Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Seteliselkärankaiset pelastavat hallituksen

21 Perussuomalaisten kansanedustajaa on Timo Soinin johdolla eronnut puolueensa eduskuntaryhmästä ja perustanut uuden ryhmän jolle on annettu nimeksi "Uusi vaihtoehto". Joukkoon kuuluvat kaikki puolueen ministerit, mukaanlukien Jussi Halla-ahon vastaehdokas Sampo Terho, sekä Nuivan vaalimanifestin allekirjoittanut eduskunnan puhemies Maria Lohela sekä PS-nuorten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Simon Elo. Ryhmästä on tulossa eduskunnan neljänneksi suurin sosialidemokraattien jälkeen. Halla-aholaisten Perussuomalainen eduskuntaryhmä kutistuu samankokoiseksi Vihreiden kanssa.

Vielä viime viikolla Soini uhosi tätä skenaariota maalailleelle Helsingin Sanomien politiikan toimituksen päällikölle Marko Junkkarille: "Ajatus siitä, että loikkaisin perustamastani puolueesta on mieletön. Se oli Juudas, en minä, joka meni ja hirtti itsensä." Blogiin sisältyi myös viittaus kolmeenkymmeneen hopearahaan, jotka Juudas tarinan mukaan sai Mestarinsa pettämisestä. Nyt Soini johti uskolliset soturinsa ulos Perussuomalaisista voidakseen jatkaa Juha Sipilän oikeistohallituksen tukemista ja säilyttääkseen ulkoministerin salkkunsa. Mielenkiintoista on kuulla, miten Soini tämänkin takinkäännön aikoo selittää.

Vanhat ja uudet seteliselkärankaiset

Puheet seteliselkärankaisista ovat seuranneet SMP:n kautta politiikkaan tullutta Soinia. Joskus hän on nostanut ne itsekin esiin. Kyseessä on syvä vuoteen 1972 juontava trauma, kun Veikko Vennamoa vastustaneet SMP:n kansanedustajat lähtivät eduskuntaryhmästä ja tukivat Urho Kekkosen uudelleenvalintaa presidentiksi. Näitä kansanedustajia haukuttiin "seteliselkärankaisiksi", koska nämä veivät suurimman osan SMP:n puoluetuista mukanaan. Heille luvattiin myös muita nimityksiä ja virkoja vastineeksi siirtymästään. Nyt päästyään hallitukseen Soini säädätti ns. Lex Vennamon, jonka seurauksena näin ei enää käy.

Nyt Soini itse marssii ulos, mukanaan suurin osa vanhoista SMP:n toimijoista. Perässä luikkivat poliittiset kellokkaat ja ne, jotka ovat hallitustaipaleen aikana päässeet korkeimpiin tehtäviin. Lienee selvää, etteivät ainakaan maahanmuuttovastaisina profiloituneet Terho, Lohela ja Elo voi toivoa uudelleenvalintaa vaaleissa. Nyt herääkin kysymys, millaisia lupauksia porvaripuolueet ovat uuden ajan seteliselkärankaisille esittäneet. Kenties puoluetukilainsäädäntöä "uudistetaan" jälleen. Luvassa lienee myös poliittisia palkkiovirkoja ja eiköhän Timo Soinillekin löydy uusi hillotolppa esimerkiksi Suomen Lontoon-suurlähettiläänä.

Suomalaisen politiikan korttitalossa kuhisee

Näin nopea, koordinoitu ulosmarssi Halla-ahon valinnan jälkeen kertonee, että HS:n viime viikolla paljastama suunnitelma todella oli olemassa ja Terhon vaalitappioon oli varauduttu ns. soinilaisten kesken ja yhteistoiminnassa hallituskumppaneiden kanssa. Halla-ahon tänään tiedotustilaisuudessaan ilmaisema näkemys että neuvottelut Kesärannassa olivat vain teatteria on tätä taustaa vasten hyvin uskottavaa.

Se mikä on selvää, on se etteivät nykyiset tai entiset persut kykene tällaisen sirkuksen seurauksena ajamaan läpi mitään tavoitteitaan sen enempää hallituksessa kuin oppositiossakaan. Soinin ja Terhon porukka jää hallitukseen hiljaisiksi yhtiömiehiksi, ainoastaan henkilökohtaisten etujensa varjolla vailla poliittista tulevaisuutta. Halla-ahon puolue taas on parlamentaarinen lilliputti oppositiossa vailla vaikutusvaltaa. Maahanmuuton vastustamista voidaan toki puheiden tasolla terävöittää, mutta koska nykyinen hallitus on jo kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaa merkittävästi, kysymys tuskin lienee äänestäjien kannalta erityisen kiinnostava. Pienen ihmisen puolustamiselle olisi enemmän kysyntää.

Kuvio ei ole kunniakas hallituspuolueillekaan, jotka pääsevät nyt nimittämään Perussuomalaisten poliittista eliittiä pysyviin suojatyöpaikkoihin veronmaksajien kustannuksella, jotta syksyn työmarkkinakierroksella ja sotelakien säätämisessä voidaan toteuttaa edelleen suuryrityksiä suosivaa ja suomalaista pientä ihmistä kurittavaa politiikkaa. Talouskasvusta huolimatta tarjolla lienee palkanalennuksia, leikkauksia pienituloisille ja palveluiden näivettämistä jotta Mehiläiselle ja muille veroparasiiteille riittää rahaa vietäväksi Luxemburgin pankkeihin. Kotimaisen kulutuskysynnän heikkeneminen ja veroparatiisiyhtiöiden suosiminen vahingoittaa myös rehellisesti toimivia pienyrittäjiä.

Hallituskriisi ja sen jälkipyykki ovat niin surkuhupaisaa seurattavaa, että Suomen versio House of Cardsista voitaisiinkin nimetä vaikkapa Apinataloksi tai suoraan Eläintarhaksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Itse kannatan enemmän termiä hillotolpparankainen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Napakkaa tekstiä ja käsittääkseni vielä oikeaan osuutta päättelyä.

Niko Sillanpää

Nooooh, uusvanhasta vaihtoehdosta te saatte Lindströmin ja ehkä pari muuta. Elovaara tulisi toki myös teille, mutta kun täällä Tampereella on jo Sanna Marin, eli hän menee vihreisiin. Soinista tulee tosiaan suurlähettiläs Lontooseen. Terho saa jonkin EU-viran, Lohela jonkin kotimaisen poliittisen viran. Osa lopuista perustaa pienpuolueen palvomaan SMP:n haamua, ehkä 1,5% kannatus odotettavissa ja paikka tai kaksi. Loput menevät seuraavien vaalien jälkeen kotiin tekemään, mitä nyt sitten tekevätkin.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Olen tässä nyt pari päivää ihmetellyt erityisesti vasemmalle kallellaan olevien logiikkaa (niin, SDP lienee ainakin paperilla vasemmistopuolue), jonka mukaan hihkutaan mahdollisuudelle, että Perussuomalaiset korvautuvat hallituksessa yhdistelmällä KD-RKP.

Jos nyt jätetään maahanmuuttokysymys sivuun, niin kuvitteleeko joku teistä, että kokoonpano Kesk., Kok., KD, RKP olisi tehnyt vähemmän oikeistolaista politiikkaa kuin edeltäjänsä?

Vai onko logiikka se, että kunhan vain persut on sivussa, köyhää saa rauhassa hutkia raamatun ruotsinkielisellä käännöksellä päähän?

Vai vielä onnettomampaa, onko kenties niin että oppositiolle ainoa merkitsevä kysymys on maahanmuutto?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ne tekstit joita olen lukenut ja ne keskustelut joita olen käynyt ovat olleet vahvasti sen suuntaisia, että hallitus olisi koittanut pelastaa itsensä kyseisillä puolueilla, mutta harvassa oli ne jotka pitivät ajatuksesta. Ainakin vihreiden keskuudessa uudet vaalit oli mieluisin vaihtoehto. Eli ainakin tietyiltä osin mielikuvasi opposition toiveista oli virheellinen.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ai sori, minä erehdyin miettimään asiaa rationaalisesti, en päiväunena.

Kait gallupnosteessa unelmoinnin lisäksi voisi vaivautua vaikka miettimään todennäköisyyksiä sille, että kolmossijaa gallupeissa pitävän puolueen Pääministeri valitsee uudet vaalit, ja sen mukana mahdollisen oppositioon päätymisen, SOTE:n ja maakuntahallinnon kaatumisen, VAKE:sta luopumisen jne. jne.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #10

Öh, siis jos uudet eduskuntavaalit ovat haihattelua niin mitä vasemmisto-opposition sitten pitäisi tehdä? Tyrkyttää itseään hallitukseen jatkamaan tätä sirkusta?

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #12

Uudet pahoittelut. Kuvittelin että sillä olisi jotain merkitystä millaista politiikkaa Suomessa tehdään, mutta unohdin, että broilereille tärkeämpää on se, kuka niitä tekee.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #13

No en näe miten sitä politiikan suuntaa voidaan näillä voimasuhteilla muuttaa. Jos halutaan muuttaa politiikan suuntaa, niin sitten tarvitaan vaalit välissä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #13

Tomi, juuri poliittisten linjaerimielisyyksien takia niitä vaaleja kaivataan. Esimerkiksi koulutukseen ja opintotukeen tehdyt leikkaukset ovat niitä asioita joita vihreät vastustavat, ja haluavat perua. Nykyhallitus ei moista tee, joten vaalit olisi paras tapa muuttaa voimasuhteita niin, että nykyiset virheet voidaan korjata.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

"Esimerkiksi koulutukseen ja opintotukeen tehdyt leikkaukset ovat niitä asioita joita vihreät vastustavat"

Juurihan te edellisessä hallituksessa leikkasitte. Siksi niitä vaaleja pidetään ettei takinkääntäjät pääse uudelleen kääntämään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #15

Makkonen tuossa alla jo tiivistää olennaisen muistuttamalla siitä mitä Vihreät teki edellisessä hallituksessa. Gallupien perusteella ovat seuraavassa, jossa palaavat oppositioräksytykseltään ruotuun, ja tekevät aivan samanlaista politiikkaa, toki nimeämällä sen kehittämiseksi, ja selittäen sen vastuullisuudella. Aivan kuin tällä hetkellä hallituksessa istuvat selittävät omat takinkääntönsä.

"Linjaerot" ovat oikeasti välillä "Audin takapenkki" vs. "haluan Audin takapenkille".

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kivelä osuu oikeaan. Ainakin Vihreät ja Vasemmistoliitto ovat lähinnä vaatineet uusia vaaleja. SDP:ssä on todettu, että ennen sitä optiota on istuvan pääministerin perustuslainmukainen oikeus ja velvollisuus selvittää toimintakykyisen hallituksen muodostamista nykyisen eduskunnan varassa. Siinä on tullut todettua, että RKP ja KD riittäisivät tällaiseen enemmistöön ja pohdittu kynnyskysymyksiä. RKP:lle nykyhallituksen maahanmuuttopolitiikka lienee turhan jyrkkää, KD taas on arvostellut soten valinnanvapautta rankasti.

SDP:lle ainakin maahanmuutto on perifeerinen kysymys. Oleellisia asioita ovat työmarkkinapolitiikka, sote, koulutus ja luonnollisesti tulonjako sekä hallituksen politiikan reiluus. Viime viikon paljastukset Sipilän sisäpiirivehkeilyistä antavat aika kurjan kuvan siitä miten pienen piirin etuja nykyinen hallitus valvoo.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Solakivi jaksaa itkeä. Oppositiossa tiedettiin oko ajan että ratkaisu on Sipilän käsissä ja todennäköisin vaitoehto on Hallitus joka jatkaa samalla linjalla. SDP teki selväksi ettei kansalaisten kyykytyslinjaan lähdetä mukaan ja tarvitaan ensin uudet vaalit - se epätodennäköinen vaihtoehto.

Halla-Aholaisille taas tuli valtavana yllätyksenä, ettei lupaus täydelisestä alistumisesta Kokoomuksen ja Kepun talouspoliittiseen kaverikapitalistiseen linjaan riittänyt vastineeksi hallitukseen pääsyyn. Väärin laskettu ja nyt itkun määrä on loputon. Mutta ah niin nautittavaa kun itketään sitä ettei kaappaus Persuissa tarkoittanutkan kaappausta hallituksessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Huvittavaa näissä Turpeisen kommentin kaltaisissa on se, että kahden vuoden kuluttua pääsemme katsomaan, onko se Vihreät vai SDP, jonka retoriikassa kansalaisia kyykyttävä kaverikapitalismi muuttuu vastuulliseksi kansan etujen ajamiseksi.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #11

Huvittavaa on että kukaan tuollaista argumenttia edes yrittää käyttää. Sen uskottavuus kuoli sillä sekunnilla kun tämä hallitusohjelma julkaistiin. Isänmaalliset piirit määrittelivät ihan uudelleen nämä rajat. Ikävä kyllä kyky päivittää vasta-argumentit lienevät liian vativa tehtävä...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #11

Minkään oikeistopuolueen tekemisissä ei ole mitään puolusteltavaa.

Onneksi silti voi haukkua demareita. :D

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Uusi vaihtoehto ei liene läheskään niin persu rahalle, kuin SAK:n miehityksin rahallla täyttetty SDP, josta ei nyt sitten löydy edes pienintäkään auktoriteettia edes presidenttivaalien ehdokkaiksi, joka olikin se jymyuutinen ennen viikonlopun Jyväskylän tapahtumia.

Uusi vaihtoehto jatkaa varmasti edelleen uskottavasti pienen ihmisen puolustamista ja EU-kriittisyyttä tulevinakin vuosina, mutta nyt ilman perustetta vasemmiston rasismi-fasismi retoriikkaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hyvä että vahvaa uskoa vielä löytyy Timo Soinin suoraselkäisyyteen. Tähän astinen saldo on seuraava:

1) 1000 eurolla kuukaudessa eläviltä ei leikata. PETETTY
2) Poliittisia virkanimityksiä ei tehdä. PETETTY
3) Kreikkaan ei mätetä lisää rahaa. PETETTY
4) Homot eivät pääse naimisiin. PÄÄSEVÄT KUITENKIN
5) EU:sta erotaan. PETETTY
6) En eroa perustamastani puolueesta. PETETTY

Ministeri-Audin takapenkki ja henkilökohtainen hillotolppa on koko ajan mennyt yli äänestäjile annettujen lupausten. Populistien puheet on puheita ja tosiasiat on erikseen.

Sauli Niinistö on Tasavallan Presidentti ja se kelpaa ainakin minulle.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Harmi että lähtijöitä on paljon, mutta jos ei tuntenut omikseen perussuomalaisia arvoja, niin parempi että lähti. Uskottavuutemme nousee kun takinkääntäjät lähtevät ja olemme aidosti maahanmuuttokriittinen puolue. Nähtiinkin että Soinin eliitti -ryhmä on omansa, Soini ja hänen lakeijansa. Huvittaa miten Sampokin puheenjohtaja ehdokkaana antamat lausunnot oli sanahelinää. On hyvä että äänestykset menivät näin jäsenistö puhunut ja pulinat pois. Perussuomalaisten ohjelma on sama kun aikaisemmin, pienenkään ihmisen asiaa ei ole unohdettu. Tästä hyvä lähteä eteenpäin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset