Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Matalampi veroaste ja enemmän jaettavaa - mahdoton yhtälökö?

Oma poliittinen nuorisokotini, Sosialidemokraattiset Nuoret rytkäytti itsensä eilen valtakunnan päälehdessä läpi verouudistusehdotuksellaan. Pähkinänkuoressa kyse on siitä, että yleistä arvonlisäveroa alennettaisiin kahdella prosenttiyksiköllä ja sen jälkeen siivottaisiin pois paitsi erilaisia verovähennyksiä, myös alennetut arvonlisäverokannat. Perustelu tälle on se, että alennetut alv-kannat ovat usein mielivaltaisia, kohdentuvat huonosti ratkaisemaan niitä ongelmia joita niillä yritetään korjata. Pahimmillaan ne vääristävät talouden toimintaa suosimalla tarpeettomasti tiettyjä toimijoita toisten kustannuksella ja rankaisemalla toisia perusteettomasti.

Yleisen ALV-alen lisäksi verokertymän kasvua käytettäisiin demarinuorten uudistuksessa myös tuloverotuksen keventämiseen miljardilla ja sosiaaliturvan kehittämiseen Yleisturva-mallin mukaisesti toisella miljardilla. Tutkimukseen ja innovaatiotukiin panostettaisiin 800 miljoonaa. Apteekkiverosta luopuminen kompensoisi lääkkeiden alv:n nousua ja yritysten avl-velvollisuusrajan nostaminen 30 000€ ylittävään liikevaihtoon helpottaisi sivutoimisten ja pienyrittäjien arkea.

Veropohjaa laajentamalla ja lujittamalla voidaan siis paitsi saada matalampi yleinen veroaste, myös enemmän jakovaraa oikeasti järkevämpiin tarkoituksiin kuin turvesoiden kuokkimiseen ja vähittäiskaupan duopolin katteisiin.

"Taas pienituloisia sorretaan"

Vastareaktio on ollut hyvin yleisesti se, että lääkkeiden ja ruoan alempien alv-kantojen poisto iskee kipeimmin pienituloisiin. Tämä on kuitenkin todellisuudessa väärä käsitys.

Matti Vanhasen (kesk.) toisen porvarihallituksen läpi ajama ruoan arvonlisäveron alentaminen ei alentanut ruoan kuluttajahintoja, mutta pienensi verokertymää ja siirsi rahaa vähittäiskaupan taskuun. Vaikka se toimisikin, niin euromääräisesti kalliita tuotteita ostavien hyvätuloisten verotus kevenisi enemmän kuin halpoja elintarvikkeita metsästävien pienituloisten.

Jos pienituloisten ruokaostoksia halutaan tukea, on järkevämpää antaa näille parempaa sosiaaliturvaa kuin alentaa yhden tuoteryhmän alvia. Ja jos ei haluta, voidaan joka tapauksessa antaa ihmisten itse ratkaista, mihin rahansa mieluiten käyttävät suosimatta yhtä tuoteryhmää toisten kustannuksella. Sosiaaliturvan maksamiseen kuitenkin tarvitaan rahaa, jota saadaan kassaan verotuksella. Alv on yksi vaikeimmin kierrettäviä ja parhaiten tuottavia veromuotoja.

Uudistajan taakka

Verotuksen painopisteen siirtäminen pois työnteon verottamisesta kohti kulutuksen, haittojen ja omaisuuden verottamista on paitsi reilumpaa työnteolla itsensä elättäviä kohtaan, myös tehokkaampaa, koska alv:n kanssa ei voi kikkailla. Samoin kuin mielivaltaisesti kohdentuvien verovähennysten ja alennettujen verokantojen korvaaminen suoralla tuella kohdentaa julkisen vallan toimet sinne, missä niitä oikeasti tarvitaan ja antaa markkinatalouden toimia siellä, missä se toimii.

Tietenkin nyt kaikki nykyjärjestelmästä hyötyvät eturyhmät, Keskusta ja Mikko Kärnä etunenässä tuettuine turvetuotantoineen, verotuettuine bioenergialaitoksineen, osuuskaupan oligopoleineen ja Maataloustuottajien keskusliittoineen hyökkäävät uudistusta vastaan. Se voi myös mennä läpi, koska ihmiset eivät osaa verrata vain laskelmissa vielä olevaa mallia nykytilaan ja pelotteluretoriikka tuntuu nykyään onnistuvan hyvin: HS:kin uutisoi asian ruoan ja lääkkeiden ALV:n nostona sen sijaan, että oltaisiin puhuttu yleisen ALV:n ja palkkatuloveron laskusta sekä verojärjestelmän yksinkertaistamisesta.

Pahinta uudistushankkeelle lienee kuitenkin se, että entinen demarien kauhukakara ja nykyinen Kokoomuksen kansanedusaja Juhana Vartiainen on kehunut avausta julkisesti kulmikkaaseen tyyliinsä. Jos jokin on varma kuolemansuudelma järkevälle reformille, se on varmasti se, että Vartiainen sitä julkisesti puolustaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Itse pääpointti on hyvä. Alennettujen alv-kantojen poistoa ovat suositelleet pitkään niin kotimainen VATT kuin arvovaltainen OECD:kin. Mutta miksi sinne tilalle pitää tunkea uusia kommervenkkejä? Alv-verovelvollisuuden raja on kenties vielä absurdimpi kuim alennetut alv-kannat. Se estää hyvin tehokkaasti yritysten kasvun, eikä edelleenkään mahdollista yrittäjälle käytännössä edes itsensä elättämistä.

Alvin kiertämisestä myös. Se on ylivoimaisesti, siis aivan suvereenisti kierretyin veromme. Eduskunnalle laadittiin koko harmaasta taloudesta joku vuosi takaperin raporttikin luvuista.

Yksinkertainen ja mahdollisimman vähän vääristävä verotus olisi hyvä tavoite. Päälle yksinkertainen ja mahdollisimman vähän kieroon kasvava sosiaaliturva.

Valtio voisi myös perustaa nettipalvelun jossa voisi lasketuttaa millainen työnteko oikeasti kokonaisuudessaan kannattaa voimassa olevalla verotuksella ja sosiaaliturvalla. Se olisi hyödyllinen työkalu niin ihmisille kuin poliitikoillekin.

Mutta siis hienoa että alennetuista alv-kannoista uskalletaan puhua. VATT kutsuu niitä "suurimmiksi yritystuiksi Suomessa".

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tämä alv-velvollisuuden raja on ymmärretty vähän väärin. Alle 30 000 euron osalta on alv-vapaus riippumatta siitä onko liikevaihto 25 000, 50 000 tai 30 miljoonaa. Eli etu ei lähde, vaikka liikevaihto ylittäisi tuon 30 tuhatta.

Pekka Pylkkönen

Ok. Koska nykyisinhän se ei ole noin. Joudut itse arvioimaan oletko alv-verovelvollinen vai et. Tuollainen alv-perusvähennys kuulostaa jo asteen järkevämmältä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jos mä antikvariaattikauppiaana joutuisin ylempään ALV-tasoon, niin se olisi sitten pitkälti siinä. Ja tuskin olen ainoa.

Pekka Pylkkönen

Riippuu varmaan systeemistä. Esimerkiksi perustulon kanssa mikroyrittäjyys voi kuitenkin vielä tuoda leivän pöytään, vai mitä luulet?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Vaikka alv-velvollisuus olisi vain 30 000 ylittävältä liikevaihdolta?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä haluan nähdä, ennenkuin uskon. ALV-rajan korotuksesta on puhuttu kohta kahdeksan vuotta, ja puheeksi se on jäänyt. Virossa homma toimii ja päätöksiä on tehty.

30000 on minimi, pikemminkin rajan pitäisi olla 40-50 tuhatta. Jos liikevaihtosi on 50 tuhatta, ei vielä ole minkäänlaista pelkoa rikastumisesta, vaan silloin vasta ollaan järkevällä tasolla.

Mulle sopii kaikki ALV-tasot, mutta en oikein ymmärrä miksi meillä on naurettava 10 tuhannen raja, se on sama kuin sitä ei olisi ollenkaan, mitään hyötyä siitä ei ole.

Työllisyys ja toimeliaisuus lisääntyisi, jos rajaa nostettaisiin reilusti, valtio siitä lopulta hyötyisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yllättävä esitys demareilta. Siis painopisteen siirtäminen kulutuksen verotukseen, ruoan ALV:n korotus ja työtuloverotuksen alentaminen. Kuulostaa kovin porvarilliselta, mikä sinänsä positiivisena seikkana todettakoon.

ALV:n alentaminen antoi kyllä tilaa kauppaketjujen viime vuosien "halpuuttamiskampanjoille" ja olen aika varma, että ALV:n korottaminen korottaisi elintarvikkeiden hintoja jonkin verran maassa, jossa kilpailu ei edelleenkään kunnolla toimi. Vartiaisen perustelu, jonka mukaan ihmiset eivät jättäisi syömättä kuitenkaan, ontuu hiukan, sillä ainahan voi syödä entrecoten sijasta kaurapuuroa.

Mieluummin pitäisin ALV:n ennallaan niin ruoan kuin yleisenkin tason kohdalta ja näkisin silti tervetulleena työn verotuksen loiventamisen ennen kaikkea progressiota madaltamalla.. Se olisi paras konsti keskituloisia ajatellen sekä verokertymää kasvattava sellainen.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Otsakkeessa esitettyyn yhtälöön toisin seuraavan menettelymallin:
Miten viisi leipää ja kaksi kalaa riitti 5000:lle nälkäiselle miehelle ja sen lisäksi vielä tukulle naisia ja lapsia?
Jos hyö eivät kruusailleet, niin on syytä lukea Matteuksen 14 luku huolella ja koioida sieltä toimintamallivinkit.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Oikeansuuntainen ajatus. Erilaiset verokannat ohjaavat kikkailuun hintojen jaolla. Samassa rytäkässä voisi sitten tosiaan toteuttaa perustulon, vähentää erilaisia yritystukia, poistaa ammattiyhdistysmaksujen verovähennysoikeuden, asuntolainan korkojen vähennysoikeuden ja kotitalousvähennyksen. Noin alkajaisiksi.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Perustulomallia Demarinuoret tuolla osittain esittävätkin rahoitettavaksi. Asuntolainan korkovähennysoikeus on poistumassa, mikä toki näin asuntovelallista ärsyttää, samoin kotitalousvähennyksen poistaminen. Oma kylpyhuoneremontti olisi ollut turhan iso lovi budjettiin ilman sitä.

Käyttäjän teresammallahti kuva
Tere Sammallahti

Mistä se matalampi veroaste tulee, kun ehdotuksessa siivotaan pois veronalennuksia ja iso osa niistä siirretään paisuttamaan julkista sektoria.

Sinällään kyllä kannatan tuota tavoitetta verotuksen harmonisoinnista, mutta toteutus kyllä ontuu. Parempi olisi ollut suunnata kaikki rahat vaikkapa ALV:n alentamiseen tai tuloveron alentamiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset