Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Hallituksen talouskuri pettää

Helsingin Sanomat julkaisi tänään artikkelin, jossa ilmaistaan hyvin se huoli, jota itse olen kantanut siitä lähtien kun ensi kerran annettiin ymmärtää, että Suomen talous on kääntynyt nousuun. Suomessa ei vieläkään ymmärretä mitään suhdannepolitiikasta tai Keynesiläisyydestä. Suomessa leikataan ja kiristetään verotusta kun talous kaipaisi elvytystä. Sitten kun talouskasvu alkaa, uusia menoja ja veroastetta aletaan rukata sen mukaisiin puihin muistamatta, että se mikä menee ylös, tulee aina joskus myös alas.

Hallitus on nyt kritisoinut Vihreiden ja SDP:n vaihtoehtobudjetteja verotuksen kiristämisestä. Samaan aikaan sen oma politiikka lepää osittain tyhjän päällä: alkoholilain uudistus uhkaa venähtää ja samaa tietä alkoholiveron nosto, mutta 100 miljoonan lisäverokertymä on jo laskettu budjetin tulopuolelle. Myös kertaalleen päätetty kiinteistöveron alarajan nosto kumitettiin pois valtion tasetta paikkaamasta. Epäsuosittua ehkä, mutta niin pitäisi olla velkaantumisen jatkamisenkin.

Valtion velanoton piti loppua viimein vuonna 2021, mutta tästä tavoitteesta hallitus on jo kokonaan luopunut. Velkaantuminen jatkuu pitkälle 2020-luvulle, vaikka talouskasvuennusteet eivät pysy toteuman perässä. Kysymys kuuluukin, kauanko tätä herkkua jatkuu? Väestön ikääntymisestä ja työikäisen väestön vähenemisestä emme pääse mihinkään, näistä syistä julkiset menot ja tulojen tarve tulevat jatkossakin kasvamaan vaikka työttömyyttä saataisiinkin vähennettyä. Suomen rakenteellinen alijäämä ei ole oikenemassa mihinkään.

Opposition verolinja

Vihreiden halukkuus energiaverotuksen kiristämiseen ja verovähennysten karsimiseen on yleisesti tunnettua, mutta SDP itse asiassa on esittänyt pääasiassa hallituksen esittämien veronalennusten perumista, siis verotuksen pitämistä nykyisellä tasolla. Vasemmistoliitto menee tässä asiassa täysin omia latujaan ja haluaa ainoana kiristää verotusta rankasti.

Joitain uusia veroja ja veroluokkia demareillakin on, mutta myös veronalennuksia: tuloveroja kevennettäisiin kaikilta paitsi eniten tienaavilta ja yritysten ALV-rajaa nostettaisiin 30 000 euroon. Näiden vaikutukset ovat käytännössä +/- 0, tavoitteena on siirtää verotuksen painopistettä työn verottamisesta omistamisen verotukseen. Työn verotus on Suomessa kansainvälisesti verraten todella kireää, mutta sen sijaan omistamista ja sen tuottoja verotetaan kevyemmin kuin verrokkimaissa. Tästä kärsii eniten keskiluokka ja hyötyy rikas vähemmistö. Startup-yrittäjän arviosta siitä, miten demareiden vaihtoehtobudjetti vaikuttaisi yrittäjiin voi lukea lisää täältä.

Joitain menolisäyksiäkin on pakko tehdä, koska palkankorotusten myötä hintataso tulee nousemaan. Pienimpiin eläkkeisiin, perusturvaan ja opintorahaan tarvitaan elinkustannusindeksin mukaiset korotukset ja lisäksi takuueläkkeeseen on saatava maltillinen tasokorotus, jotta eläkeläiset saadaan pois leipäjonoista.

Talouskuria on jatkettava erityisesti nousukaudella

"Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä", sanoi aikanaan Raimo Sailas (sd.). Lausumassa on vinha perä, sillä ainoastaan hyvin taloutensa hoitanut valtio voi tiukassa tilanteessa velkaantua ja keventää verotusta, maksaa työttömyyskorvauksia ja käynnistää ylimääräisiä investointeja elvyttääkseen taloutta ja turvatakseen tavallisten perheiden normaalin elämän jatkumisen.

Kun julkiset menot on mitoitettu maksukyvyn mukaan, niillä ihmisille tarjottava tuki ja turva on myös luotettavammalla pohjalla. Jos kaikki mitä tulee, pannaan sitä myöten haisemaan voidaan odottaa että pää jää vetävän käteen, kun seuraavan kerran talouskäyrät nyökkäävät. Rakenteelliseen alijäämään tunnutaan nyt suhtautuvan hallituksessa täysin holtittomasti kun talouskasvu näyttää tilapäisesti hyvältä. Kai sitä ajatellaan, että kyllä rikkaat ja hyvätuloiset pärjäävät, vaikka valtiontalous sotkettaisiin suohon.

Valtiontalouteen on tehtävä sellaisia reformeja, joiden avulla orastava talouskasvu näkyy mahdollisimman monen elämässä uusina työpaikkoina. Samalla on nyt mahdollisuus toteuttaa joitakin infrahankkeita, joilla olisi myönteinen vaikutus talouteen pitkällä aikavälillä. Muuten talouden suhteen pitäisi jatkaa tiukkaa kuria.

Oppositiolta toivoisikin nyt valppautta ja kykyä vastustaa kiusauksia populistiseen tarjoushuutokauppaan. Suomalaisilla on onneksi pääsääntöisesti terveen talonpoikainen taloudellinen moraali. Jos talouskasvun tilapäisyyttä ja pidemmän aikavälin talousnäkymien huolestauttavuutta pidetään esillä, se tekee hallituksellekin hankalaksi tehdä kovin vastuuttomia vaalibudjetteja Keskustan ja Sinisten kannatuksen pelastamiseksi kansan kustannuksella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Tulot nettona 2800€ ja toimeentulotuki 2714€. Ja joku ehdottaa perusturvan nostoa.

Työväenpuolue? Paskan marjat sanon mää.

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Avaisitko vähän tuota? En oikein tajunnut asiaasi. Mitä tulee toimeentulotukeen niin se on juuri osa ongelmaa että kun siihen joudutaan turvautumaan pidempiä aikoja.
Käytännössä lopulta maksetaan enemmän tukea kuin mitä maksettaisiin jos ensisijaiset tuet olisi suurempia. Toimeentulotuen byrokratia ei myöskään ole ilmaista ja toimeentulotuen hakemiseen käytetty aika on myös pois työnhausta.

Pekka Pylkkönen

Se on ongelma että toimeentulotuki on niin suuri että työssäkäynnistä ei jää mitään näppiin. Oma palkka on ihan kelvollinen, vaimon ei. Tälläisiä perheitä on melko paljon.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #4

Kuinkakohan iso perhe täytyisi olla, että voisi saada tuollaisia toimeentulotukisummia? Ei ihan yhdellä tai kahdella lapsella olla noissa lukemissa kyllä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Kaksi lasta ja Helsingin vuokrataso. Ihan normaalia. Ilmeisesti toimeentulotukea koskaan saamattomat eivät vain jaksa uskoa sitä.

Netistä löytyy toimeentulotukilaskuri. Syötä sinne vuokra, sähkö, kotivakuutus, päivähoitomaksu, lasten harrastukset, terveydenhuoltomenot- eli nuo mitä sossu maksaa. Yllätyt!

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen Vastaus kommenttiin #8

Avainsanahan tässä on se Helsinin asumisen hinnat. Ongelma ei ole toimeentulotuki, vaan kyvytön asuntopolitiikka. Siitä voi sitten syyttää sitä talouspoliittisesti yleiskyvytöntä Kokoomusta. Erityisen kuvaavaa Kokoomuksen pihalla olemisesta on se, että vinkuvat kuinka paljon menee asumistukiin ja sitten itse tekevät parhaansa että niin käy. Onhan se aika lailla typeryyden multihuipentuma ajaa toisensa poissulkevia tavoitteita ja sitten valittaa seurauksista kun on onnistunut siinä asuntojen hintakuplan luomisessa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Sitä minä vain ihmettelen, että demarit liki hyppivät seinille, jos joku puhuu perustulosta. Ja seuraavassa lauseessa puhutaan ensisijaisten tukien nostosta...

Vai onko niin, että sosialidemokraatit pelkäävät menettävänsä äänestäjänsä, elleivät pääse jakamaan ihmisille tukia. Joku voisi keksiä, että perustulo kuuluu jokaiselle eikä ole pelkästään demarien hyvää hyvyyttään myöntämää.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #5

Mihinköhän tämä perustuu?

SDP on esittänyt kokonaisvaltaista yleisturva-reformia, johon sisältyy perustulon logiikalla toimiva vastikkeeton ja automaattinen vähimmäisetuus, jonka summa on karkeasti sama kuin Vihreiden perustulomallissa.

Koskas Keskusta muuten esittää oman perustulomallinsa?

Käyttäjän LassiJskelinen kuva
Lassi Jääskeläinen

Mielestäni nousukaudella on ihan perusteltua lisätä sellaisia menoja joilla vähennetään kustannuksia pitkällä aikavälillä, kuten ennaltaehkäisevät palvelut, IT-järjestelmät ja rakenneuudistusten tukeminen (näihin toki olisi syytä löytyä rahaa myös heikkoina aikoina). Samoin esim. eriarvoistumiskehityksen torjuminen vaatii nyt leikkausten jälkeen tiettyjen menojen lisäämistä. Kuitenkin vähintäänkin pitäisi saada velkaantuminen pysähtymään siten, että julkisen velan suhde BKT:hen laskisi siten että on varaa velkaantua riittävästi kun talous sakkaa. Aljiäämää ei kuitenkaan ole pakko tehdä vaan julkisen velan suhde BTK:hen on mielestäni paras mittari, veikkei se nyt ihan täydellinen mittari toki joka suhteessa ole.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itse hämmästelen sitä porua joka syntyi, kun demarien taholta esitettiin Sitran varojen koskemiseen. Ainakin itse näen järkevänä, että Sitran rahastosta otettaisiin kertaluonteinen summa, jolla korjattaisiin homekoulut kuntoon. On suurta välinpitämättömyyttä päättäjien taholta, että varoja makuutetaan laiskana rahastossa samalla, kun tulevaisuuden toivomme, lapsemme, sairastuvat homekoulujen seurauksena.

Pekka Pylkkönen

Toisaalta useat asiantuntijat ovat ilmaisseet huolensa siitä että kyse onkin jonkinlaisesta psykosomaattisesta oireilusta joka ei välttämättä liity objektiivisesti todennettekin ilmanlaatuun. Tällöin ongelmien hoitokin vaatisi muunlaisia ratkaisuja kuin remontteja.

Mutta siis jos näyttö homeen haitoista saadaan kasaan, olen jopa samaa mieltä. Olisi jokseenkin älytöntä altistaa merkittävä osa kustakin ikäluokasta ehkä merkittävällekin riskitekijälle. Oli ratkaisu sitten remontointi tai ilman puhdistus.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Arto Granlund

Homekoulujen korjaus kuuluvat kunnalle. Samoin kunnan omistamat muut rakennukset mukaanlukien kuntien vuokratalot.

Mistä ihmeestä demarit ovat keksineet sopivaksi maksajaksi Sitran ? Eihän Sitra ole eduskunnan valvonnan alla oleva korjausrakennusyhtiö ?

Mikseivät demarit ehdottaneet työeläkerahastoja ? Siellä sitä rahaa riittää ja sehän olisi solidaarisuuden huippuesimerkki.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toki entisenä kuntapolitiikkona tiedän mitkä tehtävät kunnille kuuluu, mutta mikään ei estä Sitraa antamaan satavuotiaan Suomen lapsille ja heidän opettajilleen lahjaksi homeettoman työympäristön. Työeläkerahastot ovat työeläkkeitä varten.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Eihän se mikään ihme ole, kun hallituksessa on vain sellaisia puolueita, jotka kannattavat Kreikan mallista talouspolitiikkaa. Jo pelkkä idea jostain uudesta tulosta johtaa veronalennuksiin, vaikka se pohjana oleva tulojen kasvu ei toteutuisikaan.

Eikä tämä muutu tulevaisuudessakaan. Kokoomus on suurin puolue, koska kansa haluaa vastuutonta ja velkarahalla pyörivää valtiontaloutta. Kansa on jo vuosikymmeniä halunnut, että velasta mesotaan kovin, mutta missään tapauksessa ei tehdä asialle mitään. Se on Kokoomuksen talouspopulismin ydintä ollut ja se on parhaiten kaupaksi käynnyt ääliöpopulismin muoto tässä maassa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

SDP:n ja Vihreiden vaihtoehtobubjetissa siis vaaditaan verojen kiristämistä !

Meillä on jo nyt eräs maailman korkeimmista verotuksista jollei jopa kaikkein korkein.

Kysymys kuuluu: Kuinka paljon vieläpä tästä verotusta tulisi kisistää ?

Sitten taas takaisin latteuksiin leikkaamisesta. Nykyinenkin hallitus on lisännyt julkisia menoja kuten edeltäjätkin, joten suoranaisista leikkauksista puhe lienee turhaa ja vastuutonta. Velkaakin otetaan edelleen entiseen malliin a´la SDP.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Höpö höpö. Mistäs ne sinun budjettisi rahat tulevat? Sieltä samasta lainamarkkinoiksi kutsutusta taikaseinästä kuin tämän maan oikeistopulueilla yleensä. Kun kerran menoja ei kyetä laskemaan, nin sitten pitää nostaa veroja. Siten se budjettitasapaino reaalimaailmassa toimii. Uusliberalistisessa vaihtoehtotodellisuudessa sitten on varmaan se taikaseinä käytössä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaiketi kuitenkin kansantaloudenkin tulisi pyrkiä toimiman niin tulo- kuin menopuolellakin ilman vasemmistolaista taikaseinää ( velanotto ja sen lisääminen ) , joka tuntuu olevan juuri SDP:n, Vihreiden kuin myös Vasemmistoliiton ehtymätön rahanlähde veronkorotuksien ohessa.

Höpsöä kuitenkin tuo opposition mölinä hallituksen leikkauksista, kun todellisuudessa julkiset menot ja verotulot kasvavat kuitenkin edelleen.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #19

SDP:n vaihtoehtobudjetissa otetaan vähemmän velkaa kuin hallituksen talousarviossa. Kaiken lisäksi koko tämä blogi kritisoi hallitusta siitä, ettei se seuraa omaa talouskuriohjelmaansa eikä valtion velkaantuminen taitu vuoteen 2021 mennessä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

Toki ehkä enemmän velkaa, jos SDP:n vaihtoehtobudjetti perustuu kokonaan veronkorotuksiin - SDP perinteisesti korottaa veroja vain rikkailta. En kuitenkaan näe SDP:n suunnalla mitään halu menojen hallinnan suhteen - jos sitä on nykyhallituksellakaan - vaan nähtävästi menojen kasvu rahoitettaisiin sekin veronkorotuksin.

Suomen verot ovat kuitenkin jo valmiiksi maailman korkeimpia tai ehkäpä jopa korkeimmat, jos lasketaan mukaan erilaiset palvelumaksut ( esim. terveydenhoito ) ja piiloverotus julkisyhteisöjen omistamien yritysten voittojen kautta ( esim. sähkönsiirtoyhtiöt ).

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #21

Sähkönsiirtoverkkohan on nimen omaan oikeiston tahdosta yksityistetty Carunalle ja sen seurauksena hinnat räjähtivät taivaisiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset