Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Valtion velka

Ei tarvitse leikata


Pitäisikö tähän pääministerikandidaatti Antti Rinteen ilmoitukseen suhtautua ilolla; vihdoinkin ovat niukkuuden päivät ohi. Mieleen tulevat Mauno Koiviston usein toistamat Raamatun sanat ”Kuinka suloiset ovat vuorilla ilosanoman tuojan jalat”. Koivisto ei oikein uskonut ilosanomiin julkisten menojen (tuloista riippumattomasta) kasvusta ja voi vain kuvitella, mitä Väinö Tanner olisi sanonut näistä ilosanomista. 

Velka-Suomen rakentamisesta irti

Valtiovarainmisisteri kertoi touuden, että Suomen velkaantuminen jatkuu. Näissä oloissa tämän pitäisi olla itsestäänselvyys. myös tulevaisuudessa. Vanhat puolueethan ovat nämä rakenteet luoneet.

Kestävyysvajelaskelmien puolustus

Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkijoiden kirjoitus ”Kestävyysvaje johtaa talouspolitiikan harhapolulle” (Talous ja yhteiskunta 2019:1) on kirvoittanut kärjekkään väittelyn ekonomistien keskuudessa. Tässä kirjoituksessa arvioin tuota kirjoitusta. Pidän sitä sekä ansiokkaana että tervetulleena. Toisin kuin sen analyysistä voisi ajatella, kysymys kestävyysvajeesta on kuitenkaan paljon muutakin kuin se, mitä korkokantaa laskelmissa tulisi käyttää. Kysymys on syvällisempi.

Modern Monetary Theory - Verot Valtion Maksettavaksi

Jan Hurrin kommentti: Iso osa Suomen valtion velasta voi näin haihtua kuin itsestään (TS 24.2.2019) ounastelee Suomelle 28 miljardin "Laskuvirhe pankissa sinun eduksesi" sattumakorttia. Itse ennustin näin tapahtuvan 22.11.2017 kirjoituksessani Setelirahoitus halvaannutti demokraattisen valtion:

Tämä suomalaisten velan muoto kasvaa koko ajan eikä siitä puhuta paljon

1990-luvun alusta lähtien olemme kuulleet hyvin paljon puhetta, kirjoituksia ja muita varoituksia ja synkeitä arvioita siitä, miten suuri Suomen valtion velka on ja kuinka hallitsemattomasti se kasvaa. Näihin ajatuksiin ovat myös kuuluneet varoittelut siitä, miten taloutemme ja suomalainen elämänmuotomme on kestämättömällä pohjalla, jos velkaantumisemme annetaan jatkua samanlaisena ja miten suurten ikäluokkien sairaanhoito ym. kulut lisäävät tulevaisuuden menopaineita entisestään jne.

Syöksykierteen oikaisijat

Ei ole päivää ilman, ettei hallitus kertoisi talouspolitiikan saavutuksistaan. Juha Sipilän mielivertauksina näyttävät olevan ainakin seuraavat: ”Talouden syöksykierre on saatu oikenemaan”. ”Käänne on nyt tapahtunut”. "Tämän hallituksen aikana luottamus Suomeen on palautunut"

No, tänä on tietenkin jokapäiväistä politiikan retoriikkaa, mutta koska oletettavasti sama viesti toistuu vielä lukemattomat kerrat seuraavan 12 kuukauden aikana, on ehkä kohtuulista kommentoida hieman väitteitä.

Kansalaisaloite: Valtion velkaantumisen lopettaminen

Kansalaisaloite

Valtion velkaantumisen lopettaminen. Ei jätetä velkaa lastemme maksettavaksi.

Tässä blogissa on pidemmät perustelut asialle.

Kansalaisaloitteen pääsisältö:

Jos korko nousee, valtio rahoittaa myös sen lisälainalla

 

Jos korko nousee prosentin, niin korkomenot lisääntyvät miljardilla eurolla, vähitellen 5 vuodessa lainoja uusittaessa.

Kun sekin miljardi täytyisi rahoittaa lisälainanotolla, kyse on valtion maksukyvyttömyyden tilasta.

Liian pieni kassavirta. Ainakin pankissa velallinen, jolla ei ollut rahaa edes koron maksuun, sytytti punaisen lampun. [Tilanne olisi toisenlainen, jos olisi ylijäämää ja suurentunut korkomeno vain pienentäisi velan lyhentämiseen käytettävissä olevaa rahaa.] 

Linnassa juhlitaan velaksi ......taas.

Linnassa tanssitaan taas kohta, shamppanja virtaa ja on mukavaa.

Valitettavasti kuluista vain ei pystytä huolehtimaan, maksajaa ei näille pidoille nimittäin löydy, ei ainakaan tänä päivänä. Kustannuksista vastaavat tulevat päättäjät ja tulevat veronmaksajat.

Luottoa läytyy ja sitä myös otetaan. Tämän päivän sukupolvi juhlii tulevien sukupolvien kustannuksella. Itsenäisyyspävää on tällä lailla velaksi juhlittu nyt jo kymmenen vuotta.  Valtion budjetin ollessa negatiivinen ei tällaiseen juhlintaan ja shamppanjan kittaamiseen pitäisi olla  mitään syytä.

Talous ja valtion velka kasvavat

Talous ja valtion velka kasvavat Muutamia vuosia EU:n teollisuusmaiden jälkeen Suomikin pääsi viimein talouden kasvu-uralle. Sitä on ennustettu jo toista vuotta, mutta lukuja on jouduttu korjailemaan tuontuostakin ylös päin. Viimeisin ennuste on 3,6 %. Miten elämme laskusuhdanteessa omillamme, jos nousukausikin eletään velaksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä