SDP:n "salainen muistio" maahanmuuttopolitiikasta – faktat tiskiin!

Perussuomalaisten äänenkannattaja, nettilehti Suomen Uutiset on julkaissut skandaalinkäryisen jutun SDP:n "salaisista maahanmuuttolinjauksista". Artikkeli perustuu SDP:n maahanmuuttopolitiikkaa pohtivan työryhmän sähköpostilistalta vuodettuun viestiin, jonka sisältö esitetään "muistiona" jonka pohjalta SDP asettaa tavoitteensa eduskuntavaaleihin.

Perussuomalaiset ilmeisesti panikoivat heikkoa, Vasemmistoliiton tasolle uuvahtanutta kannatustaan, sillä niin heikolla pohjalla kyseinen hölynpöly on. Ensinnäkin faktat:

1) Kyseessä on kahden henkilön, Marianne Laxénin ja Peter Saramon laatima esitys työryhmälle, ei siis edes virallinen pohjaesitys työryhmän kannaksi, saati työryhmän virallinen kanta. Suomen Uutisetkin myöntää tämän. Molemmat tunnetaan SDP:n sisällä maahanmuuttoon tavallista myönteisemmin suhtautuvina. Saramo ja Laxén ovat muutenkin värikkäitä persoonia, joiden kannanotot eivät vastaa demareissa valtavirtaa sen enempää idänpolitiikan kuin EU-kantojenkaan suhteen.

2) Mikään työryhmässä oleva esitys ei edes hyväksytyksi tultuaan ole "SDP:n kanta", vaan puolueen kannan muodostavat puoluehallitus ja -valtuusto puoluekokouksen asettamissa raameissa.

3) Muistiossa esitetyt ajatukset oleskelulupahakemusten käsittelyaikojen lyhentämisestä, työperäisen maahanmuuton pelisääntöjen muuttamisesta, yhteisestä eurooppalaisesta turvapaikkapolitiikasta ja oikeuskäsittelyiden vähentämisestä maastapoistojen yhteydessä olisivat kaikki keinoja, joilla vähennettäisiin ihmisten oleskelua Suomessa ns. harmaassa tilassa, jossa heillä ei ole toisaalta oleskelulupaa eikä tietoa tulevaisuudestaan, mutta ei toisaalta tietoa siitäkään, joutuvatko he poistumaan maasta. Yhteinen eurooppalainen turvapaikkapolitiikka vähentäisi maasta toiseen siirtymistä kesken turvapaikkaprosessin ja ylipäätään spontaanien hakemusten määrää.

4) Työkykyisille henkilöille parempi mahdollisuus saada työperäinen oleskelulupa Suomessa vähentäisi perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Tällä hetkellä esimerkiksi Kainuussa olisi työpaikkoja auki, mutta ei tekijöitä niihin. Samanlaisia tilanteita on muuallakin.

5) Uudistusten hintaa ei tässä vaiheessa voikaan tietää. Esitykset ovat niin yleistasoisia, että tarkkaa kustannusarviota on vaikea laatia. Toki vaikutusarviointi ja asiallinen valmistelu ovat asioita, joissa tulevan hallituksen täytyy skarpata nykyisen hallituksen karmeaan alennustilaan ajaman lainvalmistelun jälkeen.

Minä, kuten suurin osa muistakin demareiden jäsenistä, kannattajista ja äänestäjistä kannatamme rikoksiin syyllistyneiden ulkomaan kansalaisten poistamista maasta. Poikkeuksen muodostaa vain tilanne, jossa poisto aiheuttaa kohtuutonta haittaa. Eli mikäli rikos on lievä tai mitätön, mutta palautus aiheuttaisi henkilölle vaaran kidutuksesta tai kuolemasta,  tai vastaavasti henkilö on pääasiallisesti kotoutunut hyvin Suomeen ja sitten hairahtuu kerran (tötöilee liikenteessä, ajautuu tappeluun, sählää verojen kanssa), niin olisi kohtuutonta karkottaa häntä.

Uskoisin, että tämä linja heijastuu myös SDP:n lopullisesta maahanmuuttopoliittisesta linjauksesta eduskuntavaaleja varten. Toivottavasti Perussuomalaisetkin tarjoaa ennen vaaleja konkreettisen poliittisen ohjelman siitä, miten Suomen maahanmuuttopolitiikkaa muutettaisiin ja miten Suomesta jo oleskeluluvan saaneiden kotoutumista käytännössä edistettäisiin. Sitten päästäisiin trollailun sijaan keskustelemaan asiasta.

EetuKinnunen1
Sosialidemokraatit Helsinki

YTM, töissä Teollisuusliitossa. Pyrin täällä käsittelemään ajankohtaisia ja yleisiä poliittisia kysymyksiä analyyttisesti. Tervetuloa keskustelemaan!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu