Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kaikki blogit puheenaiheesta VATT

Pommi Kauppalehdeltä: Hallituksen investointivaraus on susi

Kauppalehden julkaiseman jutun mukaan Suomen johtavat ekonomistit pitävät hallituksen kaavailemaa investointivarausta täysin epäonnistuneena. Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ja Aalto-yliopiston mikrotaloustieteen professori Marko Terviö teilaavat hankkeen katastrofaaliseksi.

Kannustinloukuista

Työttömien ja muiden tulonsiirtojen varassa elävien ihmisten epäinhimillistäminen tuntuu olevan ajankuvaa parhaimmillaan. Työttömille tarjotaan keppiä porkkanan sijasta, koska työllistyminen on vallitsevan ideologian mukaan aina kiinni työttömän laiskuudesta, ei niinkään työpaikkojen vähyydestä. Lapsiperheitä ja varsinkin yksinhuoltajia haukutaan sosiaalipummeiksi. Suuri osa työssäkäyvistäkin elää köyhyysrajan tuntumassa ja joutuu raskaan työn lisäksi hakemaan sekä asumis-, että toimeentulotukea taatakseen edes vähimmäiselintasonsa.

Tutkijat unohtivat kokonaisuuden

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) julkaisi tänään analyysin, jonka mukaan valtionosuusjärjestelmä ja verotus kannustavat ihmisiä asumaan matalan tuottavuuden alueilla kasvukeskusten asemasta. VATT:n mukaan tämä jarruttaa kaupungistumista ja vähentää hyvinvointia.

Kuinka käy sivistynyt keskustelu taloustieteilijältä?

Ensin en ajatellut vastata ”Katsastaja H:n” hyökkäykseen lainkaan. Kokemuksesta tiedämme, että nimimerkkien takaa kirjoittelu on usein sävyltään henkilökohtaista ja hyökkäävää, välillä törkeää tai jopa suoranaista vihapuhetta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä