Huonojen päätösten päivä

Eilen keskiviikkona tehtiin huonoja päätöksiä oikein urakalla. Eduskunnassa päätettiin hyväksyä omistusten piilottaminen hallintarekisteriin. Siinä asiassa oppositio ja Perussuomalaisten poliisikansanedustajat olivat oikeassa, asiantuntijoiden puolustamalla linjalla, hallitusoikeisto väärässä.

Helsingin kaupunginvaltuusto teki myös merkittävän, erittäin huonon päätöksen vaatia Vantaan Energian yhtiökokouksen koolle kutsumista Fennovoimasta irrottautumiseksi. Päätös on erittäin monella tapaa ongelmallinen. Ensinnäkin ratkaisu tehtiin vanhan valtuuston viimeisessä kokouksessa kuntavaalien jälkeen. Yleensä isoja asioita ei olla enää vaalien jälkeen tuotu vanhan valtuuston päätettäväksi, koska niiden legitimiteetti on kyseenalainen. Kansalaiset eivät enää voi laittaa päätöksentekijöitä vastuuseen vaaleissa ja tehdyt päätökset kuitenkin sitovat uusia vaaleilla valittuja päättäjiä jotka eivät niihin ole voineet osallistua.

Voi nimittäin olla, että monelle tiedepohjaisen politiikan kannattajaksi profiloituneelle kuntavaaliehdokkaalle ja heidän äänestäjilleen tämä Rosatom-ratkaisu olisi ollut melkoista myrkkyä. Ydinvoima on kuitenkin toistuvasti osoitettu turvalliseksi ja tehokkaaksi tavaksi torjua ilmastonmuutosta ja tuottaa energiaa (ks. esim. Janne Korhosen blogi). Toki toisille Vihreille ydinvoiman vastustaminen taas on ideologinen kysymys, faktoista riippumatta.

Isompaa typeryyttä ja populismia päätöksessä kuitenkin edustaa se, ettei Vantaan Energia edes voi noin vain lähteä Fennovoimasta. Osakassopimus on sitova ja mikäli osuudesta halutaan myydä, sille pitää löytää ostaja joka sitoutuu projektiin. Yrityksenä kaataa Fennovoima se on siis tuomittu epäonnistumaan. On myös kyseenalaista, löytyykö projektiin investoijaa jos se on niin huono hanke kuin Emma Kari (vihr.) ja kumppanit ovat esittäneet.

Populismin juhlaa Vihreiden pj-kamppailussa

Asian juhliminen suurena Vihreiden voittona on sikälikin hölmöläisen populismia, että Helsingin kaupunki on Vantaan Energiassa vain vähemmistöomistaja. Enemmistön omistaa, kuten nimestäkin voi arvata, Vantaan kaupunki, joka voi sanoa helsinkiläisille, että teillä on siinä ihan kiva idea, mutta ei kiitos. Näin se tulee sanomaankin.

Äänestystä on vaikea nähdä minään muuna kuin Emma Karin Vihreiden puheenjohtajakilpaan liittyvänä mediatempauksena. Se on hyvä osoitus siitä, miten pitkälle Vihreissä ollaan menemään imagotemppujen takia riippumatta faktoista, ilmastonsuojelusta tai edes siitä, onko ratkaisuilla mitään todellista vaikutusta. Jos joku piti Vihreiden nousua Perussuomalaisten romahduksena "vastaiskuna populismille", niin taisi erehtyä pahan kerran. Tuuli puhaltaa eri suunnasta, mutta katku on aivan sama.

Surullisinta on, että SDP:n valtuustoryhmä hajosi asiassa pahemman kerran. On sääli, että salin oikean laidan annetaan kerätä pisteet tosiasioiden puolella olemisesta. Vasemmistoliiton hännystely Vihreiden kelkassa ei minua enää jaksa yllättää. Pahinta lienee se, että neljä sd.-valtuutettua ei edes osannut vastata selkeään kyllä/ei kysymykseen mitään. Kiitokset kuitenkin suoraselkäisyydestä, Maija Anttila, Eero Heinäluoma, Ville Jalovaara, Jape Lovén ja Ilkka Taipale.

SDP:n pitäisi nyt ryhdistäytyä ja ottaa rooli tieteeseen nojautuvan ilmastopolitiikan vasemmistopuolueena.

EetuKinnunen1
Sosialidemokraatit Helsinki

YTM, töissä Teollisuusliitossa. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu