Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Terveisiä Hakaniemen veroparatiisista

  • Tuomo Luoman tekemä propagandakakkara.
    Tuomo Luoman tekemä propagandakakkara.

Kokoomus on kaivanut kuntavaalien alla kaapista vanhimman vaalipeikkonsa, pörssiyhtiö VVO:n verottomina ammattiyhdistysliikkeelle maksamat osingot. Väite on, että vasemmistopuolueet vaativat korotuksia asumistukeen ja asumistuesta syntyvät osingot valuvat (ilmeisesti lyhentämättöminä) vasemmistopuolueiden vaalitukeen. Tämä on luonnollisesti täyttä höpöhöpöä, kuten tuonnempana osoitan.

Rumpua asiasta lyö helsinkiläinen Kokoomuksen kuntapoliitikko ja yrittäjä Tuomo Luoma, joka toimii Verkkoteollisuus ry:n hallituksessa. Luoman katkeruuden ymmärtää: omat bisnekset ovat onnistuneet huomattavasti VVO:ta huonommin. Hänet mainitaan verkkoteollisuuden sivuilla johtajaksi kolmessa yrityksessä, joista kaksi ajautui konkurssiin ja kolmas yrityssaneeraukseen. Apupoikana pelottelussa on kansanedustaja Elina Lepomäen (kok.) entinen eduskunta-avustaja Mikko Laakso, joka on niin ikään Kokoomuksen kuntavaaliehdokkaana Espoossa. Herrasmiehet jakavat oheista kuvaa julkisissa facebook-profiileissaan.

Totuus VVO:sta ja asumistuesta

Ensinnäkin olisi todella tehoton tapa kanavoida julkisia varoja vaalirahoitukseen nostamalla asumistukea. VVO:n osuus kaikesta vuokra-asumisesta Suomessa on hivenen yli neljä prosenttia. Kyseessä on ollut normaalien markkinatalouden pelisääntöjen mukaan toimiva yritys vuodesta 1997 ja vuonna 2016 konserni myi suurimman osan sosiaalisen asuntotuotannon asunnoistaan, joista ei juuri kertynyt jaettavia voittoja, kun sen lakikin kieltää.

Asumistuen korottamisella ruokittaisiin ennen kaikkea kunnallisia vuokra-asuntoyhtiöitä: esimerkiksi Ruuhka-Suomessa VVO omistaa 32 000 asuntoa ja pelkästään Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka kolminkertaisen määrän. Vaikka kokoomuslaiset pitäisivätkin vasemmistolaisia pahoina ja ilkeinä, toivottavasti he eivät sentään oikeasti pidä meitä niin tyhminä, ettemme keksisi parempaa tapaa pumpata julkisia varoja vaalikassaamme.

Kaiken lisäksi ainakaan SDP ei ole esittänyt asumistukeen korotusta. Sen sijaan puoluekokouksessaan SDP otti kannakseen uudistaa sosiaaliturvaa ja asumisen tukia tavalla, jolla vuokratason kehitys saataisiin hallintaan.

Osingot, investoinnit ja verovapaus

VVO:n suurimmat yksittäiset omistajat ovat työeläkeyhtiöt Ilmarinen ja Varma. Lisäksi omistuksia on joukolla SAK:n jäsenliittoja, mutta itse SAK ei omista yhtään VVO:n osaketta. Sen sijaan akavalainen Opettajien ammattijärjestö OAJ omistaa osan VVO:sta. OAJ:n johdossa on perinteisesti ollut vahva kytkös Kokoomukseen ja opettajista suuri osa äänestää Kokoomusta. He lienevät iloisia siitä, että koulutusleikkausten lisäksi Kokoomus muistaa opettajia pitämällä heitä epärehellisesti veronmaksajien tukemia vuokratuottoja vasemmiston vaalitukiin kuppaavina konnina.

VVO maksoi vuonna 2015 yhteensä 22,2 miljoonan osingot. Minkään yksittäisen ammattiliiton saamat voitot eivät ole siis sen ihmeellisemmät kuin olisi saatavissa muusta sijoitusliiketoiminnasta. Samaan aikaan uudistuotantoon, ostoihin ja asuntokannan korjaamiseen käytettiin yli 250 miljoonaa euroa. VVO-konserni on investoinut viiden vuoden aikana 1,5 miljardia euroa markkinaehtoisen vuokra-asuntotarjonnan kasvattamiseen. Investoinnit työllistävät rakennusalalla ja uudistuotannolla on valtiolle satojen miljoonien positiivinen verovaikutus.

Ay-liike saa osinkonsa toki verovapaina, mutta verovapaus perustuu viranomaisten valvomaan yleishyödyllisyyteen. Ammattiliitot tarjoavat jäsenilleen sellaisia neuvonta- ja asiantuntijapalveluita, jotka muussa tapauksessa jäisivät yhteiskunnan maksettavaksi. Lisäksi ne ovat, toisin kuin esimerkiksi yritykset, arvonlisäveron loppumaksajia. Jos ammattiliitot rinnastettaisiin yrityksiin, valtio menettäisi rahaa.

Entäs ne vaalituet?

Ensinnäkään SAK ei rahoita vaaleja. Sen sijaan yksittäiset liitot tukevat ehdolla olevia jäseniään. Kaikilla minun tuntemillani liitoilla tuki on ollut riippumatonta ehdokkaan puoluevalinnasta: joissain liitoissa kaikille tarjotaan sama paketti, joissain tuki on riippuvaista henkilön aktiivisuudesta liitossa ja vaalityösuunnitelmasta. Jostain syystä ammattiyhdistysliikkeen jäsenet asettuvat pääsääntöisesti ehdolle vasemmistopuolueissa. En asiaa ihmettele, kun katson "työväenpuolue" Kokoomuksen kellokkaiden tosiasioiden vastaista räyhäämistä.

Itse haluaisin mielelläni tietää, mikä yhteys tällä meuhkaamisella on Elinkeinoelämän Keskusliittoon ja sen edustamien yritysten pyrkimyksiin heikentää suomalaisen palkansaajaliikkeen neuvotteluasemia. EK:n ja sen liepeillä pyörivien epämääräisten säätiöiden, yhdistysten ja seurojen organisaatiokaaviot ja tilinpäätökset kun eivät ole julkista tietoa toisin kuin ammattiyhdistysliikkeen. Kokoomuksen läpimenneiden ehdokkaiden vaalirahoitusilmoituksista löytyvät kaatoluokat mukavasti ilmoitusrajan alle jäävistä pienlahjoituksista, joiden kokonaissummat ovat usein kymmeniä tuhansia euroja herättävät hienoisia epäilyksiä siitä, miten tuet todellisuudessa on kerätty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

On se niin väärin, että osa saa laillisesti lurjustella.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näinhän se menee ihme kyllä.
Nyt pitäisi kiireesti tehdä eri säännöt .
AY omistamille eri säännöt ,muille tahoille omat säännöt .Kaikkiin yleishyödyllisiin,verottomiin säätiöihin.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Sehän tässä selvästi se suurin harmituksen kohde on, että Kokoomuksen tarkoituksellisesta asuntomarkkinoiden sotkemisesta hyötyy AY-liikekin. Missään kohtaa itse vuokra-asunnoilla rahastaminen ei ole ollut ongelma, vaan se että voittoja valuu myös AY-liikkeelle. Jos Kokoomusta kiinnostaisi tippaakaan asumisen hinta, ei tätä koko ongelmaa olisi heidän johdollaan koskaan luotukaan.

Koko jupakasta loistaa se, että Kokoomus tarvitsee epätoivoisesti ulkopuolisen syyllisen omille mokilleen ja nyt kokeillaan sitten yhdistää se siihen normaliin ay-mollaukseen johon puolueen talouspoliittinen pölhöpopulismi perustuu. Typeryys tiivistyy kyllä tässä hienosti ja Kokoomus havainnollistaa erinomaisesti sen, miksi ovat talouspoliittisesti täysin kyvyttömiä, niin kuntatasolla kuin valtiontaloudessakin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juurikin noin. Ei tarvitse kuin selata mediaa eri vaalien alla niin kas se VVO ja AY löytyy aina.

Etenkin kok ja Ps propakandana. Rkp,kepu ja krst on aika hiljaa kun itselläkin on yleishyödyllisiä tahoja jotka omistaa Ara-rahoilla rakennettuja vuokra-asuntoja.
Edm.rahoituksellahan Attendookin rakensi vanhusten palveluasuntoja.
Asumistukea nekin saa jos eläke ei riitä vuokraan .
Eikä varmasti vuokraa tappiokseen niitä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

" Rumpua asiasta lyö helsinkiläinen Kokoomuksen kuntapoliitikko ja yrittäjä Tuomo Luoma, joka toimii Verkkoteollisuus ry:n hallituksessa. Luoman katkeruuden ymmärtää: omat bisnekset ovat onnistuneet huomattavasti VVO:ta huonommin. Hänet mainitaan verkkoteollisuuden sivuilla johtajaksi kolmessa yrityksessä, joista kaksi ajautui konkurssiin ja kolmas yrityssaneeraukseen. "

Olen useista mielipidekirjoituksista havainnut, että kaikkein patologisin ja kielteisin suhtautuminen työntekijöiden järjestäytymisoikeuteen ja muihin oikeuksiin on heikosti menestyvien pienten ja keskisuurten yritysten omistajilla, jotka eivät ajoissa ymmärrä olevansa soveltumattomia alalle eikä suinkaan menestyvien suuryritysten johtajilla.

Pekka Iiskonmaki

#2
Mitä mieltä Mikko Nummelin on niiden 66.000 yrittäjän tuhoamisesta, joista n. 12.000 teki itsemurhan?

Joutivat ryöstää, kun olivat niin tumpeloita?

Ei ihme, että yrittäjyys ei Suomessa kiinnosta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos tarkoitat 1990-luvun laman aikana konkurssin tehneitä yrittäjiä, syynä ei ollut ammattiyhdistysliike vaan useimmiten liian suuret, erityisesti ulkovaluuttamääräiset velat. Jos henkilöstökulut ovat jollekin yritykselle kestämättömän suuret, irtisanominen tuotannollis-taloudellisilla syillä on sallittua. Alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä siihen ei tarvita edes yhteistoimintaneuvotteluja.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #33

#33
Miksi noin selvä asia pitää salata sadaksi vuodeksi?

Risto Salonen

Syynä on se, että nämä pienten ja keskisuurten yritysten omistajat omistavat yrityksensä. Suurten yritysten johtajat ovat palkkajohtajia; heillä ei ole oma eikä suvun omaisuus kiinni yrityksessä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tässä blogissa halutaan puhua kaikesta muusta kuin VVO:n omistajileen jakamasta osingosta ja osingon verokohtelusta.

Vuoden 2016 tilinpäätöksen mukaan VVO OYj maksoi 290 milj. euron voitosta 35 milj.euron yritysveron. Nettovuokratuotto oli 222 miljoonaa euroa. Yhtiö maksoi veroa voitostaan valtiolle yhtiöverolain mukaisesti.

Kriittikki on kohdistunut VVO:n omistajille jakamaan osinkoon. VVO-yhtymä Oyj:n hallitus on vahvistanut yhtiölle osinkopolitiikan. Osinkopolitiikkana on jakaa vähintään 50 prosentin Lumo-segmentin operatiivisesta tuloksesta omistajille.

Yhtiön hallituksessa istuvat kaikki VVO:ta omistavien ammattiliittojen edustajat sekä Ilmarisen ja Varman edustajat. Ammattiliitot ja eläkeyhtiöt päättivät siis maksaa itselleen vuoden 2016 tuloksesta yli 50 miljoonan euron osingot.

Hallituksen esitys osingonjaosta hyväksyttiin yhtiökokouksessa jossa istuvat samat päättäjät kuin yhtiön hallituksessa. Erinomainen käytäntö.

VVO:n omistajista yleishyödyllisä toimijoita ovat Metallityöväen Liitto ry, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry, Rakennusliitto ry, Palvelualojen ammattiliitto PAM ry, Ammattiliitto Pro ry, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry, TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry ja Tehy ry. Edellämainitut omistavat yhdessä 57 % VVO:sta. Määräysvalta VVO:ssa on ammattiliittojen hallussa VVO:n hallituksessa sekä yhtökokouksessa.

Yleishyödylliset yhteisöt eivät maksa saamastaan osingosta veroa verolakien tulkinnan perusteella. Kysymys on nyt lähtökohtaisesti siitä tulisiko sellaisten yleishyödyllisten yhdistysten, jotka toimivat liitaloudellisesti voittoa tavoittelevina omistajina, maksaa osinkotulostaan veroa.

Tähän kysymykseen on turha sekoittaa vaalirahoitusta, SAK:ta, asumistukia, EK:ta tai puolueita ja kaikkein vähiten nälvimällä kansanedustajia tai kansalaisia jotka pitävät nykyistä verolain tulkintaa yleishyödyllisten yhdistysten, säätiöiden ja muiden verotuksesta vapaiden toimijoiden liiketaloudellista toimintaa verovapuden osalta oikeana.

Veropohjan laajentamista ja verojen korottamista kannattavan SDP:n edustajan kynästä yleishyödyllisten yhdistysten ja vastaavien toimijoiden verottomuutta puolustava teksti on kerrassaan kömpelö.

Lopuksi täytyy vielä kysyä, että mikä vääryys tapahtuisi, jos nämä kritiikin kohteena olevat yleishyödylliset yhdistykset olisivat maksaneet viime vuoden tuloksesta jaetusta n. 30 milj. euron osunkotulosta 9 milj. euron pääomatuloveron valtiolle ?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

SDP ei kannata verojen korottamista muutoin kuin suurimpien pääoma- ja ansiotulojen veroprogression kiristämisen osalta.

Pieni- ja keskituloisille olemme esittäneet veronkevennyksiä. Yritys- ja yhteisöveroakin höylättiin alaspäin viidennes.

Yhdistykset ovat ALV-velvollisia, joten muuta kautta liitot kyllä maksavat veroa. Yrityksillähän on ALV:sta verovähennysoikeuden kautta vapautus.

Pekka Iiskonmaki

#6
SDP:n mukaan suurituloinen on peruspäivärahalla kitkuttelija, joka saa kuukaudessa n. 700 ja saa verojrn jälkeen 500 euroa.

Kovin on alas vedetty suurituloisen raja. Virossa miljoonasta eurosta joutuu maksamaan saman prosentin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #26

Koska SDP olikaan viimeeksi Sos ja terv.ministeri? Koska sdp yksin on päättänyt peruspäivärahan?
Muistaakseni sitä leikattiin rajusti-94. Siksi peruspäivärahaa saava joutuu hakemaan toimeentulotukea ja asumistukea.
Se laskettiin -90 hintojen mukaan ja pyyii -12 samana 419,11e/kk.

Urpilainen nosti -12 ensimmäisen kerran sitä .60e
yksinhuoltajalle jolla ennen oli sama kuin yhdellä 140e.

JK. Yhä on pois -94 leikatut muut kelan tuet.Lasketaan tuloksi ja vähennetään toimeentulotuesta.

Kun vas ja sdp ei saa 6 porvaripuoluetta tekemään muutoksia tuohon.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

SDP ei kannata verojen korottamista muutoin kuin suurimpien pääoma- ja ansiotulojen veroprogression kiristämisen osalta.

Pieni- ja keskituloisille olemme esittäneet veronkevennyksiä. Yritys- ja yhteisöveroakin höylättiin alaspäin viidennes.

Yhdistykset ovat ALV-velvollisia, joten muuta kautta liitot kyllä maksavat veroa. Yrityksillähän on ALV:sta verovähennysoikeuden kautta vapautus.

Eero Mattila

Verohallinnon mukaan Yleishyödyllisyyden kriteerit ovat:

Yhdistystä tai säätiötä pidetään verotuksessa yleishyödyllisenä, jos se täyttää kaikki seuraavat kriteerit:
- Yhdistys tai säätiö toimii yksinomaan ja välittömästi yleiseksi hyväksi. Yleinen hyvä voi olla aineellista, henkistä, eettistä tai yhteiskunnallista.
- Yhdistyksen tai säätiön toiminta ei kohdistu vain rajattuun henkilöpiiriin.
- Yhdistys tai säätiö ei tuota toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä.
----------------------------
Oletko Eetu sitä mieltä, että ammattiyhdistykset ovat yleishyödyllisiä?
- Sen sijaan SDP on ollut mukana hyväksymässä virkamiestoimintaa, jossa koulujen luokkatoimikunnat, nuorisoseurat, harrastajateatterit, urheiluseurat, kyläyhdistykset yms. joutuvat maksamaan veroa?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #14

Mikään yhdistys ei ole yhteisöverovelvollinen, ellei se harjoita pääasiallisena toimenaan elinkeinotoimintaa. Kaikki yhdistykset ovat alv-velvollisia. Väitteesi on siis suomeksi sanottuna täyttä hevonpaskaa.

Viranomaiset valvovat yleishyödyllisyyskriteereitä, jos ne katsovate ettei ammattiyhdistystoiminta ole yleishyödyllistä, siihen on sitten tyytyminen. Nyt mennään vallitsevalla lainsäädännöllä. Minulle toki kelpaisi sen poistaminenkin, koska alv-vähennysoikeuden kautta liitot jäisivät voitolle. Samalla loppuisi vaatimukset rahankäytön läpinäkyvyydestä, yhtiö kun saa käyttää rahansa miten haluaa.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #16

Ihan vaan omantunnonkysymyksenä, eikö ammattiyhdistystoiminta sinun mielestäsi kohdistu vain rajattuun henkilöpiiriin?
- Eikö ammattiyhdistys tuota toimintaan osallistuville taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä?

Toiset taitaa taas olla tasa-arvoisempia kuin toiset;-) Vaalikaamme siis tasa-arvoa kunhan se kohdistuu oikein...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #19

Et taida osata tulkita lakia. Henkilöpiirin rajaamisella tarkoitetaan laissa sitä, että yhdistys rajoittaisi jäsenyyttään jollain sopimattomalla tavalla. Kuka tahansa voi liittyä minkä tahansa ammattiliiton jäseneksi, jos työskentelee tai aikoo työntekijäksi sen sopimusaloilla.

Toinen osuus taas koskee yhdistyksen maksamia osinkoja, voittoja ja palkkoja. Mitä tulee ay-liikkeen neuvottelemiin palkkoihin, niin työehtojen yleissitovuuden kauttahan ne koskevat myös niitä työntekijöitä, jotka eivät kuulu ammattiliittoon, eli sekin pilkka osuu omaan nilkkaasi.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #20

Pakko myöntää, että te siellä Hakaniemessä osaatte tulkita lakia. Lain kirjaimen noudattaminen on sitten toinen juttu.
- Muistuupa mieleen Verohallituksen pääjohtaja Jukka Tammi (SDP), joka jäi kiinni reilun 5 miljoonan veropetoksesta, mutta syyttämättäjättämispäätös tuli kun Paavo Lipponen (SDP) konsultoi lain tulkintaa... näin ne hommat etenee.

- No mitäs näistä, pitäkää tovereista huolta;-)

Käyttäjän TimoVoipio kuva
Timo Voipio Vastaus kommenttiin #22

Pakko kysyä, että mistä tiedät juuri sinun tulkintasi (#19) tuloverolain yleishyödyllisyyskriteereistä olevan oikea? Oletko esim. tutustunut aihepiirin oikeuskäytäntöön tai lain esitöihin?

Kinnunen kyllä käyttää tässä ihan vakiintunutta tulkintaa. Rajatuilla henkilöpiireillä tarkoitetaan esim. sitä, että kyseessä on jollain tavalla suljettu kaveriporukka tai vastaava, tai vaikkapa vaadittaisiin sukulaisuutta johonkin tiettyyn henkilöön.

Ainoa näistä kolmesta yleishyödyllisyyskriteeristä, joiden soveltumista ammattiliittoon voisi edes millään vakavalla naamalla epäillä, on ensimmäinen eli "välittömästi yhteiseksi hyväksi", mutta toisaalta lainsäätäjä on erikseen maininnut työmarkkinajärjestöt esimerkkinä. Käytännössä AY-liikkeen saaminen ei-yleishyödylliseksi vaatisi merkittävää lainmuutosta.

Käyttäjän TimoVoipio kuva
Timo Voipio Vastaus kommenttiin #16

"Mikään yhdistys ei ole yhteisöverovelvollinen, ellei se harjoita pääasiallisena toimenaan elinkeinotoimintaa. Kaikki yhdistykset ovat alv-velvollisia. Väitteesi on siis suomeksi sanottuna täyttä hevonpaskaa."

Valitettavasti nämä kummatkaan väitteet eivät kestä lähempää tarkastelua. Kannattaa tutustua mm. tuloverolakiin ja arvonlisäverolakiin. Lähtökohtaisesti kaikki yhteisöt ja säätiöt ovat tuloverovelvollisia saamastaan tulosta, elleivät ole jollain perusteella osin tai kokonaan vapautettuja. Toki käytännössä esimerkiksi yhdistyksistä suurin osa on yleishyödyllisiä eli ne täyttävät TVL II osan 2 luvun 22 § ehdot (yksinomaan ja välittömästi yhteiseksi hyväksi; ei kohdistu vain rajattuihin henkilöpiireihin; ei tuota jäsenilleen osinkoa tms). Yleishyödylliset yhdistykset taas eivät ole ALV-velvollisia, mutta tästä termistösotkusta kirjoitinkin jo toiseen kommenttiin.

"Minulle toki kelpaisi sen poistaminenkin, koska alv-vähennysoikeuden kautta liitot jäisivät voitolle. Samalla loppuisi vaatimukset rahankäytön läpinäkyvyydestä, yhtiö kun saa käyttää rahansa miten haluaa."

Liitothan voivat hakeutua ALV-velvollisiksi ihan milloin itse haluavat, siitä vaan papereita vetämään. Lomakkeet ja ohjeet esim. www.ytj.fi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #14

Mikään yhdistys ei ole yhteisöverovelvollinen, ellei se harjoita pääasiallisena toimenaan elinkeinotoimintaa. Kaikki yhdistykset ovat alv-velvollisia. Väitteesi on siis suomeksi sanottuna täyttä hevonpaskaa.

Viranomaiset valvovat yleishyödyllisyyskriteereitä, jos ne katsovate ettei ammattiyhdistystoiminta ole yleishyödyllistä, siihen on sitten tyytyminen. Nyt mennään vallitsevalla lainsäädännöllä. Minulle toki kelpaisi sen poistaminenkin, koska alv-vähennysoikeuden kautta liitot jäisivät voitolle. Samalla loppuisi vaatimukset rahankäytön läpinäkyvyydestä, yhtiö kun saa käyttää rahansa miten haluaa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Väitätkö ihan pokkana että ammattiyhdistysten ostojen ALV on enemmän kuin 24% jäsenmaksuista? Tuntuu hurjalta, mihin perustat väitteesi?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #23

Ei ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus liity yleishyödyllisyyslainsäädäntöön mitenkään. Se on sovittu työmarkkinapöydässä erikseen. Nyt puhuttiin ay-liikkeen sijoitustoiminnan yhteisöverovapaudesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Anteeksipyyntöni, että sotkin keskusteluun ALV-velvollisuuden. Mistäköhön noin hullu, asiaan täysin liittymätön ajatus on voinut mieleeni tulla?! Hitsi kun en osaa lukea mitä blogisti kirjoittaa ja kommentoida sitä...

Toivottavasti nyt ei kukaan tuo keskusteluun jäsenien maksamien jäsenmaksujen vähennysoikeutta tuloverotuksessaan, sittenhän keskustelu menee ihan harhapoluille. No ei kai kukaan sentään niin hullu ole...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #14

Tuskin tuo SDP on sen yleishyödyllisen VVO keksinyt.
Eiköhän se ole eduskunnan päättämä ?
Vai voiko tosiaan yksi puolue ja AY päättää Suomessa noista? Epäilen ettei.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Määrittele tähän sdp näkemys pienituloisesta/keskituloisesta/suurituloisesta. Pistetään muistiin ja katsotaan.
Itse epäilen kaikkien verojen ja vetoluonteisten maksujen lähtevän kasvuun. Ylevero ensimmäisenä.

Käyttäjän TimoVoipio kuva
Timo Voipio

"Yhdistykset ovat ALV-velvollisia, joten muuta kautta liitot kyllä maksavat veroa. Yrityksillähän on ALV:sta verovähennysoikeuden kautta vapautus."

Tässä nyt kyllä valitettavasti menevät termit sekaisin.

Arvonlisäverovelvollinen on nimenomaan se taho, joka tekee ALV-tilityksen Verohallinnon kirstuun. Yksityishenkilöt ja yleishyödylliset yhteisöt ja säätiöt siis eivät ole ALV-velvollisia, vaikka ovat niitä, jotka veron "oikeasti" maksavat. Muut kuin yleishyödylliset yhteisöt (ja yleishyödyllisetkin elinkeinotoiminnan osalta) taas ovat ovat ALV-velvollisia, mutta juuri tämän velvollisuuden takia voivat tilittämästään ALV:stä vähentää ostojensa AL:t.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja kun ne Ilmarisen ja Varman osakkeet oli enemmistönä 35,1%
EK 50%,SAK 50%

Niin miten ne liitot pienimmmillä osakkeilla päättikään VVO?
Jokaisella liitolla oli erikseen oma äänimäärä osakkeiden mukaan.

Ja kun VVO osuus on vuokra-asunnoista 7,8% niin kenen taskuihin valuuvuokrat ja asumistuet?

TA-asunnot
Liikevaihto 12kk (2010):1 346 000 euroa

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto

VVO osuus vuokraasunnoista on 4,2%. Sijoitettun pääoman tuotto oli viime vuonna 7,6%, mikä on tyydyttävä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Miika Kautto

Edelleenkään ei ole kysymys siitä, kuinka monta prosenttia VVO:n osuus on vuokra-asunnoista. VVO Oyj maksaa veron tuloksestaan samoin kuin Suomessa osakeyhtiöt maksavat veronsa. Tästähän ei ole mitään erimielisyyttä.

VVO Oyj on kannattava osakeyhtiö. Se on hyvä sillä tappiollisena yrityksenä toimintansa luonteen mukaisesti sitä pidettäisiin pystyssä veronmaksajien varoin. Tuskin omistajiensa varoilla. Vai käviskö VVO:lle samoin kuin Hakan tai EKA:n.

Kritiikki on kohdistunut VVO:n omistajien itselleen jakamiin osinkoihin jotka ovat voimassa olevan verolain tulkinnan mukaan saajalleen verottomia. Tässä tapauksessa perustuen yleishyödyllisen yhdistyksen verotukseen.

Verottomuuden tulkinnassa on selkeä ristiriita. Verohallinnon mukaan yleishyödyllinen yhdistys ei nauti ehdotonta verovapautta muuten kuin määrätyin poikkeuksin.

Verolain perusteella yleishyödyllinen yhteisö maksaa tuloveroa elinkeinotoiminnan tuottamasta tulosta sekä tietyin edellytyksin kiinteistön tuottamasta tulosta.

Kiistanalainen tulkinta aiheutuu siitä syntyykö ammattiliitoille elinkeinotoiminnan kaltaista tuloa VVO Oyj:sta omistamiensa osuuksien kautta yhtiön jakamasta osingosta.

Nyt tulkinta on, että ammattiliittojen omistus VVO Oyj:stä on yleishyödyllistä toimintaa ja sen toiminnan tuloksesta saatava osinkotuotto on verotonta.

Tästä tulkinnasta on esitetty eriävä kanta joka jossakin vaiheessa tulee lainsäätäjien käsiteltäväksi.

Käyttäjän MiikaKautto kuva
Miika Kautto Vastaus kommenttiin #30

Jos lukisit blogin tarkemmin. AY-liike on ALV loppumaksaja, jos verokohtellua muutetaan, verottaja häviää. Samalla puututtaan kaikien yhteisöjen ja säätiöiden verokohteluun. Yleishyödyllisyyden yksi peruste on ettei se tuota voittoa jäsenille.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #35

Jos AY-liike voittaisi ALV-velvollisena, olisivat liitot aikoja sitten ilmoittutuneet vapaaehtoisesti verovelvollisiksi. Se on ihan mahdollista. Sitten vaan tilittämään verottajalle jäsenmaksuista 19,35%, toki ostojen ALV-osuudella vähennettynä.

Miksi sinä uskot että liitot eivät ole hyödyntäneet tätä hienoa mahdollisuutta? Varmaankin veronmaksuhalukkuuttaan. Harmittelevat varmaan päivittäin miten ikävää on, että eivät ole ALV- ja yhteisöverovelvollisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #30

"VVO Oyj on kannattava osakeyhtiö. Se on hyvä sillä tappiollisena yrityksenä toimintansa luonteen mukaisesti sitä pidettäisiin pystyssä veronmaksajien varoin. Tuskin omistajiensa varoilla."

Itseasiassa veronmaksajat pitävät asumistuella pystyssä näitä asuntosäätiöitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Selittäisitkö matemaattisesti rajoittuneelle, miten 35,1% muodostaa enemmistön?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21

Siten että
EK on 50%
SAK 50% enemmistö osakkeista VVO 35,1%.Kummallakin 17,5%

Muilla pienemmät osakemäärät .

Ja nytkö ei EK käytä yhtään valtaansa ?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #40

Luulin aidosti, että enemmistöön vaaditaan yli 50%. Aina sitä oppii uutta, mutta ethän pahastu jos vielä kysäisen joltain muultakin onko 35,1% todellakin enemmistö.

Mitä SAK:hon ja EK:hon tulee, niin kumpikaan ei omista VVO:sta mitään. He eivät myöskään kontrolloi mitään osuutta eläkeyhtiöiden osakkeista, vaan kukin eläkeyhtiö äänestää takuuvarmasti yhtiökokouksessa koko osakepotillaan yhtä ehdotusta.

Miksi muuten lasket yhteen eläkeyhtiöiden omistukset, mutta erottelet ammattiliittojen omistukset?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #43

Ei omista ei kuin kumpikin vain Varman ja Ilmarisen 50%kumpikin.
Ja noilla on VVO enemmistö osakkeet.

Ja nyt olisi hyvä vähän tutkisella esim.Ketkä omistaa nuorisosäätiön ja miten SRK/MTK tuotto jaetaan vuokra-asuntojen tuotoista.
Tai muiden yleishyödyllisten säätiöiden vuokra ja asumistukitulot.

JK
eivät maksa osingoistaan veroa, koska ne katsotaan yleishyödyllisiksi yhteisöiksi.

VVO:n suurimmat osakkeenomistajat ovat tel-yhtiöt ilmarinen 18,1 %:n ja Varma 17 % omistusosuuksilla.

Juttua 6.3.IL

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #48

Taidat sekoittaa omistuksen ja äänet, mutta ei mennä siihen. Suosittelen tutustumaan yhtiöiden yhtiöjärjestyksiin, ettei tule kirjoitettua puuta-heinää.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #52

Pienimmillä osakkeenomistajilla on isompi äänimäärä?

Työeläkeyhtiöillä yhteensä 35,1%
ja muilla alle 10%

Kun rahat jaettiin ketkä sai eniten?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #58

Onko sinulla jokin periaate, että et vastaa asetettuihin kysymyksiin, vaan kommentoit jotain ihan muuta?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Ay-liikkeen perustoiminta-ajatus lienee palkannauttijoiden oikeuksien (jotka valtiovalta on laeiksi säätänyt) edunvalvonta. Käymällä neuvotteluja palkoista ja muista työehdoista työnteettäjien edustajien kanssa.
Ei niinkään "pisneksen" teko m.m. vuokra-asuntomarkkinoilla. Joka on muodostunut "rokotukseksi" niin omilta jäseniltään, kuin yhteiskunnan verovaroista.
Minusta jäsenmaksujen pitäisi riittää ay-toiminnan ylläpitoon.

Toisaalta ehkä on ollut hyväksi, että ay-liikkeen mukanaolo on tuonut näyttävästi esiin vuokra-asuntomarkkinoiden ongelmat koko yhteiskunnan toimivuudelle. Ehkä muuten olisi jäänyt huomio ´vähemmälle?

Miten muuten kunnallinen vuokralla-asuminen on halvempaa kuin muu yleishyödyllinen. Puhumattakaan yksityisestä sektorista. Ainakin täällä pääkaupunkiseudulla?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Yhdistyksillä on lain mukaan oikeus harjoittaa liiketoimintaa osana varainhankintaansa. Tuota liiketoimintaa harjoitetaan ihan samoilla pelisäännöillä kuin muidenkin toimijoiden osalta. Yhdistykset eivät maksa yhteisöveroa, mutta ovat sen sijaan ALV-velvollisia (yrityksillä on oikeus vähentää ALV verotuksessa). Lopputulema on verotuksellisesti +/- 0, todennäköisesti liitot itse asiassa jäisivät voitolle jos niitä kohdeltaisiin yrityksinä.

VVO ei ole markkinoiden halvin vuokranantaja, muttei myöskään kallein.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei.Eikä ainoa vuokra-asuntoja tarjoava johon voidaan politiikka liittää

http://app.kauppalehti.fi/uutiset/yle-vaalirahakoh...

Ja yhteiset pelisäännöt on noilla kaikilla yleishyödyllisillä vuokra-asuntoja tarjoavilla.Tehnyt eduskunta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vakinaisesti asuttuja vuokra-asuntoja oli vuoden 2015 lopulla koko maassa yhteensä 838 000,
joista 61 prosenttia oli vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja.

Joista VVO vain pieni osuus.
Jokaiseen saa asumistukea jos tulot ei riitä vuokraan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kun palkoista päättää EK ja hallitus kuten esim. nyt .
Ja palkkamaltilla mennään yhä. Leikkaukset myös sosiaaliturvasta pienentää tuloja.
Energia korotus lisätään vuokraan.
Niin automaattisesti Stvm/Kela korottaa asumistukea.

Siksi asumistukia on mennyt jo -05-16 17 Mrd.
KL

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kun vaalirahakohu alkoi aikoinaan kuumentua, kävi toimittaja kysymässä SAK:n edustajaltakin ehdokkaiden tukemisesta. Edustajan vastauksesta on ehtinyt kehittyä jo lentävä lause:

"On meillä pari ruosteista soppatykkiä joita lainataan"

Jo silloin oli hyvin vaikea uskoa noiden ruosteiten keittimien olevan ainoa vaalitukimuoto. Ja hyvin vaikea on tänäkin päivänä uskoa etteikö SAK tukisi (vasemmisto)puolueita ja ehdokkaita.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Jos on vaikea uskoa, kannattaa tutustua SAK:n tilinpäätökseen, se on julkinen. Sieltä ei vaalitukia löydy. Eipä keskusjärjestöllä muutenkaan juuri enempää rahaa ole kuin operatiivinen toiminta vaatii, jäsenliitoiltahan sen rahat tulevat.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Sen sijaan sieltä löytyy vaikkapa koulutusrahaa, jota voidaan suunnata hyvin mielenkiintoisiin kohteisiin...

En kyllä ymmärrä miksi SAK niin kainostelee tuota vaalitukiasiaa? Johtuuko se siitä onnettomasta tv-mainoskampanjasta, joka löi niin rumasti omille kynsille 2007?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #29

Joko unohtui yleishyödyllinen vuokra-asuntoja tarjoavan Nuorisosäätiön vaalirahat ja oikeudenkäynnit RAY rahoista?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Koitin hakea, mutta en löytänyt kuin karkean yhteenvedon jonka informaatioarvo oli totaalisen olematon. Varmastikin olen kyvytön etsijä, mutta olisiko sinulla linkkiä tarjota, missä tuo käy ilmi jos on maksettu. Kiitos.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #53

Ei löytynyt tuoltakaan SAK:n tilinpäätöstä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #56

Luulin että kysyit nuorisosäätion vaalirahoista.
Kun sekin on yleishyödyllinen ja veroton.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kerrotko omin sanoin mitä eroa on EK ja AY vaalirahojen antamisella?

Muukin kuin se että Kepu ja kok on ollut pääministeripuolue-03-19.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

"Vaikka kokoomuslaiset pitäisivätkin vasemmistolaisia pahoina ja ilkeinä, toivottavasti he eivät sentään oikeasti pidä meitä niin tyhminä, ettemme keksisi parempaa tapaa pumpata julkisia varoja vaalikassaamme."

No nyt on jo rehellistä puhetta demarilta :D

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ei se pumppaus näitäkään estä

TA-asunnot,Sato,Kunta-säätiöt joilla on eniten vuokra-asuntoja.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ihan ohimennen totean, että mua on aina ihmetyttänyt yksi asia, jos ay-liikkeet saavat tulonsa jäsenmaksuista, niin millä oikeudella ay-liike antaa vaalirahoitusta joillekin ehdokkaille? Eikö ne oo silloin mun ja toisten maksajien rahoja, joilla tuetaan ehdokkaita.

Mielestäni tuollainen vaalityö ei kuulu lainkaan ay-liikkeelle.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sinähän voit mennä ehdokkaaksi liittovaaleihin tuolla teemalla ja muuttaa käytäntöjä sitä kautta. Täytyy kyllä sanoa, ettei se AY-tuki monellakaan liitolla ole kovin kummoista enää nykyään. Itse maksaisin mielelläni omista jäsenmaksurahoista tukea sellaisille ehdokkaille, jotka oikeasti toimivat liitolle hyödyllisellä tavalla. AY-liike voi vaikuttaa vaaleihin aivan niin kuin muutkin yhteiskunnalliset toimijat. Olisi hölmöä jättää vaikuttamatta, jos EK ja MTK sun muut jyräävät omat toiveensa läpi eikä se ole työläisten etu ollenkaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se ei ole lainkaan hyväksyttävää yleensäkään jäsenmaksuilla tuke jotain ''sopivaa'' ehdokasta, ei mulla ole merkitystä onko kyseessä ay-liike, ek, vai mikä tahansa, se on joka tapauksessa väärin.

Jos minä olen hurja kokoomuslainen, ja liittoni maksaa tukea hurjalle kommunistille, niin jotenkin siinä ei yhteiset sävelet nappaa.

Se argumentti, että on liitolle sopiva poliitikko on kyllä veteen piirretty viiva, tällä hetkellähän se on niin, että kaikki demarit ovat sitten niitä sopivia ehdokkaita. :)

Tuollainen maksajien rahojen käyttö arveluttaviin vaalitukiin on suoraan sanottuna perseestä, mutta eipä se mua tällä hetkellä vaivaa, kun en yrittäjänä kenenkään liiton arkkuun rahaa kanna.

Valtaosa nykynuorista maksaa ainoastaan sen takia, että saa päivärahaa, eipä ole ihme, että tuo ytk kasvaa koko ajan. Se on kadonnut nykyajan liitoilta ne perustehtävät, kaikkea muuta sohlataan, mutta ei sitä, mistä maksut tulee.

No pikkuhiljaa tulee pää veteävän käteen, ja toimenpiteet siirtyvät väkisin paikallistasolle, ehkäpä noiden pöhöttyneiden keskusjärjestöjen valta häviää, ja se on oikein hyvä kehitys, puolin ja toisin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #47

Minkähän takia hallitus ja EK ei suostunut alun perinkään maksamaan kaikille ansiosidonnaista päivärahaa?

Joku juju tuossa oli takana .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Älä muuta sano. Minuakin on ihmettänyt se miten EK,MTK jakaa vvaalirahaa vaikka niiden jäsenmaksut on verottomia ,kuten AY.
Samoin yrittäjien työttömyys-kassan ja YTK .

Kas kun ne ei ole keksinyt palkansaajien etuja ajavien liittojen jäsenmaksuille veroa?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Minusta on täysin luonnollista, että ammattiliitot tukevat taoudellisesti liittonsa jäseniä mm. eduskuntavaaleissa. MTK tukee omiaan, EK samoin, yrittäjät omiaan. Nämä tuet pitää tehdä julkisesti ja avoimesti.

Eero Mattila

On iso ero siinä ohjaileeko ja päättääkö puolueet liittojen toiminnasta vai päättääkö liitot puolueiden toiminnasta?
- Jos vaikka arvioidaan lakko-oikeutta tai jäsenmaksun verovähennysoikeutta niin taitaa aika moni edustaja olla jäävi tekemään päätöksiä.

Demokratia on pelkkä irvikuva jos todelliset päättäjät löytyvät liitoista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Päättäjät EK/SAK/hallitukset/EVA ym.

Vai yksinkö AY päättää kaikesta ?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niin minustakin. Harmi kun monikaan ei ymmärrä sitä että mitä SAK ja AY liitot ajaa neuvotteluissa EK ja hallituksen kanssa että ne kaikki tulee kuin manulle illallinen kaikille,ilmaiseksi.
Niin työehdot,lomat,palkankorotukset. Kuin myös Kelan etuuksien korotukset. Myös eläkkeet on siitä kiinni.

Eli kaikkien etuja. Jos EK ja hallitus yksin niistä päättäisi kuten nyt kävi pakkolailla ,Kikyllä olisi tilipussi pieni kaikilla työntekijällä.
Ei vain duunareilla .

Käyttäjän tuomoluoma kuva
Tuomo Luoma

Kyllä varmasti harmittaa olla Eetu Kinnunen, kun ei saa täällä edes omiaan innostumaan asiastaan. Ja miksi saisi, ihmiset ovat fiksuja.

Itse en viitsi edes kommentoida. Minua säälittää tuo demarityyli, jossa asiaan keskittymisen sijaan solvataan ihmisiä niin kuin Eetukin tässä jutussa: tärkeämpää on heti ensimmäisessä kappaleessa mustamaalata minut virheellisin tiedoin, kuin keskittyä itse asiaan. Säälittävää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset