Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Miksi SDP tuki Terrafamen pääomitusta?

Moni on ihmetellyt ja paheksunut sitä, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tuki viime syksynä hallituksen ratkaisua pääomittaa pahamaineista Talvivaaran kaivosta operoivaa Terrafame oy:tä sadalla miljoonalla. Jo keväällä 2016 tosin arvioitiin, että Talvivaaran alasajo maksaisi veronmaksajille jopa puoli miljardia euroa. Aiheutuneita ympäristöhaittoja sekään ei korjaisi: mikä on tehty, se on tehty eikä sitä tekemättömäksi saa.

Todennäköisesti kaikki paitsi Keskusta ja kaivoksen asialla aikanaan huseerannut ministeri Paula Lehtomäki (nyk. pääministerin valtiosihteeri) kykenevät myöntämään, ettei Talvivaaraa koskaan olisi pitänyt myllätä. Olisi kuitenkin typerää laittaa satoja miljoonia veronmaksajien rahaa montun umpeen luomiseen, jos kaivos on mahdollista saada voitolliseksi. Talvivaaran biokasaliuotustekniikka on kuitenkin uraauurtava teknologinen ratkaisu, eikä Kainuuseen synny joka vuosi vastaavaa määrää työpaikkoja, ei edes kerran vaalikaudessa. Järkivihreyttä olisi siis saada aiheutuneelle ympäristövahingolle mahdollisimman paljon vastinetta.

Nyt näyttääkin siltä, että Talvivaaran toiminta voi jatkua ilman veronmaksajien lisärahaa, on jopa toivoa siitä että panostukset saadaan sijoitustuottoina takaisin ja ajastaan usko hankkeen ylläpitoon voi tuottaa voittoa. Jo viime syksynä arvio oli, että näin voi käydä ja alasajosta seuraavan 300-500 miljoonan varman tappion sijaan valtio voi huonoimmassakin tapauksessa vähentää menetyksiään ja parhaassa päästä voitolle. Molemmissa vaihtoehdoissa vaikutukset luonnolle olivat yhtenevät. Moni kun unohtaa, että kaivostoiminta on lähtökohtaisesti todella saastuttavaa. Suurempi osa Talvivaarankin ympäristötuhosta on tapahtunut ympäristöluvan puitteissa kuin sen ulkopuolella.

Uutta taloutta rakennetaan vanhan varaan

Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huusko kirjoittaa hyvin blogissaan, että harva oppositiossa Terrafamen pääomitusta vastustaneista osannee nyt iloita asiasta. Pitkälti samat ihmiset ilkkuivat myös Turun telakan pääomitusta "vanhan maailman savupiipputeollisuuteen ripustautumiseksi". Nyt myös Turun telakka on miljardeja tahkoava ja alihankintaketjujensa kautta 15 000 työntekijää työllistävä yritys. Telakkaa johtava Jan Meyer on todennut, että Suomessa on laivanrakennuksen osalta sellaista osaamista, jollaista ei ole missään muualla maailmassa.

Moni niistä, jotka puhuvat mielellään uudesta taloudesta, digitaalisista palvelukonsepteista tai tietotyöstä unohtavat herkästi sen, että niin meillä kuin muuallakin tuollaiset konseptit rakentuvat jonkin olemassaolevan tuotteen ja osaamisen jalostamiseen. Näistä teollisuustuotteiden kylkiäisistä voi ajan myötä tulla suurempi työllistäjä tai tulojen lähde kuin alkuperäisestä tuotteesta, mutta ilman runkoa ei voi olla kylkiäisiäkään.

Imago- tai identiteettipolitiikan harjoittaminen ympäristö- ja elinkeinokysymyksissä voi olla lyhyellä aikavälillä kannattavaa. Mutta näillä sektoreilla todelliset vaikutukset näkyvät vasta pitkällä aikavälillä ja niihin liittyvät investoinnit ovat isoja ja pitkäkestoisia, joten se on myös poikkeuksellisen vastuutonta. Siksi SDP teki populismin näkökulmasta huonon, mutta veronmaksajien, työntekijöiden ja myös ympäristön kannalta vastuullisen ratkaisun tukiessaan ratkaisua, jossa Talvivaaraan haettiin vielä yksityistä pääomaa. Nyt sitä saatiin, 175 miljoonaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Olisko pitänyt hajoittaa hallitus Rinteen pätkäviran aikana?
Eikö niin ? SDP kun ei ollut ainut puolue hallituksessa ja elinkeinoministeri oli kokoomus ja pääministeri oli kokoomus. Talousvaliokunnan Pj Kepulainen.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Tässähän se ero pölhöpopulistien ja vastuunkantajien välillä tulee selvästi esiin. Vihreille Talvivaara oli lyhyen tähtäimen populismiin sopivaa suunsoittoainesta ja sitten muut tahot tekivät sitä todellista politiikkaa, eli yhteisten asioiden hoitoa. Vastuuton pölhöpopulismi onkin leimannut Ville Niinistön puheenjohtajakautta ja pahoin pelkään ettei se lopu puheenjohtajavaihdokseen. Gallupit suosivat populismia nyt vuorostaan sillä suunnalla ja jytkyä sielläkin rakennetaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Yritin tässä blogissa olla osoittelematta ketään sormella, mutta näköjään osoite löytyy kuitenkin. Päätoimittaja Huuskohan oli vielä suorasukaisempi.

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

Pölhö-työllisyys-populistit ja asioihin perehtymättömät politrukit karttavat totuutta.

On mielenkiintoista, että Terrafame-puolueet hallituksen Kesk, Kok, ja PS sekä SDP äänestivät eduskunnassa opposition Vas, Vihr ja RKP (osa KD) tietopyyntöä pääministerin ilmoituksesta vastaan. Pyynnössä kysyttiin erityisesti kaivoksen koko elinkaaren kuluja.
Vielä keväällä SDP ja Harakka-halusi oikeita tietoja Terrafamesta. Demarit käänsivät takkinsa huhuista Trafigurasta, joka tulee olemaan skandaalien runsaudensarvi. Voisi vaikka vilaista googlesta ensin, ennen kuin menee sekaantumaan moiseen.

On selvää, että asioita ei hoideta hallituksessa, ministeriöissä tai valtionyhtiö Terrafamessa läpinäkyvästi tai kunniallisesti.

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

On päivänselvää, että kaivos ei voi kannattaa laillisesti ja kunniallisesti toimittaessa. Yli miljardi tonnia mustaliuskejätettä olisi vähintään kymmenien miljardien hintainen ja täysin kestämätön ongelma.

Trafigura on kaikkien ympäristö- ja muiden rikollisten äiti ja hallitus vereää kätensä tässä valko- ja viherpesussa. Mutta Suomessa on virkamiehiä, valtionyhtiöitä ja poliitikoita, joille raha ei haise.

http://jarinatunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231465...

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Täyttä asiaa. Täytyy myös muistaa, että kaivoksen alasajaminen ei sekään ole ilmaista lystiä, vaan maksaa aivan järjettämän summan rahaa. Näin ollen on järkevämpää jatkaa toimintaa jos se vain on mahdollista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitä pidempään tuotantoa jatketaan, sitä kalliimmaksi kaivoksen alasjaminen tulee varonmaksajile. Tappiollisen toiminnan maksaminen verovaroista on tietenkin jo itsessään järjetöntä. Kaikkia voi huijata jonkin aikaa ja joitakin klaioken aikaa, mutta kaikkia ei voi hujata kaikenaikaa. Sijoittajat menettivät jo kaiken ja veronmaksajat ovat menettäneet lähes miljardin, pähkähullua touhua.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

SDP ja Rinne osoittivat olevansa vastuullisia toimijoita. Se on puolueen linja. Näyttää vahvasti siltä, että Talvivaaran kaivoksen alasajo olisi ollut erittäin huono ja kallis ratkaisu. EI SDP muutoinkaan kategorisesti yksityisen pääoman käyttöä vastusta. Suhtautuminen riippuu käyttötavasta. Kun pääomalla luodaan työpaikkoja, on se ilman muuta hyvä. Sen sijaan hyväksyttävää ei ole, että pääoman tuotto häivytetään veroparatiiseihin.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Puhuvat digitaalisista palvelukonsepteista. Ilman runkoa ei ole kylkiäisiäkään.-

Kyllä se on niin, että rautamalmi on edelleen kaivettava maaperästä ja jalostettava teräkseksi ja sitä kautta vaikkapa laivoiksi. Puut ovat kaadettava ja valmistettava laudoiksi, lankuiksi ja kartongiksi. Vilja on kylvettävä, kasvatettava ja jalostettava ravinnoksi.
Se on runko.

Niitä pyörittää kaupankäynteineen ja kaikenlaisine liiketoimintoineen markkinataloudeksi kutsuttu järjestelmä.

Jotta rundi pyörisi, "rungon" ympärille tulee kuvaan eri näköiset ja kokoiset palvelut.

Kaikki tämä tarvitsee ihmistä käsineineen ja aivoineen.
Osittain digitaalista järjestelmää hyväksi käyttäen.

Systeemihän toimisi kuin "pissa lautaa pitkin", jos se tärkein elementti ihminen ei olisi sellainen kuin on.

Kansalaiset ovat keskuudestaan luoneet edunvalvonta järjestelmän edustajineen. Jossa erilaiset "järjestäytyneet" ihmisryhmät ovat ryhtyneet mustasukkaisesti vaalimaan ahneina, riitaisina ja itsekkäinä oman viiteryhmänsä etuja.
Sitä sanotaan yhteisten asioiden hoidoksi. Politiikaksikin kutsutuksi.

Sitä touhua lähemmin tarkastellessa, ei voi kun tulla johtopäätökseen, että tavis kansalaiselle se on yhtä käsittämätöntä sotkua. No jonkinlaista hoitoahan se lienee? Sitä on pakko sietää ja toimia sen ehdoilla.
Siitä ja sen vaikutuksista ei kansalainen pääse eroon kuin ruumisarkussa tai tuhkauurnassa.
Tsemppiä! Taas yhdet vaalimarkkinat ovat ovella. Joten tarkkana ja aktiivina "vaikuttamaan". Kyllä markkinoiden jälkeen ainakin joidenkin asiat taas hoituvat.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

#4
Toivotan onnea, mutta mahdollinen tuloshan on annettu pois ainakin seitsemäksi vuodeksi, toivottavasti ei tule tappioita koska niistä on Suomen valtio vastuussa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei pidä paikkaansa. Suomen valtio omistee edelleen 85 % Talvivaarasta, nykyisestä Terrafamesta. Yhtiön tuotosta valtio saa suurimman osan.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hyvä kirjoitus. Hallitus ja SDP ovat toimineet Terrafamen asiassa maltillisesti ja ilman kiihkoa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiitos! Kunpa sama varovaisuus toimissa ja lausunnoissa yltäisi hallituksen toimintaan ylipäätään...

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Huvittavinta tässä blogissa on se, että jos jostain syystä sattuu käymään niin, että tämä viimeisin käänne on vain kätevä veivaus kipata kasa seuraavan, todennäköisesti demarivetoisen hallituksen niskaan, on Kinnunen joukkoineen punastelemassa lisärahan lapioimista.

Laskepa muuten piruuttasi, paljonko yksi työpaikka on tähän mennessä tällä menetelmällä maksanut. Väittäisin, että olisi tullut veronmaksajalle helkkaristi halvemmaksi, jos olisivat vain istuneet kotisohvalla täydellä palkalla.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Jos tämä homma menee käteen, niin saattaa kyllä olla että punottaa häpeästä, mutta ei se auta, reilusti on sitten myönnettävä että nyt kävi näin.

En usko että siihen tarvitsee mennä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onhan SDP työn puolue ja toimi sen mukaan. Monta suomalaista menestystarinaa olisi jäänyt saavuttamasta jos heti ensimmäisten vastoinkäymisten jälkeen oltaisiin lyöty "hanskat tiskiin" Uuden aloittamisessa on aina riskinsä ja jos aikoo jotain aikaan saada tuo riski on vaan otettava.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Monta suomalaista menestystarinaa olisi jäänyt saavuttamasta jos heti ensimmäisten vastoinkäymisten jälkeen oltaisiin lyöty "hanskat tiskiin""

Talvivaara, 10 vuotta pelkkää vastoinkäymistä ja katteettomia lupauksia paremmasta tulevaisuudesta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Pakko vielä lisätä, ettei mikään ihme että Suomen talous on kuralla kun luotetaan ihmeisiin eikä laaskelmiin.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kymmenen vuotta on yritysmaailmassa lyhyt aika. Aikoinaan Outokumpu oy:n alku sisälsi suuria vaikeuksi, mutta siitä muodostui ajan myöten eräs Suomen valtion kruununjalokivistä. Kari Kairamo otti suuren riskin Nokian siirtyessä matkapuhelimien valmistukseen ja tuo riski kannatti. "Koneen ruhtinas" kirjan kun lukee, n miin yös suurien riskien kautta Kone oyj on noussut siihen asemaan missä se nyt on, näitä esimerkkejä kyllä löytyy.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Valtion kuvaputkitehdas (Valco) aloitti toimintansa 1979 ja lopetti 1980 koska toiminnasta ei saatu kannattavaa. Sitkeimmät sossut varmaan pyörittäisivät kuvaputkitehdasta edelleen verovaroista ja odottaisivat koska toiminta olisi kannattavaa.

Käyttäjän JuhaniHirvonen kuva
Juhani Hirvonen

Kyllä yritystoiminnassa on riskit. Pekka Perä osti, Eurolla, oikeudet Talvivaaran kaivostoimintaan Outokummulta. Varmaan yritettiin liian nopeasti saada toiminta tuottavaksi, mutta joiltain osin epäonnistuttiin.

Eduista huolimatta Talvivaaralla on ollut ongelmia bioliuotuksen käytössä. Ongelmia on aiheuttanut mm. se, ettei Talvivaara ollut varautunut runsaisiin sateisiin. Ongelmat bioliuotuksessa on mainittu yhdeksi syyksi siihen, että yhtiö joutui yrityssaneeraukseen 2013.(Wikipedia)

Bioliuotuksessa käytetään vettä, ilmaa sekä kotoperäisiä bakteereja, jotka kasvavat malmissa luonnostaan. Prosessi on Talvivaaran mukaan kustannuksiltaan edullinen, sillä sen vaatimat investoinnit ja käyttökustannukset ovat pienemmät kuin perinteisillä sulatus- ja jalostusprosesseilla, minkä lisäksi bioliuotuksen ilmoitetaan olevan puhtaampi ja ympäristöystävällisempi menetelmä. Bioliuotus vaatii myös vähemmän energiaa kuin perinteiset jalostusprosessit(Wikipedia).

Talvivaara epäonnistui, määrätyissä asioissa. Oliko syy jokin ennalta-arvaamaton.... Pekka Perä, kaikesta huolimatta, ansaitsee kunnioitusta. Tuliko mukaan tämä nykyisessä oleva maailmassa oleva yritysten kvartaalitalous, tulosta tarkastellaan neljännes vuosittain, omistajat vaativat.
Nyt varmaan on tutkittu kaikki mahdollinen prosessinkin kannalta.
Tulleet ympäristövahingot jäävät, vaikka tehdas suljettaisiin. Paljon rahaa siihenkin menisi.Vuosikymmeniä tehtäisiin työtä, veronmaksajien rahoilla. Varmaa olisi, tuottoa ei tulisi!
Kotisohvalla istuminenkin on tuotu vaihdoehdoksi! Työttömyyskorvaus!. Joku suomalainen kainuun seudullakin haluaa tehdä työtä (ns. välilliset vaikutukset kohdistuvat koko Suomeen), eikä passivoitua työttömän osaan.
Myös oppositio voi tukea järkevää toimintaa, eikä ampua kaikkea liikkuvaa alas. Esimerkillistä toimintaa; SDP ja Rinne! Hallitus esittää; oppositio voi esitystä myös t u k e a!
Varmaan tämä kirjoitus sisältää kirjoitus- ja asiavirheitä. Myös tulevaisuus...... Silti kirjoitin tämän vakavalla mielellä. Hirvosen Jussi Siilinjärveltä. Kepu.

Käyttäjän JariNatunen kuva
Jari Natunen

SDP ja demarit voisit toimia vastuullisesti ja perehtyä asioihin.
Trafigura on likainen ja verinen velkajärjestely, jolla siirretään Kainuun ongelma-ikiliikkuja seuraavan hallituksen rahoitettavaksi.

http://jarinatunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/231465...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset