Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Ei pulloja pukinkonttiin

Joulu on lasten juhla ja perinteinen aika perheiden kokoontua yhteen. Siitä voi nauttia moni aikuinenkin, jolla on lapsen mieli. Iloista on huomata, miten yhteinen juhla saattaa ihmiset yhteen. Joulumieli helpottaa kiristyksiin ja avaa sydämet. Pelastusarmeijan joulupatoihin ja hyväntekeväisyyteen virtaa lahjoituksia. Ihmisillä on toisiaan kohtaan hyvä tahto. Olisipa meillä aina joulu!

Kuokkavieras joulupöydässä

Suomalaisten joulupöydässä on kuitenkin kuokkavieras. Se on siitä erikoinen kuokkavieras, että me olemme hänet itse kotiimme kutsuneet. En nyt puhu joulupukista, vaan viinapullosta. Suomalaisiin juhliin, olipa kyseessä sitten vappu, juhannus tai uusivuosi, kuuluu selkeä piikki alkoholin kulutuksessa, alkoholin vaikutuksesta tehtyjen rikosten ja järjestyshäiriöiden määrässä sekä katkolle, sairaalaan, putkaan ja hautaan päätymisessä. Joulun voisi yrittää kuitenkin siivota tuosta luettelosta pois.

Omassa lapsuudenkodissani alkoholi ei ollut koskaan kenellekään ongelma. Aikuiset nauttivat sivistyneesti aluksi samppanjaa ja sitten viiniä, kenties vaihtoivat valkoisesta punaiseen alku- ja pääruoan välillä. Kahvin kanssa, kun avattiin lahjoja, äiti ja täti ottivat jälkiruokaviiniä, ukki lasin konjakkia. Syötiin suklaakonvehteja, leikittiin ja kaikilla oli hauskaa. Teininä luin ihmeissäni lehtien mielipidekirjoituksia, joissa kehotettiin viettämään täysin raitis joulu. Kuulosti oudolta ja jyrkältä.

Sittemmin olen kuullut niitä karumpia tarinoita joulunvietosta, joissa on jouduttu pelkäämään omia vanhempia ja sukulaisia. Kaikki eivät juomistaan hallitse ja helsinkiläisessä kulttuurikodissa kasvaneena, jossa alkoholijuomiin suhtautuminen oli tervettä olin äärimmäisen etuoikeutetussa asemassa. Kodit ovat erilaisia ja hyvä joulu syntyy kuhunkin tavallaan.

Juhlitaan hyvässä hengessä

Vetoankin nyt kaikkiin joulunviettäjiin, etenkin teihin, jotka vietätte joulua lasten kanssa. Jos tiedätte, että teillä on ollut haasteita juoda kohtuudella, jättäkää pullot kauppaan ja keskittykää kinkkuun ja laatikoihin. Jos teillä ei ole ongelmia alkoholin kanssa, pitäkää huoli siitä, että kutakin lajia vain sen yhden lasin per ruokalaji.

Nyt kun alkoholipolitiikkaa maassa vapautetaan, on syytä osoittaa että asiantuntijat ovat väärässä ja suomalaiset osaavat juoda kohtuudella ja olla sikailematta. Varttuva sukupolvi on kasvatettava hillityn ja hallitun juhlakulttuurin mukaan, johon humaltuminen ei kuulu.

Ei laiteta pulloja pukinkonttiin, tehdään joulusta koko perheen juhla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Seiniä särkevi maatalon
riehuu, juoppohullu mies.
Poliisien tie
kohta sinne vie
miestä vankilaan noutamaan.

Äitinsä armahan kirveellä
tappoi, juoppohullu mies.
Poliisien tie
kohta sinne vie
miestä vankilaan noutamaan.

(Niilo Paasivirta)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Omassa lapsuudenkodissani alkoholi ei ollut koskaan kenellekään ongelma. Aikuiset nauttivat sivistyneesti aluksi samppanjaa ja sitten viiniä, kenties vaihtoivat valkoisesta punaiseen alku- ja pääruoan välillä. Kahvin kanssa, kun avattiin lahjoja, äiti ja täti ottivat jälkiruokaviiniä, ukki lasin konjakkia. Syötiin suklaakonvehteja, leikittiin ja kaikilla oli hauskaa. Teininä luin ihmeissäni lehtien mielipidekirjoituksia, joissa kehotettiin viettämään täysin raitis joulu. Kuulosti oudolta ja jyrkältä."
Miksei sitä noinkin!

Minun lapsuudenkodissani juotiin sahtia erityisesti Jouluna ja kaikilla oli hauskaa ja laulu sekä leikit olivat päätyönä. Sahtia joi lapsetkin. Kansakoulun kuusijuhlasta saatiin omena ja vehnäspulla , kyllä oli makiaa.

2017
Haaà, minäpä äitiltä sain jo Jalmaripullon etukäteisjoulupukkilahjaksi.

En aio tänäkään vuonna jättää joululahjaa avaamatta enkä muutoinkaan joulujuhlatapojani muuttaa vain sen takia että jotkut ajavat pesueensa taivas`alle tai muutoin törkyilevät kun eivät ymmärrä että viina on iloinen asia.
Vika on siellä hörppääjässä eikä hörpättävässä, jollekin piimäkin on liian hapanta.

Iloista Joulua kaikille ja lapsukaisille erityisen paljon sylissä istumista ja rutistuksia. Syökää kohtuudella lanttutuupinkia ettei ilmastonmuutos nopeudu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Asiaahan Eetu sinällään kirjoittaa. Otsikko vain on vähän harhaanjohtava. Pullo pitäisi jättää laittamatta sellaisen konttiin, jolla homma ei pysy hanskassa. Ehkä kuitenkaan ei kannata vääntää veistä haavassa ja kertoa, että jätin laittamatta, kun et kuitenkaan osaa sitä käyttää...

Jos lapselle jää joulusta mukava muisto juomienkin kera, ehkä hän pyrkii sitten aikanaan itsekin vaalimaan samaa perinnettä. Ja ymmärtää sen, että joku voi siltikin pitää edelleen vettä viiniä parempana. Sekin on sallittua.

Pekka Iiskonmaki

''Ei pulloja pukinkonttiin''

Totta.

Menevät helposti rikki. Nykyiset pahvipakkaukset on myös helpompi paketoida.

Plogistille vielä neuvo. Älä hakkaa vaimoasi ja lapsiasi.

Jätä huutaminen väliin tänä jouluna.

Älä tuhlaa kaikkia toisten taskuista saamiasi rahoja omantunnontuskissasi.

Muutenkin kannattaa jättää muiden ihmisten yksityisyys rauhaan.

On moukkamaista puuttua toisten ihmisten elämään, vaikka rahat olette jo onnistuneet sosialisoimaan.

Narsisimi on pahempaa kuin pieni tissuttelu.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Huojuva_talo

Jorma Lehmonen

No voi tätäkin Jeesustelua. Tyypillistä sosialidemokraattista holhousta. Kyllä se janoinen sen pullonsa löytää vaikka pohjoisnavalta. Huonostippa tunnet alkoholistin ajatusmaailmaa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ajoittainen raittius sopii jouluunkin.

Hyvää Joulua itse kullekin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset