Matalampi veroaste ja enemmän jaettavaa – mahdoton yhtälökö?

Oma poliittinen nuorisokotini, Sosialidemokraattiset Nuoret rytkäytti itsensä eilen valtakunnan päälehdessä läpi verouudistusehdotuksellaan. Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että yleistä arvonlisäveroa alennettaisiin kahdella prosenttiyksiköllä ja sen jälkeen siivottaisiin pois paitsi erilaisia verovähennyksiä, myös alennetut arvonlisäverokannat. Perustelu tälle on se, että alennetut alv-kannat ovat usein mielivaltaisia, kohdentuvat huonosti ratkaisemaan niitä ongelmia joita niillä yritetään korjata. Pahimmillaan ne vääristävät talouden toimintaa suosimalla tarpeettomasti tiettyjä toimijoita toisten kustannuksella ja rankaisemalla toisia perusteettomasti.

Yleisen ALV-alen lisäksi verokertymän kasvua käytettäisiin demarinuorten uudistuksessa myös tuloverotuksen keventämiseen miljardilla ja sosiaaliturvan kehittämiseen Yleisturva-mallin mukaisesti toisella miljardilla. Tutkimukseen ja innovaatiotukiin panostettaisiin 800 miljoonaa. Apteekkiverosta luopuminen kompensoisi lääkkeiden alv:n nousua ja yritysten avl-velvollisuusrajan nostaminen 30 000€ ylittävään liikevaihtoon helpottaisi sivutoimisten ja pienyrittäjien arkea.

Veropohjaa laajentamalla ja lujittamalla voidaan siis paitsi saada matalampi yleinen veroaste, myös enemmän jakovaraa oikeasti järkevämpiin tarkoituksiin kuin turvesoiden kuokkimiseen ja vähittäiskaupan duopolin katteisiin.

"Taas pienituloisia sorretaan"

Vastareaktio on ollut hyvin yleisesti se, että lääkkeiden ja ruoan alempien alv-kantojen poisto iskee kipeimmin pienituloisiin. Tämä on kuitenkin todellisuudessa väärä käsitys.

Matti Vanhasen (kesk.) toisen porvarihallituksen läpi ajama ruoan arvonlisäveron alentaminen ei alentanut ruoan kuluttajahintoja, mutta pienensi verokertymää ja siirsi rahaa vähittäiskaupan taskuun. Vaikka se toimisikin, niin euromääräisesti kalliita tuotteita ostavien hyvätuloisten verotus kevenisi enemmän kuin halpoja elintarvikkeita metsästävien pienituloisten.

Jos pienituloisten ruokaostoksia halutaan tukea, on järkevämpää antaa näille parempaa sosiaaliturvaa kuin alentaa yhden tuoteryhmän alvia. Ja jos ei haluta, voidaan joka tapauksessa antaa ihmisten itse ratkaista, mihin rahansa mieluiten käyttävät suosimatta yhtä tuoteryhmää toisten kustannuksella. Sosiaaliturvan maksamiseen kuitenkin tarvitaan rahaa, jota saadaan kassaan verotuksella. Alv on yksi vaikeimmin kierrettäviä ja parhaiten tuottavia veromuotoja.

Uudistajan taakka

Verotuksen painopisteen siirtäminen pois työnteon verottamisesta kohti kulutuksen, haittojen ja omaisuuden verottamista on paitsi reilumpaa työnteolla itsensä elättäviä kohtaan, myös tehokkaampaa, koska alv:n kanssa ei voi kikkailla. Samoin kuin mielivaltaisesti kohdentuvien verovähennysten ja alennettujen verokantojen korvaaminen suoralla tuella kohdentaa julkisen vallan toimet sinne, missä niitä oikeasti tarvitaan ja antaa markkinatalouden toimia siellä, missä se toimii.

Tietenkin nyt kaikki nykyjärjestelmästä hyötyvät eturyhmät, Keskusta ja Mikko Kärnä etunenässä tuettuine turvetuotantoineen, verotuettuine bioenergialaitoksineen, osuuskaupan oligopoleineen ja Maataloustuottajien keskusliittoineen hyökkäävät uudistusta vastaan. Se voi myös mennä läpi, koska ihmiset eivät osaa verrata vain laskelmissa vielä olevaa mallia nykytilaan ja pelotteluretoriikka tuntuu nykyään onnistuvan hyvin: HS:kin uutisoi asian ruoan ja lääkkeiden ALV:n nostona sen sijaan, että oltaisiin puhuttu yleisen ALV:n ja palkkatuloveron laskusta sekä verojärjestelmän yksinkertaistamisesta.

Pahinta uudistushankkeelle lienee kuitenkin se, että entinen demarien kauhukakara ja nykyinen Kokoomuksen kansanedusaja Juhana Vartiainen on kehunut avausta julkisesti kulmikkaaseen tyyliinsä. Jos jokin on varma kuolemansuudelma järkevälle reformille, se on varmasti se, että Vartiainen sitä julkisesti puolustaa.

EetuKinnunen1
Sosialidemokraatit Helsinki

YTM, töissä Teollisuusliitossa. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu