Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Eduskunnan puhemies

Ei yllätyksiä puhemiesvaaleissa

Juuri valittu eduskunta kokontui tänään ensimmäiseen täysi-istuntoonsa. Ikäpuhemies Erkki Tuomiojan johdolla valittiin uusi puhemiehistö vuoden 2019 valtiopäiville.

Lippuäänestykset sujuivat ennakkokäsikirjoituksen mukaisesti. Puhemieheksi valittiin SDP:n Antti Rinne, 187 ääntä. Ensimmäiseksi varapuhemieheksi perussuomalaisten Juho Eerola, ääniä 172 , sekä toiseksi puhemieheksi kokoomuksen Paula Risikko, ääniä 178. Mitään suuria protesteja ei nähty. Jokaisessa äänetyksessä toki annettiin muutamia hajaääniä ja muutamia tyhjiä äänestyslippuja jätettiin.

Puolustaako SDP enää opposition puhemiespaikkaa, se menisi Perussuomalaisille?

Nyt demareilla on mahdollisuus maksaa potut pottuina Perussuomalaisille, vai pitävätkö linjansa johdonmukaisena eli oppositiosta tulee edustus puhemiehistöön? Nyt Halla-aho haluaisi puhemiespaikan Perussuomalaisille. SDP protestoi voimakkaasti puhemiesvalintoja Sipilän hallituksen aloittaessa. 

"Sdp:n eduskuntaryhmä kertoi etukäteen aikovansa äänestää eduskunnan puhemiesvaalin äänestyksissä tyhjää. Syynä on se, ettei oppositiolle tule edustusta puhemiehistöön, kuten oppositiopuolueet ovat vaatineet."

Puhemies: Onko hallituksella kollegiaalinen vastuu yhden ministerin toimista?

Ihmettelen tätä suomalaista poliittista järjestelmää ja ajattelua:

Miksi Sinisten annetaan terrorisoida järjestelmää siten, että he tekevät tästä Soinin luottamusäänestyksestä hallituskysymyksen? Ja miksi Sinisten annetaan se ihan mukisematta tehdä?

Tällaisestako me haluamme uuden normaalin? Siis jos yksi ministeri ns. töppää, niin koko hallitus vastaa siitä. Ei mitään järkeä.

Kyllä puhemiehen tai puhemiesneuvoston tulisi nyt ottaa komento tässä asiassa ja kieltää tällainen eduskunnan halventaminen perustuslain 34,3 §:n mukaisesti:

Maria Lohela, yksi parhaimmista Eduskunnan puhemiehistä.

Kun olen seurannut näitä puhemiehiä, Lohela on yksi, oman muistini mukaan onnistuneimmista valinnoista. Sivistynyt puhemies ja asiassa aina pysyvä, kielitaitoinen, kunnioitettava nainen. Sen huomasi juhlapuheessa ja vuoropuheessa Presidentin kanssa virkaanastujaisissa.

Ex-puhemiehen ei pidä jäädä tulevaisuudessa ilman merkittävää mandaattia. Eduskunnan puhemies on valtakunnan politiikan asteikolla 2 presidentin jälkeen. Edes pääministeri ei nauti samanlaista arvonantoa.

chairman

Eduskunnan puhemiehestä on taitettu Aamulehdessä peistä. Aamulehden mielestä kyseessä olisi eduskunnan puheenjohtaja. Englanniksi puheenjohtaja on "chairman";)

Kikkailulla ei siis päästy pitkälle puusta, mutta tarkoitus kai oli hyvä. Eduskunnan presidentti olisi hyvä vastine puhemiehelle, ainakin tuhat kertaa parempi kuin Aamulehden esittämä puheenjohtaja, joka on aivan eri asia kuin puhemies eduskunnassa.

Kunnissa kylläkin puhutaan valtuustojen puheenjohtajista, eli ei se kaukaa ole haettu.

Eduskunnan portailla ja hiukan ministeriössäkin

Ensimmäisenä eduskuntapäivänä menemme avustajan kanssa Oikeuskanslerin virastoon. Istuva OIkeuskansleri Risto Hiekkataipale ottaa valtakirjan vastaan. Protokolla on osa vanhaa perinnettä.

Puhumme poliitikon sananvapaudesta ja ihmisyydestä, Saksan kansan kyvystä käsitellä historiaa ja tätä päivää. Se keskustelu oli minulle erittäin tärkeä. Poliitikon sananvapaus on osa ihmisyyttä, mutta on myös harkittava mitä sanoo, loukkaako universaaleja oikeuksia, voiko iloita, kun ihminen kärsii fyysisesti, osaako pyytää aikaisempia tekojaan anteeksi.

Miksi juhlaan kuin juhlaan pitää kutsua poliitikkoja puhumaan?

"Miksi Sipilän piti mennä puhumaan siihen uudenvuoden juhlaan? Kuka kuvitteli, että ihmiset taputtelisivat! Aika noloa!" Näin kirjoitin uudenvuodenaattona kello 23.43 Facebookin seinälleni.

Yksi kavereistani kirjoitti: "Vihellettiin kyllä melkoisesti ja lähti nopsasti antaen tilaa seuraavalle suositummalle esiintyjälle, näin totesi itse!"

“Lindtmanin listat”

 

Mistä näissä listoissa oikein on kysymys?

Kysymys taitaa olla siitä ,miten naurettavan mitättömiin asioihin poliitikot tänä päivänä populistisesti keskittyvät , hakiessaan  oman suosionsa kasvua, toinen toistensa  suosiota polkemalla.  

Näin politikot keskittyvät valtakunnan vaikeisiin ja vakaviin asioihin paneutumisen sijasta tällaiseen turhanpäiväiseen tyynysotaan, höyhenet vain pöllyävät.

Vaihtuuko nyt eduskunnan puhemies?

Viime vaaleissa PS tuli toseksi paikkajaossa ja Kokoomus hävisi yhdellä edustajalla, vaikka saikin vaaleissa enemmän ääniä kuin Perussuomalaiset.

Nyt Maria Tolppasen loikan myötä puolueet ovat tasoissa, mutta de-facto kakkonen onkin nyt Kokoomus suuremman ääniosuuden vuoksi. Kun puhemiehistössä tehdään nyt muutoksia joka tapauksessa, niin eikö tämä tulisi huomioida 1. puhemiestä valittaessa? Onko nyt Ike Kanervan vuoro astua tasavallan 2. tärkeimpään asemaan?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä