Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Huonojen päätösten päivä

  • Valtuuston äänestyskartta (Kuva: Helsingin kaupunki)
    Valtuuston äänestyskartta (Kuva: Helsingin kaupunki)

Eilen keskiviikkona tehtiin huonoja päätöksiä oikein urakalla. Eduskunnassa päätettiin hyväksyä omistusten piilottaminen hallintarekisteriin. Siinä asiassa oppositio ja Perussuomalaisten poliisikansanedustajat olivat oikeassa, asiantuntijoiden puolustamalla linjalla, hallitusoikeisto väärässä.

Helsingin kaupunginvaltuusto teki myös merkittävän, erittäin huonon päätöksen vaatia Vantaan Energian yhtiökokouksen koolle kutsumista Fennovoimasta irrottautumiseksi. Päätös on erittäin monella tapaa ongelmallinen. Ensinnäkin ratkaisu tehtiin vanhan valtuuston viimeisessä kokouksessa kuntavaalien jälkeen. Yleensä isoja asioita ei olla enää vaalien jälkeen tuotu vanhan valtuuston päätettäväksi, koska niiden legitimiteetti on kyseenalainen. Kansalaiset eivät enää voi laittaa päätöksentekijöitä vastuuseen vaaleissa ja tehdyt päätökset kuitenkin sitovat uusia vaaleilla valittuja päättäjiä jotka eivät niihin ole voineet osallistua.

Voi nimittäin olla, että monelle tiedepohjaisen politiikan kannattajaksi profiloituneelle kuntavaaliehdokkaalle ja heidän äänestäjilleen tämä Rosatom-ratkaisu olisi ollut melkoista myrkkyä. Ydinvoima on kuitenkin toistuvasti osoitettu turvalliseksi ja tehokkaaksi tavaksi torjua ilmastonmuutosta ja tuottaa energiaa (ks. esim. Janne Korhosen blogi). Toki toisille Vihreille ydinvoiman vastustaminen taas on ideologinen kysymys, faktoista riippumatta.

Isompaa typeryyttä ja populismia päätöksessä kuitenkin edustaa se, ettei Vantaan Energia edes voi noin vain lähteä Fennovoimasta. Osakassopimus on sitova ja mikäli osuudesta halutaan myydä, sille pitää löytää ostaja joka sitoutuu projektiin. Yrityksenä kaataa Fennovoima se on siis tuomittu epäonnistumaan. On myös kyseenalaista, löytyykö projektiin investoijaa jos se on niin huono hanke kuin Emma Kari (vihr.) ja kumppanit ovat esittäneet.

Populismin juhlaa Vihreiden pj-kamppailussa

Asian juhliminen suurena Vihreiden voittona on sikälikin hölmöläisen populismia, että Helsingin kaupunki on Vantaan Energiassa vain vähemmistöomistaja. Enemmistön omistaa, kuten nimestäkin voi arvata, Vantaan kaupunki, joka voi sanoa helsinkiläisille, että teillä on siinä ihan kiva idea, mutta ei kiitos. Näin se tulee sanomaankin.

Äänestystä on vaikea nähdä minään muuna kuin Emma Karin Vihreiden puheenjohtajakilpaan liittyvänä mediatempauksena. Se on hyvä osoitus siitä, miten pitkälle Vihreissä ollaan menemään imagotemppujen takia riippumatta faktoista, ilmastonsuojelusta tai edes siitä, onko ratkaisuilla mitään todellista vaikutusta. Jos joku piti Vihreiden nousua Perussuomalaisten romahduksena "vastaiskuna populismille", niin taisi erehtyä pahan kerran. Tuuli puhaltaa eri suunnasta, mutta katku on aivan sama.

Surullisinta on, että SDP:n valtuustoryhmä hajosi asiassa pahemman kerran. On sääli, että salin oikean laidan annetaan kerätä pisteet tosiasioiden puolella olemisesta. Vasemmistoliiton hännystely Vihreiden kelkassa ei minua enää jaksa yllättää. Pahinta lienee se, että neljä sd.-valtuutettua ei edes osannut vastata selkeään kyllä/ei kysymykseen mitään. Kiitokset kuitenkin suoraselkäisyydestä, Maija Anttila, Eero Heinäluoma, Ville Jalovaara, Jape Lovén ja Ilkka Taipale.

SDP:n pitäisi nyt ryhdistäytyä ja ottaa rooli tieteeseen nojautuvan ilmastopolitiikan vasemmistopuolueena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Hieno kirjoitus. Helsingin SDP on vaikeassa puristuksessa, kun ei osata päättää pitäisikö olla imagoon pohjautuva puolue vaiko tutkittuun tietoon perustuva puolue.

Vihreät on tuossa jaossa jo valintansa tehnyt.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Arvoihin pohjaava , todistettavasti mahdollisiin käytännön päämääriin pyrkivä ?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Vihreitten hehkutus hallitukseen menosta seuraavien eduskuntavaalien jälkeen ja pääministeriydestä päättyi tähän Helsingin vihreitten ja Emma Karin populismiin.

Eikös Saksan Nordheim-Westfalenin vaaleissa vihreitten kannatuksesta kadonnut melko tarkalleen puolet.

Missä ovat Välimerenmaiden vihreät? Eivät missään.

Emma Karin populismi-linjalla Saksan ja Välimeren tie odottaa myös Suomen vihreitä. Itse asiassa ennusmerkkejä nähtiin jo Helsingin kuntavaaeissa. Ei tullut Sinnemäestä pormestaria, ei myöskään Tampereelle, eikä Turkuun.

Käyttäjän Taukovihko kuva
Timo Kilpiäinen

Ydinvoimasta olen kanssasi samaa mieltä. Se on tärkeä työkalu ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Sen sijaan Fennovoima ei ole mitään muuta kuin turvallisuuspoliittista ja talouspoliittista typeryyttä. Meidän ei missään nimessä nykytilanteessa pidä sitoa Suomea yhtään Venäjään eikä varsinkaan energiapolitiikassa.

Mistä sitten yhteistyökumppani? Vaikka Kiinasta, joka rakentaa jatkuvasti paljon ydinvoimaa uusiutuvien rinnalla.

Fennovoima on katastrofi josta on syytäkin pyrkiä irtautumaan kaikin mahdollisin keinoin. Ydinvoimaan suhtautumisessa vihreiden taas pitäisi vihdoin leikata siihen liittyvä ideologinen napanuora ja hypätä tässä asiassa tieteen kelkkaan.

edit: korjattu kohta "oli irtauduttava" muotoon "on syytäkin pyrkiä irtautumaan kaikin mahdollisin keinoin".

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kiina, tuo demokraattinen oikeusvaltio. :D Viimeksi kun tsekkasin, niin siellä ei järjestetty vaaleja edes näön vuoksi, Venäjällä kuitenkin järjestetään.

Tiesitkö, että EU-maat ovat täysin riippuvaisia Venäjän maakaasusta ja Suomi tuo sieltä myös kaiken öljynsä ja kivihiilensä? Ydinvoimala vähentää tarvetta tällaiseen jatkuvaan suoratuontiin.

Myöskään oikeaa konfliktia osapuolten välille ei voi syntyä, koska Venäjä ei pysty rahoittamaan ulkomaantuontiaan eikä maksamaan valtion työntekijöiden palkkoja jos energiaviennin tulot häiriintyvät.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kyllä Fennovoiman ydinvoimala tuottaa sähköä muualtakin kuin Venäjältä tuodulla uraanilla. Minulla ei kylläkään ole tietoa, mitä uraanin tuonnista on kaupan yhteydessä sovittu. Tähän asti kaikki Suomen ydinvoimalat ovat toimineet turvallisesti. Miten Fennovoiman voimala olisi tästä poikkeus?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Eihän tuon ylimääräisen yhtiökokouksen kutsumiseen edes ollut tarvetta:
"Keväälle 2017 siirrettyjen kuntavaalien vuoksi nykyisen hallituksen toimikausi päättyy poikkeuksellisesti viimeistään elokuun loppuun mennessä pidettävän ylimääräisen yhtiökokouksen päättyessä, jolloin uusi hallitus on tullut valituksi."
https://www.vantaanenergia.fi/ykv/ykv-2016/hyva-ha...

Voimasuhteet ovat tosiaan 60-40 Vantaan hyväksi.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Helsinki on ollut vuosikymmeniä osakkaana Kemijoki Oy:ssä. Kemijoen sulkemisella tuhottiin jokilaakson kulttuurisesti erittäin rikas ja perinteinen asutus. Ihmiset ajettiin sisäiseen maanpakoon kuten Kiinassa tänään. Helsinki on vuosikymmenten ajan käyttänyt Kemijoen halpaa riistosähköä.

Miksi Helsingin poliitikot, erityisesti vihreät ja Emma Kari eivät vaadi Helsingin irtautumista Kemijoki Oy:stä.

Vihreitä ei kiinnosta sosiaaliset ja kulttuuriset näkökannat.

Käyttäjän katriinakajannes kuva
Katriina Kajannes

Tiedottava ja kantaaottava teksti. - SDP ei todellakaan ole VASin ja VIHn tapaan populistinen, vaikka se on kansan (populus) liike. Tohtori Kalevi Olin korosti jo aikaa sitten, että SDPlle olisi haitaksi liittoutua yhteistyöhön vain yhden tahon kanssa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen
Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Demariblogistin kirjoituksen (hallintarekisterin osalta) vastapainoksi katsoisin tänään klo 21 A-Talk ohjelman, sekä kuuntelisin Yle Puheen politiikkaradion hallintarekisteriä käsittelevän ohjelman http://areena.yle.fi/1-4118531

Ja vaikka vielä tämän ykkösaamun radio-ohjelman minuutista eteenpäin:
http://areena.yle.fi/1-4079868?autoplay=true
(tiivistettynä ykkösaamu:
* Listaamattomat yritykset eivät käytä ulkomailla hallintarekisteriä ja tuskin arvopaperikeskukset ottavat niitä edes asiakkaakseen.
* Suomeen ei tule hallintarekisteriä.
* Suomalaiselta ei voi kieltää ulkomaisen hallintarekisterin käyttämistä, mutta nyt lakiesitykseen on saatu ne ponnet jotka eduskunta äänesti sinne täysin yksimielisesti.)

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Noin 1½ vuotta sitten siirryimme öljylämmityksestä maalämpöön ja jo nyt pelottaa.
Jos öljyn hinta ei enää kauheasti laske ja jos kompressori kestää, hankinta maksaa itsensä takaisin n. 11 vuodessa. Ei siis vallan hätäisesti.

Tuo ei kuitenkaan ole se pelkoni syy. Menköön vaikka 15 vuotta, kunhan saamme rahamme joskus takaisin.
Enemmän pelottaa sähkön saatavuus. Sähkökatkon sattuessa öljylämmityslaitteiston saa taas käymään varsin pienellä ja halvalla alle 2 kW aggregaatilla. Vanhaan koksikattilaan olisi voinut pistää vaikka puuta pesään ja pöyrittää kiertovesipumppua akun voimin.
Maalämpö taas vie käydessään 6-9 kW, joten meillä ei enää olekaan suunnitelma B:tä.

Jostain kumman syystä öisin on sekä pimeämpää että kylmempää kuin päivisin. Lämmitystä siis tarvitaan myös öisin, vaikka lämpimän käyttöveden kulutus olikin nollissa.
Aurinkopaneelia mahtuisi katollemme yli 100 m2, mutta mitä se yöllä keräisi ? Raikkaana talviyönä voi olla myös tyventä. Ei siis vispilästäkään olisi apua.

Ainoa taloamme lämmittävä ovat siis Virheiden vihaamat voimalaitokset. Meille kelpaisi vaikka hiilisähkö, kunhan sitä varmasti tulisi.
Saattaisi kelvata myös joillekin muille, luulisin.
Ydinvoima olisi puhtaana aivan mannaa. Ehkä Olkiluoto 3 jo v. 2020 tuottaa jotain pientä...

Hannu Rautomäki

Aikamoinen mysteeri, mikä olisi vihreiden ratkaisumalli energian tuotantoon Suomessa.
Nykyisin Suomen sähkönkulutuksesta yli 25 % on tuontisähköä, joten maan huoltovarmuus on todella heikko.

Kivihiili, turve, ja öljy ovat raskaasti haittaverotettuja. Vesivoima on käytännössä valjastettu.
Aurinko- ja tuulivoima ovat näin suuren energiavajeen kattamiseksi pelkkää haihattelua.
Edes Olkiluoto 3:n käynnistyminen jonain päivänä ei riitä alkuunkaan energiavajeen kattamiseksi, vaan lisäksi tarvitaan Fennovoiman ydinvoimala.

Vihreät vastustavat ydinvoimaa ylipäätään, ja jotkut tahot vastustavat Fennovoimaa Venäjä-riippuvuutena.
Eli vastustajat viljelevät ideologisia syitä, vaikka Loviisan venäläispohjaisista voimaloistakaan heillä ei ole esittää kielteisiä argumentteja. Eikä niitä ole esittää Olkiluodon toimivista yksiköistäkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset