Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Ajatuspaja Libera

Liberator – Kenen asialla?

Näennäisen puolueeton Ajatuspaja Libera on liittynyt pienyrittäjä järjestöjen rintamaan ja kaatamaan suomalaisen järjestelmän fundamenttejä.  Ajatuspaja on merkitty tilaajaksi toimeksiantoon, joka on annettu asianajotoimistolle hoidettavaksi tässä tarkoituksessa. Koko kantelu on tarkkaan levitetty kaikkialle, jotta se varmasti on käytettävissä ainakin tulevissa vaaleissa ja istuvan hallituksen viimeisten kuukausien ulostulojen perusteluna.

Vielä kerran maataloustuista

Ajatuspaja Liberan Heikki Pursiainen ja Tuukka Saarimaa jaksoivat kuin jaksoivatkin vastata aiempaan kirjoitukseeni, jossa esitin molemmille haasteen siirtyä käyttämään vuodeksi elintarvikkeita, joiden tuotantoon ei ole käytetty laisinkaan maataloustukia. Haastetta ei, kuten oletinkin, hyväksytty.

Haaste Vartiaiselle, Vartialle, Pursiaiselle ja Saarimaalle

Otin viime viikolla kantaa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen maataloustukia käsittelevään blogiin. Nyt huomaan pääseväni ottamaan kantaa ajatuspaja Liberan Heikki Pursiaisen ja Tuukka Saarimaan blogiin, jossa he puolustavat Vartiaisen näkemyksiä maataloustukien poistamisesta.

Lomaraha on oikeastaan yksivuotinen sosiaaliturvatili

Joissakin työehtosopimuksissa, muttei kaikissa, määritellyt lomarahat ovat aika-ajoin herättäneet kritiikkiä ja niitä on pyritty leikkaamaan esimerkiksi kilpailukykysopimuksessa ja joidenkin yhteistoimintaneuvottelujen lopputuloksissa, joskus onnistuneesti, joskus ei. Tyypillinen lomarahojen vastustus perustuu siihen, että ne olisivat aikansa eläneitä, koska ne olisivat alunperin olleet käytössä lomaltapaluurahoina teollisuudessa 1960-luvulla siksi, että työntekijöillä olisi ollut kannustimia jäädä Suomeen mieluummin kuin muuttaa silloisten parempien palkkojen perässä Ruotsiin.

Ajatteleeko Libera vanhanaikaisesti?

Ajatuspaja Liberan Heikki Pursiainen arvosteli Vasemmistoliiton tulevaa puheenjohtajaa Li Anderssonia degrowth ajattelusta. Pursiaisen mukaan "kehityksen pysäyttäminen muka ympäristönsuojelun vuoksi on kamala ajatus". Pursiainen ei selvästikään ole hipsterisukupolvea, joka kykenee ajattelemaan ympäristönsuojelua ja kasvua samassa lauseessa.

Ajatushautomo Liberan ehdotuksista

Ajatushautomo Liberan "Miten Suomi voidaan pelastaa - Talouspoliittinen manifesti"  (pdf) julkistettiin viime perjantaina. Raportti piti sisällään mutuamia konkreettisia ehdotuksia siitä miten Suomi nousee ahdingosta. Alla muutama poiminta

Demokratian raunioilla

25. joulukuuta 1991 tapahtui jotakin, jota moni ei pitänyt mahdollisena - Neuvostoliitto hajosi omaan mahdottomuuteensa, ja markkinatalous otti voiton suunnitelmataloudesta yhdessä yössä.

Nyt, noin nejännesvuosisata myöhemmin, olemme mahdollisesti vastaavanlaisen tapahtuman edessä - tulemme seuraavan neljän vuoden sisällä näkemään kykeneekö Suomen demokraattisesti valittu hallitus tekemään päätökset tarvittavien muutosten aikaansaamiseksi.

Lupaamani perustilikritiikki

Perustili on Liberan idea sosiaaliturvasta. Se on tarkoitettu perustulon kilpailijaksi, ja on tietyillä tavoilla verrattavissa siihen. Perustili on Liberan sanoin "lainamuotoinen sosiaaliturva". Tarkoitus on, että ihmiset maksaisivat itse sosiaaliturvansa takaisin päästessään töihin. Tässä blogauksessa kerron miksi pidän perustiliä huonona ajatuksena.

 

Liberan mystinen eurokriittinen populismi

Näin eurovaalien alla monet ovat varmasti hämmästelleet sitä, kuinka Suomen tunnetuin uusliberalistinen ajatuspaja Libera alkoi yhtäkkiä kääntyä tukemaan eurovastaista populismia julkaisemalla "Euron tulevaisuus - Suomen vaihtoehdot"-kirjasen, jossa selvitellään toden teolla Suomen eroamista euroalueesta ja yritetään kuvata eroprosessi helppona ja Suomen taloutta hyödyntävänä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä