Kepillä muurahaispesää Uskalla sohia!

Kaikki blogit puheenaiheesta Luottamus

Kysyn vaan

Suurin osa poliseista ovat persupuolueen kannattajia ja moni siis arvattavasti puoluejäsen. Se on fakta jonka kanssa on ollut tähän asti elettävä ja on voinutkin elää. On voinut kuitenkin luottaa siihen että poliisit seuraavat yleisiä asetuksia ja normeja. Nyt kuuluu persuleiristä että puoluejäsenyys ei olekaan tae normien seuraamisesta. Johtopäätös: Suomi ei ole turvallinen muille kuin persuille.

Perusteltu päätös

Suomen perustuslain 21§:n toisen momentin mukaisesti jokaisella on oikeus saada asiassaan perusteltu päätös silloin kun päätös tehdään tuomioistuimessa tai hallinnossa. Sen sijaan yksityisessä toiminnassa ei minkäänlaista perusteluvelvoitetta ole.

Valtioilla on vain etuja, mutta niiden edustajilla voi olla myös luottamusta

Henry John Templen (1785-1865), paremmin tunnettu lordi Palmerstonina, suuhun on pantu kuuluisa luonnehdinta brittiläisen imperiumin suhtautumisesta ulkomaailmaan: Britannialla ei ole pysyviä ystäviä eikä pysyviä vihollisia; sillä on vain pysyviä etuja. Lausahdus on kuin suoraan voimapolitiikan oppikirjasta, ja osviittana sitä on pidettykin.

Yksimielisyyden pakko ja suvaitsevaisuus

Nykyajan elämänmenoa seuratessa tuntuu usein siltä, että arvojen, periaatteiden ja uskollisuuden arvostus on yhteiskunnassa heikentynyt. Arvoista puhutaan esimerkiksi politiikassa paljon, mutta ne otetaan esille vasta sitten, kun joku kriisi tai ongelmatilanne tulee eteen. Hyvä esimerkki tästä on vanhusten hoitoa ja hoivaa koskeneet Esperi Care- ja Attendo-tapaukset.

Maahanmuuttajat ja luottamus

Suomalainen yhteiskunta on luottamuksen yhteiskunta. Me suomalaiset luotamme toisiimme ja instituutioihimme. Meidän yhteiskuntamme on lähtökohtaisesti turvallinen paikka lapsille ja nuorille. Erityisesti me naiset ja tytöt olemme voineet turvallisesti liikkua ulkona ja osallistua erilaisiin tapahtumiin sekä harrastuksiin. Oulun seksuaalirikosvyyhti on tämän vuoksi erityisen vastenmielinen.

Sipilän uhkapeli

 

Sipliän tiedoksianto on käytännössä linjanvetoa kompromissistä jonka Kokoomus ja Keskusta on tehnyt työsuhteen irtisanomisten edellytyksien höllentämisestä pienyrityksissä.

Tämä on tärkeää varmaan jos tästä ei ole sovittu hallitusohjelmassa vaan tämä on lakialoite on tullut sen ulkopuolelta.   Nähtävästi asiasta on eri mieltä hallituksen sisällä ja Sipilä joutuu nyt varmistamaan Kokoomuksen ja Sinisten tuen loppukaudelle varsinkin tilanteessa missä pappa smurffi ei ole kuvioissa sairauden takia.

 

 

 

 

Lisää luottamusta, lisää osaamista

”Tulee ihan Jussi Järventaustaa ikävä”, totesi muutama tuttavani, kun poistuimme Suomen Yrittäjien tilaisuudesta Finlandiatalolta 18.9.. Tilaisuus oli päättynyt Yrittäjien nykyisen toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen puheenvuoroon. Pentikäisen unelmana tuntuu olevan työelämä, jossa ammattiliitoilla ei ole mitään roolia ja jossa työelämän ehdoista säädetään lain tasolla mahdollisimman vähän. Jossa irtisanominen on helppoa ja työehdoista sovitaan paikallisesti.

Kansallismielisyys lisää epäluottamusta ja vähentää solidaarisuutta

Nykymuotoinen tämän vuosisadan suomalainenkin kansallismielisyys on paremmin linjassa autoratiivisuuteen perustuvan yhteiskuntamallin kanssa kuin liberaalin demokratian. Tällainen kansallismielisyys ei edistä ihmisten solidaarisuutta, ei edes samassa yhteisöissä elävien keskinäistä solidaarisuutta. Kansallismielisyyden edellytys ja samanaikainen päämäärä on epäluottamus kanssaihmisiä kohtaan. Viholliskuvat vain sattuvat olemaan usein perusteettomia, mutta pelko ja tietämättömyys tekevät viholliskuvista houkuttelevia.

Arvoviisas vai ainoastaan hintatietoinen

Harva on kiinnostunut arvoista tai arvonmuodostuksesta, jos tutkimuksia on uskominen. Arvojen sisältö ei avaudu, merkitys on epäselvä ja vaikutukset vaikeaselkoisia. Tilannetta ei paranna yhtään sekään, että päättäjät tarkoituksella hämärtävät arvokäsitteitä.

Muutos yhteisölliseen johtamiseen

Yksinkertaista mutta niin vaikeaa. Huomaan usein pohtivani, miksi johtaminen on niin haastavaa vaikka meillä löytyy tuhansittain kirjoja ja oppeja, joissa kuvataan yksinkertaisesti mitä tekemällä johtaminen onnistuu ja tulokset ovat hienoja. Kyse on toisaalta yksinkertaisesta asiasta, jota on kuitenkin erityisen haastavaa toteuttaa. Alf Rehn on tätä ristiriitaa hyvin kuvannut omassa johtajuuden ristiriidat -kirjassaan. Kyse ei olekaan yksinkertaisesta asiasta, vaan äärettömän monimuotoisesta asiasta, jossa jokainen työyhteisön jäsen vaikuttaa kokonaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä