Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Lakot sen kertovat: mitta on totaalisesti täynnä

Tällä viikolla lyödään täysin uutta vaihdetta silmään ammattiliittojen ja hallituksen välisessä kiistassa irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä. Viikon aloittaa Julkisten- ja hyvinvointialojen liiton JHL:n lakko, joka pysäyttää julkisia tukitoimintoja ympäri Suomea. Loppuviikosta taas Teollisuusliitto laittaa sahat kiinni ja vastaavia rytkytyksiä on luvassa eri aloilla vaihdellen lähiviikot. Muilla aloilla on tulossa vastaavia toimia, joita on luvattu jatkaa kunnes liha tottelee kuria, eli hallitus vetää irtisanomislakiesityksensä pois.

Tämä siis siitä huolimatta, ettei kukaan edelleenkään ole voinut esittää yhtä ainutta konkreettista esimerkkiä tilanteesta, jossa uusi lainmuotoilu mahdollistaisi irtisanomisen ja jossa nykyinen laki sitä ei mahdollista.

Paljoa ei siis auttanut Matti Vanhasen (kesk.) pääministerin korvaan supattelema ajatus eduskunnan tuomisesta arvovaltakiistaan osapuoleksi. Kumpikin puoli kiistassa kaivaa nyt juoksuhautoja niin syviksi, että herää kysymys miten niistä kasvoja menettämättä enää voidaan perääntyä. Itse uskoisin, että hallituksen sisäinen dynamiikka vie siihen suuntaan, että ay-liikkeen rekan lähestyessä ministeriaudin konepeltiä hallitus joutuu sompaamaan autonsa pientareelle. Mennäänkö ojaan asti, sen kertonee lopulta tilannenopeus. Tielle tuskin enää päästään.

Yrittäjät haluavat kehään vaikka ottavaksi osapuoleksi

Liittokokoustaan Turussa viettänyt irtisanomislain kummisetä Suomen Yrittäjät ilmoittautui vapaaehtoisesti ylimääräiseksi osapuoleksi työmarkkinakiistaan uhoamalla katkaisevansa liittojen jäsenmaksuperinnän ja hoitavansa JHL:n lakon aikaisen kouluruokailun. Yön pimeinä tunteina oli eräs kauppaneuvostason herrasmies kirjoitellut maltillista kantaa hallitukselle mainostaneelle eläkeläiskolumnisti Lasse Laatuselle alatyylistä palautetta.

Syytä on muistaa, että tämä samainen miljoonaomaisuuden halpahallibisneksellään rakentanut herra on ilmaissut, että Suomessa ihmiset ovat laiskoja, palkat liian suuria ja työntekijöillä liikaa valtaa yhteiskunnassa. Hän on myös ideoinut, että vapusta voisi tehdä talkoopäivän, jolloin ihmiset tekisivät työnantajalleen töitä ilmaiseksi ja työnantaja lahjoittaisi heidän palkkansa valtiolle. Toinen nerokas keksintö samasta mielestä oli "maksullinen mielipidevaikuttaminen", jonka suuri yleisö oppi vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen tuntemaan "Kehittyvien Maakuntien Suomena". Tässä humpassa muun muassa muuan Matti Vanhanen (kesk.) sai 10 000 eurolla vahvistusta mielipiteilleen.

Kauppaneuvoksenkin kannattaa varoa. Tavallisten kansalaisten raivo työsuhdeturvan heikentämistä vastaan voi nimittäin johtaa kuluttajien "maksulliseen mielipidevaikuttamiseen", jossa eurot kannetaan vähemmän kantaaottavan kilpailijan kulutustavaramyymälään.

Kansalaisten mitta on lopullisesti täynnä

Jotain kertoo se, että IS:n Taloussanomien tekemän katukyselyn kaikki vastaajat tukevat poliittisia lakkoja. Satunnaisotannalla lehti, jota ei voi mitenkään syyttää vasemmistopainotteiseksi saa tuloksen, jossa Helsingin kantakaupungissa ei kävele vastaan yhtään ihmistä, jotka eivät asiaa ymmärrä.

Eniten huomiota on herättänyt se, että monessa koulussa ei saada maanantaina ja tiistaina normaalia kouluruokaa. Temppu on riskialtis, sillä tavalliseen arkeen osuvat mielenilmaukset herättävät usein eniten mielipahaa laajemmassa yleisössä. Propagandaa nälkäisistä lapsista ovat kuitenkin jakaneet lähinnä yrittäjäjärjestöjen ja Kokoomuksen kellokkaat, joiden lapset eivät varmasti joutuisi istumaan koulussa nälkäisinä, vaikka joka päivä oltaisiin kotoa mukaan laitettujen eväiden kanssa.

Tavalliset työssäkäyjät ovat sen sijaan joutuneet jo kokemaan epävarman työelämän ja huolen omasta ja perheen toimeentulosta. Monelle kiky-sopimuksen tuomat lomarahaleikkaukset ja kompensoimaton työajanpidennys olivat viimeinen niitti vuosia jatkuneen, käteenjääviä ansioita pienentävän palkkalinjan päälle. Lisäksi veroluontoisia vakuutusmaksuja on siirretty työntekijöiden maksettavaksi. He ovat kokeneet yt-neuvottelut, irtisanomiset, perusteettoman määräaikaisuuksien ketjuttamisen, nollatuntisopimukset, vuokratyön, koeajan pidennykset ja palkattomat harjoittelut työsuhteen saamisen edellytyksenä.

Mitta alkaa olla läpi koko yhteiskunnan täynnä. Hallitus ei ole tätä tajunnut, vaan jatkanut ideologista marssiaan kohti kuilun reunaa.

Vaalikampanjasta ei ole kyse

Oikeisto yrittää paniikissaan maalata syksyn poliittiset lakot SDP:n tilaustyönä syntyneeksi vaalikampanjaksi. Näppärä väite, mutta täysin harhainen. Demareissa ollaan kauhuissaan tilanteesta, sillä se uhkaa Suomen hyviä kasvunäkymiä ja työllisyyttä pidemmällä aikavälillä. Puheenjohtaja Antti Rinne toivoi pääsevänsä aloittamaan pääministerinä hyvissä olosuhteissa ja tekemään äänestäjille myönteisiä uudistuksia. Uudet leikkauslistat ja riitaisan työmarkkinatilanteen sovittelu eivät varmasti ole Antin toivelistalla.

Nykyinen työtaistelukierre ja Teollisuusliiton toteuttama kikyn 24 tunnin työajanpidennyksen irtisanominen vuoden 2020 alusta viidellä merkittävällä toimialalla ennakoivat todella riitaisia palkkaneuvotteluita syksylle 2019. Se olisi myrkkyä Suomelle ja myrkkyä Rinteelle. Tämän varmasti ymmärtävät myös demaritaustaiset liittojohtajat. Lisäksi olisi outoa, että kokoomuslaiset liittojohtajat, kuten korkeakoulutettujen AKAVA:n Sture Fjäder ja tunnetusti kokoomusvetoinen OAJ olisivat vetämässä demaripomon vaalivankkureita.

Liitoissa kasvaa kova paine

Paine ammattiliittojen kentällä onkin kasautunut pitkään. Moni olisi halunnut ryhtyä räväkkään lakkoiluun jo silloin kun Juha Sipilän hallitus uhkaili pakkolaeillaan palkansaajakenttää hyväksymään kikyn. Liittojohtajilla on tieto, että joukot eivät pysy kasassa jos linja ei pidä, vaan tilanne saattaa lähteä keskusjärjestöjen hallinnasta. Hallituskabineteissakin on hyvä tiedostaa, että he voivat koska tahansa peruuttaa lakiesityksensä.

Ammattiliitoissa ei välttämättä voida enää pakottaa taistojen tielle lähteneen työväestön joukkuehenkeä takaisin pulloon. Yhden lakiesityksen peruuttamisen lisääminen hallituksen pitkään peruttujen huonosti valmisteltujen esitysten listaan on pienempi vahinko kuin tilanteen riistäytyminen yleislakkoon joulukauden kunniaksi. Koska jos sinne mennään, vaaditaan lakon loppumiseen muitakin myönnytyksiä kuin vain irtisanomislaki.

Hallituksen kannattaisi muistaa, että nykyinen tilanne on seurausta siitä, että yrittäjäjärjestö hylkäsi hallituksen, työnantajien ja ammattiliittojen yhteisen esityksen paikallisen sopimisen laajentamisesta kaikkiin yrityksiin. Ei ay-liikkeen änkyröinnistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Demareissa ollaan kauhuissaan tilanteesta, .."

Onneksi on aamuteet jo hörpitty :)

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Ay-väki puhuu lakoista mielenilmauksina. Ok, mieltä saa osoittaa ja mielipiteensä ilmaista.

Nyt nuo mielenilmaukset ovat jatkuneet ~pari viikkoa, ja uhmakkaista puheenvuoroista päätellen tulevat jatkumaan, mikäli laillisesti valitusta demokratiasta koostettu yhteiskunnan ylin päättävä elin vie eteenpäin muutosesitystään.

Onko tällöin enää paikallaan puhua mielenilmauksista? Eikö se mieli ole jo tullut ilmaistua ja selväksi?

P.s. Suomen Yrittäjät on ulkoparlamentaarinen voima. Selvä se :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Propagandaa nälkäisistä lapsista ovat kuitenkin jakaneet lähinnä yrittäjäjärjestöjen ja Kokoomuksen kellokkaat, joiden lapset eivät varmasti joutuisi istumaan koulussa nälkäisinä, vaikka joka päivä oltaisiin kotoa mukaan laitettujen eväiden kanssa."

Ei se asia politikoinnilla korjaannu. Mihin poliittiseen järjestöön tämä kuuluu?

Sadat perheet miettivät alkuviikkoa kauhulla: Takana syysloma, edessä lakko, jääkaappi tyhjä – mistä ruokaa lapsille?

Heti kun tieto kahden päivän poliittisesta lakosta tuli, alkoi vähävaraisia perheitä pääkaupunkiseudulla avustavan ryhmän viestilaatikko täyttyä. Kaksi päivää ilman kouluruokaa on monelle perheelle todella vakava paikka – erityisesti kun takana on pahimmillaan kokonainen viikko syyslomaa.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sadat...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kinnusen vihjaisema Tokmannin boikotti olisi verrannollinen Berner Oy:n kokemiin vaikeuksiin.

Kakkonen ei omista enää Tokmannia eikä Anne Bernerillä ole mitään tekemistä Berner Oy:n kanssa.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Kyllä minä Eetu ymmärtäisin, jos me vanhat hapankorvat vielä uksoisimme joulupukkiin ja demaeihin, mutta että joku nuoremman polvaen edustajakin on vielä mennyt siihen halpaan. On tainnut yleissivistyksen hankkiminen tyssätä sosiaalidemokratian oppikirjaan, kun ei ole mitään tarttunut tuolla matkanvarella hatun alle.
Viime vuosituhannen puolessa välissä elettiin aikoja, kun vaahdottiin noin barikaadeilla, mutta eihän tuo ole, hyvä mies, enää 2000-luvun juttuja.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Keski-Suomessa "hapankorvia" riittänee tämän kirjoituksen ja veitsi&sula voi -vaikutuksen siinä määrin, että niidenkin keskuudesta voisi näillä ulostuloilla eduskuntaan pyrkiä.

Tällasilla kirjotuksilla kerätään pääomaa :)

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Olen pahoillani, mutta ilmasusi ei aukene minulle,joten voisitko täsmentää.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Näköjään "vanhat hapankorvat" enemmänkin ovat sitä mieltä että lakkoilu on huono homma ja nuorison tulisi pysyä nöyrinä palvelijoina: https://demokraatti.fi/iln-kysely-enemmisto-kansas...

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

En minä Eetu nuorisoa ylipäätään soimaa, niitä vain, jotka ovat päättäneet jäädä kehitykseltään jonnekin väärälle vuosituhannelle.
Ja mitä näihin kyselyihin tulee, niin olen niistä sitä mieltä, että valikoimalla oikein kohderyhmänsä, saa mieleisiään vastuksia, mutta jos mennään satunnaisotannalla, niin tulos saattaakin olla yllättävän erilainen.
Katselepa vaan Eetu ympärillesi, niin eikö vään siellä näykin näitä vanhoja jääriä ja työelämässä muuten pärjäämättömiä vätyksiä, jotka tarvitsevat Ay-liikkeen pöngitystä kyetäkseen menestymään työelämässään.
Se on vaan niin, että tuosta lakkoilusta vois hyvinkin sanoa, että siinä käytetään heikompiosaisa hyväksi ja kuka korjaakaan satoa - ei oikeastaan kukaan, sillä, vaikka Rinne luuleekin tämän satavan hänen laariinsa, niin suoattaapi olla, että se potkaiseekin häntä viimekädessä omaan nilkaan, kun kansa huomaa, miten alas näillä toimilla oikein on vajottu.

Pekka Pylkkönen

Hyvin koulutetut vastustavat lakkoilua. Tiedätkö miksi? Siksi että he todennäköisemmin ymmärtävät lakkoilun olevan vajukin työkalu.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Kyllä hallituksen olisi hyvä kuulla asiantuntijoita lakiesityksiä valmistellessaan. Korostan sanaa "lakiesitys". Laeista päättää Suomen perustuslain mukaan Eduskunta, eikä noihin päätöksiin ole millään etujärjestöllä veto-oikeutta. Kansalaiset eivät voi vaikuttaa etujärjestöihin, mutta eduskunnan koostumukseen voivat vaikuttaa. Sitä kutsutaan kansanvallaksi.

Nyt vaikuttaa, että kansanvallasta haluttaisiin luopua tai ainakin kaventaa kansan valtaa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Satunnaisotannalla lehti, jota ei voi mitenkään syyttää vasemmistopainotteiseksi saa tuloksen, jossa Helsingin kantakaupungissa ei kävele vastaan yhtään ihmistä, jotka eivät asiaa ymmärrä."

Hehe. Kuvista päätellen tuon satunnaisotannan keski-ikä on suurin piirtein sama kuin SDP:n äänestäjäkunnan.

Toisenlaisen otannan olisi saanut vaikka tänä aamuna jonkun päiväkodin pihalta.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Hesari kävi tänään päiväkodin pihalla kysymässä. Sieltä tuli tukea lakolle.

Käyttäjän IrmaAsikainen kuva
Irma Asikainen

Moneltako piti kysyä, että oikea vastaus löytyi?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #17

Ai nyt Akavan ja OAJ:n (pj molemmissa kokoomuslainen) lisäksi myös Helsingin sanomat on tekemässä kampanjaa Antti Rinteen pääministeriyden puolesta? Voi voi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei se demareiden kannattajakunta tästään nuorene. Ei edes tällä tempulla.

Tämä on ilmiselvästi ja kiistämättä SDP:n ja SAK:n yhdessä masinomaa poliittista lakkoliikehdintää ja uhkailua jatkumona työelämän uudistuksille , joihin liittyviin valmistelutöihin SAK ei sitten millään halua osallistua nykyhallituksen aikana. Virkamiesten valmistellessa esitystä eduskunnalle heitetään sitten päälle poliittiset lakot ja yleislakon uhka.

Ei, ei parlamentaarinen länsimainen demokratia toimi näin.

Itse olen tullut siihen tulokseen, että Suomi on täysin kyvytön rakenteellisiin uudfistuksiin ja ne tehdään lopulta Kreikan tavoin pakon edessä talouden ollen jo tosin pysyvästi tuhottuna.

Millä oikeutuksella Kinnunen käyttää sanontatapaa " Kansalaisten mitta on täysi " omiin juttuihinsa omien tähän muka koko kansan näkemyksen ? Totuus ehkä on, että joidenkin ay-aktiivien mitta on täysi kaikkien kansalaisten sijaan. Näin tosin aikoinaan tekivät mm. Lenin ja Göbbels propaganndassaan, joten hyvin on Kinnunen läksynsä lukenut.

PS. Nyt ei taida kuitenkaan olla suunnitteilla SAK:n järjestämää toritapahtumaa, kun viimeinen viime helmikuussa taisi mennä pahasti reisille.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Lopettaisitte tuon jauhamisen "rakenteellisista uudistuksista", joka on pelkkä eufemismi täysimittaiselle orjuudelle tai vähintäänkin sille, että rivikansalaisilta aletaan viemään viimeisiäkin kansalaisoikeuksia - esimerkiksi riistämällä näiltä perustuslakiin kirjoitettu julkisen vallan takaama suoja järjestäytyä ja hankkia heikossa neuvotteluasemassa oleville vaikutusvaltaa. On selvää, että jos irtisanomislaki menee läpi, niin lakko-oikeutta aletaan sen jälkeen rajoittaa osana "rakenteellisia uudistuksia". AY-liikkeen monet virheet ovat asia erikseen ja ne eivät kuulu tähän taisteluun. Selkä seinää vasten ajettuna sillä on täysi oikeutus turvautua sen viimesijaiseen aseeseen eli lakkoiluun.

Toritapahtuma ei mennyt reisille, itse vain haluatte unohtaa, mistä siinä oli kyse. Kannattaa myös huomioida se, että AY-liikkeen saama näkyvyys ja sen kantojen perustelu on nykyisin valtamediassa hyvin vähäistä, mikä aiheuttaa monille näköharhan siitä, että liike on tarpeeton ja merkityksetön.

Te saatatte ehkä toimillanne pelastaa Suomen talouden, mutta mitä merkitystä on taloudella, joka perustuu sortovaltaan. Ei mitään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

On sulla paatokselliset jutut ja sanoitukset vanhan ajan tapaan.

Herätys nyt hop hop globaalille 2000-luvulle !

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Niin tätä lakia perustellaan nyt sillä, ettei paikallinen sopiminen edisty. Meillä oli sopimus, jonka perusteella järjestäytymättömät yrittäjät olisivat saaneet samat paikallisen sopimisen oikeudet samoilla ehdoilla kuin työnantajaliittojen jäsenet.

Ammattiliitot hyväksyivät.
Työnantajaliitot hyväksyivät.
Hallitus hyväksyi.

Suomen Yrittäjät totesi, että ei käy, me haluamme paremmat ehdot kuin työnantajaliittojen jäsenet. Hallitus veti sopimuksen pois.

Kukahan tässä on nyt jarru rakenteellisille uudistuksille? Ei demokraattisessa yhteiskunnassa kukaan voi odottaa selkävoittoja.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Voit korjata mutta muistaakseni SY halusi että työpaikan henkilöt saavat itsenäisesti päättää kuka neuvottelee työnantajan kanssa. Toisin sanoen he halusivat ei ay-liikkeeseen kuuluvalla työntekijällä on yhdenvertainen mahdollisuus muihin nähden toimia työpaikan luottamusmiehenä.

Oliko tuon yhdenvertaisuuden vaatiminen tosiaan niitä parempia etuja?

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #29

SY vastusti nimen omaan valittua luottamusmiestä neuvottelukumppanina ja oikeutta saada tukea liiton lakimieheltä sopimusta tehtäessä. Ruotsin malli ei siis kelvannutkaan, vaikka siitä on propagandassa puhuttu.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #30

Älä nyt hyvä demari sotke tähän edes Ruotsin mallia.

Ruotsissakin poliittiset lakot ovat lainsäädännöllisesti kiellettyjä.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi Vastaus kommenttiin #30

SY vastusti sitä että luottamusmiehin pitää aina olla ammattiliiton jäsen, Ay-liike taas vastustaa sitä mahdollsiuutta että kyseinen luottamusmies olisi muu kuin ay-liiton mies. Vastustaa siitä huolimatta vaikka Suomen lakien mukaan luottamusmies/valtuutettun ei tarvitse olla ay-liiton henkilö.

"Työmarkkinaosapuolet asettivat kuitenkin ehdoksi sen, että paikallisen sopimuksen voi tehdä vain luottamusmies, jos työehtosopimuksessa näin määrätään."

On ehkä yhdenvertaista, että ne jotka eivät ole sopimuspöydässä sopimusta rustaamassa noudattavat muiden tekemää sanelua.

https://www.verkkouutiset.fi/sak-jyrahtaa-jos-paik...

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Olin ymmärtävinäni perustuslain luettuani, ettei ay-liikettä mainita lakia valmistelevana, säätävänä eikä hyväksyvänä osapuolena. Eikö se silloin ole ulkoparlamentaarinen voima, kun se pyrkii estämään lain voimaantulon?

Työntekijöillä on perustuslain mukaan oikeus yhdistyä ammatillisesti yhdistyslain mukaisesti, mutta muita erikseen nimettyjä oikeuksia en ay-liikkeelle löytänyt perustuslaista. Heillä on siis samat perusoikeudet kuin esim. yrittäjillä ja työnantajajärjestöilläkin.

Ennen sanottiin, että eduskunta on ay-liikkeen leimasin päätöksenteossaan, edes kirjoitusvirheitä ei siellä uskallettu korjata. Tästä tässä lakkoilussa on mielestäni kysymys: "Saavutettuja etuja ei saa menettää!"

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minä haluan tähän selvyyden.

http://jariojala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262909-h...

”Valtionvarainministeriltä taitaa nyt unohtua, että paikallisen sopimisen edistämisestä oli jo sopu, jota hallitus kannatti. Myös kokoomus. Esitys kaatui Suomen Yrittäjien vastustukseen. Ratkaisu kiistaan olisi siis jo olemassa”, Malste vastaa Orpolle Twitterissä.

Koitan vielä kerran pukea tuossa yllä olevan asian selkeään muotoon. En epäile kummankaan tahon tarkoitusta toimia jäsentensä eduksi, siis Suomen Yrittäjiä ja ay-liikkeitä. HALLITUKSEN toimet on se asia, johon on saatava selvyys.

Oletetaan, että Twitterissä esitetty väite on totta. Mitä se tarkoittaa? 1,5 vuotta on kuulemma kättä väännetty paikallisesta sopimisesta, mutta sopua ei ole syntynyt. Malste väittää, että HALLITUS hyväksyi valmistellun esityksen. Toisekseen Malste väittää, että Suomen Yrittäjät kaatoivat esityksen, joten muille esitys on siis sopinut ja varsinkin HALLITUKSELLE.

Tämän episodin jälkeen HALLITUS on tuonut nopealla aikataululla uuden lakiehdotuksen, joka koskee irtisanomisen helpottamista pienissä yrityksissä. Korostan, että tätä esitystä ei olisi tehty, jos paikallinen sopiminen olisi hyväksytty. HALLITUKSEN vastaehdotus paluusta paikallisen sopimisen hyväksymiseen ei jätä epäselväksi sitä, että paikallisen sopimisen katsotaan olevan parempi vaihtoehto näistä kahdesta, koska sitä ajetaan ensisijaisena vaihtoehtona.

Mitä erikoista tässä HALLITUKSEN toiminnassa on? HALLITUS puhuu, että kenelläkään ei saa olla veto-oikeutta eduskunnan päätöksiin. Silti paikallista sopimista vastustanut Suomen Yrittäjät sai käyttää veto-oikeutta vaikka HALLITUS oli hyväksynyt esityksen. Irtisanomislaki tuotiin tiedonantona eduskuntaan ja tällä menettelyllä haluttiin osoittaa, että kenelläkään ei ole tuota veto-oikeutta. HALLITUS ei halunnut nostaa tikun nokkaan Suomen Yrittäjien vastustusta, mutta ay-liike siihen sopi erittäin hyvin. Mikä moraalin helmi.

HALLITUS pelaa nyt tahallaan härskiä poliittista peliä ja on itse aiheuttanut valtavan liikehdinnän Suomen työmarkkinoilla. HALLITUKSEN tulee nyt itse selvittää kansalaisille, että miksi näin halutaan toimia. Lakot ja levottomuudet on saatava loppumaan ja yhteistyö käyntiin. Kansalaiset kärsivät näistä HALLITUKSEN toimista.

HALLITUKSEN on selvitettävä, että onko tilanne kuvatunlainen ja onko Malsteen väittämässä perää.

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Näinhän se tietojeni mukaan meni. Puolentoista vuoden neuvottelujen jälkeen Sipilä luovutti päätöksenteon SY:lle. Kaikki muut osapuolet olisivat olleet valmiita hyväksymään saavutetun kompromissin.

Ei tätä koko sotkua olisi ilman Sipilän - joko heikkoutta tai sitten harkittua SY:n puolelle asettumista.

Lopuksi on kyllä sanottava, että kokoomuslaiset nauravat partaansa. Kepu ja siniset ryvettävät itsensä oikein kunnolla ja "pahin pukari" selviää kuin koira veräjästä. Toivottavasti joku kuitenkin paukauttaa portin kiinni ennen kuin häntäkin ehtii ohi:-)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiiluvasilmäiset ay-pomot yrittivät saada liiton miehiä joka ikiseen suomalaiseen työpaikkaan, jossa on yrittäjän lisäksi yksi työntekijä.

Eikö vallan ahneudella ole mitään rajoja, kun kuitenkin jo lähtökohtaisesti Suomen ay-vaikuttaminen ja liittojen jäsennyyden yleisyys on jo valmiiksi maailman korkein.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #34

Minä ymmärsin niin, että hallitus olisi hyväksynyt tuon ja samoin muut työnantajatahot, mutta Suomen Yrittäjät ei. No, ei se ehkä olisi ollut reilua yrittäjiä kohtaan. Siitä sitten alkoikin hallituksen politikointi johtaen lakkoiluun ja soppatykkeihin.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Sieltähän se vahvistus tuli Sixten Korkmanin suulla A-studiossa. Veto-oikeutta käytti Suomen Yrittäjät ja muut olisivat paikallisen sopimisen hyväksyneet, hallituskin. Hallitus on siis tehnyt oman teatterinsa irtisanomislain muodossa ja johtanut Suomen kaaokseen tieten tahtoen. Ay-liike on hallituksessa nähty sopivammaksi syntipukiksi kuin Suomen Yrittäjät. Mitä kaksinaismoralismia.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä se sopu pian tulee, siellä on vuorineuvokset jo Sipilän kurkussa kiinni, ei se hallituksen persus kestä enää kauan ja Sampo Terhokin on hyvin vihainen.:)

Hyvä syy lakkoilla, antaa mennä vaan.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Kyllä ne vuorineuvokset on eri neuvoksia. Kauppaneuvos Kakkosella on osuva nimi. Ei riittäisi rojukeisarilla emmeet siihen painoluokkaan.

Käyttäjän ArvoTammela1 kuva
Arvo Tammela

Jyväskylän työväenyhdistyksen sihteeri on näköjään muuttanut radikaalisti tyyliään. Olisikohan tulevilla eduskuntavaalailla jotain osuutta, kun nuori mies on alkanut muistelemaan vanhoja tapahtumia. Sen verran aate on nuoren miehen ajatuksiin vaikuttanut ettei oman puolueensa edustajia muisteluihin ole löytynyt. Kyllä tästä Kinnusesta vielä kunnon demaripoliitikko kehittyy kunhan muistaa olla astumasta isompien varpaille.

Maija Salminen

Hyvä kirjoitus. Meillä suomalaisilla on todella pitkä pinna. Olen jo pitkään odottanut milloin kansa saa tarpeekseen hallituksen yksipuolisesta puuhastelusta nöyryyttää ihan tavallisia rehellisiä palkkatyöläisiä, lapsiperheitä, yksinasuvia, eläkeläisiä, syrjäytyneitä ym...ja nyt se sitten tapahtui...eli hallitus sai sitä mitä tilasi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

"Tässä humpassa muun muassa muuan Matti Vanhanen (kesk.) sai 10 000 eurolla vahvistusta mielipiteilleen."

Samassa humpassa myös:
'Ohessa Kehittyvien maakuntien Suomen tukemat kansanedustajat vaalipiireittäin:

Helsingin vaalipiiri: Eero Heinäluoma (sd) 10 000 euroa (SDP:n mielestä tämä tuki meni puolueen yhteiseen kampanjaan) Päivi Lipponen (sd) 5 000 euroa...'
https://yle.fi/uutiset/3-5838212

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Juho!

Eipä isketä, kun ei ole tietoa. Heinäluoma palautti rahat, kun tulivat niin kuin paperit Jäätteenmäelle. Tietämättä ja tahtomatta!

Pojat halusivat kytkeä muutaman demarinkin rahoitukseensa, jotta kaikki olisivat "YHTEISESSÄ VENEESSÄ". Tuli vain paha huti.

KMS:n rahanjako oli seuraava: kepu 237000, kokoomus 102000, RKP 10000, Vihreät 5000 ja SDP 27000, josta pois Heinäluoman 10000.

Että semmoista humppaa:-D

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinkö?

SDP palautti kansanedustaja Eero Heinäluoman Kehittyvien maakuntien Suomen tuen Nova-osuuden eli 3572 euroa.

https://yle.fi/uutiset/3-5883825

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #26

Kyseessä oli siis Ylen uutinen koskien Nova Group -osuuksia. Tämä selvä!

KMS:n tukisummat SDP:n ehdokkaille olivat Heinäluoma 10000, Kähkönen 2000, Ahde 10000 ja Lipponen Päivi 5000. Yhteensä 27000, josta tietojeni mukaan palautettu valtaosa.

Siis edelleen - KMS:n taustajoukot halusivat sumuverhon koko hommalle maksamalla myös muutamille muille kuin kepun ja kokoomuksen ehdokkaille tukirahoja. Kepulle siis 237600, kokoomukselle 102000, RKP:lle 10000, Vihreille 5000 ja SDP:n kassaan ilmeisesti ja minun mielestäni valitettavasti lienee jäänyt reipas 10000.

Miksi valitettavasti? Siksi, että tällaisilta lain rajan kahta puolta haarakäyntiä kulkevilta ei pitäisi vastaanottaa senttiäkään, vaan mieluummin toimittaa telkien taakse!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #28

Kaipa sitä sumuverhoakin jossain oli.

Ahdehan palautti rahat sen jälkeen kun ne olivat tulleet julki, oli jostain syystä unohtanut ilmoittaa ne vaalirahoitusilmoituksessaan.

Ahde oli myös mukana suosittelemassa Tokmannin Kyösti Kakkoselle vuorineuvoksen titteliä.

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/matti...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #28

"Miksi valitettavasti? Siksi, että tällaisilta lain rajan kahta puolta haarakäyntiä kulkevilta ei pitäisi vastaanottaa senttiäkään, vaan mieluummin toimittaa telkien taakse!"

Milloinkas palautetaan AY-terroristimafialle heidän maksamansa voitelurahat?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #38

Pekka!

Luinko oikein? AY-terrorimafialle? Minkälaisessa mielikuvitusmaailmassa oikein elät?

Minkälainen tapahtuma pistää ihmisen suhtautumaan noin katkerasti tavallisten työntekijöiden perustamiin edunvalvontajärjestöihin?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #39

Kuinka typerä pitää olla jos kuvittelee vaikka tämän lakon ajavan duunarin etua?

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri Vastaus kommenttiin #41
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Kiitos!
Hyvä, että korjasit. Tuen vastaanotti tosiaan koko SDP...

https://www.iltalehti.fi/uutiset/200805167664133_u...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset