Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Sote kaatuu taas Kokoomuksen valtapeleihin

  • Kauankohan tätäkin vielä joutuu katsomaan? (Kuva: Matti-Pekka Heikura)
    Kauankohan tätäkin vielä joutuu katsomaan? (Kuva: Matti-Pekka Heikura)

Hallituksen kompurointi sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen kanssa vain jatkuu. Epätoivo on kasvanut niin suureksi, että Ilta-Sanomien tietojen mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kosiskelee ja demareita hallituksensa pelastajaksi. Antti Rinne on HS:lle ilmoittanut, että SDP lähtee hallitukseen vain vaalien ja uuden hallitusohjelman kautta.

Tänä syksynä piti olla viimein läpihuutojuttu sekä soteuudistuksen maaliin vieminen että länsimetron liikennöinnin aloittaminen. Molemmille oli päivämäärä ja niin poliitikot kuin asiantuntijatkin olivat vakuuttuneita. Vaan ähäkutti. Nyt jos pitäisi veikata, kumpi tulee nopeammin, laittaisin rahani Länsimetrolle.

Hallituksella kun alkaa olla oikeasti kiire sen soten kanssa. Lakipaketti pitäisi saada käsittelyyn marraskuussa, että se ehtii käydä eduskunnassa, valiokunnissa, lausuntokierroksella, tulla säädetyksi ja astua voimaan vuoden 2019 alusta. Keväällä 2019 pidetään nimittäin eduskuntavaalit ja sen jälkeen kaikki keskeneräinen menee täysin uusiksi.

Jos Keskustan kannatus luhistuu, kuten näyttäisi käyvän, kukaan ei enää halua rakentaa uutta hallinnontasoa suojatyöpaikkoineen. Kokoomus on jo nyt yksin halussaan yksityistää julkisten terveyspalveluiden tuotanto ja luoda lakisääteinen pakko palveluseteleiden myöntämiseen.

Hallituksen tavoitteet ristiriidassa säästöjen kanssa

Yksityinen sektori täydentää jo nyt laajasti julkisia terveyspalveluita ja voi tehdä niin jatkossakin. Sote-palveluiden uudistamisessa oli kuitenkin alun perin kyse integraation vahvistamisesta. Se vaatii sitä, että palveluiden järjestäjällä on mahdollisuus katsoa kokonaiskuvaa ja käyttää yhteiset rahat järkevällä tavalla. Kokoomuksen holtiton palveluseteli-valinnanvapaus maksaisi veronmaksajille miljardeja ja heikentäisi kykyä katsoa kokonaiskuvaa ja kohdentaa resursseja järkevästi. Säästöjä ei syntyisi.

Asiantuntijat ovat jo pidempään esittäneet, että sosiaali- ja terveyspalvelut järjestettäisiin enintään 10 alueen puitteissa. SDP:n esittämässä mallissa alueet päättäisivät itse rahoituksestaan, hallinnostaan ja palveluntuotannon toteuttamisesta perustasolla. Erityistason palvelut hoidettaisiin viiden erityisvastuualueen kautta. Malli olisi paljon järkevämpi kuin nykyinen yritys laittaa maakunnat, kuten Uusimaa (1,65 milj. as.) ja Keski-Pohjanmaa (68 000 as.) samalle viivalle. Maakunnista 12 on asukasluvultaan pienempiä kuin Tampereen kaupunki.

Jarruttaminen ja kaaos palvelee yksityisten terveysfirmojen intressejä

Miksi Kokoomus sitten vaatii lopulliseen pakettiin niin suurta roolia yksityisille sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajille? Siitä yksinkertaisesta syystä, että nämä toimijat ovat tämänhetkisen päättämättömyyden ja epävarmuuden suurimmat voittajat. Lopputuloksen tulee olla todella markkinahenkinen ja avata mahdollisimman laajasti veronmaksajien kukkarot terveysbisnekselle, että se olisi parempi kuin nykytilanne.

Voimassa nimittäin on määräaikainen laki, joka kieltää nykyisiä palvelunjärjestäjiä investoimasta sote-kiinteistöihin ilman erillistä lupaa. Lain alkuperäinen tarkoitus oli estää kuntia ja sairaanhoitopiirejä sementoimasta nykyistä palveluverkkoa rakennuttamalla uusia tiloja palveluilleen.

Kun sote-uudistus kuitenkin lykkääntyy ja monessa kunnassa 70-luvulla rakennetut tilat kärsivät sisäilmaongelmista ja on muutenkin ajettu loppuun, moni kunta kiertää säädökset ostamalla palvelut Mehiläiseltä, Attendolta tai vastaavalta firmalta. Yksityisiä yrityksiä kun investointikielto ei koske. Näin soten lykkääntyminen pikku hiljaa ajaa tilannetta Kokoomuksen haluamaan suuntaan, jossa terveyspalvelut ostetaan yksityisiltä yrityksiltä ja julkinen palveluntuotanto ajetaan alas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Paljon näyttää tapahtuvan kaikenlaista, kun lähtee kokoomuksen kanssa "marjaan". ;)
Eipä ole eka kerta ja tuskin tulee yllätyksenä jatkossakaan "yhteismarjamatkoilla".

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Analyysisi pohja ei ole kestävä. Syksyllä 2015 Sipilä uhkasi hajottaa hallituksen, jos sote-uudistukseen ei kytketä maakuntauudistusta, joka määrittää maakuntien lukumääräksi 18. Siinä koko sotkun alkusyy.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

No ei siinäkään himmelissä kyllä mitään järkeä toki ollut.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jos joku keitto epäonnistuu, ovat siihen syynä kaikki sen keittämiseen osallistuneet kokit. Mutta sinä kirjoituksessasi annat kaiken syyn Kokoomukselle.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #5

No tähän tuoreimpaan kriisiin on kyllä syyllinen Kokoomus. Silloin kun Stubb kuunteli levyjä yön yli valtioneuvoston linnassa, syyllinen oli Keskusta.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Ja samalla unohdat tyylikkäästi koko sotkun alkusyyn. Eli Sote- ja maakuntauudistuksen pakkokytkennän, jonka takana oli Keskusta ja Sipilän uhkaama hallituksen hajottaminen.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #16

Ei, vaan me muut emme unohda sitä pakkokytkentää jossa Kokoomuksen on pakko yksityistää terveydenhuolto rahastamisen kohteeksi. Sen ansiosta sote-projektin koko tarkoitus menee kankkulan kaivoon. Projektin tarkoitushan oli alentaa kustannuksia. Jossain matkan varrella Kokoomuksen kustannuskasvutahto ja kepun valtapolitiikka ohittivat alkuperäisen tarkoituksen. Sehän tässä on ongelma, että kumpikaan ei edes yritä enää tehdä sitä mitä alunperin piti tehdä. Surkuhupaisaa seurattavaahan tämä olisi, jos säädön kustannusvaikutus veronmaksajille ei olisi niin traaginen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Itse näkisin sotkun keskeisimmäksi alkusyyksi Kataisen hallituksen päätöksen lakkauttaa PARAS-hanke. Sen jälkeen on vain aloitettu sama kouhkaaminen uudestaan ja uudestaan. Kokoomus on systemaattisesti sabotoinut kaikkia järkeviä uudistuksia koska puoluetta kiinnostaa vain luoda raha-automaatti yksityisille terveysalan yrityksille.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Itse näen että kun Vanhanen sopi EU Eurooppa 2020 sopimuksen. Valtion ja kuntien palvelut mahdollistettava ulkomaalaisten yritysten tomimiseen täällä.
(VR,Terveys ja hoivapalvelut,ym)
Muokata lakia niin että se on mahdollista (Peustuslakia/Kuntalain takia).

Kepu suheerannut koko aika piälysmiehenä hankkeessa. Sote-ministeri Rehula.
Kuntaministeri Kiviniemi vetäjä Paras-hanke-07-10.
Kenellä kuntia eniten? Oikein Kepulla 204. Kene idea maakunta-himmeli? Kepun.
Perheyritysten ex-johtajat Vanhanen,Berner . Kepu pikimustempi porvari kuin kok ikinä, jo-87 lähtien kun Urkkista aika jätti.

Ahon "työreformista" lähtien .Työttömät ja palkansaajat kyykkyyn.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Eniten minua ihmetyttää tämä valtapelien juurisyy. Missä vaiheessa Kokoomuksen olemassaolon tarkoitukseksi tuli verovarojen lapioiminen veroparatiiseihin? Tässä tulee liberaalilla ateistillakin vanhoja kunnon kypäräpappeja ikävä. Niillä sentään oli selkärankaa ja periaatteita.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Ne verovarojen lapioijat eivät rajoitu yksin kokoomukseen. Kyllä näitä sen alan innokkaita on esiintynyt äänekkäästi vähän siellä ja täällä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Jep.Nordean verottomiin kuoriin ja omaa nimeä kantaviin säätiöihin. Kukas se oli joka noin teki jotta välttyisi lama-talkoilta "verojen" joutumista maataloustukiin ja lapsilisiin esim.
Saihan ne omalla päätöksellä vietyä kansan taskuilta.(vaikka 0 ratkaisulla duunarien palkoista)

HS laski että PM "osallistuu" lamatalkoisiin n.370e/v.
Paljos "kätilöiltä" vietiin? 400e.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Kun on peliin lähtenyt ja kortit jaettu, niin pitää katsoa se viimeinen kortti, ihan pelin takia. Vaikka talo pottiin, mieluummin jonkun muun, kuin mun talo.

Käyttäjän erkkilaitila1 kuva
Erkki Laitila

Korruptiolta haiskahtaa. Poliitikot on ostettu. Lobbausta.
Suurinta ääntä ovat pitäneet ne, jotka sotesta vähiten tietävät.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Uudet vaalit vaan käyntiin. Kokoomus saa ainakin Vihreistä ja Vasemmistoliitosta hyvät ja luotettavat kumppanit, kun lupaa niille suurmoskeijan sekä turvapaikanhakijoille ilmaisen terveydenhuollon (säilymisen). Työvoiman tarvehankinnan poistamisenhan se sai jo. Samalla Vapaavuori saa C21-liikkeensä ajamat agendat virallisesti hallitusohjelmaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Vapaavuori käsittääkseni vastustaa suurmoskeijaa eikä taida muutenkaan hallitusohjelmien kasaaminen pyöriä Suomen islamisoimisen ympärillä, vaikka Hommaforumilla näin epäilemättä arvellaankin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niin sai vihreistä Vanhasen II porvari-hallituskin.
Hyvin sopi tuulivoimatuet,kreikkavipit sopiminen -18 asti,Kelamaksunpoisto ja velanteko (velka 80mrd/alijäämä 8mrd) sujui hyvin.
Kuten Heinäluomalta -07 perintönä 3 mrd Ylijäämään tuhlaaminenkin. Keillehän se meni?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei kaatunu, ei kannata nuolasta ennenkuin tipahtaa. :)

Kannattaa suodattaa nää suurimmat kohut aina ennenkuin asiasta on varma.

Mehän ei asiasta mitään tiedetä, näyttää ihan normaalilta poliittiselta peliltä, ja sehän uppoaa kansaan ja mediaan.

https://yle.fi/uutiset/3-9889266

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Epäilen, että ainakin keskustan eduskuntaryhmässä syntyy jupinaa nyt syntynyttä "sopua" kohtaan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

"Kokoomuksen holtiton palveluseteli-valinnanvapaus maksaisi veronmaksajille miljardeja ja heikentäisi kykyä katsoa kokonaiskuvaa ja kohdentaa resursseja järkevästi." /Eetu Kinnunen

Suomessa on korkeatasoinen ja kustannustehokas julkisen erikoissairaanhoidon taso, johon asiakkaat ovat pitkälti tyytyväisiä. Subjektiivinen oikeus asiakassetelin käyttöön erikoissairaanhoidon piirissä romuttaisi pitkälti julkisen erikoissairaanhoidon palvelut. Asiakasseteleiden mukana odotettavissa oleva erikoislääkäreiden siirtyminen paremmin palkatulle yksityiselle sektorille ja sitä seuraava julkisen sektorin lääkäripula veisi potilailta paljon mainostetun valinnanvapauden julkisen ja yksityisen sektorin välillä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mikäli yksityispuolelle vaaditaan leikkaustoiminnan ehdoksi ympärivuorokautista päivystystä niin yksityispuoli joutuu käytännössä lopettamaan nykyisen laaja-alaisen leikkaustoimintansa kokonaan.

Vain julkinen sektori pystyy takaamaan 24/7- erikoislääkäripalvelut ja leikkaustoiminnan.

Asiakassetelin käytön edellytykseksi oli viimeksi raotetussa versiossa kytketty leikkaustoiminnan 24/7-valmius myös yksityispuolella. Viimeisestä versiosta ei ole kerrottu mitään.

P.S. Jos olen ymmärtänyt väärin, se johtuu ala-arvoisesta sote-tiedottamisesta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

"Finntanic" on ollut tuuliajolla jo kohta kymmenen vuotta ja päällystö edelleenkin vain leikkii hippaleikkejä.

Kohta ollaan kivikossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sotetyöt sammuu, kaikki keput nukkuu, keput nukkuu.
Kokkarin varjoon hallitustouhu hukkuu, touhu hukkuu.

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Eduskunta silloin varpahillaan, varpahillaan,
varovasti painaa soten alta lipan alta lipan.

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Kompromissii tarjoo Rinteen Antti, Rinteen Antti,
raostansa sen jo Sipilä näki, Sipilä näki.

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Hallituksen kimppuun oppositio rientää, veitikaiset,
lyövät hallitusta ja luovat pientä, luovat paniikkia pientä.

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Mutkia on siinä monenmoista, monenmoista.
Kuiske kuuluu: ”Miltä sote maistaa, sote maistaa?”

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Sitten leikitellään dirketiivin alla, direktiivin alla,
kunnes kansa väsyy kepuikeen alla, ikeen alla.

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Hiljaa hiipii vaalikarja hillaan, vaalikarja hillaan,
kotikoloihinsa alle ilkivallan, alle ilkivallan.

Sote tap, kiky tap, sote sote sop sop pa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juuri noin. Ja Kansa maksaa viulut.Äänestää taas kepu,kok suurimmaksi puolueeksi.Kuten on tehnyt -03-19 aikana jo.
Kepu 3 kautta, Kok 1 kauden yht.16 vuotta ja hyvin on "pyyhkinyt"
(ainakin rikkailla ja "farmareilla" tilakoot vain kasvaa kuin kolhoosi-tiloilla)

Mitä eroa on Hallituksen toimilla ja Pizza-yrittäjän?

Jos Pizza-yrittäjä maksaa Suomen kansalaisuuden saaneelle työntekijälleen alipalkkaa joutuu hän oikeuteen ja saa tuomion.

Kun hallitus teettää 9e/pv palkalla töitä työttömillä se on "sallittua"?

Pizzerian työntekijällä on oikeus saada kaikki Kelan-etuudet mihin on oikeutettu.Ilman ehtoja.

Työttömän oikeudet Kelan-etuuksiin loppu heti kun hänestä tuli pitkäaikaistyötön. -94-10 Lailla Toimeentulotuen/perustulon/peruspäivärahan ehtojen mukaan.
Perustuslain/Yhdenvertaisuuslain mukaan?

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Miten voi olla niin, että kokoomuksen Paula Riskko, sisäministeri, on kokoomuksen sote-vastaava. Hän on sählännyt jo monen hallituksen aikana soteasiat-solmuun ja taas jatkuu...
Vaatii Sipilältä, Saarikolta ja Orvolta hermoja pitää tuo sähläri jotenkin aisoissa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Sote-Historia:
Kunta-uudistus,Paras-hanke
Vetäjänä
Kuntaministeri M.Kiviniemi (kesk)
Risikko (kok)
Virkkunen (kok)
Sari Sarkomaa (kok)

Risikko Sos ja terv.ministeri -11-14

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

Tuli tuosta Sotesta mieleen että mitä on suunnitteilla kela-korvauksen suhteen?

Eikö se vähän sote sotke asioita jos tulee jonkinlaisia palveluseteleitä yms,,ja valinnanvapaus,,jääkö kela-korvaus kokonaan pois?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset