen heittelyn sijaan. Mitkä objektiiviset tosiseikat tukevat väitteitäsi? Miten on käynyt palkkojen, toteutuneen työajan tai muiden työehtojen?

Olisi kiva saada konkretiaa ja metriikkaa peliin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tästä pitäisi lähteä fraasien sijaan.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Valitettavasti konkretia ja metriikka eivät toimi tänä päivänä, eivätkä ole koskaan olleet kuskin paikalla.

Pekka Pylkkönen

Muu on lähinnä huulten heiluttelua tuulessa ja omien kannattajien vähäjärkistä kiihottamista.

Tai siis miksi keskustella jos ei ole mitään millä todistaa pointteja ja sitä kautta voittaa keskusteluja?

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #25

Tänään faktana esitetty voidaan vasta huomenna todeta faktaksi, jos silloinkaan. Eikä näytä edes historian faktat pitävän paikkaansa. Tuppaa uudet faktat aina kaatamaan vanhat faktat.

Siitä huolimati kunnioitan elossaolevia faktoja ja haluan niistä ammentaa oppia.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Suosittelen sinulle ja itsellenikin Lundberg & Berggrenin kirjaa: Apinajohtajan käsikirja. Antaa mukavasti aivovoimistelua faktojen tiimellyksessä.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tämä äläkkä pitää nähdä positiivisesti. Kun ei mitään oikeaa valittamista SDP:n linjasta löydy, niin sitten sellaista pitää vääntää näin säälittävillä keinoilla. Taitaa pelko ja hätäännys olla jo aika suurta SOS-puolueissa kun siellä ei onnistu mikään enää.

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

Ehkä se, että Rinne meni sanomaan näin, ei ollut mikään yllätys. Ja sen takia se pitää nostaa ylös. Koska ja kun tuossakin viestissä oli vahva populistinen sävy: omistajan ja asiakkaan näkökulmaa ei saisi kuunnella. Ja mitään keinoja asioiden parantamiselle ei ollut. On aivan liian helppoa ottaa opit politbyron opaskirjasta ja sanoa NJET!

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hurmalainen ei taida nyt ollenkaan ymmärtää mitä Rinne puheessaan oikein tarkoitti. Tottakai omistajan ja asiakkaan näkökulmaa pitää kuunnella, ja kuunnellaankin, mutta ei niin, että työntekijöiden näkökulma ohitetaan kokonaan työelämää uudistettaessa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #8

Tässä se juuri piilee se teidän nykyisen puheenjohtajanne ongelma, kukaan ei tahdo saada selvää, mitä oikein on tarkoituksena sanoa.

Onnea vaalikeskusteluihin. ;)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #8

Jos tuhmalle kansalle puhuu, pitää puheen olla selkokieltä, jottei kansa käänny vastavirtaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Niin Rinnehän ei sanonut, ettei näitä saisi ottaa huomioon, vaan että niiden rinnalla pitää ottaa huomioon työntekijän jaksaminen ja hyvinvointi, sekä mahdollisuus päivittää osaamistaan.

Neuvostoliitto-heitot ovat niin ala-arvoisia, ettei niihin viitsi edes kommentoida. Tule pois 30-luvulta.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #10

No, mutta mitä Rinne sitten tarkoitti? Miten SDP aikoo sotkeutua yritystoimintaan? Tuleeko pakkolakeja, että työntekijöiden jaksaminen ja hyvinvointi turvataan? Pakollista keppijumppaa kaikille? Yhteinen porkkanamaa joka yrityksen takapihalle?

Minusta kuullosti, ettei Rinne pysy ajassa mukana. Puheet ovat kuin Vappuna 1978. No, onneksi Rinnekään ei oikeasti tarkoittanut yhtään mitään. Kunhan puhui.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #14

Kyse ei tässä vaiheessa ole muusta kuin siitä, että keskustellaan. Nostetaan keskusteluun uusia teemoja. On se vaikeaa, jos asioista keskusteleminenkin on niin kamalaa ettei sitä saa harjoittaa.

Sitten, jos keskustelun seurauksena löytyy asioita joita voidaan yritysten paikallisella sopimisella, laajemmilla työmarkkinasovuilla tai lainsäädännön kautta kehittää, niin sinne mennään erikseen. Itse lähtisin rakentamaan yhteisvastuullista, julkisen vallan ja työelämän osapuolien maksamaa koulutusoikeutta sekä sitä, että aidosti selvitettäisiin työelämän stressitekijöiden muutoksia sekä sitä, miten eri toimialoilla ihmiset jaksavat.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #16

Pitää paikkansa, että meillä olisi muutakin tärkeämpää tehtävissä.
Se vaan on niin tärkeää, kun pääsee oikein olan takaa vetäisemään turpiin.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen Vastaus kommenttiin #16

Minä en kaipaa poliittisia päättäjiä sotkeutumaan: koulutusoikeutta. Vastuulliset yritykset kun tekevät asian eteen koko ajan töitä. Poliitikkojen ajamat kiintiö- tai pakkokoulutukset ovat vastenmielinen ajatus. Ei pakkokoulutuksista ole hyötyä, ei työnantajalle eikä varsinkaan työntekijälle. Yritykset ostavat koulutuksia koko ajan. Mitään kiintiöitä ei kannata kehittää. Julkisen vallan tulee pysyä yritystoimintaan kuuluvissa asioissa ulkopuolella, korkeintaan mahdollistajana.

Muuten kikystä: eräässä yrityksessä paikallisesti sovittiin, että työajanpidennys tehdään helatorstaina ja yhtenä tyhy-lauantaina ja loppuosan, 9 tuntia, työntekijä kuittaa siten, että ilmoittaa käyttäneensä 9 tuntia itsensä kehittämiseen. Tarkoitus on, että vuosittaisen tavoitekeskustelun yhteydessä työntekijä ilmoittaa esimiehelle kehittäneensä itseään yhdeksän tunnin ajan.

Ei yrityksiä tarvitse pakottaa, yritykset osaavat huolehtia työntekijöistään. Antakaa niille tilaa toimia.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #14

Ajassa pysyttäytyminen on sekin jotain, mutta hyvä kristallipallo voittaa senkin. Suomi ei nouse muita matkimalla. Vinkkejä voi koriin poimia.
Tärkeämppää on tajuta, että meillä on omat rajatut, mutta mainiot lähtökohdat tilanteen korjaamiseksi. Nyt on pakko jättää ne lillukanvarret ja ottaa ne aivot narikasta kehittämään uusi kokonaisvaltainen talous ja hyvinvointi ratkaisu.

Avainaatoksena nostain seuraavat kohteet päällimmäisiksi:
- Nykyinen sotemalli stop. Uusi käynnistettävä rakentavammista lähtökohdista.
- Kiky kuolkoon omaan mahdottomuuteensa. Tilalle työreformi, jossa kaikki voittavat.
- Kansalaispalkka muuntukoon Kansalaisturvavakuutukseksi.

Siinä kolmikanta tähän ja huomiseenkin.

Käyttäjän TeppoVanamo kuva
Teppo Vanamo

Työelämää pitäisi kehittää siitä lähtökohdasta, että työllistämisen kotimaassa tulee olla sijoittajalle kannattavampaa, kuin pääoman kierrättäminen ulkomaiden rahamarkkinoilla. Tässä tarvitaan sekä keppiä, että porkkanaa. Tarvitaan hallittu verotuksen painopisteen siirto, sekä osinkoverotuksen oikaisu. Myös transaktioiden verottaminen on välttämätöntä.

Toinen merkittävä asia on työn jakaminen tasaisemmin. Nykyinen järjestelmä, jossa kynsin hampain pidetään kiinni kahdeksan tunnin työpäivistä ei ole enää toimiva. On aloja, joilla kuuden tunnin työpäivä parantaisi kilpailukykyä, jos se toteutettaisiin järkevästi. Edes työntekijän tulojen ei tarvitse merkittävästi laskea. Palkattomista ylitöistä on päästävä eroon.

Kolmas seikka on työn ja tekijän kohtaaminen. Monesti olisi kannattavampaa viedä työ tekijän luo, kuin että tekijä reissaa päivittäin työn luo. Kaikilla aloilla tämä ei tietenkään onnistu, mutta yllättävän monilla aloilla se olisi kannattavasti toteutettavissa, jos vain halutaan. Tässä asiassa esteenä on yleensä enemmän psykologiset, kuin tekniset syyt.

Lopuksi haluaisin todeta, että Suomessa tuotetaan luvattoman paljon sutta ja sekundaa. Informaatiotekniikka tulisi huomattavasti nykyistä tehokkaammin valjastaa valvomaan tuotteen laatua, on se tuote sitten mikä tahansa. Tätä tulisi mielestäni miettiä etenkin SOTEn yhteydessä. Informaatiotekniikalla voitaisiin suhteellisen helposti varmistaa, ettei yhä monimutkaisemmassa hoitoketjussa tapahdu kohtalokkaita unohduksia, tai inhimillisiä virheitä. Tällaiset ihmisen tukena olevat laadunvarmistusjärjestelmät ovat erittäin tehokkaita, jos niitä osataan/halutaan hyödyntää.

Käyttäjän VilleHurmalainen kuva
Ville Hurmalainen

Juuri näin, pitää olla ratkaisumalleja. Esimerkiksi jos me haluamme, että työtä tarjotaan, pitää työllistämistä palkita. Vaikka veroeduilla. Ja kääntäen niin, että tuloja, jotka saadaan hyvin vähäisellä työllistämispanoksella, pitää verottaa enemmän. Vaikka yritys saisi veroetuja työllistämisestä, se raha tulisi valtiolle takasin palkkaveron muodossa.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Siinä niitä lillukanvarsia koko kansalle.
Syytä olis unohtaa hetkeksi nuo ja miettiä sitä todellista yrittämisen reformia, jossa 98 prosenttia kansasta on voittajia.

Se nimittäin tulee joko pakolla, tai sitten suunnitellen omaehtoisesti.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Melko huvittavaa, että useamman puoluetoverin pitää selventää ympäri palstoja, mitä Rinne oikein sanoi, tai ei sanonut.

Sen nyt voi varmaan sanomisista piittaamatta sanoa, että melkoisen onneton puhe, jos ei sitä ymmärrä ilman, että puoluetoverit rinta pystyssä sitä selventävät.

Näitä puolustuspuheenvuoroja lukiessa tulee vaan mieleen, että on se äänestävä kansa tyhmää, kun ei ymmärrä mitä johtaja puhuu.

On siinä meille kaikille hyvä pääministerikandidaatti.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ainakin itselleni oli täysin selvää mitä Rinne puhessaan toi julki ja tarkoitti, mutta jos häntä tietoisesti siterataan väärin, niin on aivan oikein, että tälläiset virheelliset siteeraukset oikaistaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Niin minäkin uskon, että Rinne ei suinkaan tarkoittanut ihan sitä, mitä sanoi. Toisaalta tämä oli terveellinen muistutus myös sosialidemokraateille, että jokainen voi aina itse tykönään tehdä valinnan, tulkitseeko lukemaansa tai kuulemaansa hyvän- vai pahantahtoisesti. Nykyään näytään yleensä valitsevan se pahantahtoinen tulkinta, puolin ja toisin...

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Yrityksellä on vain yksi tavoite: tuottaa omistajalleen voittoa. Tappiollinen yritys ei voi toimia, siksi voiton tuottaminen on yrityksen ainoa tavoite, tavoite numero 1.
Yritys voi onnistua tässä vain tuottamalla asiakkailleen hyödykkeitä ja/tai lisäarvoa ja rahastamalla toiminnastaan, että tavoite yksi täyttyy.

Työntekijällä on yksi tavoite: tuottaa yritykselle ja sen asiakkaille sellaista lisäarvoa, että yrityksen mahdollisuus toimia säilyy.

Työntekijä ei ole yritykselle kuluerä, vaan kilpailutekijä. Työn kuormittavuus ja mahdollisuus työn tekemiseen on eri ihmisillä erilainen. Niinpä työn joustamisesta ei ole tullut synonyymi millekään synkälle. Joustamisesta ja uudistumisesta on koitunut etuja työntekijöille.

Ei kaupassa ole ollut sunnuntaityöntekijöistä puutetta. Eikä niistä puutetta tule, vaikka sunnuntain kaksinkertainen palkkavaatimus poistetaan. Joillekin sunnuntai on oivallinen päivä työntekemiseen. Itsekin teen joskus. Pidän sitten vapaan viikolla.

Palkka on hyvä kannuste tehdä työtä ja tuottaa lisäarvoa. Palkkaa ei pidä jakaa kaikille samalla kauhalla. On hyvä, että ahkeruutta ja tuottavuutta saa palkita. Hyvä työnantaja huolehtii työntekijöistään. Työhyvinvointi ja työntekijän mielipiteet ovat hyville työnantajille tärkeitä. Sellaiset saavat osakseen myös hyvät tekijät. Työntekijää polkevan yrityksen toiminta on kovin lyhyt. Eikä tavoite numero yksi ikinä sellaisessa täyty.

Politiikan tulee toimia työyhteisön tukena, yritysten tukena. Jos politiikkaa tehdään väärästä päästä, pääsemme pian takaisin kilpailukykyongelmiin. Pyydän demarit, oppikaa virheistänne. Älkää ikinä uusiko vuotta 2008! Vaikka edelleen olenkin sitä mieltä, että Sari Sairaanhoitaja oli palkkansa ansainnut. Me muut duunarit emme omien korotustemme ansaitsemiseksi tehneet mitään!

Politiikka on huono tapa hoitaa työmarkkinoita, antakaa yritysten tehdä se.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Voisitko yrittää puhua asiasta etkä asian vierestä? On ihmeellinen väite, ettei työntekijän työpanoksella ole mitään merkitystä firman tulokselle. Eihän kukaan palkkaisi ketään eikä varsinkaan maksaisi isompia palkkoja kysyttyä osaamista hankkineille työntekijöille, jos työntekijä ei olisi palkkansa väärti.

Hyvä työnantaja pitää huolta työntekijöistään, mutta kaikki työnantajatkaan eivät ole hyviä. On myös niin, ettei välttämättä osa- tai määräaikaisten työntekijöiden osaamisen kehittäminen ole reilu diili nykyiselle työnantajalle, jos siitä hyötyy myöhemmin jokin toinen työnantaja. Siksi tarvitaan yhteisiä sopimuksia siitä, miten pelisäännöt ovat reiluja -myös työnantajille.

Sari Sairaanhoitajan 500 euron palkankorotus oli Kokoomuksen lupaus ja Tehy haki sille katetta kokoomuslaisen puheenjohtajan voimin. SDP sanoi ennen niitä vaaleja, että se lupaus on katteeton ja johtaa ylisuuriin palkankorotuksiin kautta linjan. Kuten se olikin. Työmarkkinapolitiikassa ei pitäisi huseerata niiden, jotka eivät asiaa tunne.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näitä älyttömiä lupauksia ennen vaaleja tekee kaikki puolueet, siinä samassa kasassa on demaritkin, ei tämä ole mikään kokoomuksen yksinoikeus.

Valtaan pääsy on paljon tärkeämpää kuin se, että puhuttaisiin asiaa, nyt jo on alkanut demareiden heitot, mitkä päätökset puretaan ja miten maailma pelastuu.

Tämä on kaikki sitä paljon puhuttua populismia, jota kaikki puolueet inhoavat, paitsi persut. Populismi on kivaa kun se toimii. Sitten kun valtakirja hallitukseen on kädessä, niin silloin vasta alkaa se rehellisyyden aika, sitä ennen eletään kuin villissä lännessä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Itse olen määritellyt asian niin että jokainen joka esittää minkä tahansa idean tuomatta esiin edes yhtä negatiivista seikkaa siitä, on populisti. Siis kaveri joka yrittää yksinkertaistaa kaiken. Esittää että hänellä on taikakeinot joilla mikä tahansa ongelma poistuu.

Jos oikeasti on idea, se pitää käydä analyyttisesti läpi ja tuoda reilusti esiin hyödyt sekä haitat. Perustella se miksi mihinkin on päätynyt.

Ihan esimerkiksi:

"Perumme koulutusleikkaukset ja rahoitamme ne poistamalla ympäristölle haitalliset tuet". Populismia.

"ALV-alaraja nostetaan 20.000€". Populismia.

"Panostamme koulutukseen ja työhyvinvointiin. Näin Suomi nousee". Populismia.

Tietysti eri henkilöiden populismilla on eri kohderyhmä. "Rajat kiinni" ja "Suomi says welcome" ovat saman kolikon kaksi puolta. Ollaan populistisisia omassa viiteryhmässä.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen Vastaus kommenttiin #26

Ilmankos meidän ekonomistien korvista pukkaa jatkuvasti savua. Kustaan ensin omille kintuille ja sitten paikkaillaan.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

En missään vaiheessa sanonut, ettei työntekijän työpanoksella olisi merkitystä. Työnantaja maksaa työntekijöille ja työntekijät antavat työpanoksensa. Ja kuten sanoin, hyvä työnantaja arvostaa työntekijöiden hyvinvointia ja pitää työntekijöistään huolta. Jos yritys ei työntekijöitään arvosta, työntekijät (ainakin osaavimmat) vaihtavat firmaa.

Mitä jos antaisitte yrityksille niille kuuluvan arvon. Suomessa on hyvä tehdä töitä. Yritykset arvostavat osaajiaan. Ainakaan minä en tunne tarvitsevani edunvalvojaksi yritysmaailmaa kyykyttämään pyrkiviä poliitikkoja.

Sari Sairaanhoitajan palkankorotus ei johtanut ylisuuriin palkankorotuksiin. Ylisuuriin palkankorotuksiin johti duunarijärjestöt ja SDP:n ruokkima kateus. Te ette voineet antaa sairaanhoitajan nousta palkkakuopasta. Syvensitte Sarin kuoppaa vuoden päästä. Ikävintä on, että vielä kehtaat elvistellä "ansiollanne".

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen Vastaus kommenttiin #30

Ei se ihan noi ollut. Yleinen vauhtisokeus iski kaikkiin. Meidän tehtaat kävi kuumina ja eräällä suurella niistä oli 43 reppufirmasta väkeä ja koneistajia Unkarissa asti. Määräaikaisia saman verran. Rahaa tuli kassaan kuin suokuokalla.
Oli ne korotukset idioottimaisia. Molempien puolten nimet löytyy papereista .

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Pöyristymiskulttuuri näkyy.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin näkyy ja myös se, että kaikki eivät vaan osaa.

Nyt kun teille on tulossa tuo puoluekokous ja paikkoja on auki, niin kannattaa laittaa myös hakuun uusi puheenkirjoittaja, sellainen joka osaa kirjoittaa puheita jotka ymmärtää yksiselitteisesti kaikki, myös puoluejohtaja.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Voi olla kyinen duuni kirjoittaa sellaisia puheita, joita ei pahalla tahdollakaan voi tulkita kuin tarkoitetulla tavalla. :D

Käyttäjän ojanaho kuva
Toni Ojanaho

"Työntekijöiden hyvinvoinnista tai jaksamisesta ei juurikaan ole puhuttu."
Mistä tällainen ajatus oikein tulee? Ei kai vaan siitä, kun ei ole itse ollut työelämässä? Kokemusteni mukaan asia on ollut tapetilla ainakin kymmenen vuotta ja siitähän valtiovaltakin toivoi apua työllisuusasteen nousuun. Toivoisin myös hiukan krediittiä yrityksille, jotka kumminkin pitävät työntekijöistään melkoisen hyvää huolta.

Ehdotan, että toverit ottavat työelämänä kehittämisen lähtökohdaksi työttömien sekä työttömyyden ja työllisyyden rajoilla olevien työllistymisen. Tätä tarkoitusta varten on olemassa oikein ammattiliitot. Suomen varsin ammattitaitoiset työntekijät kilpailevat globaaleilla markkinoilla ihan niin kuin yrityksetkin ja ammattiliittojen pitäisi kehittää tarjontaa siten, että erityisesti ulkomaiset firmat haluaisivat ostaa tätä työtä. Tähän kehittämiseen ei tarvitse kysyä keneltäkään edes lupaa. Samalla kannattaa unohtaa kaikenlaiset höpötykset yhteiskuntavastuusta. Eivät yritykset huvikseen palkkaa ihmisiä edes Suomesta. Tarpeeseen ne vaan tulevat, kuten esim. nyt Valmet Automotiven tapauksessa. Kolmen vuoden kuluttua sitten maristaan, kun osaa ei enää tarvitakaan.

Käyttäjän RaimoLaakso kuva
Raimo Laakso

Tuohon kaikkien osapuolien tyytyväisyyteen löytyy juuri ratkaisu paikallisesta sopimisesta. Niin kauan kuin jotkut etujärjestöt määrittelevät liiankin tarkasti puitteet, miten töitä saa tehdä ja miten ei, niin kaikki yritykset joutuvat toimimaan pieni jarru päällä. Tottakai jotkut säännöt pitää olla, mutta jolleivat työntekijät ole valmiita sitoutumaan yritykseen yhteinen etu huomioiden, niin sitten se on jo lopun alkua. Vastuuta pitäisi kasvattaa myös työntekijöiden suuntaan sen sijaan, että ulkoa annetaan käskyjä, miten tuon riistäjäporvari yrittäjän kanssa pitää toimia.

Käyttäjän tapiomakelainen kuva
Tapio Mäkeläinen

Tuo on totta ja onnettoman kiky- farssin toimeenpano on samanlaista räpellystä kuin sen kokoonpusertaminenkin. Toisaalta sellaisia työehtoja ei koskaan saada että jokainen toiveajatteluun perustuva reki- ja balalaikkakorjaamo pärjäisi .
Jatkuvat irtisanomiset, ikäsyrjintä ja työehtojen huonontuminen on saanut aikaan psykologisesti itseään ruokkivan vastustuksen jota on helppo pitää yllä. Tämä on vaikea yhtälö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset