Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Tiedustelulait

Synnyttääkö tiedustelulaki seuraavan Aarnion?

Pitkään valmistellut tiedustelulait hyväksyttiin tänään. Kyseessä on on laaja kokonaisuus, jonka tuomat muutokset vaikuttavat jokaisen suomalaisen elämään. Ehkä merkittävin muutos on suojelupoliisille ja sotilastiedustelulle myönnettävät oikeudet valvoa kaikkea rajat ylittävää tietoliikennettä ilman rikosepäilyä. Tämä koskettaa isoa osaa meidän päivittäisestä tietoliikenteestä, koska harva palvelu rajoittuu vain Suomen rajojen sisäpuolelle.

Sisä- ja dystopiaministeriö tiedottaa

Tiedustelulakipaketin todennäköisen läpimenon myötä uusia hankkeita ollaan jo pikku hiljaa käynnistelemässä. Kun kansalaisten kaikki verkkoliikenne, terveystiedot, pankkitiedot ja passikuvarekisteri automaattisella kasvojentunnistuksella saadaan lopulta massavalvonnan piiriin, eikä vakoilun kohteille tarvitse tiedottaa mitään, voidaan siirtyä helpottunein mielin projektissa ”kunnollinen kansalainen” eteenpäin. Oli se jo aikakin - Kiina johtaa ainakin dna-rekisterin mitalla kisaa.

Syyttömän yksityisyys on demokratian tunnusmerkki

Demokraattisessa oIkeusvaltiossa on ideana että jos ihmistä on syytä epäillä riittävän vakavasta rikoksesta, voidaan tehdä etsintöjä ja kerätä yksityiselämään liittyvää tietoa. Ideana ei ole, että näitä tietoja kerätään valmiiksi koko kansalta poliisin käyttöön "jos vaikka sattuisi tarvitsemaan". 

Jussi Niinistölle haukut, Anne Bernerille potkut

SUOMEN SISÄPOLITIIKKA on pahasti sekaisin. Tämän Juha Sipilän (Kesk.) lievästi sanottuna merkillisen SSS-SOS-SOTe-sotku-hallituksen tie nousee pystyyn huhtikuun vaaleissa. Kukaan ei osaa arvata, mitä tulee sen tilalle. Myös hallituksen suurhanke sote menee jokseenkin varmasti nurin.

Tiedustelulait vai kasakan nauru

Hallituksella on kauhea kiire runnoa läpi tiedustelulait ennen kuin sen toimikausi päättyy vaaleihin. Jos uusi hallitus pääsee koskemaan tiedustelulakeihin, kansallinen turvallisuutemme on uhattuna.

Siis mitä?

Kyllä, jos esimerkiksi demarit pääsevät hallitukseen, jostain kuuluu "kasakan nauru." Näin voimme päätellä Sinisten eduskuntaryhmän johtajan Simon Elon eilisestä twiitistä.

Suomeen on perustettava riippumaton perustuslakituomioistuin

Suomen malli perustuslain tulkintaan on kansainvalisesti poikkeuksellinen. Sen sijaan että perustuslakia tulkitsevat poliittisesti riippumattomat oikeusoppineet (eli tuomioistuin), meillä lakia tulkitsee perustuslakivaliokunta. Perustuslakivaliokunnan jäsenet ovat poliitikkoja, ja lain tulkinta on aina enemmän tai vähemmän puoluekirjan värin mukainen.

Tiedustelulakien ja soten kaatuminen ei olisi katastrofi

 

Vaalikauden loppuviikot ovat aina ruuhkaisia. Neljä vuotta sitten hallituspuolueiden edustajat äänestivät omia esityksiään vastaan. Äänestäjille jäi touhusta sekava mielikuva. Se näkyi vaaleissa.

 

Nyt tilanne on samankaltainen. Maakunta-sote ja tiedustelulait ovat sotkussa. Perustuslakivaliokunnassa näyttää olevan neljä mietintöä odottavaa ja noin 30 lausuntoa odottavaa hallituksen esitystä. Lisäksi sinne palaavat molemmat tiedustelulakipaketit.

 

Kansan tiedettävä edustajiensa taustat

Eduskunta vaati, että tiedustelulakien vuoksi perustettava tiedusteluvalvontavaliokunta voi valvoa koko suojelupoliisin toimintaa. Valiokuntaan valittavista kansanedustajista on ollut tarkoitus tehdä laaja turvallisuusselvitys, koska valiokunnassa käsitellään kansallisen turvallisuuden kannalta arkaluonteisia tietoja. Selvityksessä tutkittaisiin erilaiset rekisteritiedot, taloudelliset sidonnaisuudet ja yhteydet terrorismiin, laittomaan tiedustelutoimintaan sekä ääriliikkeisiin. Myös ulkomaiset kytkökset selvitettäisiin.

Tiedusteluvaliokunta - poliisivaltion johtojuntta

Kansalaisten oikeuksia kaventavat tiedustelulait hyväksyttiin eduskunnassa valtavalla enemmistöllä. Vasemmistoliitolle pisteet siitä, että se uskalsi ainoana puolueena noita lakeja vastustaa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä