Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Lakko aktiivimallia vastaan on ainoa vaihtoehto

  • Realismia mittasuhteisiin. (Kuva: Demarinuoret)
    Realismia mittasuhteisiin. (Kuva: Demarinuoret)

Perjantaina Suomi seisoo, kun SAK:n ja useiden muihin keskusjärjestöihin kuuluvien ammattiliittojen mielenilmaus hallituksen niin sanottua aktiivimallia vastaan pysäyttää satamat, tehtaat ja joukkoliikenteen. Etelärannan työnantajien ja oikeistolaisten ajatushautomoiden edustajat sekä näiden ääntä kritiikittömästi toistelevien iltapäivälehtien lööpit ovat huutaneet Suomen taloudelle aiheutuvaa vahinkoa ja sitä inhimillistä tragediaa, että perjantaina ehkä saattaa jokin tuote loppua kaupasta tai olla vaikea kulkea töihin.

Samat tahot ovat aiemmin syyttäneet SAK:ta siitä, etteivät liitot puolusta työttömiä (koska eivät suostu alentamaan palkkoja niin pieniksi ettei niillä tule toimeen). Nyt kun ay-liike puolustaa työttömiä koko voimallaan, niin se on EK:n, EVA:n ja Liberan mielestä lähestulkoon rikollista.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että aktiivimalli on niin loistava, että sitä vastaan nousseen mielenilmauksen taustalla ”on oltava jotakin muuta” ja syyttää liittoja puoluepolitiikan tekemisestä. Sipilä on oikeassa siinä, että politiikasta nimenomaan on kysymys. Maan hallituksen pyrkimyksestä yksipuolisesti rikkaita suosivaan sanelupolitiikkaan, jossa heikommassa asemassa olevia rangaistaan riippumatta siitä, ovatko nämä voineet omaan asemaansa vaikuttaa.

Hallitus on syönyt lupauksensa

Hallituksen ajamasta politiikasta hyvä esimerkki on se, että se katsoo tekemiensä sopimuksien sitovan vain muita sopimusosapuolia. Itse hallitus ilmeisesti on antamiensa lupauksien yläpuolella. Kun SAK ja muut työntekijäjärjestöt pitkin hampain suostuivat ”kilpailukykysopimukseen” (KiKy), jolla leikattiin mm. lomarahoja ja siirrettiin työttömyysvakuutusmaksuja palkkaan työntekijäkustannusten alentamiseksi, vakuutettiin, että työntekijät tekevät tämän työttömien hyväksi. Samalla hallitus lupasi, ettei työttömien asemaa enää kurjisteta lisää.

Nyt tämä lupaus on rikottu. Ei ihme, että maltillisena ja pitkämielisenä neuvottelijana tunnettu, lakkoja viimeiseen asti välttänyt Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on saanut tarpeekseen. Teollisuusliitto on käynnistänyt todella laajat toimet, jotka sulkevat jopa maan suurimmat tuotantolaitokset kokonaan perjantain ajaksi. Eihän työntekijöillä ole muita vaihtoehtoja kuin osoittaa vallasta humaltuneille, että lupauksien rikkomisella on seuraamuksia.

Työntekijät eivät voi ostaa miljoonien eurojen lobbauskoneistoja, ajatushautomoita, viestintätoimistoja ja iltapäivälehtiä julistamaan asiaansa. Ainoa keino, jota laajat kansanjoukot voivat käyttää, on ilmaista joukolla yleinen mielipiteensä ja kieltäytyä yhteistyöstä vallanpitäjien kanssa. Poliittisen lakon kieltämistä ”ulkoparlamentaarisena” toimena kannattavat haluavat käytännössä viedä ammattiliitoilta ainoan tehokkaan työkalun ostaa itselleen vaikutusvaltaa ja pääsy neuvotteluihin tasapuolisena kumppanina valtiovallan kanssa. Yritykset toki saavat vapaasti harjoittaa ulkoparlamentaarista uhkailuaan toimintojen siirrosta ja voittojen kotiuttamisesta toisaalta, jos heidän haluamiaan lakeja ja veronalennuksia ei toteuteta, eikä siihen yksikään iltapäivälehden kolumnisti tartu.

Aktiivimalli on hätiköity ja vahingoittaa työnantajiakin

Kukaan ei ole kiistänyt, etteikö työttömyysturvaa saavan päätoimisen työnhakijan tulisi aktiivisesti etsiä töitä ja osallistua toimiin, joilla todennäköisyys työllistyä paranee. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa, joista Suomenkin sietäisi ottaa mallia, työttömyysturvan velvoittavuus on korkeammalla tasolla kuin Suomessa. Ero on vain siinä, että molemmissa maissa on panostettu työllisyyttä edistäviin palveluihin, täydennyskoulutukseen, palkkatukeen ja julkiseen työllistämiseen työttömyyden katkaisemiseksi.

Suomessa työllistämismäärärahat on leikattu pois, koulutuksesta leikattu eikä työnhakijoiden palveluihin panosteta lähimainkaan riittävästi. Se, mitä on tarjolla esimerkiksi ”kuntouttavan työtoiminnan” muodossa aiheuttaa syystäkin lähinnä katkeruutta toimintaan ohjattujen keskuudessa. Kun työnhakijoita tarkastelee joukkona, huomaa että näistä hyvin suuri osa on ikääntyneitä, tavalla tai toisella vajaatyökykyisiä tai matalasti koulutettuja. Ajatus siitä, että yrityksiin haluttaisiin silpputyövoimaa, joilla on mahdollisesti erityistarpeita olosuhteiden suhteen, on absurdi.

Tästä piittaamatta hallitus suunnittelee jo jatkoa aktiivimallille muodossa, jossa pakotettaisiin työnhakijoita tehtailemaan viikottain tietty määrä hakemuksia työnantajille riippumatta siitä, onko heillä soveltuvuutta alalle tai edes mahdollisuuksia saada paikkaa. Oletan, etteivät työntekijää etsivät ole erityisen ilahtuneita tästä pakotetusta hakemustulvasta.

Tällaisten älyttömien ja hyödyttömien ajaminen väkisin läpi aiheuttaa vain sen, että koko sopimusyhteiskunta ja työmarkkinarauha vaarantuu, kun työntekijäpuoli ei voi luottaa maan hallituksen tekemien lupausten pitävyyteen. Vähääkään pidemmällä aikavälillä se on Suomelle ja työnantajille paljon vahingollisempaa kuin yhden päivän työnseisaus, joten toivottavasti tämä viimeinen varoitus seuraamuksista saa hallituksen perääntymään ajoissa.

Tälle lakolle ei ole mitään vaihtoehtoa, koska tällaista sanelupolitiikkaa ei voida hyväksyä. Annetaan Ääni työttömälle!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Uskotko oikeasti tämän vaikuttavan hallituksen päätökseen?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kaikki liha tottelee kuria.

Tämähän on vasta alkusoittoa, jos tilannetta ei lähdetä pikaisesti korjaamaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mikä alkusoitto?

Minä väitän, että tähän jää, vai kannattavatko demarit yleislakkoa ja talouden tuhoamista 4,65% takia?

Hieman realismia voisi nähdä läpi populisminkin, kyse ei nyt kuitenkaan ole lakon arvoinen.

Mutta kiva vapaapäivä ihmisille, siitä voi onnitella, mutta mitään muuta tästä ei seuraa.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #5

Tässä ei ole kysymys 4,65 prosentista vaan siitä, että hallitus on pettänyt Kiky-sopimuksessa antamansa lupaukset. Jos tästä ei pidetä kiinni, niin kohta kaikki työmarkkinasopimukset ovat vain sanoja paperilla.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Pääministeri Sipilä johtaa sisäpolitiikkaa. Se näkyy ja kuuluu. Kaikki alkaa olla yhtä kaaosta.
Ihmettelen hänen lausuntoaan, että perjantain työnseisauksessa on jotain muuta kuin pelkkää mielenilmaisua. Ei tiedä? Minäpä kerron arvon pääministeri. Politiikkaa, sitä jota itsekin harrastat seuralaisinesi.
Hallitus ajaa johdollasi sellaista asiaa, joka ei monien kansalaisten mielestä ole oikein. Siksi monet protestoivat (tekevät politiikkaa) lain sallimin rajoin. Selvisikö?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Se on vähän niin, että sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin.kannattaako demarit vielä Rinteen ehdotusta valtionvarainministerinä, että pitkäaikaistyöttömille tulisi työvelvoite?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #6

Totta kai. Sehän on ihan perinteistä työllisyyspolitiikkaa, että tarjottua työtä on otettava vastaan ja työllistymistään on aktiivisesti edistettävä.

Tässä heitetään kuitenkin vastuu työpaikan etsimisestä ja työllistymisestä työnhakijalle jos ei onnistu löytämään töitä niin saa rangaistuksen. Se ei ole reilua.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen Vastaus kommenttiin #7

Anteeksi, mutta miten seuraava tulee oikein tulkita:

"..työllistymistään on aktiivisesti edistettävä"

vs.

"Tässä heitetään kuitenkin vastuu työpaikan etsimisestä ja työllistymisestä työnhakijalle"

Jos työllistymistään on aktiivisesti edistettävä, niin minkälaisella vastuunjaolla se nuorisopoliitikko Kinnusen mielestä onnistuu ilman kritisoimaasi vastuun työpaikan etsimisestä ja työllistymisestä heittämistä työnhakijalle?

Huomioiden vielä se, että työnhakijalle ilmaisena apuna etsimisessä on työvoimapalvelupisteiden verkosto.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #10

Niin, siis tarkoittaa sanoa, että aktiivimallissa jos et löydä töitä, sinua rangaistaan vaikka kuinka yrittäisit. Itse hyväksyn sanktiot vain jos ei aktiivisesti pyri työllistymään tai kieltäytyy tarjotusta työstä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #11

Onko jotain rankaistu aktiivimallin perusteella?
Nyt olisi hyvä löytää niitä esimerkkitapauksia ruodittavaksi kun ollaan jo kuilun partaalla ja yhteiskuntaa ajetaan yleislakkoon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Hienoa, että SAK asettuu puolustamaan työttömiä hallituksen sortoa vastaan. Hallitus rikkoi kiky-sopimuksen tekemällä työttömyysturvaan leikkauksen vaikka yrittää vielä valehdella, ettei se ole leikkaus vaan korotus. Kukaan täysjärkinen ei kuitenkaan usko, että korotus voi olla miinusmerkkinen.

Ammattiyhdistysliikettä on kritisoitu työttömien hylkäämisestä mutta nyt sitten tulee kritiikkiä siitä, että SAK:n herrat politikoivat ja käyttävät työttömiä hyväkseen valtakamppailussa. Mitään ei ilmeisesti voi tehdä vaan aina SAK on väärässä.

Työttömien taistelu aktiivimallia vastaan tarvitsee koko kansan tuen. Kenellekään ei ole eduksi vääryyden ja sorron puolustaminen. Työttömät ovat osa työväkeä ihan siinä missä muutkin. He ovat usein myös ammattiliittojen jäseniä. Siksi on oikein, että heitä puolustetaan yhdessä. Jos poliitikot eivät siihen pysty, ammattiyhdistysliikkeen täytyy liittyä mukaan.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Turhat hakemukset tulevat yrityksille kalliiksi. Vielä kalliimmiksi ne tulevat kunnille ja valtiolle, koska ne eivät voi heittää paperisilppuriin automaattisesti generoituja hakemuksia, vaan jokainen on lain mukaan käsiteltävä.

Ainoat yritykset joille kuvittelisin pakkohakemuksista olevan hyötyä ovat henkilöstöpalveluyritykset, jotka voivat urakkapalkalla selata hakemuksia joita työttömien on heille pakko lähettää. Ehkä kannattaisi tarkistaa, mitä yhtiöitä päättäjien tai heidän lähipiirinsä osakesalkuista löytyy.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Perjantaina Suomi seisoo, kun SAK:n ja useiden muihin keskusjärjestöihin kuuluvien ammattiliittojen mielenilmaus hallituksen niin sanottua aktiivimallia vastaan pysäyttää satamat, tehtaat ja joukkoliikenteen."

Ainoa demareiden aikaansaannos tällä hallituskaudella enkä nää siinäkään mitään minkä takia voisi olla ylpeä tekosistaan.
Satamissa, tehtaissa ja joukkoliikenteessä ne taitaa demarien mielestä syypäät kansan ahdinkoon ollakin.
Tuhoamaan pystyvät kaikki mutta rakentajista on puutetta.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Kinnunen kirjoittaa kommenteissaan:

"..jos ei onnistu löytämään töitä niin saa rangaistuksen"

"..aktiivimallissa jos et löydä töitä, sinua rangaistaan vaikka kuinka yrittäisit"

Kinnunen jakaa joko tarkoituksella tai ymmärtämättömyyttään väärää tietoa, sillä näin ei ole.

On mahdollista myös kouluttaa itseään min. 5 pv/3 kk, minkä myötä välttää työttömyyspäivärahan tasoalennuksen.

Koska yleensä 'töiden löytämisellä' viitataan kokoaikaisen työsuhteen solmimiseen, niin täsmennetään kuitenkin, että aktiivimallin yhteydessä sillä tarkoitetaan 18 tunnin
edestä töiden tekemistä em. 3 kk jakson aikana.

Fiksu työnhakija tietenkin solmii useita esimerkiksi nollatuntisopimuksia työssäoloehdon täyttämiseksi, perustaa toiminimen min. 241 €/3 kk yrittäjätuloehdon täyttämiseksi ja hakeutuu työllistämistä edistäviin palveluihin min. 5 pv/3 kk, jotta edes yksi ehdoista täyttyisi.

Yrittäjätulon kerryttämisen voi luonnollisesti hajauttaa kolmen kuukauden ajalle toisin kuin 18 tunnin palkkatyön, joka tulee tehdä "putkeen". Tämä tosin useimpien työnantajienkin edun mukaista sen sijaan että yksi tunti siellä ja toinen tuolla.

Siis kolme vaihtoehtoa toisin kuin Kinnunen antaa ymmärtää. Itse tuntemieni oma-aloitteisten ja aktiivisten osalta voin sanoa, että he ainakaan eivät onnistuisi ryssimään jonkun kyseisistä kolmesta ehdosta täyttämistä.

Samalla on tullut edistäneeksi yleistilannettaan, pyrkimällä välttämään helposti kroonistuvaksi muodostuvaa työttömyyttä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrohan rehellinen oma mielipiteesi onko tämä järkevä lähestymiskeino asian käsittelyyn ay-liikkeen toimesta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Eikö tulisi paremminkin pohtia syvemmin näitä työttömyyden syitä ?

Suomesta puuttuu valtavasti yksityisrahoitteisia työpaikkoja ja tämän seurauksena meillä oli 399.000 työtöntä viime joulukuussa 2017. Tämän lisäksi työttöminä on jopa yli 50.000 sellaista alle 25-vuotiasta nuorta, jotka eivät ole mukana työelämässä, koulutuksessa eivätkä työttöminä työnhakijoina.

Mitä lakkokenraalit SDP:n ja SAK:n taholla tekevät tai ovat tehneet työpaikkojen lisäämiseksi ?

Tämän nykyisen hallituksen aikana työttömien määrä väheni viimeisen vuoden aikana tilastokeskuksen mukaan yli 60.000 henkilöllä, joka parasta kehitystä maassamme kymmeniin vuosiin.

SDP:n viimeisen 4-vuotisen hallitustaipaleen viimeisenä vuonna työttömyys oli päässyt nousemaan jo ennätyksellisesti 479.000 henkilöön joulukuussa 2014, joten melko kurjasti ja vastuuttomasti SDP hallitustoimiaan tuolloin hoiti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset