Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Jakovaraa ei ole - paitsi työllisyyteen ja talouskasvuun

  • Budjettitalouden meno-tulo -tasapaino 2000-2020. Kuva: Valtiovarainministeriö
    Budjettitalouden meno-tulo -tasapaino 2000-2020. Kuva: Valtiovarainministeriö

Hallituksen budjettiriihi elokuun lopulla lähestyy jo. Asemiinajo on alkanut kovaa kyytiä. Valtiovarainministeriö julkaisi budjettiesityksensä, jonka pohjalta lopullista budjettia lähdetään tekemään. Valtiovarainministeriö Petteri Orpo (kok.) paalutti siinä kirjattujen linjausten pohjan kotikaupunkinsa päälehdessä Turun Sanomissa 8.8. Menopuoleen ei tällä perusteella ole juuri muutoksia luvassa, mutta verotukseen ilmeisesti ehkä jotain.

Huomionarvoista on, ettei ensimmäistä täysin omaa budjettiesitystään valmisteleva Orpo ota paperissa mitään roolia tai irtiottoa: kaikki mitä esitykseen on kirjattu perustellaan julkisen talouden suunnitelmalla (JTS 2018-2021), hallitusohjelman kirjauksilla ja aiemmilla menokehyspäätöksillä. Kenties valtiovarainministeri ei halua keinuttaa yhtään enempää kesäkuun kriisissä liitoksistaan natissutta hallitusvenettä työntämällä budjettiesitykseen mitään Kokoomuksen lempihankkeita.

Positiivisempi tulkinta on se, että Orpo haluaa edistää pitkän linjan strategian noudattamista valtiontalouden hoitamisessa. Hyperaktiivisen edeltäjänsä Stubbin ja kaoottisesti avauksia tehneen ja niitä pois vetäneen pääministeri Sipilän aiheuttaman epäluottamuksen jäljiltä jonkinlainen ennustettavuus hallituksen toiminnassa on aina kotiinpäin.

Talouskasvu ja jakovara

Suomen talous on lähtenyt kasvamaan varsin reippaasti, ylittäen jopa odotukset. Kuluvalle vuodelle odotettu kolmen prosentin kasvu ylittää selvästi sekä hallitusohjelman asettaman tavoitteen 2 % kasvusta ja VM:n arvion kansantalouden 1 % vuotuisesta kasvupotentiaalista. Hallitus toki mielellään ottaa kunniaa tämän aikaansaamisesta, mutta käytännössä hallitus ei juuri ole tehnyt merkittäviä toimia jotka vaikuttaisivat talouskasvuun.

Iso kysymys on nyt, kauanko kasvu jatkuu näin vahvana. Mistään jakovarasta ei nyt kannata alkaa puhumaan, koska työttömyysturvaa ja muita yhteiskunnan menoja on rahoitettu raskaasti velkarahalla. Jotta palvelut ja tulonsiirrot voidaan jatkossakin turvata, nyt tarvitaan menokuria maksamaan velkataakkaa pois ja keräämään uutta lamapuskuria. Tämä on se Keynesin oppien mukaisen suhdannepolitiikan toinen ja vähemmän suosittu puoli. Suomen lamassa harjoittamaa kiristyspolitiikkaa voi toki osittain arvostella, mutta kun talous nyt vahvistetusti kasvaa niin elvytyksestä ei pidä puhua.

Työllisyyskehitystä tukemalla kestävä julkinen talous

Kohdennetut toimet oikeansuuntaisen työllisyyskehityksen tukemiseksi ovat sen sijaan edelleen toivottavia. Orpo liputtaa esimerkiksi perhevapaiden uudistamisen puolesta. Tässä onkin se paradoksaalinen kuvio, että tälle löytyy enemmän kannatusta SDP:stä, Vihreistä ja Vasemmistoliitosta kuin Kokoomuksen konservatiivisilta hallituskumppaneilta. SDP:n malli on hyvin lähellä sitä, mitä Kokoomus ja SAK ovat esittäneet.

Orpon budjettiesityksestä kuitenkin puuttuvat oleelliset korjaavat toimenpiteet hallituksen tekemiin koulutusleikkauksiin ja tutkimusmäärärahojen supistamiseen. Yritystukien ja verovähennysten perkaamista on myös vihdoin ja viimein väläytelty hallitusrintamasta, mutta konkreettisia avauksia ei Orpon esitykseen ole päätynyt. Verotukien karsiminen ja alemmat verokannat kohtelisivat yrityksiä tasapuolisemmin ja tarjoaisivat erityisesti uusille ja pk-yrityksille mahdollisuuden kasvaa.

Nämä olisivat oleellisia toimia työllisyystilanteen parantamiseen ja pitkän aikavälin julkisen talouden kestävyyden parantamiseen. Pk-sektorin firmoille kohdennettu tuki, kuten starttirahojen määrän lisääminen ja ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen kohdennetut avustukset auttaisivat työpaikkojen syntymistä. Suurin osa uusista työpaikoista syntyy pieniin firmoihin.

Veropuolella ei ole varaa löysätä

Toinen, vielä menokuriakin epäsuositumpi osa noususuhdanteen politiikkaa on veropohjasta ja verokertymästä kiinni pitäminen. Tässä onkin oikeistohallituksen pahin kompastuskivi järkevän nousukauden politiikan toteuttamisessa. Talouden kasvaessa verokertymä kasvaa luonnostaan, joten verojen korottamiselle ei ole tarvetta mutta myöskään veronalennuksiin ei kannata ryhtyä.

Hallitus on nyt päästämässä solidaarisuusveron alimman maksurajan nousemaan takaisin 90 000 € bruttotuloihin, kun määräaikainen muutos veron määräytymiseen päättyy. Jos verotukseen halutaan tehdä kevennyksiä, nekin kannattaisi kohdentaa eniten työllisyyttä tukeviin kohteisiin ja maksamaan itsensä takaisin. Suomen kokonaisveroastetta tulisi saada alemmas, mutta tässä taloustilanteessa suosittelisin katsomaan kuinka pitkälle talouskasvua riittää ja pienentämään alijäämää. Sama logiikka kuin miksi menonlisäyksiä pitää rajoittaa.

Budjettiriihessä tarvitaan rohkeutta

Politiikka kaipaa ennustettavuutta ja vakautta, mutta talouskasvun muuttaminen työpaikoiksi vaatii myös aktiivisia toimenpiteitä. Työllistäjät ja työntekijät on saatettava yhteen ja työttömien kouluttautumista sekä alanvaihtoja työvoiman kysynnän mukaan on tuettava. "Vanhoilla mennään" -paperi ei riitä, kuten SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne totesi Ylen haastattelussa.

Toivottelenkin hallitukselle rohkeutta pitää edellisen hallituksen kurssi verotuksen tasossa ja siirtää rahaa yritystuista sinne, missä eurot tukevat työllisyyttä ja julkistalouden tervehtymistä. Valitettavasti tähänastiset näytöt hallitukselta eivät lupaa hyvää tämän osalta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tempputyöllistämiselle verovaroilla EI.
AKT ja paperimiehet ulosmittaamaan Kiky ja neuvottelemaan palkankorotukset.
Siinä se on. Palkkamaltilla on menty -03 lähtien .

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Siitä samaa mieltä, ettei mitään tempputyöllistämistä tai suoria työllistämishankkeita pidä aloittaa.

Pitää tehdä toimia, jotka tukevat työllisyyttä. Panostaa koulutukseen, saada verokantoja alemmas (rahoitetaan verovähennyksien poistoilla) ja kohdentamalla yritystuet pk-yrityksiin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kuten verovaroista hankitut yleishyödyllisten säätiöiden verottomat 11Mrd rahat.
Jos kepun verolinjauksissa ennen vaaleja-15 kerrotaan ettei nuo hyödytä työllisyytä eikä PK-yrityksiä.
Pörssiyritysten tuotot parempia.
Niin miksei hallitus pistä noita "taseet töihin"? Ei tunnu olevan haluja edes tosissaan poistaa työttömyyttä tai luoda työpaikkoja.

Jos nyt yli 103 000 työtöntä tekee ilmaiseksi ammattitaitoisella työpanoksella töitä
Yrityksille,kunnille,valtiolle,yleishyödyllisille tahoille ,niin käyhän se noinkin.
Ilmaistöissä on myös ammattiin harjoittelevat joiden harjoittelujakso voi kestää vuodenkin. (AL -11 teki-10 jo 250 000)
Niin miksiköhän niitä palkallisia työpaikkoja ei ole vapaana?
Palkoista puuttuvat verot on pois verokirstusta.Pois sosiaaliturvasta Kelan rahoista.

Miten suomen hyvinvointi luotiin? Isonikäpolven palkallisella työllä ,verot palkoista sosiaaliturvaan ja palveluihin.
Muuta tapaa ei ole.
Palkallinen työ on paras sosiaaliturva.

JK.Ellei sitä päätetty jo -92 EU/Hallitus/eduskunta.
Näin Suomi päätti:"Huonot työehdot-matalat palkat"!
TS-11
(levinnyt muillekkin aloille )

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

" Palkkamaltilla on menty -03 lähtien "

Noinkohan oli. V. 2007 jälkeen palkkamaltti oli vuosia tipotiessään. Mm. julkisen sektorin palkkasumma kasvoi eniten koko EU:n alueella, vaikka talouskasvu oli täysin olematonta. Tämä palkkasumman kasvu toteutettiin kokonaan velkarahoin a´la´ Kreikka.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Palkkamalti -03 lähtien löyty kyllä joka hallituskaudelta kun pöyrähdin netissä.
-90 Ahon hallitus leikkasi:
Tuposta 3 Mrd/työnantajille
Sosiaaliturvasta 30mrd/pääomille
60mrd "hävisi" johonkin.
lähde: YLE/elävä arkisto/-90 lama

-03-09 Oli nousukausi Suomi 11 rikkain valtio.Mitään leikkauksia ei palautettu.
(-09 alkoikin sitten Saksan ja Ranskan pankkien "Kreikan ym.tukitalkoot)"

Kok räväytti Sari-sairaanhoitajille mukavan palkankorotuksen -07(kannatuksen takia)se kannatti-11-15.
Syntyi palkkaliukuma joka levisi muillekin aloille (julkisellepuolelle se olikin paha paikka)
Se vei Suomelta kilpailukyvyn.
Näin kertoili IL blogissa Loka-Laitinen.
Kertonut moni muukin taho.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Politiikka kaipaa ennustettavuutta ja vakautta, mutta talouskasvun muuttaminen työpaikoiksi vaatii myös aktiivisia toimenpiteitä."

Asiaa! Ja samaa tänään jo kerroin - eri tavalla vaan. Mutta nyt viimeistään pitäisi hitaammankin ymmärtää!

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Otsikkosi voin allekirjoittaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Samaa mieltä pitkälti, eli demarilta yllättävän realistinen näkemys :)

Tuosta työllistämisen vaikeudesta kaikki on varmaan samaa mieltä, siihen ei ole oikein millään puolueella keinoja, se on vaikeaa. Pienten- ja keskisuurten yritysten tilanteen parantaminen ja sinne satsaaminen on ehkä se helpoin tie työllistämiseen.

Nythän työttömyys laskee, mutta taitaa olla niin, että osa siitä on tilastojen puhdistusta. Hyvä asia tietenkin on talouskasvu, mutta pelkäämpä, että työmarkkinat syksyllä tämänkin ulosmittaavat.

Veroratkaisuissa olisi joskus hyvä nähdä juuri pieniä- ja keskikokoisia yrityksiä suosivia toimenpiteitä, sillä siellä se mahdollisuus työllistämiseen on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jakovaraa ei ole ja lisäksi, jos noususuhdanne jatkuisi, se ei kuitenkaan voi jatkua, koska maassamme ei ole tarpeeksi työvoimaa, ei sellaista työvoimaa joka voimassa olevilla työsopimuksilla pystyisi hyödyttämään yritysten taloutta.

Maamme tarvitsisi nousukautta, jotta olisi edes teoriassa mahdollista lopettaa velaksi eläminen ja aloittaa lamavelan pois maksaminen.

Tähän ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia sillä työvomalla jota Suomessa on tarjolla ja nykyisillä työsopimuksilla. Työsopimukset sopivat jo työssä olevalle työvoimalle, mutta ei koko sille työllistymättömälle työvoimalle.

Jos halutaan noususuhdannetta. jos halutaan täystyöllisyyttä, jos halutaan talouden kasvua, pitää tehdä joko uudistuksia työehtosopimuksissa, tai pitää sallia ulkomaalaisen työvoiman käyttö, tai molemmat yhdessä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jos halutaan talouden kasvua, pitää tehdä joko uudistuksia työehtosopimuksissa, tai pitää sallia ulkomaalaisen työvoiman käyttö, tai molemmat yhdessä.

Ja tilauksiako alkaisi sadella ja vienti lähtisi vetämään ?
Myös PK-yrityksillä mainitsemisilla tempuillasi?
Entä jos ostovoima putoaa palkkoja heikentämällä?
Entä jos Dollarin kurssi heilahtelee?
Entä jos muut syyt maailmantaloudesta johtuvat ? Lama,pankkikriisit,pakolaistulvat,luonnonkatastrofista johtuva?

Pienet palkat/pienet verotulot palkoista verokirstuun.
Maksaako yritykset puuttumaan jäänet verot yhteiskunnan ylläpitoon?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"jos halutaan talouden kasvua, pitää tehdä joko uudistuksia työehtosopimuksissa, tai pitää sallia ulkomaalaisen työvoiman käyttö, tai molemmat yhdessä."

Joko tahallaan tai vahingossa käsitit ajatukseni nurinlkurisesti.

En ole väittänyt että työvoiman kasvattaminen vaikuttaisi kasvuun.

Tarkoitan sitä että kasvu, jota luoja paratkoot tarvitaan, edellyttää sitä että saatavilla on työvoimaa, eikä Suomen nykyinen vapaana oleva työvoima riitä minun ymmärtääkseni noususuhdanteen ruokkimiseen.

Nykyisillä palkoilla kaikki eivät kertakaikkiaan voi työllistyä, eivätkä edes halua työllistyä. Työllistýmistä on siellä palkkahaitarin alapäässä jollaikin tavalla tuettava yhteiskunnan toimesta, jotta sitä porukkaa olisi motivaatio työllistää ja jotta sillä porukalla olisi motivaatio työllistyä. Kyse on kielitaidottomista ja ammattitaidottomista mamuista, ammattitaidottomista suomalaisista, jotenkin vähän vajaasti työkykyisistä.

Suomessa tarvittaisiin hallinnollisia toimia jotta vähemmän työkykyisillä, myös vanhemmilla ihmisillä ja myös jonkin sairauden tai muun puutteen vuoksi työrajoitteisilla olisi mahdollisuus työllistyä.

Muussa tapauksessa on pakko turvautua ulkomaalaiseen työvoimaan, jos halutaan että kasvulla ja noususuhdanteella olisi edellytyksiä Suomessa. Muussa tapauksessa ei ole tiedossa muuta kuin tätä suhdannepölyä, jonka tuuli pian pois kuljettaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomessa tarvittaisiin hallinnollisia toimia jotta vähemmän työkykyisillä, myös vanhemmilla ihmisillä ja myös jonkin sairauden tai muun puutteen vuoksi työrajoitteisilla olisi mahdollisuus työllistyä."

Ja terveet työttömät jäisi sohvalle makaamaan?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ja terveet työttömät jäisi sohvalle makaamaan?"

Terveet työkykyiset parhaassa työiässä olevat ja ammattitaitoiset taitavat työntekijät on kokolailla tarkkaan työllistetty jo nyt,
ainakin ne jotka itse haluavat työllistyä.

Työehtosopimukset on tehty heitä varten.
Vähemmän työkykyisille ei ole sopivia sopimuksia.

Jos noususuhdannetta alkaa pukkaamaan, pitäisi kaikki kynnelle kykenevät halukkaat voida laittaa töihin, muuten noususuhdanne ei voi jatkua, mistä työvoimaa?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yksikään yritys ,ei pörssiyritys,PK-yritys työllistä yhtäkään työntekijää ellei sillä ole työvoiman tarvetta.
Ja siksihän väkeä on pihalle potkittu taloudellisiin seikkoihin vedoten.
Pörssiyritysten osakkeenomistajat ei saa riittävästi tuottoja. Firmasta joihin on sijoittaneet rahojaan.
Globaali Markkkinatalous:Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
esim.Nokia,UPM ym.
Kun UPM sanoi 400 irti ,nousi osakkeet.Johtaja sai 149 000e palkankorotuksen,osakkeenomistajat mukavan boonuksen.
kun paperimiesten "ylisuuretpalkat" oli pois.Jotka vei tehtaat halpamaihin.
todellisuudessa n.2% palkkakustannuksista muista menoista.
Verot,raaka-aineen saanti,kallis energia .Kertoili UPM J.Pesonen MST kun uhos vievänsä tehtaat Saksaan .
Paperimies propakanda puri hyvin .

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Terveet työkykyiset parhaassa työiässä olevat ja ammattitaitoiset taitavat työntekijät on kokolailla tarkkaan työllistetty jo nyt"

Taitaa taas olla kyseessä sinun omat työttömyystilastosi.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näin on.Metallimiehistä on pulaa kuulemma.
-Siis niistä jotka työkkäri ja hallitus pisti bussikuskeiksi tai mummoille vaippoja vaihtamaan ,työttömyystukia vastaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Metallimiehistä on pulaa kuulemma.
-Siis niistä jotka työkkäri ja hallitus pisti bussikuskeiksi tai mummoille vaippoja vaihtamaan ,työttömyystukia vastaan."

Metallimiehet voitaisiin siis nyt vapauttaa niistä bussikuskin ja vaipanvaihtohommista vientialoille, hitsaamaan ja sorvaanaan.

Mutta vaipat pitää silti vaihtaa ja bussit pitää pitää liikkeellä.
Siihen hommaan pitää siis saada uutta työvoimaa jostakin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #17

lainaus:
Mutta vaipat pitää silti vaihtaa ja bussit pitää pitää liikkeellä.
Siihen hommaan pitää siis saada uutta työvoimaa jostakin.

Siihen porvarihallitus on jo keksinyt keinon.Joka ei rasita kovasti "Attendoiden" henkilöstömenoja. Siihenhän voi kohta lykätä kenen vaan vaikka 0 euron palkalla,veronmaksajien piikkiin.

Hallitusohjema 22.6.2015
-Hallitus aikoo myös tinkiä muun muassa hoitajamitoituksesta ja hoitohenkilökunnan koulutusvaatimuksista.
-Hallitusohjelman liitteen mukaan hoitohenkilöllä ei tarvitsisi välttämättä olla alan koulutusta lainkaan.

JK.Johan tuolla on aikoja sitten siivooja mittailut verenpaineita.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Meillä on melkein kaikki merkittävät ekonomit antaneet samaa viestiä, eli työmarkkinoita pitäisi vapauttaa. Ikävää, että tämän suhteen puolueet ovat joko kuuroja tai kyvyttömiä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset