Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Laajakaista

Laajakaista kaikille

Nopea internetyhteys alkaa olla jo juoksevaan veteen ja sähköön verrattava välttämättömyys. On häpeällistä, että moni on vielä tahtomattaan nopeiden yhteyksien saavuttamattomissa. Kyse on alueellisesta tasa-arvosta.

Työn kattavan laajakaistaverkon parantamiseksi on jatkuttava.

Ajankohtainen kysymys on Keski-Suomen Verkkoholding (KSSV) Oy:n talouden tukeminen. Yhtiö rakennuttaa Keski-Suomessa kymmeneen kuntaan nopeita laajakaistayhteyksiä. Valtion tulisi maksaa avustuksia luvatun mukaisesti.

Oikeus laajakaistaliittymään ei aina toteudu

Syrjäkylien viimeisetkin ukkos- ja myrskyalttiit kiinteät puhelinlinjat on purettu viime vuosina. Niiden tilalle kaavailtiin valokuituyhteyksiä, mutta käytännössä Laki laajakaistarakentamisen tuesta haja-asutusalueilla ei ole riittänyt kannustimeksi. Teleoperaattorit eivät ole nähneet koko Suomen kattavaa valokuituverkkoa kannattavana investointina edes tuettuna, eikä läheskään joka kylälle ole syntynyt omaa taloudellisesti vakaata valokuituosuuskuntaa.

Haja-asuminen maksaa miljardeja vuodessa

Ari Alsion kirjoitus Juha Sipilä hurskahtelee (Puheenvuoro 24.4.2016) nostatti lukijoilta paljon kommentteja ja keskustelua, johon itsekin osallistuin. Minua itseäni jäi häiritsemään Kari Haapakankaan kommentti:

"Haja-asuminen koskee maassamme niin pientä ihmisjoukkoa, että sen kustannukset ovat hyttysen pissaa Itämeressä. Jopa maakuntien Suomessa ihmiset asuvat suurimmaksi osaksi taajamissa ihan kaavoitetuilla alueilla. "

Siikajoki tarvitsee valokuidun

Siikajoella on vireillä kuntavetoinen koko kunnan kattava laajakaistahanke. Tavoitteena on saada valokuitu vedettyä jokaiselle jokaiseen kotiin ja toimipaikkaan. Valokuidulle on tarvetta enemmän kuin koskaan, sillä kuparijohtoja kääritään rullalle kiihtyvään tahtiin. Tietoliikennemäärien lisääntyessä ja katvealueilla mobiiliyhteydet eivät pysty tarjoamaan niin varmaa ja nopeaa yhteyttä kuin valokuitu. 

Soneralle kilpailija ja pian

Minulla on ollut reilut kymmenen vuotta Soneran operoima adsl –liittymä. Fyysisesti liittymä rakentuu talooni tulevan vanhan, kiinteän puhelinverkon kuparilangan varaan. Maksan liittymästä, jonka ns. maksimi download –nopeus on 24 Mbps. Teoriassa. Maksiminopeutta ei todellisuudessa saavuta koskaan ja viime aikoina nopeus on ollut keskimäärin 7 Mbps. Nopeus ei millään tavoin vastaa perheemme tämän päivän, eikä varsinkaan huomisen tarpeita (5 aktiivista käyttäjää ja laskutavasta riippuen 5 – 10 internetissä kiinni olevaa laitetta).

Hurskastelua laajakaistahankkeilla

Muotisanontaan "Nyt laajakaista joka talouteen haja-asutusalueilla"..kiteytyy koko laajakaistan laajentamisen bisnesidea. Laajakaistan rakentajia on suhteellisen vähän, ja nekin joita on, eivät ole todellisuudessa kiinnostuneita  perusajatuksesta saattaa ko palvelu myös haja-asutusalueelle. Liittyjiä on liian vähän. Laajakaisahankkeet ovat lanseerattu pääasiassa markkinavoimien ehdoilla. Kysymys on nimenomaan taajamissa piilevistä rahanteko mahdollisuuksista.

Kyllä meillä maalikylissä menee hyvin

Toista se on maalla ja sivukylillä. Olen viimeisen vuoden aikana vieraillut eri puolilla Suomea. Jokainen paikka sijaitsee vähän matkan päässä kuntakeskuksesta. Jokaisessa paikassa väellä on työtä. Siinä mielessä menee hyvin. Sen sijaan nettiyhteyksissä ei ole kehumista. Suomi on nettimaailman takapajula.

 

Laajakaista takkuaa

Kävin viikonloppuna Muoniossa ihmettelemässä paikallista laajakaistapalvelua. Kangosjärven kylässä valokaapeli menee 500 m päässä päätien varressa, mutta on niin kallis vetää taloon, ettei kannata. Kaapeli pitäisi hankkia omin varoin, ja sittenkin kuukausimaksu olisi 50 euron luokkaa. Useimpien operaattoreiden nettitikuilla ei tee mitään. Niillä ei saa yhteyttä. Kenttä on liian heikko. Soneran tikulla saa joskus yhteyden, mutta se on GPRS, hitain mahdollinen.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä