Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Herätys EK ja Vasemmisto: Kärjistäminen ja provosointi ei kannata!

Uuteen viikkoon päästiin liikkeelle kahden tuoreen somekohun voimin. Ensin Verkkouutiset löysi Vasemmistoliiton julkaiseman sote-videon, jonka taustalla on kulttuuripersoona ja kuntavaaliehdokas Mike Pohjola. Vassareiden kärjistäminen ja provoilu suututti oikeiston ennustettavimmat loukkaantujat, Liberan toiminnanjohtaja Heikki Pursiaisen ja kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.).

Vasemmistoliiton videossa esitettiin, että tulevan soten myötä yksityiset yritykset lypsävät veronmaksajien rahat hoitamalla flunssia ja kirjoittamalla sairaslomia ja lykkäävät hankalat potilaat ja sairaudet julkisille sote-yhtiöille joille ei enää riitä rahaa. Video esitti, että valinnanvapauden taustalla on Kokoomuksen tavoite siirtää rahaa itseään lähellä oleville firmoille. Pätkä oli niin räikeä, että vaikka kaikki siinä esitetty olisi tutkittuun tietoon perustuvaa faktaa, nyt tällaisten väitteiden uskottavuus on jossain Pravdan ja Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston tuotteiden välissä.

Vielä laajempaa pahennusta aiheutti EK:n uuden puheenjohtajan Veli-Matti Mattilan haastattelu Helsingin Sanomissa. Mattilan heitto, jonka mukaan suomalaisten palkoissa on 10-15 % "ilmaa" eikä tuore kilpailukykysopimus riitä "nostamaan Suomea jaloilleen" sai kyllä palkansaajat ja yhteiskunnan vaikuttajat pomppaamaan kertaheitolla takajaloilleen. Sinänsä onnistunut ryhtiliike, mutta vaikutuksiltaan tuskin toivottu.

Vastikään palkansaajaliikkeen neuvotteluporras ja johto on pakottanut työntekijöiden kurkusta alas jälleen yhden nollaratkaisun palkkoihin ja päälle vielä massiivisen sosiaaliturvamaksujen siirron työnantajilta työntekijöille. Monen liiton jäsenistössä ja työpaikoilla olisi ollut halua hukuttaa koko kiky Eteläsataman Kolera-altaaseen. 15 % leikkuria 1800 euron kuukausipalkkoihin esittävä 1 660 000 vuodessa tienaava johtaja sai huonon alun neuvottelusuhteilleen ja teki todennäköisesti ison mainehaitan myös palkkansa maksajalle, Elisa Oyj:lle. Veli-Matti saa olla tyytyväinen jos selviää mokastaan palkanalennuksella.

Kärjistäminen on huonoa viestintää

Moni uskoo, että kärjistämällä omaa viestiään saa sen paremmin läpi ja siirtää poliittisen keskustelun keskipistettä lähemmäs omaa suuntaansa, kun maltilliset keskitien kulkijat ajattelevat että erilaisissa näkemyksissä on himpun verran totuuttakin. Tämä on osa totuutta, mutta toisaalta ns. päätyyn laukomalla luo tilaa vastareaktioille ja vieroittaa ihmisiä sanomastaan.

MTV:n politiikan toimituksen johdosta Ilta-Sanomien erikoistoimittajaksi siirtynyt Timo Haapala irvaili Mattilan lausunnon lähestyvän tyyliltään jo Oiva Lohtanderin patruunahahmoa SAK:n hyllytetystä tv-mainoskampanjasta vuodelta 2007. Haapalaa ei tunneta erityisestä rakkaudestaan työväenliikettä kohtaan, joten tällaisilta hahmoilta tulleiden kriittisten kommenttien toivoisi herättelevän.

Hakaniemessä on pikku hiljaa ymmärretty, ettei "porvari syö lapsesi" -kampanjointi uppoa ihmisiin. Sellaisella voi vedota korkeintaan kaikkein katkerimpiin fanaatikkoihin, jotka eivät kykene hyväksymään mitään kompromisseja. Koska kaikki todelliset päätökset vakaassa yhteiskunnassa kuitenkin perustuvat sopimuksiin jotka toinenkin osapuoli suostuu hyväksymään, fanaatikkojen tuki katoaa heti jos heitä lietsova demagogi yrittää oikeasti muuttaa asiaintilaa.

Silloinkin, kun itse huoli kärjistävän viestin takana on aito, esimerkiksi siitä että sosiaali- ja terveyspalveluiden laaja yksityistäminen johtaa kermankuorintaan ja kulujen karkaamiseen tai siitä, että julkisten sote-palveluiden yhtiöittäminen vie päätösvallan rahoista ja toimintatavoista osakeyhtiölain taakse demokraattisen päätöksenteon ulottumattomiin, täysin poskettomien uhkakuvien maalailu saa viestin vastaanottajan parhaimmillaan naurahtamaan vaivaantuneesti.

Timo Soini sanoi kerrankin hyvin todetessaan Mattilan möläytyksestä, että paikalliselle sopimiselle työpaikoilla miehen lausunto teki pahaa hallaa. Työaikojen ja palkanmuodostuksen järjestely kunkin työpaikan rytmin ja toimialan erityispiirteiden mukaan olisi äärimmäisen tärkeää. Mutta se vaatii luottamusta ja valmiutta kompromisseihin. Sitä erityisesti ei kärjistyksillä ja provosoinnilla saavuteta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Mukava lukea eri taustoista tulevien ihmisten kykenevän ajattelemaan myös toisten näkökulmista.

Luottamusta ja avoimuutta tarvittaisiin paljon lisää. Duunaripuoli voisi esimerkiksi antaa lisää valtaa paikallistasolle tehdä sopimuksia työnantajan kanssa, vaikka ne olisivat aivan muuta kuin TES. Työnantaja taas voisi aidosti ottaa aina henkilöstön edustajan mukaan firman hallitukseen ja/tai johtoryhmään.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiitos!

Positiivisia signaaleita on jo, kuulin muun muassa että Metalliliitto on lähtenyt aktiivisesti kontaktoimaan pk-sektorin yrityksiä toimialallaan ja pyrkii tiedottamaan esim. työaikoihin ja vapaisiin sekä palkitsemisjärjestelmiin liittyvistä paikallisen sopimisen mahdollisuuksista jotka sisältyvät jo nykyisiin tesseihin.

Tässä on nähtävissä se, että pisimmälle paikallinen sopiminen on viety aloilla jossa järjestäytymisaste on korkea, selkänoja vahva ja liitossa itseluottamus kohdallaan. Siellä on myös tajuttu, että neuvotteluvoiman käytöllä ei saada parempia palkkoja jos palkanmaksuvaraa ei ole, vaan tehdään enemmän työttömiä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Meinasin tukehtua kahviini kun luin kuinka AY sanelee palkat eikä anna sopia paikallisesti?

Joko tuo on multa mennyt täysin ohi koska tuo on sovittu?
Ainahan palkoista itse sopii kun työsopimuksen tekee.
Ykskään AY-liitto ei ole esteenä mennä kinuamaan pomolta palkankorotusta,vaikka tänään.

Tämä uusi "paikallinen" sopiminenhan tarkoittaa että kun yrityksellä menee huonommin palkkoja voi laskea.
Eikä AY pääse puuttumaan siihen.
Varmaa on se että "huonosti" tulee menemään ja pitkään.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Soini sanoi ihan oikein.SDP ja Vasemmisto ei tarvitse vaalikamppanjaa.EK Mattila hoitaa sen eteläranta 10 rahoilla.

Sataa vasemmistopuolueiden laariin . Rinteen ei tarvitse tehdä mitään .Istua rauhassa ja kuunnella "sateen" ropinaa.
Toisinto -95 vaaleista
Kepu,kok leikkaukset/työreformi ja demarit istu kaksi kautta pääministeripuolueena.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Se olisi politiikassa suotavaa, että puolueet keskittyisivät siihen oman asian viestintään, ja jättäisivät ala-arvoiset mollaamiset pois. Ei vaaleja voiteta toista haukkumalla, vaan se oma linja pitää saada esille.

Vasemistoliitolla on Arhinmäenkin aikaan ollut pääasia persujen haukkuminen, ja Li tuntuu tätä samaa linjaa jatkavan.

Siinä ei ole mitään pahaa, että puolueiden politiikkaan puuttu ja sitä arvostelee, mutta tietyt pelisäännöt ja järkevyys siinäkin pitää olla.

Viestinnässä ovat vihreät ylivoimaisia tällä hetkellä, ja se kyllä heijastelee myös kannatukseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja PS ei räkyttänyt koko oppositokauden. Asioista tietoakaan
mutta sirkusta riitti kyselytunneilla.

Eikä muunnellun totuuden levittäminen ole kovin viksu veto äänestäjiään kohtaan.

AY määrää palkat ja palkankorotukset ja tekee paikallisen sopimuksen mahdottomaksi.

Täyden työuran kun tein
1.)En koskaan joutunut hakemaan Hakaniemestä lupaa ,kun itse sovin työehtoni ja palkkani.
2.)En koskaan kysynyt Hotelli ja Ravintolaliitosta:
Saanko palkankorotuksen?

esim. Kolleega mieskokki ,retosteli kun sai johtajalta palkankorotuksen.
Minä heti perässä.
Johtaja:Mutta kun se mies tarvitsee enemmän kun on perheenpää.(-60lukua)
Kiehahti vähän minä:
Yhtä pitkä kokemus,sama koulutus kummallakin.
Arvaas tuliko palkankorotus? Ja taatusti tuli.

Itse ne myöhemminkin pyysin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset