Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Disinformaation levittäminen käännytyksistä ei ole hyväksyttävää

Eilen illalla toteutettu afganistanilaisten kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden lähettäminen tilauslennolla Kabuliin aiheutti myrskyn. Itse seurailin tilannetta ja yritin muodostaa tilannekuvaa siitä, montako ihmistä lennolle oltiin viemässä, ketä käännytettävät olivat ja miten heidän hakemuksensa oli käsitelty.

Käännytystä vastustavat mielenosoittajat levittivät väitteitä muun muassa siitä, että pakkokäännytyksen kohteeksi olisi valittu henkilöitä joiden turvapaikka-anomuksen käsittelyprosessi olisi kesken. Tämä kuulosti välittömästi epäuskottavalta, sillä kyseessä olisi ollut pahimman laadun virkavirhe. Niitä suomalaiset viranomaiset pyrkivät viimeiseen saakka välttämään. Näin ei myöskään ollut: Sisäministeriön mukaan jokaisella lennolle passitetulla oli olemassa kielteinen turvapaikkapäätös ja käsky poistua maasta.

Käännytyslennon laillisuuteen esitettiin myös toinen epäilys, pääosin perustuslain 9§ vedoten, joka kieltää ulkomaalaisen palauttamisen tai luovuttamisen kotimaahansa, jos tätä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus tai muu ihmisarvoa loukkaava kohtelu. Perustuslaki on hyvin harvoin kuitenkaan sinällään sovellettava laki: se on ensisijaisesti pohjana alemmalle lainsäädännölle. Lisäksi sen maallikkotulkinta on haastavaa. Tältä osin vakiintunut ymmärrys kuitenkin on, että sillä tarkoitetaan palautuksen kohdevaltion viranomaisten tai niihin rinnastettavien tahojen palautettaviin kohdistamia toimenpiteitä. Ei siis esimerkiksi rikollisten tai terroriryhmien toimenpiteitä.

Afganistanin turvallisuustilanne

Afganistanin hallitus on palautussopimuksessa sitoutunut palautettavien henkilöiden suojeluun ja tukemiseen. Vaikka maassa on selkeästi vaarallisiakin alueita, niin yli 2/3 maan pinta-alasta, mukaan lukien esimerkiksi pääkaupunki Kabul on hallituksen turvallisuusjoukkojen ja hallitusta tukevan Nato-operaation hallinnassa. Kokonaisuutena Afganistania ei voida pitää vaarallisena maana, koska esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR raportoi pakolaisten paluumäärien jatkuvasta kasvusta. Viime vuonna yli 370 000 pakolaista palasi Pakistanista kotimaahansa. Samanaikaisesti väkivaltaisuudet ovat paikoittain kiihtyneet, mutta tämä liittyy ensisijaisesti siihen, että Afganistanin turvallisuusjoukot ovat saavuttamassa kyvyn hyökätä Talebanin alueille ja pitää niitä hallussaan huolimatta Taleban-joukkojen vastarinnasta. Lisää tietoja saa esimerkiksi UNHCR:n raporteista.

Kritiikkiä palautuksissa kohdistettiin myös siihen, että Ulkoasiainministeriö on luokitellut Afganistanin maaksi johon matkustamista ei suositella, mutta samaan aikaan maahan voidaan kuitenkin käännyttää ihmisiä. Turisteille tarkoitetut matkustussuositukset eivät kuitenkaan ole verrannollisia maan omien asukkaiden turvallisuustilanteeseen. Suomi ei ole myöskään muuttanut Afganistanin tilannearviota, vaan tiukentanut turvapaikkapolitiikkaansa. Afganistaniin on aiemminkin käännytetty hylätyn turvapaikkapäätöksen saaneita, myös edellisen hallituksen istuessa, johon Vihreät, Vasemmistoliitto ja RKP kuuluivat.

Käännytyspäätösten yleiset perusteet

Eilen ei tapahtunut mitään poikkeuksellista: viikottain 100 ihmistä palaa Suomesta lähtömaahansa, myös Afganistaniin. Kuukausittain 150 kielteisen päätöksen saanutta käyttää vapaaehtoisen paluun kanavaa, joka mahdollistaa paluun myös muuhun kuin lähtömaahan, jossa henkilöllä on lailliset edellytykset oleskella. Monella Suomeen tulleella afganistanilaisella on lupa oleskella esimerkiksi Venäjällä, jossa useat ovat asuneet kuukausia tai jopa vuosia ennen turvapaikan hakemista Suomesta.

Jokaisen turvapaikanhakijan osalta on tehty yksilöllinen arvio tilanteesta ja sen pohjalta päätös, josta on voinut valittaa. Noin puolet afganistanilaisista turvapaikanhakijoista saa oleskeluluvan Suomessa. Turvapaikan myöntäminen perustuu aina yksilöllisen tilanteen arviointiin, ei koskaan lähtömaan yleisiin olosuhteisiin, esimerkiksi sisällissotaan tai kohonneeseen rikollisuuden tai sukuväkivallan uhkaan. Viranomaisilla on velvollisuus poistaa maasta sellaiset henkilöt, joilla ei ole oleskelulupaa täällä. Yritykset estää päätösten toimeenpano esim. hälytysajoneuvojen liikennettä estämällä ja siihen yllyttäminen ovat vakavia asioita, eikä poliisin voimankäyttö tällaisessa tilanteessa ole muuta kuin heidän velvollisuutensa. Pasilan poliisitalolla on runsaasti hälytysajoliikennettä ja sen häiriintyminen vaarantaa ihmishenkiä.

Mielipiteenvapaus ei vaadi disinformaation levittämistä

Jokaisella suomalaisella on tietenkin oikeus vastustaa turvapaikanhakijoiden karkottamista maasta ja kannattaa heille esimerkiksi tilapäisen oleskeluluvan myöntämistä, odotettaessa että lähtömaan tilanne vakiintuu. Itsekin pidän kohtuuttomana ajatusta että suomalaisiin kouluihin kiinnittyneitä lapsia tai raskaana olevia naisia karkotettaisiin maasta, varsinkaan millään pikamenettelyllä. Jos niin ei jatkossakaan eilisen painostuksen seurauksena tapahdu, olen hyvilläni. On kuitenkin typerää levittää asiasta disinformaatiota ja "vaihtoehtoisia faktoja" esimerkiksi käännytysten lainmukaisuutta koskien. Se ei tuo asialle uskottavuutta.

Maahanmuuton vastustajien toivoisi myös kunnioittavan omalta puoleltaan Suomen lakia ja ihmisoikeuksia, joka takaa kaikille oikeuden turvapaikka-anomuksen asialliseen käsittelyyn. Myöskään hylätty turvapaikka-anomus ei tee ihmisestä "turistia", "apinaa", "terroristia" tai "ISIS-taistelijaa". Suurin osa näistäkin ihmisistä pakenee todellista hätää, vaikkakaan turvapaikan saamiseen vaadittavan henkilökohtaisen vainon määritelmä ei täyty.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Taitaapa olla toistaiseksi paras kirjoitus aiheesta täällä Puheenvuorossa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiitos! Järkilinjalla ollaan useimmissa suurissa puolueissa ymmärtääkseni. Pienemmät sitten yrittää profiloitua huutelemalla populismia omalle laidalleen.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Jaa, tuota en tiennytkään. Miten muuten mielestäsi Tytti Tuppuraisen mielipiteet sopii sinun "järkilinjaasi"?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #69

Toveri Tuppurainen kirjoitti mielestäni varsin asiapitoisesti Facebookissa ja suitsi turhia huhuja: https://www.facebook.com/tytti.tuppurainen.7/posts...

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #70

Minä kysyinkin sinun mielipidettäsi hänen viime aikojen kommentointiin em. asiassa. Oman kuulemani ja näkemäni mukaan hänen mielipiteensä eroaa kuin yö sinun esittämästäsi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #71

Olen tosiaan ymmärtänyt että Tytti haluaa avoimempaa maahanmuuttopolitiikkaa, mutten tarkemmin tunne hänen linjauksiaan siitä, mitä tulisi tehdä.

SDP kuitenkin tuki hallituksen kiristyksiä turvapaikkapolitiikkaan viime vuonna, vaikka kritisoikin alaikäisten perheenyhdistämisen ehtojen kiristämistä erityisesti aikataulujen ja tulorajojen osalta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #71

Eroaa kuin yö mielipiteestä? Olisin kiinnostunut kuulemaan, tietääkö Nieminen, mitä Tuppurainen on sanonut "em. asiasta". Täsmälleen mistä asiasta täsmälleen minkä mielipiteen Tuppurainen on esittänyt?

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen Vastaus kommenttiin #73

Tietääpä hyvinkin. Seurasin ihan mielenkiinnosta ennen SDP;n puoluekokousta hänen kannanottojaan ja kauhistuin ajatusta, että hänestä tulisi SDP;n puoluejohtaja.
Ei,en rupea jankkaamaan Vuorelan kanssa "em. asiasta", enkä mistään muustakaan.
Eetulla kiitos vastauksesta!

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #74
Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Levittikö Helsingin poliisi tänään disinformaatiota? Sen twitter-tilin mukaan 20 mielenosoittajaa yritti tänään "tunkeutua" sisäministeriöön Helsingin Erottajankadulla.

"Eivät he tunkeutuneet sisälle, vaan tulivat ovesta sisälle aulaan, kuten tänne voi tulla," sanoo puolestaan sisäministeriön viestintäjohtaja Mika Mäkinen.

Jos poliisi lähtee mukaan tähän yleiseen vaalihuumaan etsimään suuria otsikoita, olemme oikeasti lirissä.

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/juuri-nyt-20-miele...

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kyllä kysymys oli tunkeutumisesta, koska sen jälkeen anarkistit onnistuttiin häätämään ministeriön portaille. Eli sisääntulo ei ollut toivottu, eikä normaalia ministeriössä asioimista.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Suomi hoitaa nämä asiat lakien mukaan, tarvitsevat saavat turvapaikan ja ne, ketkä eivät tarvitse poistuu tai poistetaan.

Asiapitoinen kirjoitus, jonka soisin kaikkien sisäistävän, ihmisiä kuitenkin kaikki, papereilla tai ilman.

Ville Niinistön tuohtumus oli jotenkin ällistyttävää, luulisi tuossa asemassa ymmärtävän, miten asiat viranomaispäätöksissä menevät, nyt hän käyttäytyi kuin asioista tietämätön anarkisti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ajatus siitä, että kesken prosessin karkotettaisiin, ei tietenkään missään vaiheessa vaikuttanut uskottavalta. Ihan ilmeisesti kuitenkin jokunen palautuspäätöksen saanut raskaana oleva ja alaikäinen on viime päivinä siirretty yllättäen ja ilman tulkkausta paikasta toiseen.

Joskus myöhemmin selvinnee, oliko nämä ihmiset, ennen protesteja, tarkoitus palauttaa vaivihkaa.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen
    "Joskus myöhemmin selvinnee, oliko nämä ihmiset, ennen protesteja, tarkoitus palauttaa vaivihkaa."

Miksi arvelet tällaista harkitun? Kysyn puhtaasti mielenkiinnosta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2359465

Arvelen, että tällaista on, paitsi harkittu, myös tapahtunut.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

En jaksa selvittää onko esimerkiksi sukupuoli tai ikä peruste oleskeluluvan myöntämiselle. Mielestäni on kuitenkin kohtuullista olettaa näiden faktojen olleen virkamiehillä tiedossa päätöksiä tehtäessä. Miksi niiden pitäisi enää olla huomioitavia asioita tehtyjen päätösten täytäntöönpanovaiheessa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #25

Mikäli esimerkiksi lääkäri kieltäisi lentämisen viimeisellään raskaana olevalta, tällä olisi jossakin sivistysmaassa varmaan vaikutusta, olisipa lupaprosessi missä vaiheessa tahansa.

Puheena olevassa maanantailennon tapauksessa lienee ollut kyse siitä, että ihan oikeaan tietoon perustuva huolestuminen poliisin kiistatta väärästä toiminnasta levisi kohtuuttomaksi yleistykseksi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #27

Tuskinpa poliisilla on tietoa ihmisten raskauksista tai niiden vaiheista. Nythän poliisi korjasi tapahtuneen virheen todennäköisesti toisen syyn johdosta, eli vireille pannun valituksen vuoksi. En näe mitään syytä olettaa, etteivätkö olisi myös kunnioittaneet lääkärin määräämää lentokieltoa ihan sen syystä riippumatta. Raskaus sinänsä ei käsittääkseni ole mikään lentämisen este, ei raskaus ole mikään sairaustila vaan ihan luonnollinen olotila.

Ohititko vahingossa esittämäni kysymyksen sukupuolesta ja iästä, joista kovasti ilmeisesti kohkattiin?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #28

En ohittanut: ajattelin, että riittää, kun Päivi Nergin lausunnot mainitaan ketjussa kerran pari.

Kyseessä siis oli, päinvastoin kuin alun perin luulin, perhe, jolla ei ollut voimassaolevaa palautuspäätöstä. Poliisi haki lapsen koulusta perjantaina ja käytti k a k s i vuorokautta, k o k o viikonlopun, selvittääkseen itselleen tehneensä virheen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #47

Hienoa että poliisi tekee perusteellista työtä, eikä vain runno asioita läpi.

Jälkiviisaus on hieno asia, silloin on niin helppoa olla oikeassa. Kysymykseni liittyi siis siihen, että kirjoitit raskaana olevasta ja alaikäisestä. Ei mihinkään lääketieteellisin perustein määrättyyn lentokieltoon tai keskeneräiseen valitusprosessiin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #48

Laki sallii kaikenlaista. Muinaisella natsisisäministeri Toivo Horellilla oli silloisen lain mukaan täysi oikeus luovuttaa Auschwitziin juutalaisia, jotka olivat jo saaneet turvapaikan, jopa hallitukselle kertomatta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_juutalaisluov...

Eihän tässä nyt (välttämättä) vastaavasta ole kyse, mutta lieneekö ihan pakko aina tehdä, hinnalla millä hyvänsä, ihan kaikki, mitä laki ei nimenomaan kiellä:

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005156274.html

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #52

Käyn varmaan tänään hitaalla, kun en tajua miten kommenttisi liittyy palautettavan raskauteen tai ikään?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #56

Taidat käydä. Kommenttieni linkit ovat yleensä loogisissa paikoissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #58

Valitan, en osaa vetää yhdenvertaisuusperiaatteen ja kansan/uskontoryhmän vainon välille minkäänlaista loogista siltaa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten Siikalan HS-linkistä (#21) ilmenee, viimeisillään raskaana ollut vältti lennolle joutumisen täpärästi, vaikka prosessi on kesken. Olin siis itse asiassa liian hyväuskoinen.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hieno kirjoitus.

Tässä koko vyyhdissä hämmentää montakin asiaa:

-Miksi nämä palautukset ovat joidenkuiden mielestä laittomia? Siksikö että Afganistan on epävakaa maa?
-Jos kaikki saisivat jäädä Suomeen joka tapauksessa, mikä edes olisi koko turvapaikkapolitiikan merkitys?
-Onko palautuksissa erityisen raskauttavaa se, että mukana olisi saattanut olla naisia ja lapsia. Onko miesten palauttaminen ymmärrettävämpää?

Lisäksi on kiusallista palautusten vastustajille, että aiemmin tänä vuonna Afganistaniin lähteneeseen kolmeen (!) palautuslentoon ei reagoitu lähes mitenkään. Ilmeisesti vaalit eivät olleet riittävän lähellä. Ken tietää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Paula Risikon haastattelusta kävi ilmi Afganistanin palautuslennon olleen vapaaehtoisten palautusta. Noin olin kuulevinani uutisoinnissa. Miksi siis tästä on noussut hulapaloo? Kuten kerrot niin aiemmin on jo tehty palautuslentoja mielestäni myös Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan, joihin kahdella viimeksi mainitun maan kanssa on tehty palautussopimus.

Näyttäisi olevan vaalipropagandaa vihreiden, vasemmiston ja myös rkp:n taholta. Tosin olihan protestissa mukana ainakin yksi puolueenne edustaja Razmyar. http://beta.oikeamedia.com/o1-11520

Kaiken kaikkiaan ei tämäntapainen protestointi kansanedustajien taholta oikein ole eduksi lainlaatijoina ja siten osaltaan laillisuuden valvojina, joidenkin kuuluen laki- tai/ja perustuslakivaliokuntaan.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Puutun äärimmäisen harvoin kenenkään puoluetaustaan heidän ulosantia arvioidessani tai kommentoidessani, mutta nyt en malta olla toteamatta, että kuuluuhan sitä demareistakin kerrassaan järkipuhetta! Kinnunen ja Koskela, hatunnosto teille.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiitokset Jannelle. Huomasinkin että olet Jyväskylässä ehdolla kuntavaaleissa. Toivottavasti voidaan tehdä rakentavaa yhteistyötä jos päästään molemmat valtuustoon.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

On tosiaan hyvin mielenkiintoista etteivät palautuslennot aiemmin aiheuttaneet tällaista kohkaamista. Vielä mielenkiintoisempaa on, että koko palautusprosessista tuli ongelma vasta kun hallitus vaihtui ja Vihreät ja Vasemmistoliitto putosivat oppositioon.

Hallitus on toki jonkin verran kiristänyt oleskelulupasäädöksiä, mutta myös Kataisen hallituksen aikaan Suomi toimeenpani karkotuksia Afganistaniin, myös pakolla. Silloin tämä ei ollut ongelma, vaan vihervasemmisto osoitteli tällä maahanmuuttokriitikoille, että perusteettomat turvapaikanhakijathan käännytetään.

Selkeästi tietty porukka yrittää käyttää turvapaikkapolitiikkaa keppihevosena, mikä alentaa kyllä selkeästi turvapaikanhakijoiden ihmisarvoa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Aikaisemmin ei oltu palauttamassa raskaana olevia naisia. Ei onneksi nytkään oltu.

– Aina maltti kun tilanne päällä. Journalismia tarvitaan niin tieto kulkee. Lapsia ei ilmeisesti lennolla, hyvä. Pyydän anteeksi väärää tietoa, Niinistö tviittasi.

http://www.ksml.fi/kotimaa/Ville-Niinist%C3%B6-pyy...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #50

Raskaana olevia on kyllä palautettu aiemmmin Afganistaniin: http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005156274.html

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Sekin päivä koitti että pidän demarin kirjoitusta hyvänä ja sitä suosittelen.

Tosin puolueessanne on tiukasti myös vastakkaista mieltä olevia, kuten vaikkapa Ana G.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ja ainakin edustaja Razmyar kuten kirjoitin aiemmassa kommentissani.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Juu, ja hän on vieläpä kansanedustaja. Ei uskonut että tämä päivä koittaa Suomessa. (Vaikka lentoja on Afganistaniinkin tehty jo jotain 30 kpl)

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Isoon kirkkoon mahtuu paljon väkeä. Sinänsä kannan huolta siitä ettei käännytyksiä panna toimeen epäinhimillisellä tavalla.

Hyvää työtä hallitukselta ja EU:lta, että on neuvoteltu Afganistanin kanssa avustuspaketti palautussopimuksen kylkiäisenä että ihmiset pääsevät kotimaassaan alkuun ja saavat tarvitsemaansa suojelua.

Käyttäjän HeidiKumpumki kuva
Heidi Kumpumäki

Olipa hienoa löytää tää sun kirjoitus. Valaisi asiaa paljon. Seurailin eilen keskusteluja ja tapahtumia tänään. Minulle välittyi kuva Suomesta joka on melkein jo natsivaltio jossa Gestapo hakee ihmisiä kuolemaan.

Kiitos tästä hyvästä ja valaisevasta kirjoituksesta.

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Itselläni on tapana odottaa jonkun aluksi radikaalilta näyttävän tapauksen jälkeen vähintäänkin yhden yön yli ja sivuuttaa ensimmäiset sekä epätodennäköisimmiltä vaikuttavat luonnehdinnat. Kun kokonaiskuva ja asioiden todellinen laita valkenee, kannattaa alkaa muodostaa omaa mielipidettä.

Jaakko Häkkinen

"Minulle välittyi kuva Suomesta joka on melkein jo natsivaltio jossa Gestapo hakee ihmisiä kuolemaan."
-- Yksi suuri ongelma on, että sosiaalisessa mediassa voi eristäytyä omaan aatekuplaansa ja jäädä täysin näkemättä olennaista tietoa. Sitten lietsotaan samanhenkisten kesken närkästystä ja käy niin kuin eilen kävi.

Toivottavasti edes näin jälkikäteen oikea tieto leviää kupliinkin. :) Osalla porukasta meno äityi jo aika vainoharhaiseksi:

"Nerg kertoo, ettei voi ymmärtää, että suomalaisen oikeusjärjestelmän pohjaa, eli perus- ja ihmisoikeuksia haastetaan näin voimallisesti.
- Minulta kysyttiin, ovatko tuomarit korruptoituneita ja tekeekö maahanmuuttovirasto tietoisesti virheellisiä päätöksiä. Ne olivat kovia väitteitä. Toivon, että jokainen kohdallaan miettii, että luottaako todella tällaiseen.
Nergin mukaan mielenosoittajat myös esittivät hänelle väitteen, jonka mukaan maahanmuuttovirastolle on annettu poliittinen ohjaus tehdä virheellisiä päätöksiä."
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/sisaministerion-ne...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Surkeaa, että disinformaation levittäjinä toimivat myös jotkut kansanedustajat lentokentällä ja asemanaukiolla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Oliko tämä teksti kirjoitettu vakaalla mielellä, vai kuntavaaleja silmälläpitäen ?

Kuitenkin Kinnuselta asiallinen ja perusteltu blogiteksti kuten pitääkin olla, vaikka persuäänestäjiä tässä mielipiteellä varmasti nyt kosiskellaankin.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Niinkö luulet, kun blogisti ilmoittaa olevansa hyvillään jos jatkossa lainvoimaisia karkotuspäätöksiä ei pannakaan täytäntöön. Ei kuulosta kovin taitavalta kosiskelulta minun korvaani.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Max, käännytettäväksi OLI haettu raskaana oleva nainen, jonka turvapaikanhakuprosessi oli kesken: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005156036.html

Ja vaikka olisikin voimassaoleva käännytyspäätös, niin viimeisillään raskaana oleva nainen ei saa lentää. Tässä tilanteessa pitäisi odottaa kunnes synnytys on ohi.

Vai oletko eri mieltä?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Olen täysin samaa mieltä. Liittyykö se mitenkään siihen, että hohkattiin raskaana olevan naisen ja lasten karkotuksesta? Lähtökohtaisesti raskaus ei anna mitään syytä olettaa lentämisen olevan ongelma, eikä sen arvioiminen liene poliisin tehtävä. Ei ainakaan pitäisi olla! Tuo viimeisillään raskaana oleminen ja lääkärin määräämä lentokielto ovat julkisuudessa vasta tämän päivän juttuja. Ne eivät muuta mitenkään sitä että täysin juridisesti ja moraalisesti perustelemattomia asioita käytettiin mielikuvan muokkausmielessä disinformaation vaikuttavuuden lisäämiseksi. Sitä paitsi poliisi oli jo korjannut virheensä, vireillä olleen valituksen johdosta, kun mielenosoitukset toteutettiin. Disinformaatiota siis.

Miksi lainvoimaista karkotuspäätöstä ei pitäisi panna täytäntöön, jos nyt unohdetaan päätöksen jälkeen muuttuneeseen terveydentilaan liittyvät lääketieteelliset ja vastaavat syyt? Et myöskään blogitekstissä mainitse mitään viimeisillään olosta, vaan pelkästään raskauden ja lapset.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #38

Lainvoimaiset päätökset tietysti pannaan täytäntöön.

Itse kuitenkin katsoisin lasten ja perheiden etua tässä ensisijaisesti, eli olisin kyllä valmis höllentämään linjaa lapsiperheiden osalta humanitäärisin perustein.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #41

En oikein tiedä mitä yrität sanoa tuolla höllentämisellä. Näyttäisimme kuitenkin olevan täysin yksimielisiä siitä, että lainvoimaiset päätökset tulee panna täytäntöön sukupuolesta ja iästä riippumatta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #33

Juuri tuota tuolla protestoitiin ja kirjoitit moista protestointia vastaan ja syyttelit vihreitä ja vasemmistoliittoa näillä elämöinnistä. Koita nyt päättää oliko protesti sittenkin aiheesta syntynyt vaiko ei.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Maahanmuuttopoliittinen linjani on koherentti vuodesta 2012, josta olen pitänyt tätä blogia ja jo sitä ennenkin, jo ennen liittymistäni sosialidemokraatteihin:

1) Turvapaikan tarvitseville annetaan turvapaikka, lisää voidaan ottaa jos kotouttamiseen ollaan valmiita panostamaan. Kun tilanne rauhoittuu, pakolaiset lähtevät kotiin, pakolaisuus ei ole pysyvän maahanmuuton väylä.

2) Töihin ja opiskelemaan saa jäädä ja tulla aina, myös pakolainen. Työperäistä väylää saa kansalaisuuden.

3) Ensisijaisesti autetaan lähtömaita ja lähialueita, koska siellä on eniten hätää kärsiviä ja eurolla ostaa eniten.

Asian nouseminen esiin kuntavaalien alla ei ole minun syyni.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

"Asian nouseminen esiin kuntavaalien alla ei ole minun syyni"

Mutta kuitenkin oletat hillopurkin olevan yhteydessä tähän erikoiseen episodiin, jolla näytät nyt ratsastavan tässä blogissa vaaliteemoin.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #34

Mitenköhän ihmeessä Suomen turvapaikkapolitiikka liittyy kuntavaaleihin? Ei turvapaikka- tai käännytyslinjaa päätetä kunnanvaltuustoissa. Siellä päätetään kouluista, kaavoista, puistoista ja päiväkodeista.

Olen kommentoinut viimeiset viisi vuotta ajankohtaisia aiheita blogissani, oli vaalit tai ei. Toki lähes joka vuosi on jotkut vaalit.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #35

Olet myös sattumoisin kai pyrkimässä politiika saralla eteenpäin - ilman intohimoja fuulaukseen ?

Eetu, SDP:n äänestäjien keski-ikä on tiettävästi 60 vuoden paikkeilla, joten mielipideilmasto on maahanmuuttoa kohtaan versin lähellä persuja, kuten varmasti oma tsemppaajasi urallasi onkin sinua ryhdittänyt.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #44

Enemmän on kyllä tullut kriittistä palautetta koskien maahanmuuttopoliittisia kantojani. En ole kuitenkaan taipunut.

Intohimoja fuulaukseen ei ole.

Käyttäjän TuomasPaasiala kuva
Tuomas Paasiala Vastaus kommenttiin #35

Kunnat kuitenkin päättävät aika itsenäisesti sen miten paljon ne ottavat vastaan mahdollisia turvapaikan/oleskeluluvan saaneita? Joten kyllä se turvapaikkapolitiikka liittyy myös kunnallispolitiikkaan ja kunnallisvaaleihin.

Jaakko Häkkinen

1) Kotouttamiseen ei valitettavasti ole keksitty toimivaa tapaa muslimien kohdalla. Euroopan muslimien asenteet ovat hyvin tutkittuja:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234061-musli...
Lisäksi nimenomaan muslimimaista tulleilla on vuosikymmenestä toiseen surkea työllisyys:
http://www.hs.fi/talous/art-2000005139833.html
Siksi onkin kannatettavaa, että pakolaisen oleskelulupa eli turvapaikka on väliaikainen. Jatkon kannalta tulisi sitten soveltaa ulkomaalaislakia, eli Suomesta työ- tai opiskelupaikan saanut voi hakea oleskelulupaa.

Muuten aika lailla samoilla linjoilla. :)
Maltillisuutesi on esimerkillistä ja rakentavan "kuplienvälisen" vuorovaikutuksen kannalta tärkeää.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #55

Eiköhän tässä olla täysin samoilla linjoilla. Pysyvän oleskeluluvan ja kansalaisuuden tulisi aina olla seurausta kotoutumisesta, ensi sijassa työllistymisestä ja nuhteettomasta elämästä Suomessa. Uskontoon en ota tässä yhteydessä kantaa, olen sekulaari humanisti ja suosittelen sitä eettis-elämänfilosofiseksi pohjaksi muillekin satukirjojen sijaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tarkoitin asiallisuudella ja perustelulla blogiin lätkäistyä faktaa lainsäädännön kautta. Muu olikin jo sitä tuttua Eetua ja SDP:n kliffaa kaikille velkarahoin mutustelua.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Häh, missä tässä nyt on esitetty mitään rahaa mihinkään?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #37

Ei tässä, mutta muutoin useimmin aivoituksesi rahoitus on epäreaalinen velkarahoius tai vaihtoehtona veronkorotuksen a´la SDP.

Niko Sillanpää

Kertoo aika paljon nykyisestä keskustelun tilasta, että vain luettelemalla asiat sellaisena kuin ne ovat ja pitämällä moralisoinnin edes jonkinlaisissa suitsissa saa aikaiseksi jopa jollain tavalla raikkaalta tuntuvan blogin.

Jaakko Häkkinen

Eetun esimerkillinen maltillisuus ja objektiivisuus teki minuun vaikutuksen: tunneretoriikka 0, järkiargumentit 100.

Maltillisuudesta on ajan mittaan valitettavan hankala pitää kiinni, kaiken maailman ääripääfanaatikkojen trollatessa jokaista bloggausta lukematta ja ymmärtämättä edes kirjoituksen pointteja. Nimimerkillä "Näin meillä Puheenvuorossa." ;)

Timo Lehtonen

Poliitikot pyysivät anteeksi – Kabulin palautuslento synnytti somemyrskyn
http://yle.fi/uutiset/3-9545745

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Tänään lukaisin hyvän aforismin. Maahanmuuttokriittisen tunnistaa siitä, että hänen mielestään Kabul ja Bagdad ovat turvallisia, mutta Malmö ja Itäkeskus vaarallisia asuinpaikkoja.

Jaakko Häkkinen

Hehe, tämä oli kyllä hauska. :D Sinänsä siinä on kieltämättä kaksoisstandardi. Pitää kuitenkin muistaa, että verrataan aina lähtötilanteeseen: ennen muslimimaahanmuuttajia Ruotsissa ei ollut ongelmalähiöitä. Se on fakta, eikä se ole sattumaa.

Petri Hämäläinen

Suvaitsevaistolle Kabul tai Bagdad tai Mogadishu ovat pahuuden pesiä ja "kuoleman portteja", jonne Suomi lähettää ihmisiä "varmaan kuolemaan".

Maailmaa nähneelle ne ovat maailman metropoleja. Hki-Kabul -lentoliput turistiluokassa näyttäisivät olevan 860€ THY:llä, jos ottaa liput kahden viikon päähän.

Pekka Pylkkönen

Toisaalta Afganistanissa kuolee vuodessa ehkä 5000-10000 ihmistä väkivaltaisuuksissa. Kun väkiluku on 32 miljoonaa, kuolleisuudeksi väkivaltaisuuksiin saadaan 15.6-31.2 per 100.000. Esim 2014 (Wikipedia, Civilian casualties in Afganistan) kuolleita oli "vain" 3710.

Esimerkiksi jenkkien Baltimoressa väkivaltaisuuksiin kuolee 33.9 per 100.000. (Business insider, 23.1.2015) ja Detroitissa 44.87. Meksikon Acapulcossa luku on huima 104.16.

Huomattavasti Afganistania vaarallisempia paikkoja löytyy ihan näistä länsimaistakin joihin pakolaisiksi lähdetään.

Petri Hämäläinen

Onhan se hieman surullista, että hyvä kirjoitus ja älykäs keskustelu (Vuorelaa lukuunottamatta) löytyy täältä yhteiskunnan marginaalista. Median keskiössä on moralismi, epätotuudet ja kristallinkirkas tyhmyys.

Kommentti #30 osuu aika naulan kantaan.

Suuri ikävä on myös entistä valtionhoitajapuoluetta (SDP), jota puheenvuoron kirjoittajakin edustaa. Sääli ja suru, ettei puolueen johto voi irtisanoutua tästä mediahysteriasta ja selvästi puolustaa oikeusvaltiota ja karkoituksia.

Se että pj. Rinne ei Niinistön Vihreiden kanssa olla rääkymässä populistisia valheita on jo osavoitto SDP:lle ja puolueen pitkille perinteille. Selkärankaista se ei kuitenkaan ole kun puoluejohto on vain hiljaa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Puolueessa on asiasta tosiaan valitettavasti ristivetoa. Toivottavasti vaaleissa minun ja Antin kaltaiset ehdokkaat saavat paljon ääniä, sillä se antaa meille selkärankaa vastustaa puolueen rajat auki -porukkaa. Jota muuten on aniharvoin valittu vaaleilla hommiinsa.

Mielestäni Rinne kommentoi suhteellisen hyvin, samoin kuin Sipilä ja Orpokin: Kabulin palautuskelpoisuuden arviointi on viranomaistyötä ja perusperiaate on se, että kielteisen päätöksen saaneet voidaan palauttaa (jos lähtömaan tilanne olisi niin huono ettei voida, niin silloinhan täyttyisi toissijainen suojeluntarve). Jossain tilanteessa tietysti välittömät väkivaltaisuudet voivat tarkoittaa ettei palautusta voida laittaa täytäntöön heti. Todellisuudessa kun Suomi ei lähetä ketään kuolemaan.

Pekka Pylkkönen

Ihmettelen miksi poliittinen retoriikka on yleensä niin kiihkeää ja yksisilmäistä. Eetulla on kehittynyt erinomainen kyky kirjoittaa rauhallisesti ja keskittyen itse asiaan. Tälläisiä kavereita lisää niin minäkin rupean vielä joskus demariksi!

Tälläinen, ei agitoiva keskustelu, yhdistää toivottavasti eri mieltä olevia.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

"Maahanmuuton vastustajien toivoisi myös kunnioittavan omalta puoleltaan Suomen lakia ja ihmisoikeuksia, joka takaa kaikille oikeuden turvapaikka-anomuksen asialliseen käsittelyyn. Myöskään hylätty turvapaikka-anomus ei tee ihmisestä "turistia", "apinaa", "terroristia" tai "ISIS-taistelijaa". Suurin osa näistäkin ihmisistä pakenee todellista hätää, vaikkakaan turvapaikan saamiseen vaadittavan henkilökohtaisen vainon määritelmä ei täyty."

Hienosti sanottu!

Käyttäjän kajsotala kuva
Kaj Sotala

Kirjoitit että

> Samanaikaisesti väkivaltaisuudet ovat paikoittain kiihtyneet, mutta tämä liittyy ensisijaisesti siihen, että Afganistanin turvallisuusjoukot ovat saavuttamassa kyvyn hyökätä Talebanin alueille ja pitää niitä hallussaan huolimatta Taleban-joukkojen vastarinnasta. Lisää tietoja saa esimerkiksi UNHCR:n raporteista.

Mutta lähteenä antamasi UNHCR:n raportti puhuu vastakkaista?

> The security situation deteriorated markedly in 2015 as the Taliban and other AGEs conducted aggressive campaigns and increasingly advanced towards major population centres.21 At the end of 2015 the Taliban reportedly held more territory than in any year since 2001, with estimates of the number of districts controlled or contested by the Taliban ranging between 25 and 30 per cent.

Tuossa toki puhutaan vuoden 2015 tilanteesta, mutta nykytilanne ei näytä hirveästi paremmalta: esim. tämä tuore Telegraphin artikkeli ( http://www.telegraph.co.uk/news/2017/03/25/taliban... ) sanoo että "The Taliban may be poised to seize control of major cities in Afghanistan for the first time since the US-backed intervention ousted the Islamist group from power in 2001, serving and former Afghan officials have warned."

Ainakaan tämä ei tue tekstissäsi antamaasi vaikutelmaa, että Afghanistanin turvallisuusjoukot pärjäisivät nykyään huomattavasti Talebania paremmin ja että turvallisuustila olisi siksi parempi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Johtuu lähinnä siitä, että 2014 päättyneen ISAF-operaation joukkojen vetäytyessä Afganistanin armeija ja poliisi olivat vielä täysin valmistautumattomia tilanteen haltuunottamiseen. 2016 kampanjakausi kuitenkin osoitti, että turvallisuusjoukot ovat palauttaneet tilanteen hallinnan. Wikipedian artikkelissa ajantasaisemmat tiedot.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täsmennätkö vielä linkillä, mistä ne maaliskuun 25. päivää ajankohtaisemmat tiedot löytyvät.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä lienee aika ajankohtaista tietoa. Emmehän haluaisi levittää disinformaatiota, vai mitä?

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/ulkomaat/aasia-ty...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset