Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Politiikan mannerlaatat siirtyvät

  • Elokuun puoluekannatusmittaus (Kuva: Yle)
    Elokuun puoluekannatusmittaus (Kuva: Yle)

"Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee"

Vanha sanonta voisi viitata tällä kertaa Vihreiden hurjaan gallup-nosteeseen. En kuitenkaan ilakoi. Yhtä hyvin se pätee myös siihen nousuun, joka nähtiin talvella 2015-2016 SDP:n kannatuksessa. Samanlaisen hurmoksen harjalla ratsasti myös Macron valtaan. Perussuomalaisten kannatus eduskuntavaaleissa oli 17,7 %. Nyt se on 8,8 %. Puolet suli pois, vaikka nyt oppositioasemaan palaaminen lopettikin luisun.

Kannatuslukujen nopeat heilahtelut ovat nyt vallitseva tosiasia. Se joka hallitsee keskustelun ilmatilaa hallitsee yleistä mielipidettä. Voittajan kelkkaan siirtyminen on vauhdikasta ja uppoavasta laivasta pakeneminen vielä vauhdikkaampaa. Näkyvyyden ja uskottavuuden saaminen vaatii koko ajan kovaa retoriikkaa ja isoja lupauksia, joiden toteuttaminen hallitusvastuussa on osoittautunut hankalaksi. "Suomi kuntoon!" -lupauksella valtaan äänestetyn Keskustan kannatuksesta on kadonnut neljä prosenttiyksikköä sitten vaalien.

Noste katkeaa vaaleihin

Noste on kuitenkin tähän saakka katkennut yleensä vain vaaleihin. Ennen 2011 vaaleja moni asiantuntija ja poliitikko oli varma siitä, ettei Persujen kannatus realisoidu uurnilla, mutta realisoituipa kuitenkin. Nyt samanhenkistä aliarviointia esiintyy Vihreistä, mutta kuntavaalit osoittivat ettei tällaiseen ole mitään syytä. Jyväskylässä Vihreiden Keskisuomalaisen gallupissa saama kannatus ei toteutunut. Toteutunut kannatus oli korkeampi.

Vihreiden politiikkaan ladataan paljon odotuksia koulutusleikkausten perumisesta ja lisäpanostuksista, Suomen energia- ja liikennejärjestelmän laittamisesta remonttiin, sosiaaliturvan uudistamisesta perustulomalliin, yritys- ja elinkeinotukien perkaamisesta ja niin edelleen. Tällaisista odotuksista joutuu hallituksen pääpuolueisiin kuuluessaan vastuuseen, eikä niiden toteuttaminen valtiontalouden nykytilanteessa tai missään nähtävissä olevassa koalitiossa ole helppo rasti.

Näillä kannatusluvuilla on nähtävissä, että Touko Aalto on seuraavan hallituksen valtiovarainministeri ellei jopa pääministeri. Se on ainakin varmaa, että Aalto tarttuu mieluummin rahaministerin salkun kahvaan kuin pakenee Merikasarmin suojiin ulkopolitiikkaa johtamaan. Mitään nimiä nyt mainitsematta. Antaa kuolleiden haudata kuolleensa, on sanottu.

Kuplia ja trendejä

Vihreitä kuitenkin suojaa jossain määrin se, että puolueen ohjelma on kiinni globaaleissa megatrendeissä: kiihtyvässä kaupungistumisessa, asiantuntijatyön lisääntymisessä ja urbaanien metropoliasukkaiden irtoamisessa kansallisvaltioista. Vaikka jossain määrin takkiin tulisikin kuplan puhjetessa, on hyvä huomata ettei kaikki ole pelkkää kuplaa.

Tässä näkyy myös se, että taistelu pakkolaeista ja leikkauksista talvella 2015-2016 puhalsi kuumaa ilmaa SDP:n purjeisiin, mutta heti kun vetoapu loppui, puolueen alavireinen kannatuskehitys ja trendinomainen lasku jatkui. Kuntavaaleissa nähtiin pudotusta suurissa yliopistokaupungeissa ja nousua maalaiskunnissa ja teollisuuskaupungeissa. Noste tuli siis siellä, missä kehitys on tämänhetkisen tiedon valossa laskeva. Muiden kuplien puhkeamiseen oman kannatuksen pelastamisessa ei voi laskea kukaan, se on tuhon tie.

"Laajapohjaisen yleispuolueen" aika on ohi, sen tilalle menestyksen reseptiksi on muodostunut "selkeästi profiloitunut yhteistyökykyinen puolue". Aiemmin on pidetty selkeästi erillään puolue, joka ajaa jonkin tietyn intressiryhmän asiaa tai tiukkaa agendaa sekä puolue, joka otti laajasti huomioon erilaisia ihmisryhmiä ja etuja, kooten agendansa arvojen pohjalta.

Kannatuskatto ja profiloitumisen merkitys

Kestävän kannatuksen katon on asettanut koko 2010-luvun ajan Kokoomus. Pienistä notkahduksista huolimatta kykypuolue on päässyt säännöllisesti 20 % kannatukseen, eikä näitä lukuja ole juuri haastettu. Mikään puolue ei kykene pitkää aikaa miellyttämään useampaa kuin joka viidettä äänestäjistä.

Kokoomukselle rasti on ollut helppo, koska Suomesta löytyy varmasti viidennes, jonka elämässä pitkittynyt taantuma on näkynyt lähinnä kiristyneenä verotuksena ja firman tuloksen notkahduksesta johtuvista ansionmenetyksistä. Pohjimmiltaan nykyisessä yhteiskuntamallissa hyvin pärjääviä on helppo miellyttää. Muutosta haluavien äänestäjien pitäminen samassa teltassa on hankalampaa.

Nykyisessä tilanteessa intressit ja arvot ovat yhä tiiviimmässä yhteydessä. Ihmiset kaipaavat poliittiselta liikkeeltä yhä useammin selkeitä ja konkreettisia tavoitteita, joita ei vesitetä kuin eri puolueista olevien siipien valmiilla kompromisseilla. Samaan aikaa halutaan, että näitä tavoitteita edistääkseen puolue on sitten valmis hakemaan yhteistyötä ja kompromisseja.

Sosialidemokraatit uudistumaan

SDP:ssä on edellisen puoluekokouksen jälkeen nähdäkseni herätty toimintatapojen uudistamiseen ja uusien tavoitteiden ja agendan asettamisen merkitykseen. Laiva on uuden puoluesihteerin ja varapuheenjohtajiston johdolla viimein kääntymässä. Puolueen jäsenistössä valtaa 70-luvulta saakka pitänyt ikäluokka on siirtymässä pois järjestötyöstä ja se avaa tilaa nuoremmille voimille.

Uskottavuuden saavuttaminen ja uuden poliittisen agendan luominen ei kuitenkaan ole nopea parannuskeino. Vihreät ovat olleet valtakunnan politiikassa 90-luvun alusta lähtien. Vasta kun puolueen perustamisen jälkeen syntyneet alkavat muodostaa merkittävän osan äänestäjistä, siitä on tullut uskottava voima nousemaan Suomen kärkipuolueeksi. Perussuomalaiset hakivat nostetta SMP:n raunioilta 15 vuotta ja pääsivät valtaan vasta, kun SMP:n konkurssin unohtaneet olivat 20-kesäisiä.

Ihan niin syvältä ei toivottavasti tarvitse kyntää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Reinfeldt ja Borg sanoivat puolueen uudistamiseen menevän 5-10 vuotta. Pitkä tie on edessä mutta olen optimisti. Sosialidemokratialle on vielä kysyntää, kansainvälinen evidenssi sen näyttää.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Näinpä. Uudistuminen voi alkaa vain uudistustarpeen tiedostamisesta. Nyt alkaa olla H-hetki. Kukaan ei takaa sitä, että kysynnän sosialidemokratialle tyydyttäisi SDP.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

se ainakin on satavarmaa, että SDP:n kannatus ei tästä tule kasvamaan viime vuosituhannen juoksuhaudoista käsin. Maailma on nykyisin aivan toisenlainen kuin 90-luvulla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Miten se uudistuminen näkyy ulospäin äänestäjälle?

Jos valitaan AY-jyrä Rinne puoluekokouksessa vaivaantuneiden taputusten tahdissa uudelle kolmituotiskaudelle, niin melko tyhjää puhetta on uudistuminen.

Kirjoittaa ja puhua voi puolueen jäsenet ihan mitä tahansa, mutta ulospäin kannattajalle ja äänestäjälle se uudistuminen on kyllä olematonta.

Vihreiden politiikan analysointi ja miettiminen ei vie puoluettanna yhtään ylöspäin, voisin vannoa, että teette samoja virheitä kuin persujen kanssa, kun kohdistatte kritiikkiä johonkin yksittäiseen puolueeseen. Toisten moitiiminen ja vikojen hakeminen ei johda kannatuksen kasvuun, siitä on hyvä esimerkki jenkeistäkin, kun Clinton keskittyi haukkumaan Trumpia, eikä omaa linjaa ollut lainkaan. Persutkin veivät viime vaaleissa teitä kuin litran mittaa, ja samoin käy nyt, jos keskitytte vihreiden mollaamiseen.

Joskus olen kuullut sanonnan, että kyllä matokin oppii, vaikkei sillä ole aivoja, mutta demareiden tapauksessa se oppiminen ei kyllä taida alkaakaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Vastauksena kysymykseen: ei vielä mitenkään. Työ on vasta alussa, mutta ensimmäistä kertaa demariuteni aikana nimen omaan puolueessa ei olla muuttamassa naamoja keulassa tai tekemässä linjamuutosta jolla "palataan juurille", vaan tekemisen ja viestinnän tapaa. Siitä voi syntyä uutta.

Muita ei pidä moittia, niin en itse kokenut edes tekeväni. Pikemminkin mietin mitä Vihreät ovat tehneet oikein. Persutkin tekivät monta asiaa oikein.

Oma näkemykseni SDP:n kärkiteemoista olisi:

1) Uskottava ohjelma ilmastonmuutoksen torjuntaan ja luonnonvarojen loppumiseen.
2) Sosiaaliturvan uudistaminen siten että se takaa riittävän toimeentulon ja kannustaa töihin. Jonkinlainen osallistava perustulo.
3) Veroreformi, jolla saadaan työ ja yrittäminen kannattamaan ja riittävästi rahaa yhteisten palveluiden tuottamiseen.
4) Miten tuotetaan palvelut kestävällä tavalla.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Rinne, Rinne ja SDP:n linja.

Siinähän ne syyt ovat. Ay-liike elää vielä 1900-luvun lopulla. Eikä siltä uudistumiskykyä näytä löytyvän. SDP puolueena tukee ay-johtoa, mutta unohtaa ay-liikkeen jäsenet.

Keskituloiset ovat löytäneet etujensa puolustajat Kokoomuksesta, Keskustasta ja Vihreistä. Nyt rinnalle pyrkii myös Sininen Tulevaisuus. SDP luopui pelikentästä kovin helposti.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Ay-liike elää vielä 1900-luvun lopulla

Mutta EU ja porvaripuolet elää uutta aikaa=
Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittaminen.
Työtä Kelan tukea vastaan ,veronmaksajien piikkiin.
Kahdet työmarkkinat:
1)-palkalliset työt
2)-Työtä Kelan sosiaaliturvaa vastaan.
1. veroilla maksetaan edm."palkat" Kelasta.

SDp/AY ? Kun EK ja hallitus iski Kikyt ja leikkauslistat pöytään kiristäen AY leikkaamalla lisää eläkeläisiltä,lapsierheiltä,heikompiosaisilta .
Niin kerrotko omin sanoin mitä Sdp 37 edustajalla/AY olisi voinut tehdä?

Vienti lähti vetämään jo 16.6-15 KL/TE
ennen kuin edes Kiky oli sovittu.
(Saksa ja Ruotsi nosti palkkoja keväällä-15 ja jo silloin meillä oli kilpailukyky edm.verrattuna)
JK.Pitkäaikaistyöttömien,Työmarkkinatukea/peruspäivärahaa saavien työttömien tuet ,tukien ehdothan päättää hallitus/Stvm ,Kelasta verovaroilla maksettavista työttömyyskorvauksista.

Käyttäjän KariNikander kuva
Kari Nikander

Ihan hyvä kirjoitus. Sitähän ei tiedä, missä kannatus nyt olisi Jutan johdolla, mutta mielestäni Rinteen valinta uudisti puolueen 1970-luvulle. Urpilainen sentään edustaa tätä vuosisataa ja -tuhatta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta puhut. Mutta "kansahan" halusi Jutan pois .
Jakamasta
Kreikan-tukipaketteja=
-Jotka sopinut Kepu-hallitus jo-09 aina 2018 asti. Enemmistön luvalla joten ei yksi puolue niitä olisi estänyt.
Leikkaamasta 8e lapsilisistä
Jotka oli jo kepu,kok,vihr,rkp leikkauslistalla helmikuu-11
- seuraavalle kaudelle.
Vakuus sopimusten takia
Jotka sopi Kiviniemen hallitus,
-laati VM-virkamiehet Salmi ja Hetemäki .Jonka VM Katainen vei Brysseliin 19.5-11 .Kiviniemen virkamieshallituksen luvalla.
Yhteisöverontakia
Joka oli EK vaatimuksena
VM/EK asiantuntijat räknäsivät luvut edm. ei koskaan ministerit.

Jk.Eduskunnan asiakirjoista ja EU tehdyistä sopimuksista löytyy yllättäviä tietoja jopa päivämäärillä.Kuka mitäkin oli sopinut ja milloin.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

ST/UV on varsinainen demokratian irvikuva. Jos nimi pitää olla esillä, niin silloin on pakko olla Muut-otsakkeen alla näkyvissä kaikki loputkin.

Sitä paitsi ST/UV ei ole edes puoluerekisterissä ja silti ne rohmuaa rahaa, jolloin jää kysymykseksi, pitäisikö ulkopuolisten puolueiden saada samalla tukirahoja?

Minä en luota pätkääkään istuviin puolueisiin. Toivon, että mahdollisimman moni äänestäjä tajuaa, ettei mikään muutu vaikka äänestäisi miten tahansa.

Ainoa keino politiikan muuttumiseen on äänestää ulkopuolisia puolueita ja syöstää kaikki vanhat puolueet alas niin kuin esimerkiksi Ranskassa.

Ei täällä Puheenvuorossa tarvitse tehtailla monen monta gallup-asiaa vaan 1-2 mutta monta on jo liikaa ja jos on asiaa, menkää niihin jo perustettuihin blogeihin. Muuten täytyy ruveta tehtailemaan asiattomia ilmoituksia kaikkiin turhiin jankkausblogeihin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yks on varma.Äänestäjät on nenästävedettäviä.
-Mitään ei opittu PS/UV kikasta -03-15."Työväenpuolue" koko-kansan puolue.
"Koijärveläiset" vihreät käyttää oppositiossa samaa kikkaa kuin PS käytti.
Vihreät on yhtä "vasemmistolaisia" kuin T.Soinin PS oli Vennamolaisia
"Kyllä kansa tietää rötösherrat"!
-Vihreät oli sopimassa Vanhasen/Kivinemen hallituksessa:
1.) Paltamo-kokeilun (työtä sosiaaliturvaa vastaa)
2.Ensin nuorten /opiskelijoiden tukien leikkaamisesta 20%-40% jos ilmaistyö ei kelpaa.Tai jatka opintoja .Pakko ottaa opintolainaa muuten ei saa Kelasta tukea elantoon.
3.Työtä sosiaaliturvaa vastaan tuli myös työttömille.Ammattitaitoisille Ex-palkansaajille.
Ja tämähän oli kepu,kok,rkp toive. Sovittu jo -92 EU Ahon hallitus.

Jos vihr.voittaisi vaalit ja hallitukseen mukaan tulisi porvaripuolueita=
Kaikki jatkuisi kuten nyt kepu,kok-03-19
Jos taas vihreät ja vasemmisto (hyvin epätoden näköistä)niin "vasem."-vihreillä olisi tukalat olot. EU,EK+porvaripuolueet tekisivät kaikkensa kaataakseen hallituksen.

Joten meno jatkuu kuten tähänkin asti.
Sdp,vas2-6 porvaripuoluetta+EU/EK linjalla.

JK.Sai vasemmisto nyhdettyä kok,rkp,vihr,krst-12 köyhien toimeentulotukeen korotuksen .Ensimmäisen kerran -94 jälkeen.Toimeentulotukea saa nyt 150 000 kotitaloutta.
Vastalahjaksi edm.vaati Alv 25%.Urpilainen tinki sen 24%.
Vain se on herunut kepu,kok hallituksissa .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset