Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

SDP:n esivaali presidenttiehdokkaasta alkaa

Tänään alkoi jäsenäänestys SDP:n presidenttiehdokkaasta. Tähän mennessä sosialidemokraatit ovat ainoa puolue, jossa ehdokkaan valitsee suoralla vaalilla puolueen jäsenistö. Mielestäni tämä ratkaisu on ainoa oikea. Määräaikaan mennessä kisaan ilmoittautui kolme ehdokasta, Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

Ehdokaskaartin pohjalta tiedämme varmuudella kolme asiaa: 1) SDP:n ehdokas on pätevä, 2) SDP:n ehdokas haastaa Sauli Niinistön arvopolitiikan, 3) SDP:n ehdokas on nainen.

Miksi asettaa haastaja Niinistölle?

Moni on esittänyt kysymyksen siitä, miksi istuva tasavallan presidentti edes täytyy haastaa. Niinistö on suosittu ja "hoitanut homman hyvin". Kaikkia presidenttiehdokkaita, puoluetaustasta riippumatta tullaan vertaamaan nimen omaan Sauli Niinistöön, joten kysymykseen on syytä vastata.

Olen itsekin ollut samaa mieltä esimerkiksi ex-ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa siitä, että istuva tasavallan presidentti Niinistö on onnistunut ulko- ja turvallisuuspoliittisen tehtävänsä hoitamisessa jos ei kiitettävällä, niin ainakin riittävällä ja luottamusta herättävällä tavalla. Hän on pyrkinyt pitämään Suomen ulkopoliittisilla linjauksilla spekuloinnin ja veneen keinuttamisen kurissa, tarvittaessa toimien vastapainona myös omalle puolueelleen Kokoomukselle. Näkisinkin valitsijayhdistysratkaisun Niinistön osalta pyrkimyksenä tehdä pesäeroa oman puolueen linjaan ja hakea laajaa, puoluerajat ylittävää tukea ulkopolitiikalleen.

Niinistö on kuitenkin epäonnistunut presidentin toisessa tehtävässä, valtakunnan arvojohtajana. Erityisen hyvin tämä näkyi kesäkuun hallituskriisin yhteydessä sekä muissa tapauksissa, jossa istuvan hallituksen toiminnan yhteensopivuus Suomen lainsäädännön hengen ja parlamentaaristen käytäntöjen kanssa on asetettu kyseenalaiseksi. Näissä yhteyksissä on toistuvasti todettu, että Juha Sipilän ministereiden toimet ovat täyttäneet lain kirjaimen vaatimukset tai lakien vastaiset esitykset on kumottu tai vedetty pois ennen avoimeen konfliktiin joutumista.

Tilanteessa, jossa istuvan hallituksen tapa toimia herättää toistuvasti vastalauseita perustuslakiasiantuntijoiden kanssa ja jossa mullistavaa lainsäädäntöä yritetään ajaa läpi ilman kunnollista valmistelua jonkun tulisi todeta, ettei tällainen hallitustyöskentely ole mistään kotoisin. Puhumattakaan siitä, kun varmistetaan istuvan hallituksen jatko parlamentaarisella kikkailulla loikkariryhmän kanssa ilman asian käsittelyä ja selontekoa eduskunnalle.

Tasavallan ensimmäisenä vastuunkantajana presidentti olisi luonnollinen poliittisen moraalin ääni yhteiskunnallisessa keskustelussa. Valtiollisen protokollan korkeimpia asemia hallitsevista tasavallan presidentti on ainoa suoralla kansanvaalilla valittu henkilö, jonka asema ei riipu puolueen tai eduskunnan luottamuksesta. Tätä rooliaan yhteiskunnallisen moraalisuuden äänenä Niinistö ei ole osannut tai halunnut täyttää.

Sama päättämättömyys on laajentunut myös ulkopolitiikan saralle. Henkilö, jota olen päättänyt äänestää SDP:n presidenttiehdokkaaksi linjasi viisaasti:

"Sauli Niinistön kaudella on ulkopolitiikassa otettu joitakin valitettavia taka-askeleita. Ensinnäkin Suomi on silmiinpistävällä tavalla vetäytynyt maailmalta, eikä ole osoittanut tahtoa olla aktiivinen globaali toimija samalla tavoin kuin vielä presidentti Halosen aikana.

Olin niin ikään pettynyt siihen, että Niinistö jäi pois tärkeästä Rion kestävän kehityksen huippukokouksesta, jossa haettiin yhteisiä ratkaisuja aikamme merkittävimpiin globaaleihin haasteisiin – mm. köyhyyteen ja ilmastonmuutokseen. Mielestäni se oli väärä viesti Suomelta ja kertoo siitä, että kunnianhimo ei ole riittävän korkealla. Suomi on tunnettu maailmalla ratkaisujen tuottajana – tämä lupaus on myös syytä lunastaa."

Arvojohtaja kotona ja kansainvälisesti

Suomi siis ansaitsee arvojohtajan, joka kykenee ottamaan kantaa päivänpolitiikkaan. Ei asiasisältöihin tai henkilökysymyksiin puuttuvana justeeraajana kuten Kekkonen, vaan demokratian ja hyvän hallintotavan kaltaisten arvojen sekä politiikan arvokkuuden, moraalisuuden ja uskottavuuden puolustajana.

Lisäksi presidentin täytyy palauttaa Suomen asema kansainvälisesti aktiivisena maana, joka edistää konfliktien, nälänhätien ja ilmastonmuutoksen torjuntaa ennen kuin ne näkyvät hallitsemattomina siirtolaisvirtoina rajoillamme tai yleisen kansainvälisen rauhan järkkymisenä. Tasavallan presidentti ei saa olla vain idänsuhteita hoiteleva kylmän sodan ajan reliikki. Mauno Koiviston, Martti Ahtisaaren ja Tarja Halosen tavoin presidentin on kiinnitettävä Suomea demokratiaa ja ihmisoikeuksia puolustavien maiden arvoyhteisöön ja pidettävä esillä oikeudenmukaista ja päivänvalon kestävää toimintaa läntisten maiden yhteistyöjärjestöissä.

Maarit Feldt-Ranta on mielestäni uskottavimmalla tavalla esittänyt olevansa pohjoismaisilla ja laajemmilla kansainvälisillä areenoilla varteenotettava vaikuttaja, jolla on valmiudet toimia yllättävien ja raskaidenkin haasteiden edessä, rohkeutta ottaa kantaa arvojen ja tosiasioiden pohjalta sekä kyky kohdata erilaisia ihmisiä avoimesti ja lämmöllä. Siitä syystä olen tänään äänestänyt häntä SDP:n presidenttiehdokkaaksi ja uskon, että hänestä tulee vielä oivallinen tasavallan presidentti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Joko on päätetty kuka jatkaa Rinteen tilalla? Ehdokas asettelu näyttää olevan näpäytys Rinteelle .
Ainut varteenotettava tilalle olisi Sanna Mariin,mutta ei vielä -19-23

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Näemmä kaikki sitten liittyy puheenjohtajakysymykseen. Ei tällä ole mitään tekemistä puheenjohtajakysymyksen kanssa. Ja varteenotettavia puheenjohtajaehdokkaita kyllä piisaa jos Rinne lopettaisi, mutta tuskinpa lopettaa enkä sitä henkilökohtaisesti toivo.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

En ymmärrä tällaista tulkintaa. Nämä ehdokkaat haluavat presidentiksi, eivät SDP:n puheenjohtajaksi.

Minusta aina pitää valita pätevin ja linjakkain, eikä hirttäytyä toissijaisiin kysymyksiin iästä, sukupuolesta tai koulutuksesta.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Minäkin kannatan Maaritia. Maarit presidentiksi!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Annoin jo ääneni Haataiselle. Minusta hän on kolmesta hyvästä ehdokkaasta paras.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Maarit Feldt-Ranta on viime vuosina ollut julkisuudessa erittäin vakavan sairautensa vuoksi. Se vastaehdokas, joka uskaltaa muistuttaa äänestäjiä asiasta, tullaan repimään riekaleiksi vähintään somessa.

Aihe on erittäin mielenkiintoinen moderni tabu! Laaja julkisuus toisaalta syöpäpotilaana, toisaalta presidenttiehdokkuutta tavoittelevana poliitikkona, eikä kukaan tohdi yhdistää näitä osasia kyseenalaistaakseen Feldt-Rannan voimavarat valtionpäämiehen tehtävien hoitamiseen.

http://www.menaiset.fi/artikkeli/ajankohtaista/ihm...

http://www.iltalehti.fi/viihde/2015062819946213_vi...

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Maaritilla on ollut syöpä ja hän on sen selättänyt ilman merkittävää haittaa uralleen. Mielestäni se kertoo ennen kaikkea siitä, että hänessä virtaa taistelijan veri.

Miten ihmeessä voitettu sairaus kertoisi voimavarojen puutteesta? Omituinen näkemys.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Myös omituisia näkemyksiä voi esittää, mutta vain, jos ei ole itse vastaehdokkaana.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #7

Yleensä Suomessa negatiivinen kampanjointi ja henkilöön käyminen on johtanut negatiivisiin tuloksiin.

Esimerkkinä mm. se kun Pekka Haavisto valitsi 2012 vaaliohjelmassa Sauli Niinistölle kappaleeksi "Money, Money, Money" ja Saulin valinta Pekalle oli "All you need is love".

Toinen hyvä esimerkki on Kokoomusnuorten 2006 levittelemät väitteet siitä, että Halonen olisi halunnut liittää Suomen 1970-luvulla Neuvostoliittoon tai SAK:n surullisenkuuluisa sikaporvari-kampanja 2007 eduskuntavaaleista. Negatiivisten juttujen levittely ei vain tunnu suomalaisista reilulta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ihmisten terveydellä spekulointia olisi syytä vältää. Kuuluun suuriin ikäluokkiin kuten Sauli Niinistökin ja ympäriltäni on poistunut samaan ikäluokkaan kuuluvia monia hyviä ystäviäni ja aikanaan kovana tupakkamiehenä tunnetun Saulinkin terveyttäkin voisi, niin haluttaessa, sepuloida, toivottavasti siihen ei kuitenkaan mennä kenenkään ehdokkaan kohdalla. Kukaan meistä ei varmuudella tiedä koska tämä meidän maallinen vaellus päättyy.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

4) SDP:n ehdokas ei etene presidentinvaaleissa toiselle kierrokselle.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Ehdokaskaartin pohjalta tiedämme varmuudella kolme asiaa:"

1) Kaikki ovat SDP:n kakkosketjua kun ensin Urpilainen ja sitten Heinäluoma toistamiseenkin kieltäytyi eikä muitakaan kärkinimistä saatu ehdolle.

2) Joku heistä voittaa.

3) Aivan sama kuka kun kuitenkaan ei ole minkäänlaisia mahdollisuuksia muuhun kuin vertailuun Lipposen 2012 vaalien tulokseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tosiasiahan on, että yksikään puolue ei pysty asettamaan Niinistölle vakavaa haastajaa. Jolloin Nylundin kolmen pointin lisäksi:
4) Kokoomus jää ilman omaa ehdokasta
5) Vanhanen on tällä kertaa keskustan uhrilammas - osaksi varmaan alkujaan Väyrysen torjuntarykmentti
6) SDP:n ehdokas on oltava - kakkossarjasta, koska ykkössarjassa ei ollut haluja (hävitä?)
7) Haavison hohdekin on hiipunut
8) Huhtasaari on hankkimassa itselleen mainetta
9) Kyllönen ja Torvalds ovat siellä, koska vasemmistoliitolla ja RKP:llä pitää olla ehdokas
10) KD nimittää Essayahin, joka hoitaa oman osuutensa taas kunnialla

Joten onnea SDP:n esivaaliehdokkaille. Teette juuri sen, mikä on tehtävä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"5) Vanhanen on tällä kertaa keskustan uhrilammas - osaksi varmaan alkujaan Väyrysen torjuntarykmentti"

Ja Vanhanen lienee kiertänyt keskustan kenttää jo vuoden verran yrittäen järjestää oman ennenaikaisen vaalikeskustelunsakin siitä huolimatta että kaikilla puolueilla ei vielä ollut ehdokastakaan, mutta Haavistolle tuli matka ja Kyllönenkin peruutti. Olli Rehnin keskusta säästi seuraaviin vaaleihin.

Ykkösehdokasta ei taida olla muilla kuin kokoomuksella Niinistö, vihreillä Haavisto, vasemmistolla Kyllönen ja KD:lla todennäköisesti Essayah.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kansalaiset vain taitavat olla kyllästyneitä jo varmoihin voittajiin, Hillary Clinton, Theresa May ja David Cameron ovat jo saaneet huomata, miten käy kun ihmiset äänestävät muutosta sen sijaan, että saisivat "lisää sitä samaa".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset