Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Hallitustiestä avain Keskustan pelastukseen?

Keskustalla on edessään tiukka valinnan paikka. Ilmoittautuako oppositioon vai lähteäkö kokoamaan hallitusta SDP:n johdolla Antti Rinteen kanssa? Keskustan kanta vaalituloksen jälkeen näytti olevan vahvasti oppositioon päin, mutta hallitusovea jätettiin kuitenkin "viisi senttiä" raolleen, kuten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kuvaili. Mies, joka tällä hetkellä käytännössä johtaa Keskustaa toimituspääministeri Juha Sipilän ilmoitettua luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta ja myös ministerintehtävien tavoittelusta. Kaikkonen on myös ehdolla Keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kaikkosen johdolla Keskusta on esittänyt hallitustunnustelijalle kymmenen kynnyskysymystä hallitukseen menolle. 10 kynnyskysymystä on melko paljon ja äkkiseltään tätä voisikin pitää kielteisenä vastauksena hallitustunnustelijalle. Perinteisesti se sitä olisikin. Tilanne, jossa minkään puolueen kannatus ei vaaleissa ylittänyt 20 tai edes 18 prosenttia ei kuitenkaan ole tavallinen. Lisäksi kannattaa lukea kynnyskysymykset läpi.

Vain kaksi kynnystä aiheuttaa jumppaa

Oikeastaan vain kynnykset 2 ja 3 ovat SDP:n näkökulmasta haastavia. Jos yritysten verotusta ei saa lainkaan kiristää, se vaikeuttaisi myös yritystukien karsimista. Niistä suurin osa kun on juuri verotukia. SDP kaipaa myös osinko- ja lähdeverotuotoista liikkumavaraa koulutusinvestointeihin, joita Keskustakin muissa kynnyskysymyksissään ajaa. Palkansaajien verotusta haluttaisiin myös SDP:ssä alentaa.

Monialaiset maakunnat eivät ole demareiden mieleen. Pitäisi mennä sote edellä. Tämä on kuitenkin mahdollista niellä, jos Keskustalle sopii se, että ensin tehdään sote 15-18 -mallin pohjalta ja maakuntavalmistelua jatketaan samalla, mutta lait ja maakuntien tehtävien lopullinen sisältö jätetään auki kunnes sote on purkissa. Muuten sote-näkemykset ovat kepulla ja demareilla hyvin saman suuntaiset: sote saadaan leveämmille hartioille, sote-alueille taataan todellinen itsehallinto, julkinen pysyy isäntänä ja yksityinen täydentää.

Keskustassa ei haluta Perussuomalaisten aseenkantajaksi

Tällä hetkellä suurin paine sekä keskustalaisilla että Kokoomuksen Petteri Orpolla on välttää oppositioon joutuminen Perussuomalaisten seuraksi. Opposition kakkospuolueen asemaa pelätään epäkiitolliseksi ja onhan myös tapana, että seura tekee kaltaisekseen: kun Vihreät ja SDP olivat viime kaudella yhtä aikaa oppositiossa, Vihreitä alkoi näkyä SAK:n toimintapäivissä vaatimassa työttömien aktiivimallin leikkurin ja pakkolakiesitysten perumista. Samalla demarit alkoivat voimallisesti puhua ilmastopolitiikasta.

Orpo on jo menettänyt pelin: Kokoomuksen eduskuntaryhmässä konservatiiviset ja talousoikeistolaiset edustajat vahvistivat asemiaan ja lisäsivät määräänsä liberaalien kustannuksella. Hallitukseen meno voisi kuitenkin vielä hillitä Elina Lepomäen ja Wille Rydmanin vaikutusvallan kasvua ja pitää kova laki -linjaa vetävän oikeusministeri Antti Häkkäsen poissa puolueen johdosta. Jos hallitus muodostetaan ilman Kokoomusta, seuraavan opposition suuri tarina tulee olemaan PS:n ja Kokoomuksen kilpailu siitä, kumpi puolue uskottavammin on Suomen Republikaanit: talousoikeistolainen ja arvokonservatiivinen.

Keskustassa päin vastoin asemiaan ovat vahvistaneet nuoret sosiaaliliberaalit, joita nousi eduskuntaan useita puolueen karmaisevasta yleistuloksesta huolimatta. Joukossa on myös Kaikkosen todennäköisesti vahvin vastaehdokas, lappilainen Katri Kulmuni. Näillä tekijöillä on vahva halu paluttaa Keskusta enemmän vasemmalle alkiolaisille juurilleen ja samalla saada puolueen linja vastaamaan sen pyrkimystä identifioitua liberaaliksi puolueeksi. Nuorista keskustalaisista on vaikea löytää arvokonservatiiveja, jotka vastustaisivat seksuaalivähemmistöjen ja transsukupuolisten oikeuksia, tai joille perhevapaiden tasaisempi jako vanhempien kesken olisi kirosana.

Kansanrintama mahdollistaa profiilinmuutoksen

Jos oppositiossa jäätäisiin Persujen varjoon, hallituksessa Keskusta voisi sitä vastoin repiä henkistä välimatkaa Sipilän perinnön epäsuosittuun puoleen. Kansanrintamapohjainen enemmistöhallitus voisi tehdä enemmän pieni- ja keskituloisia suosivaa politiikkaa. Samalla se mahdollistaisi vastaamisen Keskustaa uhkaavaan demografiseen ongelmaan: puolueen vahvoilla kannatusalueilla väestö vähenee huimaa vauhtia ja sitä myötä häviävät kansanedustajan paikat.

Uusia paikkoja jaetaan Helsinkiin ja Uudellemaalle, joista ensin mainitussa Keskusta veti nollat ja jälkimmäisessä otti turpiin niin että tukka lähti. Omaksumalla sosiaaliliberalistisen ja uudistusmielisemmän poliittisen linjan Keskusta voisi hyvinkin vahvistaa asemiaan omakotilähiöiden autoilevien insinöörimiesten ja näiden bioteknikkovaimojen keskuudessa. Näille äänestäjille kun Kokoomuksen republikanisoituminen ja etenkin maahanmuuttovastaisuus tai muu arvokonservatismi olisivat myrkkyä.

Kokoomuksen vuoro olla oppositiossa

Tietenkään ei myöskään pidä unohtaa sitä näkökulmaa, että kansanrintamapohja olisi hallituksen runkona ensimmäistä kertaa aito mahdollisuus tehdä ideologisesti toisensuuntaista politiikkaa sitten vuoden 1987. Sen jälkeen kun Kokoomus on istunut hallituksessa kuin tatti lukuunottamatta 2003-2007 vallassa ollutta Keskustavetoista punamultaa.

Täysin kun ei voi sulkea pois sitäkään ajatusta, että sekä SDP:n että Keskustan ahdingon pohjimmaisena syynä olisi Kokoomuksen ajama ja Suomessa hegemoniseen asemaan päässyt markkinaliberalismin ideologia. Kenties Keskustassakin halutaan kokeilla, olisiko jonkin muunkin tien valitseminen mahdollista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

E.K:"..toimituspääministeri Juha Sipilän ilmoitettua luopuvansa puolueen puheenjohtajuudesta ja myös ministerintehtävien tavoittelusta."

Muuta kommentoitavaa juurikaan, mutta missä Sipilä on ilmoittanut ettei tavoittelisi ministeripaikkaa? Itseltäni ainakin mennyt ohi.

Jos nyt sitten hallitusta tekisin kuitenkin, niin sellaisesta voidaan surutta jättää ulos, niin keskusta kuin kokoomuskin. Laitetaan sinne SDP, PS, Vasemmisto, RKP ja vaikka Kristilliset vielä mukaan. Vasemmistoa tässä edustettaisi 56n jäsenen voimin ja oikeistoa sitten 53. Luulisi Rinteen olevan tyytyväinen.
Keskustaa en haluaisi nähdä hallituksessa, en edes ilman SIpilää, saati hänen kanssaan.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tämän kirjoituksen luettuaan olisi vaikea uskoa Eetu Kinnusen olevan puoluekannaltaan demari ellei tietäisi sitä. Niin "pätevästi" hän perusteli sitä, että keskustan olisi syytä mennä mukaan mahdollisesti syntyvään Antti Rinteen kansanrintamahallitukseen.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen

Tarkoitatko "pätevällä", että analyysini on heikko? :D

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Tarkoitan lähionnä sitä, että analyysisi on subjektiivinen ja yksipuolinen.

Eiköhän keskusta itse tiedä ilman demareiden neuvojakin mitä sen tulee tehdä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #4

Kun demari on huolissaan keskustan kannatuksesta näkyy ketunhäntä kainalossa pitkälle. Kepun osallistuminen vasemmisto-viherhallitukseen olisi se viimeinen niitti joka veisi kepun kannatuksen tasolle jossa se naapurimaissa jo onkin.

Kepun peruskannatus on melko oikeistolaista ja konservatiivista, vaalien kannatusromahdus johtui juuri "liian liberaalista" politiikasta. Demarien, vasemmistoliiton ja vihreiden apupuolueeksi ryhtyminen olisi katastrofaalista kannatuksen suhteen.

Ei ihme että demarit kosiskelevat.

Käyttäjän EetuKinnunen1 kuva
Eetu Kinnunen Vastaus kommenttiin #6

Haluaisin esimerkin tästä "liian liberaalista" politiikasta jota Keskusta on viime hallituskaudella tehnyt. Liian markinavetoista se pikemminkin on ollut, mutta mitään arvoliberalismin pilkahdustakaan ei kyllä ole ollut havaittavissa.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #10

"Arvoliberaalia" voisi olla vaikka Sipilän tarjous talostaan pakolaisille.
Talousliberaalista esimerkkinä voisi olla vaikka taksiuudistus tai pieleen mennyt soteuudistus.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #10

E.K:"Haluaisin esimerkin.."

Ja minä haluaisin esimerkin siitä jo aiemmin kysymästäni, eli missä Sipilä sanonut ettei tavoittele ministeripaikkaa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner Vastaus kommenttiin #6

Olen varma että Keskusta hinkuu hallitukseen vaalitappiosta huolimatta. Johtunee maakunnista - Demarit kun lupaavat jo etukäteen toteuttaa Keskustan ikiaikaisen unelman niin hallitukseen meno lähes satavarma. Demarit tulevat kuitenkin hämmästymään, Keskusta on kova peluri, sanoisin jopa puolueista paras ja demarit voivat hallituksessa jäädä alakynteen. Noin periaatteessa palkansaajan ei koskaan kannattaisi äänestää Keskustaa, keskusta kun ajaa lähinnä vain maatalousyrittäjien, kepulaisten liikemiesten etua ja tietenkin omaa valta-asemaa maakunnissa.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tai sitten oikeisto-federalismista vasemmisto-äärifederalismiin tiputtaa kannatuksen alle 10% kun se oikea veto olisi suunnata katse kohti kotia, alkiolaisuutta, keskustalaista isänmaallisuutta?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Toivon, että kokoomus pelaa itsensä ulos, ja seurauksena olisi kansanrintama.

Tällainen hallitus olisi köyhälle, työttömälle ja eläkeläiselle ehdottomasti paras vaihtoehto.

Valtion pitää huolehtia niistä, jotka siihen eivät itse pysty, eikä se ole rahasta tai valtiontaloudesta kiinni, se on kiinni vain halusta.

Kokoomuksen ja persujen suunnitelmissa ei ole kuin keskiluokan ja siitä paremmin tienaavien hyvinvointi, loput unohdetaan ja sitten ihmetellään kun kelankaan rahat eivät riitä, koska toimeentulohakijat lisääntyvät ja köyhät köyhtyvät.

Sitten tulee aina se selitys valtiontaloudesta tasapainosta, se ei liity tähän, vaan kyse on valinnoista.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Olisiko konservatiivisen puolen syytä tiivistyä ja ilmoittaa että seuraava hallitus on heidän käsissä sillä suhde on 62/38 konsevatiivien hyväksi.
Olen ihmeissäni näinkö enemmistöön perustuvaa demokratiaa kohdellaan.
Pitäisi ainakin käydä iltayön tuimaan tämä vahtoehto läpi PS + KOK + KESK + KD ja niin halutessaan RKP tällä olisi 122 kansanedustajaa takanaan.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jaatko persujen ajatukset maahanmuutosta, ilmastonmuutoksesta ja EU- politiikasta ?

Ei se matematiikka kauheasti auta, jos ajatukset ovat monessa asiassa täysin vastakkaiset, kuten juuri luettelemani asiat.

Keskustan jäsenet haluavat kyselyn mukaan, että keskusta tekee erilaista politiikkaa kuin Sipilän kaudella, ilmeisesti kuulut keskustan vähemmistöön. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Hallitustunnustelija Rinne julkistanee tiistaina esityksensä hallituspohjasta, jonka muodostavat SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Vihertävä kansanrintamahallitus on Rinteelle ja muille sosialidemokraateille matemaattisesti houkutteleva vaihtoehto: 40+31+20+16+10=117.

Sen paremmin vasemmistoliitolla kuin RKP:llä ei olisi veto-oikeutta päätöksiin. SDP olisi hallituksessa selvästi suurin puolue, eikä keskustan syyskuussa valittava uusi puheenjohtaja näyttäisi julkisuudessa läheskään yhtä vahvalta kuin pääministeri.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/52312123-85e...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

SS: "Olisiko konservatiivisen puolen syytä tiivistyä ja ilmoittaa että seuraava hallitus on heidän käsissä sillä suhde on 62/38 konsevatiivien hyväksi."

Seppo, opettele ajattelemaan mekaanisen olettamasi sijaan. Jos yksinkertaistamme ja jätämme liberaalius - konservatiivisuus -akselin mahdollisimman sivuun, jotta saamme talousnäkemykset esiin, näemme, että selkeästi vasenta edustavat Vasemmistoliitto ja SDP, Vihreät ovat tasaverotyyppisen suuntauksensa mukaan talousnäkemykseltään jopa oikealla (vaikka se monessa muussa onkin vasemmalla). Kokoomus on tässä katsannossa oikeaa laitaa ja PS on talousnäkemyksiltään jossakin määrin kysymysmerkki, varsinkin kun kannattajakunnassa on tuoreeltaan entisiä kokoomuslaisia, keskustalaisia, sosialidemokraatteja, mutta puheenjohtajansa viimeaikaisten ulostulojen mukaan se voidaan katsoa oikeistopuolueeksi myös talousnäkemyksiltään ja samaan oikeistoon sijoittuu myös KD. RKP on puheenjohtajansa mukaan jotakuinkin keskellä ja Keskustassa on ilmeinen tarve palata omalle paikalleen eli keskelle (Sipilä-vetoisen oikeistoseikkailun jälkeen).

Tässä siis pähkinänkuoressa puolueet talouskäsitystensä perusteella. Tulos on, että meillä on ryhmä vasemmalla, keskellä ja oikealla. Kolmijako. Suomessa ei ole blokkiajattelua ja hallitukset muodostetaan perin pragmaattisesti. Niinpä keskustavasemmistolainen kooste on yhtä luonteva keskustaoikeistolainen kuin myös sinipunamalli, joka jälkimmäinen on mahdoton monissa maissa vaan ei Suomessa. Kaksi ensin mainittua ovat talousnäkemyksiä koskevien koalition sisäisten pienempien erojensa vuoksi luontevammat kuin sinipunamalli, jossa talouden osalta yhteensovitettavaa riittää.

Tässä perusta, miksi kansanrintama on luontevin:

SDP + Keskusta + Vihreät + Vasemmistoliitto + RKP.

Lopuksi totean, että Keskusta on 1990-luvun alusta näihin päiviin kolmesti
piikkipaikalta ponnistettuaan hukanmnut kannatuksensa kimpassa Kokoomuksen kanssa ja sama kohtalo on SDP:llekin tuttu Kokoomuksen kanssa. Jo tästä syystä näiden puolueiden kannalta UKK:n ajaton viisaus on otettava todesta: Kokoomus on pidettävä oppositiossa. Koko valtakunnan näkökulmasta tämä tarve vain korostuu: Kokoomus oppositiossa, kiitos.

Jos haluat tarkastella asioita konservatiivisuus -liberaalisuus akselilla, näkymä muuttuu.

Nyt on kuitenkin ensin kyse siitä, jätetäänkö (kokoomuslaiseen tapaan) veronkeruuvajetta ja jatketaanko hallintarekisterillä, muulla veronkierron tehostamisella ja alan rikollisuuden minimaalisella tutkimisella siten, että viranomaiset eivät kykene resurssipulaltaan eivätkä välttämättä lupien puutteeltakaan tehokkaaseen viranomaisten väliseen yhteistyöhön, jatketaanko valtion (eli meidän jokaisen) yhteisen, jokaista hyödyttävän, infran myymistä halvalla yksityisille toimijoille. Vai, aletaanko korjata hyvinvointivaltiota, tulevaisuutemme avainta eli koulutusta, julkiseen malliin perustuvaa terveydenhuoltoa, liikenneinfraa, maan tasapuolista kehittämistä.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Tuossa oli uutispintaa että Kokoomus olisi heittänyt vapaavuori kahleet pois ja olisi valmis yhteistyöhön Perussuomalaisten kansa niin ja Keskusta ei ole sulkenutkaan yhteistyötä joten siinä olisi jo suoraan enemmistö kun vielä KD ja RKP vahvistaa sitä. Noista Petterin mainitsemista ajatuksista voi pitää neuvonpitoa.
Euroopassa monessa maassa tuulee uudet tuulet ja Suomi ei ole poikkeus.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Neljän vuoden kollektiivinen, kansalaisten enemmistön kärsimä rangaistus lusittuna ei siis riitä sinulle vaan vielä lisää pahaa pitäisi saada. Onko tässä taustalla enemmän masokismi vai sadismi vai peräti molemmat?

Vuodesta 2015 syntyneiden määrä alkoi reippaammin pudota. Tahdotko siis vieläkin alemmas suomalaisten syntyvyyden? Lisää epävarmuutta, lisää kahtiajakoa, aktiivimalleja, kikyjä, hallintarekistereitä, yritystukia, koulutus entistä huonommaksi rahoitusta poistamalla, lisää vanhushuollon (ja lasten päiväkotien) yksityistämistä Kokoomus-vetoisille, osin ylikansallisille firmoille...

Miksi tahdot pahaa?

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Suomen Keskusta on yritystukien suuri kannattaja. Keskusta ei ole palkansaajan asialla - Keskusta ajaa maatalousyrittäjien, tuuliteollisuuden (Pekkarisen omaiset omistajia ja tuen saajia)ja kepulaisten liikemiesten asiaa. Valta-asema maakunnissa on myös tärkeää keskustalaisille päättäjille. Keskusta saattaa puhua pienen ihmisen puolesta mutta tosiasiassa sosiaalituet ovat hyviä vain silloin kun ne hyödyttävät jotenkin myös esim. maatalousyrittäjiä. Tällaisen käsityksen olen saanut seurattuani suomalaista politiikkaa vuosikymmeniä. Ei ne puheet vaan päätökset.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

"Täysin kun ei voi sulkea pois sitäkään ajatusta, että sekä SDP:n että Keskustan ahdingon pohjimmaisena syynä olisi Kokoomuksen ajama ja Suomessa hegemoniseen asemaan päässyt markkinaliberalismin ideologia."

Tässä kohtaa meni iltateet väärään kurkkuun. Kovin hegemonisessa asemassa ei markkinaliberalismi ole, jos katsoo veroastetta tai työmarkkinoita, niistä saa ihan päinvastaisen analyysin.

Mielenkiintoiset neuvottelut tulossa. Antti Rinteellä on vaikea paikka. Keskustassa on myös riskinsä, nimittäin jos hallitustaipale ei nostakkaan kannatusta, niin mitä sitten tapahtuu? Kuinka sitoutunut Keskusta on silloin sille epämieluisiin päätöksiin? Tällöin saattaa tulla ristivetoja esim. Vihreiden kanssa. Perussuomalaisten ja Kokoomuksen kannatus tuskin laskee oppositiossa, mikä luo painetta myös hallitustyölle. Todennäköisesti demarit ja kepu haluaa äänestäjiään takaisin ja siihen tuskin auttaa esim. vihervasemmistolainen maahanmuuttopolitiikka. Toiseen suuntaan reivaaminen tuskin onnistuu. Kimurantti tilanne.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset